Agiza får uppehållstillstånd

Egyptiern Ahmed Agiza, som avvisades med CIA-flyg från Sverige 2001 under förödmjukande former, får permanent uppehållstillstånd i Sverige.
-Jag är så lycklig att få återse min familj. Jag har pratat med dem i telefon och vi är alla så lyckliga, säger Agiza på telefon från Kairo.

Agiza berättar att det återstår en del praktiska saker att lösa innan han kan resa till Sverige för att återförenas med sin fru och sina barn. Ett uppehållskort ska tillverkas och skickas till Kairo. Det kan ta två till tre veckor.

-Det här löser de problem som präglat de senaste tio åren av mitt liv. Jag välkomnar beslutet och är så glad över att rättvisan har segrat, säger han.

Enligt Agizas juridiska ombud Bo Johansson vid Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar är beslutet logiskt utifrån den familjeanknytning Agiza har i Sverige

- Säpo har inte heller haft någon invändning vilket jag är mycket nöjd med, och det skulle de kanske inte ha haft från början heller.

Agiza, som har fru och barn i Sverige som är svenska medborgare, fick avslag av regeringen 2009.

Han satt nio år i egyptiskt fängelse, men släpptes i fjol. I oktober lämnade han in sin ansökan om uppehållstillstånd på svenska ambassaden i Kairo.

Säpo har sedan utrett hans ärende. Enligt medieuppgifter reste Säpofolk också till Egypten och träffade Agiza. I måndags kom så Säpos yttrande varpå Migrationsverket kunde fatta sitt beslut.

Familjen i Sverige fick veta att Agiza fått permanent uppehållstillstånd klockan elva i förmiddags.

- Det känns så härligt. Vi har väntat på det här beskedet i elva år. Jag var jätteorolig för att det skulle komma ett negativt besked, säger hans fru Hanan Attia och tillägger:

-Jag har aldrig haft några dåliga känslor mot Sverige för det som har hänt. Det är därför jag har kämpat för att han ska få komma hit.

Hon säger att familjen äntligen kan bo som en vanlig familj, som svenska medborgare, utan att kämpa.

Hur ska ni fira?

–Jag vet inte faktiskt, jag kan knappt tänka. Jag är så tacksam, både för Migrationsverkets beslut och för alla dem som har hjälpt mig. Nu kan jag slappna av.

– Det är mycket glädjande, det innebär att Sverige tar ännu ett steg på vägen att återställa den situation som Agiza försattes i då han avvisades, säger Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders, som engagerat sig i fallet.

Enligt Hårdh återstår dock ytterligare några saker för att reparera de skador som han anser svenska staten tillfogat Agiza.

– Framförallt det faktum att ingen hittills hållits ansvarig för beslutet att avvisa dem (Agiza och Mohammad Alzery) och för den behandling de utsattes för, inte minst på Bromma, säger Hårdh.

Uppenbarligen har Säpo nu gjort bedömningen att Agiza inte utgör något hot mot Sverige, även om Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik inte öppet drar den slutsatsen.

– Migrationsverket har ett djupt förtroende för Säkerhetspolisens kunskap, kompetens och bedömningar, säger han till TT.

Hur regeringen och Migrationsverket har kunnat komma fram till olika slutsatser förklarar Ribbenvik med att man har haft olika beslutsunderlag – i klartext Säpos bedömning.

Läs mer om Ahmed Agiza

"CIA lät egyptierna ta hand om tortyren"

Ahmed Agiza: ”Jag kunde dött av tortyr”

Utvisades till tortyren i Egypten

"Goda skäl att få återförenas”

Läs mer:

  • Kopiera sidans adress
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89545 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Svenska påsklamm
får aldrig beta ute

Vårlammens levnadsvillkor sämre.

Därför äter vi ägg under påsk

högtidsmat

Historisk guide till påskrätterna.

Vittne: Flicka fördes bort i bil

JÄRFÄLLA

En person såg hur en flicka blev indragen i en bil.

Räcker 7 000 till ett
boende i Stockholm?

Aktuellt

Mårder: ”Låt oss göra en kalkyl.”

Kapten på olycksfärja ber om ursäkt

SYDKOREA

Drygt 280 personer saknas.

Löss och kadaver –
det finns i påskägget

SVEP

Svenskarna frossar smågodis i påsk.

Polis sköt vådaskott under toalettbesök

ANMÄLT

Kula gick genom vägg och korridor.

”En utställning som ingen bör missa”

Konst

Carl Johan De Geer på Färgfabrikien.