150 Carema-fall hos Socialstyrelsen

Socialstyrelsen tittar just nu på fler än 150 tillsynsärenden som gäller vårdbolaget Carema. Var tredje anmälan kommer från den egna personalen.

Ännu ett boende i Caremas regi har nu anmälts, uppger SVT:s ABC-redaktion. Denna gång är det personal på korttidsboendet Kastanjen i Järfälla som anmält, kommer sedan anhöriga slagit larm om läckande urinpåsar och att boende vid flera tillfällen bjudits på godis och andra sötsaker - trots att de är diabetiker.

I anmälan står bland annat att de anhöriga upplevt att bemötandet varit under all kritik. Att de fått en känsla av att man stör och inte blivit lyssnade på.

Enligt statistik från Socialstyrelsen som TT tagit del av, innebär det att myndigheten nu arbetar med fler än 150 tillsynsärenden mot vårdenheter som drivs av Carema.

Det handlar om allt från äldreboenden till vårdcentraler eller behandlingshem.

Av dessa 150 anmälningar är ett drygt 50-tal så kallade lex Maria- eller lex Sarah-anmälningar, det vill säga anmälningar där det är personalen på de olika vårdenheterna som har anmält.

Enligt Dagens Nyheter har anställda vid Carema order att väga pensionärernas blöjor. Personal som Dagens Nyheter har talat med hävdar att syftet är att utnyttja varje blöja så mycket som möjligt och därmed spara pengar. Följden blir att vårdtagarna får sitta i timmar i våta blöjor innan dessa byts.

- Vi får inte byta en blöja förrän den nått sin fulla kapacitet. Syftet är rätt och slätt att hålla nere förbrukningen och spara pengar, säger en anställd som vill vara anonym.

Enligt DN:s källor ska personalen väga den använda blöjan med jämna mellanrum för att kartlägga hur många timmar vårdtagaren kan ha den innan den börjar läcka.

Men Carema väger inga blöjor för att spara pengar, säger Lena Freiholtz, kvalitetschef för Carema Care, till TT. Däremot vägs blöjorna under de två första dygnen på boendet.

- Det är ett vedertaget arbetssätt som rekommenderas av uroterapeuter för att hitta bästa möjliga inkontinensskydd åt individen. Så att han eller hon är torr under dygnets alla timmar. Inte sällan innebär det både merarbete och att mer kostsamma produkter används.

TT: Men förekommer det på era boenden att personalen är tillsagd att inte byta blöjor för att spara pengar?

- Jag kan inte utesluta att det har förekommit i något enstaka fall. Men om det är så, att man av kostnadsskäl inte byter inkontinensskydd fast det behövs, så är det förkastligt och det tar vi i så fall avstånd ifrån. Det är inte så vi ska arbeta.

Att missköta ett äldreboende är oacceptabelt, oavsett om de drivs i privat eller kommunal regi, säger äldreminister Maria Larsson (KD) i en skriftlig kommentar med anledning av de nya uppgifterna om Carema Cares boenden.

”Denna typ av misslyckanden riskerar att kasta en skugga över all den enskilt och privat bedriven verksamhet som håller god kvalitet”, skriver hon i pressmeddelandet.

Hon instämmer också med ministerkollegan Anders Borgs tidigare uttalanden angående Carema Cares trixande för att slippa undan svensk skatt.

”I dag har vi riskkapitalbolag som är verksamma inom till exempel skola och vård som har räntekonstruktioner som gör att de slipper beskattning i Sverige och att vinsterna går till olika skatteparadis. Det är helt enkelt oacceptabelt.”

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

perspektiv

”Ursäkta, kan vi få tillbaka 34 miljarder?”

Cervenka: Läge för bankerna att ge tillbaka till svenskarna.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

3 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Politiker nobbar kungens inbjudan

Många i ny regering skeptiska till monarkin.

Här är Kungens liv i bilder

Bildspecial

Så har du aldrig sett Carl XVI Gustaf.

Extra protein – behövs det verkligen?

Träning

Gudiol om det trendiga proteinet.

Sju ryska ubåtar
som just nu är i bruk

Uppges ha kostat flera miljarder att utveckla.

”EU bör inte släppa in
Lukasjenko i värmen”

BRÄNNPUNKT

Människorättsaktivister: Ett svek.

EU-parlamentet sade ja till kommissionen

SvD:s Teresa Küchler direktrapporterade.

Dreamlinern strular för fler än Norwegian

flyg

Bolag har rapporterat 318 fel på två år.

Trängselskatten kvar i Göteborg

västsvenska paketet

Anneli Hulthén: ”Avtalet gäller”.

National Geographics
bästa fotografier

Bildspel

Väljer själva klassiska bilder i ny bok.

Trots löftet – staden ratar Hillfons hem

unik konstnärsmiljö

”För höga kostnader”.

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.