375 miljoner satsade – utan utvärdering

Regeringen satsar via den kritiserade myndigheten Tillväxtverket hundratals miljoner kronor på kvinnligt företagande. Men trots att satsningen nu pågått i fem år vet fortfarande ingen vilken effekt pengarna har haft. Skälet: det saknas uppgifter om vem som deltagit i projekten och det har därför inte gått att göra någon uppföljning.

På fredagen den 27 april genomförde Tillväxtverket en nationell träff för alla ambassadörer för kvinnors företagande. Nästan 300 ambassadörer från hela landet var på plats på Norra Latin i Stockholm.

På fredagen den 27 april genomförde Tillväxtverket en nationell träff för alla ambassadörer för kvinnors företagande. Nästan 300 ambassadörer från hela landet var på plats på Norra Latin i Stockholm.

FOTO: Näringsepartementet


Den 27 april i år höll näringsminister Annie Lööf (C) tal inför runt 300 kvinnliga företagare på Norra Latin i Stockholm. Talet var en av höjdpunkterna under en konferens anordnad av Tillväxtverket och för Annie Lööf var det en möjlighet att marknadsföra regeringens prestigeprojekt Främja kvinnors företagande.

”Mellan 2007 och 2010 har 27 000 kvinnor som driver företag, eller vill starta företag, varit del av cirka 700 affärsutvecklingsprojekt och innovationsprojekt. Totalt har 195 miljoner kronor fördelats till regionerna via Tillväxtverket under denna tid”, sade Lööf enligt en utskrift av talet.

LÄS MER: Lööfs departement festade upp 616 000 kronor

Redan från början var regeringens mål högt satta. Sverige skulle bli ett föregångsland och fler kvinnor skulle starta och driva företag. Satsningen är idag Tillväxtverkets största nationella främjandeprogram och myndigheten har bland annat i uppdrag att förmedla hundratals miljoner kronor till länsstyrelser och regioner, som i sin tur beslutar vilka projekt som ska få del av skattepengarna.

Men SvD kan idag berätta att varken regeringen eller Tillväxtverket vet vilka effekter pengarna har haft – trots att satsningen nu pågått i fem år och förlängts till 2014. Sammanlagt slussar regeringen 375 miljoner kronor via Tillväxtverket mellan 2007 och 2014 – utan att veta om miljonerna bidrar till att öka kvinnors företagande.

Redan i maj 2011 uppmärksammades regeringen på att det var omöjligt att utvärdera effekterna av satsningarna. Larmet kom från Tillväxtanalys, en annan statlig myndighet under Näringsdepartementet. I en rapport konstateras att dokumentationen kring stödinsatserna är så bristfällig att det inte går att veta vem som deltagit i de projekt som fått pengar.

– Man satsar pengar och vill nå ut, men man har inte ens så pass koll att det går att följa upp om tjänsten haft något värde för mottagaren, säger Barbro Widerstedt, analytiker på Tillväxtanalys och den som skrev rapporten till regeringen.

Det stora problemet är att länsstyrelserna och regionerna inte krävde personnummer eller organisationsnummer på deltagarna. I efterhand har det visat sig vara omöjligt att spåra många av deltagarna och ta reda på om stödinsatserna har lett till konkreta resultat. De enkäter som Tillväxtverket skickat ut visar därför inte om programmet haft någon långsikt effekt – bara att deltagarna varit nöjda.

– Vet vi inte vem som deltog så kan vi heller inte utvärdera resultatet. Vi kan ju inte gissa oss fram, konstaterar Barbro Widerstedt.

Samtidigt är Tillväxtanalys inte ensamt om att reagera på den bristfälliga dokumentationen. Också i Tillväxtverkets egen utvärdering, som är skriven av det privata konsultbolaget Ramböll, tas problemet upp:

”Ramböll kan konstatera att det finns stora utmaningar kopplat till uppföljning av programmets resultat. Dels saknas kontaktuppgifter och andra uppgifter såsom organisationsnummer till företag som berörts av satsningen”, står det i utvärderingen.

Enligt rapporten är deltagarlistorna i flera fall felaktiga. Ett exempel är Kalmar län, där Ramböll i en annan rapport som SvD läst konstaterar att ”ett stort antal adresser fungerade inte och ett antal personer hörde också av sig och meddelade att de inte hade deltagit i projekt”.

Deltagarlistorna ligger till grund för uppgiften om 27 000 kvinnor som deltagit i satsningen - den siffra som både Annie Lööf och Tillväxtverket använder för att lyfta fram satsningen som en succé. Men siffran är överdriven.

På en direkt fråga medger Tillväxtverket att det inte handlar om 27 000 enskilda kvinnor – istället kan samma person förekomma flera gånger i statistiken när ett projekt pågått i flera år eller vid deltagande i flera olika seminarier eller insatser.

Enligt Tillväxtverket beror problemet med att spåra deltagarna på skrivelserna och upplägget i regeringsbeslutet från 2007. Länsstyrelserna fick då regeringens uppdrag att pröva ansökningarna – men regeringsbeslutet gjorde samtidigt att Tillväxtverket inte kunde tvinga länsstyrelserna att ta in personnummer eller organisationsnummer. Upplägget ändrades när programmet förlängdes till 2014.

– Nu kan vi kräva att de ska förse oss med här uppgifterna, men det kunde vi inte göra tidigare. Nu måste de här uppgifterna framgå av deltagarlistorna, säger Gunilla Thorstensson, programansvarig på Tillväxtverket.

Till skillnad från Tillväxtanalys, som inte kunde utvärdera programmet, tror Tillväxtverket att det har haft resultat.

– Jag är helt säker på det. Det finns många olika resultat att lyfta fram, och när jag pratar med människor märker jag att attityderna förändras. Inget kommer att hända om vi bara sitter och rullar tummarna, säger Gunilla Thorstensson.

LÄS MER: Statlig stiftelse festade för miljoner


  • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?
I slutet av juli avslöjade DN att Tillväxtverket lagt mer än 7,5 miljoner kronor på seminarier och intern representation och ytterligare 9 miljoner på internutbildning och konferenser sedan 2010. Bland utgifterna fanns bland annat en personalfest på Grand Hotel i Stockholm.
Avslöjandet fick näringsminister Annie Lööf att ilskna till och den 6 augusti blev generaldirektören Christina Lugnet entledigad. I en intervju med lokaltidningen Haparandabladet menar dock Lugnet att medieuppgifterna varit överdrivna och att regeringen inte tog reda på fakta när hon fick sluta.

Främja kvinnors företagande
Programmet består av flera olika delar. En av de viktigaste är de pengar som slussas via Tillväxtverket till regioner och länsstyrelser för att finansiera lokala och regionala insatser för kvinnliga företagare. Denna del av programmet har tilldelats sammanlagt 375 miljoner kronor under sju år. Andra delar av programmet är bland annat kvinnliga företagsambassadörer, ett mentorskapsprogram och särskilda insatser för kvinnor födda utomlands. Sammanlagt har de olika delarna tilldelats 800 miljoner kronor mellan 2007 och 2014. Regeringens mål med programmet var bland annat att få upp andelen kvinnliga nyföretagare till 40 procent. 2007 låg den andelen på 32 procent enligt SCB – 2010 var andelen fortfarande densamma.

375 miljoner kronor – förmedlas till lokala och regionala projekt under sju år.
45 miljoner kronor - slussar regeringen via Tillväxtverket till regioner och länsstyrelser varje år mellan 2011 och 2014.
”Sverige ska bli ett av världens bästa länder att starta och driva företag i. Ett viktigt steg i den riktningen är vårt program för kvinnors företagande”
Tidigare näringsministern Maud Olofsson i samband med att regeringen presenterade satsningen 2007.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

En ny säkerhetslag i Turkiet ska bland annat förbjuda maskerade deltagare. SvD i Turkiet

”Vi kommer inte att låta det urarta igen”

Turkiet skärper landets säkerhetslagar mot protester.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Nu dumpar Microsoft Nokias varumärke

Namnbytet får genomslag i Frankrike först.

SMHI varnar för snöfall i dag

försmak av vintern

Kan komma upp till en decimeter.

Ebola-hjälparbetare känner sig hotade

svensk hjälp

”Obehagligt, de är ju hjältar”.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

SEB har högre kredit- förluster än väntat

Sist ut i bankkvartetten att avslöja siffrorna.

Harper: Det var
ett terrorattentat

Ottawa

”Vi låter oss inte skrämmas.”

Därför drabbas du
av vinterdepression

Nedstämd?

Nu kan forskare veta varför.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.