Scandics hotell Anglais och Grand Central har lobbyer där det är populärt att sitta och jobba. Där finns tillgång till gratis wifi och kaffe att köpa.

– Det ska kännas välkomnande och helt okej att komma in i hotellobbyn även om man inte bor på hotellet. Att folk sitter och jobbar ger en levande lobby. Vi tror också att man upplever Scandic och det vi står för om man är där, säger Karin Hellgren, pr- och kommunikationsansvarig vid Scandic Sverige, som själv ofta sitter i lobbyn och jobbar för att få inspiration eller för att kunna fokusera bättre.

I Ekensbergskyrkan i Solna är ljusen tända och kaffetermosarna fyllda i vardagsrummet på torsdagsförmiddagar. Då bjuder man in till öppen arbetsgemenskap och folk är välkomna att sitta och jobba och sedan äta medhavd matlåda tillsammans.

– Vi har pratat om olika sätt att skapa mötesplatser. När vi hörde flera enmansföretagare berätta om hur ensamt det kan vara såg vi det här behovet. Det är ingen religiös touche på det, men det blir en plats för samtal och då kan sådana frågor komma upp, säger Lars-Göran Olsson, pastor i Solna-Sundbybergs missionsförsamling.

Genom att sitta på det här sättet får man hela tiden impulser utifrån.

Elin Olsson, Coffice.Arkitektkontoret Combine driver sedan tre år Coffice på Tjärhovsgatan i Stockholm. Det är en kombinerad kaffebar och arbetsklubb där man kan sitta och jobba i kafémiljö och ha tillgång till skrivare med mera. Arkitektkontoret är inrymt bakom kaffebaren.

– När man sitter i ett och samma företag i många år ser man till slut inte sig själv utifrån. Det blir en introvert situation. Genom att sitta på det här sättet får man hela tiden impulser utifrån, säger Elin Olsson, arkitekt på Combine och en av initiativtagarna till Coffice.

Tidigare har det kostat 700 kronor i månaden att vara med i arbetsklubben på Coffice, men under hösten är det gratis att sitta där eftersom de ska göra om konceptet lite. I vår kommer de att satsa på en kafémiljö som andas mer kontor och har bättre ergonomi.

Till de lyckade delarna som de vill behålla hör en workshop som kallas Big boss, ett initiativ från en av medlemmarna. Frilansare utan arbetskamrater får under en timme vara ”big boss” och låna andra i arbetsklubben som temporära medarbetare och ta hjälp med något projekt.

–Big boss får inte bestämma vilka som ska komma utan de som är intresserade dyker upp. Det är folk med olika yrken och en uppsjö av kompetenser och ingångar. Den delen är en succé, säger Elin Olsson.

65

procent av platserna på kontor står tomma, enligt Linda Tufvasson, arkitektkontoret Codesign, som i sitt jobb mätt beläggningen.Combine arbetar inte med att utforma kontorsmiljöer utan främst med landskapsplanering och stadsplanering, men Coffice är ändå en stor inspirationskälla.

– Vi brukar säga att arkitektur är 99 procent psykologi, det handlar om det mänskliga mötet, säger Elin Olsson.

Kafferosteriet Johan & Nyström har öppnat ett kombinerat showroom för kaffemaskiner och öppen arbetsplats på Hantverkargatan. För 70 kronor i timmen får man en arbetsplats, kaffe som man kan mala och brygga själv samt tillgång till kontorsutrustning.

– Om vi ändå ska sälja kaffe till företag så är det ett bra dragplåster att folk som jobbar kommer hit och smakar på det goda kaffet. Det blir ett trevligare utrymme här med lite folk och lite flöde, säger Sara Hjälmås som är butiksansvarig på Johan & Nyström at work.

Linda Tufvasson är creative director på arkitektkontoret Codesign och har i sitt jobb mätt beläggningen på kontor. I snitt är den 35 procent, resten av platserna står tomma. Den siffran gjorde henne nyfiken på att studera beteenden i de offentliga miljöer som många tar sin tillflykt till.

– En av orsakerna att många söker andra arbetsplatser är nog att vi i dag möts för mycket i kontorslandskapen. Det finns inte längre en lugn plats, allt är samverkande och integration. Undersökningar visar att vi i snitt är i behov av 50 procents koncentrationsarbete per dag. Om det händer tolv gånger per dag att någon kommer och knackar en på axeln och vill prata så tar det varje gång tio minuter att komma i stämning för att fortsätta jobba där man var, säger Linda Tufvasson.

När hon under tre veckor gick runt på kaféer och hotellobbyer och iakttog folk som satt och jobbade noterade hon att människor var mer privata, mötena mer avslappnade och det var mer skratt än vad det brukar vara i traditionella möten i konferensrum med whiteboard.