”Fryst bistånd riskerar förvärra för hbt-personer”

Sveriges frysta bistånd till Uganda riskerar att förvärra situationen för landets hbt-personer. Dagens svenska hbt-debatt i sociala medier har också tydliga undertoner av fördomsfullhet mot andra länder.

I dag gav biståndsminister Hillevi Engström (M) beskedet att Sverige håller inne sitt bistånd till Uganda på grund av landets nya antihomolag.

Kravet på fryst bistånd kom blixtsnabbt efter beskedet förra veckan att Ugandas president Yoweri Museveni skrivit under lagen som innebär att ”upprepade homosexuella akter” kan ge livstids fängelse.

Bojkottropen brukar komma snabbt i Sverige. Samma sak gällde OS i Sotji, då det restes krav på bojkott både av de olympiska spelen i sig och av ryska varor, på grund av landets lagar mot ”propaganda” för icke-heterosexuella relationer riktade mot minderåriga.

Men frågan är om det alltid är rätt metod.

Jimmy Sserwadda, som kommit att bli något av en talesperson för ugandiska hbt-flyktingar i Sverige (läs SvD:s reportage om hans svenska bröllop här) är tydlig med att han inte vill att Sverige stoppar biståndet till hans hemland.

 – I Uganda skyller folk på oss homosexuella och säger att vi är anledningen till att de blir fattiga. Det är redan fattigt där och många svälter. Vi vill inte att de ska få det sämre, sade han nyligen till tidningen QX, och föreslog i stället att omdirigera biståndet till människorättsorganisationer.

Som om det glöms bort att det finns hbt-personer även i Uganda och Ryssland, och att det är för deras skull vi i Sverige ska protestera, inte för vår egen.

Med andra ord, Sveriges markering riskerar att göra situationen än värre för hbt-personer i Uganda.

När bojkottropen ekade över världen inför OS i Sotji tidigare i år vädjade ryska hbt-aktivister på ett liknande sätt sina supportrar att tänka om. Bättre att åka dit och protestera på plats än att bojkotta, var deras bedömning.

Svenska RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund brukar vara inne på en diplomatisk linje, och påpeka att det viktigaste är att först frågad hbt-aktivisterna i de länder det gäller vilket sätt de vill ha stöd på – innan man ställer till med bojkott eller kyssaktioner. Annars finns risken att homofobin triggas.

Men debatten i Sverige förs inte så. Facebook och Twitter är fullt av inlägg från hbt-personer och hbt-vänner som öser hat över Uganda och Ryssland. Mycket tangerar till fördomsfullhet. Det är ”Uganda” och ”Ryssland” många riktar sin avsky mot, inte bara de populistiska politiker som instiftat lagarna eller de amerikanska evangelister som eldat på homofobin.

Som om det glöms bort att det finns hbt-personer även i Uganda och Ryssland, och att det är för deras skull vi i Sverige ska protestera, inte för vår egen.

En fara med att så ilsket peka ut andra länder, kulturellt och geografiskt långt från oss, är också att den våldsamma homofobi som alltjämt förekommer i Sverige inte syns. Som den man i Marks kommun i Västergötland som blev misshandlad så sent som i lördags enbart för att han är homosexuell.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Trasig växel stoppar tåg runt Stockholm

Tiotusentals drabbas

Trafiken stoppas helt under dagen.

Jordbävningskatastrofen i Nepal har drabbat en nation i politisk kris, sliten mellan två asiatiska stormakter. Perspektiv | Nepal

Korruption kan ta halva hjälpen

Per Liljas: ”Katastrofen drabbar en nation i politisk kris.”

Fler elcyklar innebär fler allvarliga skador

rapport

Hög fart är största orsaken.

Så kan man tjäna på andras girighet

Perspektiv

Börsen drivs av två starka känslor.

Så ser Tjernobyl ut
– 29 år efter olyckan

Bilder

Årsdagen av kärnkraftshaveriet.

”Skammen värst för många återvändare”

Idagsidan

Räddad från döden på havet.

”EU:s insatser har inte någon verkan”

människosmuggling

Gatti kritiserar EU.

Intern MP-strid om uppgörelse

försvaret

Stark kritik mot uppgörelse. ”En Nato-utredning”.

”Vem bryr sig om
hemlösa svenskar?”

BRÄNNPUNKT

Allt fokus idag på EU-migranter.

Din ångest kan vara dubbel inlåsning

Karriär.

Så blir du kvitt vantrivseln på jobbet.

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.