Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) kämpar för ett jämställt samhälle. "Ett samhälle där kvinnor och män har samma rättigheter och möjligheter. Ett samhälle där män och kvinnor delar på ansvar och makt."
Men hon kallar sig inte feminist.
- Det är väl en läggningsfråga. Jag har väldigt svårt för epitet. Jag tycker att det räcker med att jag är liberal.
Många tycker att ställningstagandet är "konstigt", berättar Nyamko Sabuni.
- Det är politiskt korrekt att säga att man är feminist. Men det är ett begrepp som en stor del av befolkningen inte kan relatera till. Det är bättre att handla, och tala klartext om det man vill.

Nyamko Sabuni är inte ensam. Hon har sällskap av statsminister Fredrik Reinfeldt och ytterligare elva statsråd i regeringen, som alla väljer att inte kalla sig feminist.
Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (kd) vill inte "sätta en etikett" på sina värderingar, och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) är "ingen -ist överhuvudtaget", men tillägger att han "tror på lika rättigheter för kvinnor och män".
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) kallar sig humanist. Skälet är enkelt:
- Feminism som begrepp är väldigt luddigt. Det finns särartsfeminister, anarkofeminister, biologiska feminister, liberala feminister och feminister som har kommunismen som utgångspunkt.
Infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) arbetar konkret för att bryta könsmaktsordningen, men använder inte ordet feminist.
- För mig är handling viktigare än begrepp.

Tre av statsråden kallar sig, med förbehåll, för feminist, medan sex personer gör det oreserverat.
- Det ingår i att vara liberal, motiverar EU-minister Cecilia Malmström (fp).
- Kvinnor och män ska ha samma rättigheter och skyldigheter och möjligheter på alla områden, förklarar jordbruksminister Eskil Erlandsson (c).
Riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (fp) tycker att det är tråkigt att inte fler är feminister.
- Borgerliga politiker har lika stor rätt till feminismen som vänsterpolitiker.
För en folkpartist är det "ideologiskt tjänstefel" att inte kalla sig feminist, enligt Birgitta Ohlsson.
- Det var ju liberaler som uppfann begreppet feminism på 1700-talet.
Samtidigt betonar hon att det viktiga är vad regeringen uträttar.
- Göran Persson kallade sig också för feminist, men det var mest läpparnas bekännelse.
Det finns ingen motsvarande undersökning av den socialdemokratiska regeringen.
- Men jag tror att alla var beredda att använda ordet feminist om sina egna insikter, säger partisekreterare Marita Ulvskog.
Hon är inte förvånad över resultatet i SvD:s undersökning.
- Jag skulle snarare vilja att man vägde och mätte de där som kallar sig feminister lite strängare, för jag tror att det i de flesta fall är kosmetika.
Marita Ulvskog fortsätter:
- Jag tror att det är svårt att vara marknadsinriktad och samtidigt trovärdigt kunna säga att man är feminist och vill förändra samhällsstrukturer. Det går bara inte ihop.
Enligt v-ledaren Lars Ohly är det "skamligt" att inte ens ansvarig minister är feminist. Han anser att feminismen
trängts tillbaka.
- Det är allvarligt för oss som ser de maktstrukturer som underordnar kvinnor, och menar att det måste vara en politiskt uppgift att bryta dem. Utan en feministisk analys och en feministisk politik kommer man inte att lyckas, även om man är välvilligt inställd till jämställdhet i allmänhet.

Moderatkvinnornas ordförande Magdalena Andersson kallar oppositionens kritik "rena dravlet".
- Det handlar inte om att sätta på sig en etikett, och sedan är man en god människa. Det handlar om att visa i gärning, och regeringen har visat att man tar detta med kvinnors situation på högsta allvar.
Även hon kallar sig humanist.
- Feminist har blivit ett vänsterbegrepp, det är politiskt laddat. Om det var ett neutralt ord tror jag att alla i regeringen skulle kunna ställa upp på det.