Det var när Eva Brunne i sin predikan började tala om rasism och främlingsfientlighet och den demonstration som anordandes i måndags kväll som partiledare Jimmie Åkesson och flera av hans kollegor i partiet lämnade kyrkan.

– Igår kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor, sade biskopen bland annat och fortsatte:

– Den rasism som säger att du inte är lika mycket värd som jag, att du ska inte har samma rättigheter som jag, inte är värd ett liv i frihet, och detta av en enda grund — att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld — det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor, sade biskopen bland annat.

Att Eva Brunne refererade till en demonstration som hölls mot partiet på Sergels torg i måndags kväll var direkt avgörande enligt flera SD-ledamöter som SvD.se pratade med. Partiledare Jimmie Åkesson menar att talet var ett direkt påhopp på partiet och upprördes speciellt över att biskopen nämnde demonstrationerna.

– Där ropade de bland annat att jag skulle utvisas. Vi blir hotade av de där vänsterextremisterna hela tiden och att biskopen då nämner deras demonstration är för mig djupt kränkande.

I somras uppstod bråk mellan Sverigedemokraterna och biskop Lennart Koskinen vid ett torgmöte under politikerveckan.

– Vi har visst ingen tur med biskoparna, de gillar oss inte, säger Åkesson som tycker att incidenten i kyrkan förstört riksdagens öppnade.

– Vi var flera som med andakt sett fram emot det här men det känns förstört nu.

Enligt Åkesson var uttåget ur kyrkan spontant och inget som diskuterats i förväg – samtliga ledamöter fortsatte efter aett möte om det som hänt till plenissalen och statsministerns regeringsförklaring med efterföljande mingel. Fyra ledamöter stannade kvar i kyrkan.

– Det är ju en formsak, alla kanske inte kände att det var okej att resa sig.

Åkesson ska försöka be kungen om ursäkt men ångrar inte att hans parti gjorde en sådan uppmärksammad sorti.

Kommer ni även att lämna riksdagen om ni inte gillar vad som sägs?

– Nej, det är skillnad på riksdagen och ett så opolitiskt rum som kyrkan.