6 av 10 moskéer gav lagstridiga råd

Med dold kamera respektive hemlig telefoninspelning vände sig två kvinnor till landets tio största moskéer för att be om råd gällande månggifte, misshandel och sex utan samtyckte. I kvällens Uppdrag granskning, som sänds i SVT, framgår att råden från moskéernas representanter många gånger strider mot svensk lag.

Från sex av tio moskéer var svaret att hon som i reportaget låtsades vara misshandlad hustru till en man som gift sig med ytterligare en kvinna, skulle ställa upp på sex med maken, fastän hon inte ville.

Sex av tio tyckte att kvinnan inte skulle polisanmäla misshandeln. Vid en moské rådde delade meningar. Vid en gavs en vagt svar. Bara vid två moskéer var rådet att kvinnan definitivt skulle polisanmäla.

Nio av tio sade att mannen har rätt att under vissa förutsättningar gifta sig med flera kvinnor. Bara en sade att mannen inte kan göra så och att han måste följa svensk lag.

De lagstridiga råden till kvinnorna gavs av imamer eller familjerådgivare.

När Uppdrag gransknings Janne Josefsson vände sig till två av de största moskéerna för att fråga efter deras officiella hållning var svaren helt annorlunda.

Ordföranden för islamiska föreningen i Uppsala hävdar i inslaget att man följer svensk lag. Konfronterad med vad imamen vid moskén sagt till kvinnorna säger ordföranden att det är imamens personliga åsikt att kvinnan ska förlåta mannen i stället för att anmäla misshandeln.

Imamen kvinnorna träffade i Stockholms moské försvarade månggifte och rådde kvinnan att inte polisanmäla den misshandlande maken. Hans förslag var att kvinnan i stället skulle ge mannen mer kärlek.

- Vägra inte ge kärlek till honom så kanske han kommer att ändras, sade imamen.

Sedan styrelsen för Islamiska förbundet Stockholm sett inslaget med imamen valde de att omedelbart stänga av honom samt starta en utredning.

- Det här rör sig om tydliga brott mot svensk lagstiftning och de begår tjänstefel i egenskap av imamer och föreningar, säger Mohammad Fazlhashemi, professor och författare till böcker om bland annat muslimsk idéhistoria.

Han medverkar själv i programmet och har fått en skriftlig presentation av råden som getts till kvinnorna.

- Det de här männen säger till kvinnorna kränker deras mänskliga rättigheter. Männen förnedrar och kränker kvinnorna när de säger att ”du måste stå ut med att den här mannen slår dig”, säger Mohammad Fazlhashemi.

Han är starkt kritisk till de imamer i inslaget som inte följer svensk lagstiftning.

- I och med att moskéerna tagit emot statsbidrag har de också förbundit sig att följa svensk lagstiftning och demokratiska grundprinciper.

De som kommer till tals i inslaget beskriver han som ”konservativa, bokstavstrogna traditionalister”.

- Nu krävs det självrannsakan. Man måste rensa bland det här ogräset.

Mohammad Fazlhashemi, som själv är muslim, tycker att de omoderna moskérepresentanterna ger muslimhatare och Sverigedemokrater vatten på sin kvarn.

- De bekräftar ju nidbilden av muslimer. De är djupt beklagligt att de lever upp till alla fördomar som islamofoberna har.

Först och främst vill Fazlhashemi att imamerna ställs till svars för att de inte följer svensk lagstiftning, trots statsbidrag. Men på sikt krävs något mer.

- 1948 bildades den första svenska muslimska församlingen, men när det gäller utbildade imamer är församlingarna fortfarande hänvisade till sina hemländer.

Genom att starta en modern högskoleutbildning för imamer i Sverige tror Fazlhashemi att vi skulle få mer demokratiska, genusmedvetna imamer.

I den hätska debatt Fazlhashemi nu tror kommer att blossa upp misstänker han att han kommer att få dubbelt stryk. Dels kommer han att drabbas av att alla muslimer dras över en kam - på ett sätt som medlemmar av Svenska kyrkan och kristna bokstavstroende inte gör.

- Samtidigt kommer jag i egenskap av muslim att bli stämplad som en femtekolonnare, den som går muslimhatarnas ärenden.

Islamiska förbundet i Sverige, en av de stora muslimska organsiationerna, skriver på sin hemsida att en troende muslim har ”extra religiösa krav på sig att respektera och följa landets lagar”.

Bland förbundets mål nämns bland annat ”att jobba för de mänskliga rättigheterna”.

Av de tio moskéer som Uppdrag granskning kontaktat är det hälften som har fått eller får statligt stöd: Uppsala moské, Stockholms moské, Malmö Salsabil och moskén i Järfälla. Moskén i Örebro har fått statligt stöd, men på grund av rent organisatoriska oklarheter är det tillfälligt stoppat, enligt Åke Göransson, generalsekreterare vid Nämnden för statligt stöd till trossamfund.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Perspektiv

”Mer svartarbete inte
största problemet”

Rot-avdraget har ändrat svenskarnas syn på svartarbete.

Svensk missil kan användas av Saudi

jemen

Riksdagsledamöter vill stoppa Bill 2.

”Notan från Umeå framstår som saltad”

Schultz

17-åring krävs på en halv miljon.

”Stefan Ingves har
fel om inflationen”

Replik

Vd: Riksbanken förstår inte konsumentmakt.

”Inflationen har börjat vända uppåt”

Brännpunkt

Riksbanken: Värna inflationsmål.

Starbuckskampanj möter hård kritik

Känsligt

"Obekvämt med rasdiskussion".

Ikea börjar leverera flyktingläger i paket

satsning

Platta paket med "better shelter".

Cramps glädjer mer
än Clarksons avsked

Rock!

"Ingen kultur jag behöver mer".

Inget tvång att gå
på gymnasium

Regeringen överkörd av utbildningsutskottet.

Träna inför lördag – kan du svåra orden?

Högskoleprov 2014

Vad betyder förtrytelse?

Kan du kvantitativa jämförelser?

Mattedelen

Testa dig på provets mattefrågor här.

Tv-avgiften kan
ersättas av skatt

utredning

Parlamentarisk kommitté tillsätts.

”Attacken som fick börserna att falla”

Marknaderna har fått påminnelse.

Ryssland planerar motorväg till USA

bil

Vill länka samman London och New York .

Grafikspecial

Flight 9525 i flyghistoriens sken

10 värsta krascherna • Färre olyckor • Bolag med flest döda • Där sker olyckorna

”Affärer är livsluft, kan bara inte sluta”

Affärsbragd

Gunilla von Platen har 15 bolag.

Här är läsarnas tio kandidater

SvD Affärsbragd

Dags att utse 2015 års entreprenör.