Al Gore och Rajendra Pachuari, ordförande i FN:s klimatpanel, åker direkt från Sverige till klimatmötet på Bali.

- Vissa rapporter är oroande, men jag vet av erfarenhet att genombrott, när de inträffar, ofta händer under de sista 48 timmarna, svarar Al Gore när SvD frågar om han är optimistisk inför Balimötets avslutning.

Men Gore tillägger att en förutsättning för en framgång på Bali är att hans egen regering ändrar inställning.

- Positionen för USA:s regering verkar var att försöka blockera alla framsteg. Jag hoppas att det ändrar sig, säger Al Gore.

Han är klimatdebattens globala superstjärna, före detta vicepresident i USA och var svindlande nära att bli president i stället för George W Bush. Men i riksdagen i går förklarade Gore att det är "den största äran i hans liv" att få dela Nobels fredspris med FN:s klimatpanel IPCC.

Al Gore håller ett visst avstånd till amerikansk inrikespolitik, men bakgrunden i Clinton-administrationen skiner igenom. Delar av Gores budskap i Stockholm i går är detsamma som Hillary Clinton nu går till val på i USA.

Clinton lovar att USA ska ta ledningen i kampen mot global uppvärmning. Politiska högnivåmöten var tredje månad ska leda fram till ett nytt avtal redan 2010, två år innan Kyoto-avtalet löper ut.

Och i Stockholm argumenterade också Al Gore för att ersätta Kyoto-avtalet två år tidigare än planerat, för att snabbt minska utsläppen.

- Hur kan vi ägna fem år åt att bara prata om det? frågade Gore i sitt tal.

Statsminister Fredrik Reinfeldt i går träffade fredspristagarna under ett frukostmöte. Han är i grunden positiv till en snabbare tidtabell.

- Jag tror att en ivrig värld gärna ser att vi kan komma igång så fort som möjligt, sa Reinfeldt. Kan vi snabba upp den här processen, gärna med amerikansk närvaro, så välkomnar jag det.

Fredrik Reinfeldt konstaterar dock att utfallet i nästa års presidentval i USA blir avgörande för om det är möjligt.

- Om en ny amerikansk president i sitt installationstal säger att nu kommer USA att vara en del av ett internationellt avtal, med bindande utsläppsreduktioner, då är det förmodligen möjligt att tidigarelägga. Men det bygger på detta.

I sitt tal i riksdagens andrakammarsal hyllade Al Gore Sveriges sätt att "svara på klimatkrisen" och framhöll att den tyska miljöorganisationen Germanwatch nyligen rankade Sverige som främsta nation i världen.

I riksdagen uttryckte både Al Gore och Rajendra Pachuari också sin stora vördnad för den svenske professorn Bert Bolin, som är en av de vetenskapliga pionjärerna bakom kunskapen om växthuseffekten, och IPCC:s förste ordförande.

Rajendra Pachuari talade om Bolin som "den sanne grundaren av IPCC och allt som vi står för".

- Jag är stolt över privilegiet att få följa i hans fotspår, sa Pachuari.

Al Gore berättade att efter Pachuari var det till Bert Bolin han ringde när han hade informerats om sitt fredspris.

- Hela världen är skyldig Bert Bolin en oerhörd tacksamhet, sa Gore.

82-årige Bert Bolin var sjuk och kunde inte åka till ceremonin i Oslo, men tog sig i går till riksdagen i rullstol.

- Det är ju underbart att få en slags formell bekräftelse, även om det är saken som är viktig, sa Bolin efter hyllningarna.

Och precis som Al Gore och Rajendra Pachuari fäster Bert Bolin mycket stor vikt vid mötet på Bali.

- Det är oerhört viktigt. Det är ödesdigert.