Allt fler thailändskor söker nytt liv i Sverige

Tusentals svenskar söker sig till Thailands stränder vintertid. Samtidigt visar SvD:s granskning att allt fler thailändskor sätter sig på planet åt andra hållet – med drömmar om ett bättre liv i Sverige. Men många blir offer för så kallad fruimport. På kvinnojourerna kallar man dem till och med för ”nutidens slavar”.

Källa: Migrationsverket

Källa: Migrationsverket

Thailand är drömmen om det enkla livet för många vintertrötta svenskar. På samma sätt beskriver kvinnojourer fruimporten som förhoppningen om det enkla livet för en del svenska män. En kvinna som inte ställer så många krav, som accepterar en traditionell könsuppdelning och tar hand om hushållet.

Samtidigt kan livet i Sverige te sig som en ny start i livet för fattiga thailändskor. Men för många slutar det istället i en mardröm.

Förra året fick 1875 thailändska kvinnor tillfälligt uppehållstillstånd för att de hade inlett en relation med en svensk man, visar siffror som SvD har tagit fram. Det är tre gånger så mycket jämfört med 2002, då 615 kvinnor kom. Statistiken visar att toppåret var 2008, men den största ökningen skedde 2003, året före tsunamin.

Tusentals kommer också på visum som räcker i tre månader.

SvD har talat med ett 20-tal kvinnojourer i landet. Många av dem vittnar om ett växande problem med vad de kallar fruimport. Carina Diaz på kvinnojouren i Luleå menar att gränsen till människohandel är hårfin.

–Det finns importerade kvinnor som är nutidens slavar. De är dubbelt utsatta, har ingen aning om vart de ska vända sig, har ingen koll på ekonomin eftersom mannen ofta tagit hand om allt och gett kvinnan en minimal fickpeng. De vet knappt vilken adress de har, säger hon.

Jourerna kontaktas av desperata ryska, baltiska och nigerianska kvinnor som dumpats av sina män och inte har något socialt nätverk att vända sig till, kanske inte ens kan språket. Men thailändskorna är klart flest. Antalet polska och ryska kvinnor har minskat i antal de senaste fem åren, enligt Migrationsverket och kvinnojourerna.

Det finns jourer där så många som en av fem hjälpsökande är från Thailand. Eva Eriksson, landshövding i Värmland, skickade nyligen brev till jämställdhets- och integrationsminister Nyamko Sabuni angående fruimporten. Socialtjänst och landsting hade uppmärksammat problemet.

–Vi upptäckte hur spritt det var här. Det är det mest förnedrande man kan tänka sig, att utnyttja kvinnor på det sättet. Det är handel med människor. Vi vill ha ett tydligare uppdrag av Nyamko Sabuni att vi inte accepterar detta, säger Eva Eriksson.

Självklart finns det många lyckliga kärlekshistorier i spåren av Sveriges goda relationer med Thailand. Den thailändska populationen i Sverige ökar, förra året blev 1200 thailändare svenska medborgare.

Men jourerna i SvD:s kartläggning berättar om män som har satt i system att lämna sin thailändska fru när de tröttnat. Ofta innan det har gått två år, då hon kan få permanent uppehållstillstånd. I en del fall stannar kvinnorna till och med kvar i en våldsam relation av rädslan för att bli utkastade ur landet.

Enligt poliser som SvD pratat med hamnar en del av de här kvinnorna i en sådan desperat situation att de tvingas prostituera sig.

Jourerna tecknar en tydlig bild. Det handlar om svenska män som först visar upp en fasad av generositet och kärlek. Antingen träffas man via bekanta, i turistområdena i Thailand eller på de otaliga dejtingsajter som förmedlar kontakt med thailändska kvinnor. En del av kvinnorna har också erfarenhet från sexindustrin.

Thailändska ambassaden i Stockholm har till och med inrättat en särskild tjänst för problematiken. Thanawat Vesanto, ansvarig tjänsteman, berättar om ett ökat antal samtal från desperata kvinnor.

Han har dragit igång ett nationellt nätverk för kvinnor som inte vet vart de ska vända sig. Förra året reste han runt i Sverige och träffade socialtjänst och lokala thaiföreningar.

–Många har blivit utkastade eller har andra problem. Mannen har ofta förändrats från när de möttes i Thailand då han var snäll och betalade för familjen. Jag tror tyvärr att det här kommer att öka, säger han.

–Männen vill kanske ha en thailändska för att hon är bra på att ta hand om huset, är vacker och artig. De vill ha en gammal hierarki, inte ha det jämställt som i Sverige.

Jourernas riksförbund Roks kartlade förra året fruimporten. Den visade att medlemmarna hade varit i kontakt med 515 kvinnor som utsatts för fruimport. I topp låg thailändskorna. Det finns exempel på svenska män som hämtat hit allt från fem–sex till över tio kvinnor från Sydostasien.

Så här ser den ojämlika spelplanen ut för fruimporten: På ena sidan Sverige där medellönen för kvinnor ligger på 24700 kronor. På andra sidan Thailand där många av kvinnorna tjänar 500–800 kronor i månaden. Samtidigt som hon försörjer familjen på landsbygden.

–De har inget att skickas tillbaka till och har satsat allt, säger Angela Beausang, ordförande för Roks.

Få av dem som sökt hjälp har fått lära sig svenska ordentligt.

–De har ingen kunskap om det svenska samhället, inget socialt nätverk och kan inte göra sig förstådda. Mannen har kunnat trycka i henne vilka lögner som helst för att få sin vilja igenom, säger Mikaela Andersson på Borås kvinnojour.

Enligt jourerna tycker männen att kvinnorna ska vara tacksamma. De har ju tagit dem ur fattigdomen och gett dem Sverige.


  • Kopiera sidans adress

Intresset för thailändska kvinnor är omfattande på internet. Ett stort antal kontaktsidor finns för män som söker thailändska tjejer, men också rena äktenskapsförmedlingar på plats på landsbygden i Thailand.
1 ”Om du önskar kontakt med en thailändsk kvinna för ett livslångt äktenskap kan du begära information om den kvinna/de kvinnor som intresserar dig”, står det på en av kontaktsajterna där thailändska kvinnor visar upp sig. En 30-årig kvinna beskriver sig som ”renlig och resonabel” och söker en ”ansvarsfull man som är den självklara ledaren av familjen”.
2 Så här beskriver en annan sajt sin funktion: ”Vi startade som ett svar på alla de existerande Thailandsforum som myglar med anledningen att vi gillar den delen av världen så mycket. Visst är fina stränder, sol och billiga priser bra, men vi vet ju alla varför vi åker: BRUDARNA!”
På sajten diskuterar man lika självklart priser på olika prostituerade i Patong som visumregler och hur man ska göra för att ta hit en tjej.
Signaturen Leverläppen vill ”hämta hem en ny thaitjej men är rädd för att hon kommer att börja ställa krav utifrån svenska ideal”.En medlem skriver i ett mejl till SvD om fenomenet ”Gula Febern”: ”Många tjejer som jobbar i bar är där för att hitta en man att gifta sig med”.
”Vid exakt rätt ögonblick kommer hon se dig djupt in i ögonen och fråga ”I go with you?” Efter den kvällen kommer du att ha med henne under resten av semestern, och senare är hon kanske i Sverige”.
3 På en diskussionssajt finns en tråd om svenska män och asiatiska tjejer på över 1500 inlägg. Många tycker liksom signaturen Pretoria att jämställdheten gått för långt i Sverige:
”I Thailand har män och kvinnor tydliga roller. När en sådan tjej kommer till Sverige blir hon kallad ”slavinna” av svenskarna för de verkar inte förstå hur det går till i världen.”
Signaturen Flback svarar:
”Har då aldrig mött en man här som är olycklig med sin thai- eller filippinobrud.”

Obegränsad tillgång till SvD digital – Just nu 2 månader helt gratis!

Toppnyheter just nu

Sverige – en förebild
i skotsk frihetskamp

SvD i Skottland

Röstar om självständighet.

Förlorar 96 procent av oljan

Det här händer Storbrittannien om Skottland röstar ja.

USA bombade IS nära Bagdad

USA har inlett en ny, offensiv fas i sina flyganfall mot extremiströrelsen Islamiska staten (IS) i Irak, enligt källor i Pentagon.

Storseger för Putins parti på Krim

Valet anklagas för att inte ”ha gått rätt till”.

”Vi måste bekämpa
den dolda rasismen”

Brännpunkt

Segregationen största problemet.

Skydd mot skyfallen är ännu långt borta

Nordens städer rustar – men dröjer decennier.

Världsledare ger stöd till Irak

Toppmöte

30 länder redo att stötta kampen mot IS militärt.

SVT-profilen Roger Blomquist har dött

EM i simhopp blev sista stora uppdraget.

Stort jordskalv skakade Sverige

”Kraftigast på 110 år”

Jordbävningen kändes från Sveg till Enskede.

Så slutar sagan bakom Mojang

perspektiv

”Men vägen dit var inte helt rak.”

Klarar vi av att lämna skyttegravarna?

Kulturchefen

Sverige ett splittrat land.

Fossil får namn
efter Mick Jagger

Rockens dinosaurie

”Som en långbent gris”.

Här kan du göra must av dina äpplen

Säsong

Trenden med närodlat växer.

”Jag är helt slut –
jag gav allt idag”

Löpning

Sista rycket inför Lidingöloppet.