Olyckan inträffade vid 19-tiden på lördagskvällen och polisen vet ännu inte vad som föranledde att kvinnan klämdes ihjäl, men de har en teori.

– När hon står mellan balarna har hon en fjärrkontroll till traversern som lyfter de här rullarna och teorin är att hon trycker på fel knapp så att de sätts i rörelse och hon blir klämd. Men det är bara en teori, säger Timo Rukanen, förundersökningsledare på Gävleborgspolisen.

En arbetskamrat såg olyckan men kunde inte förhindra den. Flera arbetskamrater försökte få liv i kvinnan i väntan på ambulans. När ambulansen kom kunde de konstatera att kvinnan var död.

– Hon avled sannolikt omedelbart, säger Timo Rukanen.

Iggesunds pappersbruk har drygt 900 anställda. Efter att olyckan inträffat upprättades en krisgrupp och bruket arbetar med att informera de anställda om vad som har hänt. Maskinen där olyckan inträffade togs ur drift under natten.

– Vi är naturligtvis djupt bedrövade över vad som har hänt. Jag kan inte påminna mig om när vi senast hade en dödsolycka i vår verksamhet, säger Staffan Söderberg, informationschef på Iggesunds pappersbruk.

Den 26-åriga kvinnan sommarjobbade på bruket. Enligt Staffan Söderberg ska det inte ha varit hennes första sommar på arbetsplatsen.

Olyckan kommer nu att utredas av polisen och en anmälan har gjorts till Arbetsmiljöverket.

Enligt Aftonbladet inträffade en annan allvarlig klämolycka på Iggesunds bruk 2010. En man ska ha klämts mellan en balk och en rullmottagare och fått svåra krosskador.

Hudvikvalls tidning skriver att Iggesunds bruk den senaste månaden har anmält ytterligare tre tillbud till Arbetsmiljöverket. Det rör sig dock inte om personer som har skadats.

Staffan Söderberg säger att tillbudsrapporteringen görs för att identifiera risker och att de har jobbat mycket med säkerheten det senaste året.

– Men vi är inte nöjda, tvärtom.

Tror du att olyckan hade kunnat undvikas?

Det är en jättesvår spekulation innan vi vet vad som har hänt. Men vår verksamhet ska vara sådan att sådana här saker inte ska kunna hända. Och är det någonting som är fel i säkerhetsföreskrifterna så får man i så fall förändra dem, men det är sådant som utredningen får visa, säger Staffan Söderberg.