Kylig relation när även mamma är nörd

Älskade, hatade tv-mammor är en artikelserie på webben som granskar mammarollen med hjälp av klipp från kända tv-serier. Scenerna kommenteras av psykologen Liria Ortiz som på så vis vill ge dig verktyg för att hantera relationen till din egen mamma.

The Big Bang Theory är serien om ett gäng nördar och deras roliga men töntiga liv. Efter att ha sett detta klipp är det inte så svårt att förstå varifrån huvudkaraktären Leonard fått sin nördighet. I jämförelse med sin mor så skulle Leonard dock kunna beskrivas som cool. Något som också är ganska kyligt är Leonards och hans mammas relation.

I klippet ser vi hur Leonard försöker kommunicera med sin mamma utan någon framgång. Mamman ger korta och innehållslösa svar och verkar mest vara intresserad av att prata om sitt arbete, något som Leonards kompis Sheldon imponeras av.

Leonard gör det dock klart för Sheldon att hans barndom inte var så värst imponerande. Det enda varma minnet han har från denna är av sin morbror, som nyss gått bort. Mamman i klippet är ordentligt tillspetsad, men det är tydligt att Leonard längtar efter att ha en varmare relation med sin mamma.

Tips från psykologen Liria Ortiz

Liria Ortiz.

Ett första steg som Leonard kan ta är att helt enkelt visa sina känslor för sin mamma. Det är dock viktigt att han inte förväntar sig för mycket av detta. Det han också kan göra är att förstå att kärlek kan ha många ansikten.

Att förvänta sig det vi kallar närhet från en mamma som Leonards är att hoppa på för mycket. Däremot så har hon säkerligen andra sätt att uttrycka sin kärlek till honom på. Dessa är troligtvis svårare att notera än exempelvis kramar men det finns mycket för Leonard att vinna på att upptäcka hur hans mor visar sin kärlek.

Relationen till mamman kan förbättras genom att Leonard lär sig hur hans mammas sätt att relatera till omvärlden skiljer sig från hans eget. Detta är inte samma sak som att hon inte skulle bry sig om honom.

Fler Älskade, hatade tv-mammor

De’Londa i The Wire.
Scrubs, Elliots mamma.
That 70’s show, Kitty.
Sopranos, Livia.
The Big Bang Theory, Leonards mamma.
Sex & The City, Treys mamma.
  • Kopiera sidans adress

Vi som ligger bakom den här serien heter Linda Backman och Niklas Laninge och jobbar på Psykologifabriken. "Älskade, hatade tv-mammor" är ett samarbete mellan SvD Idagsidan, Psykologifabriken och psykologen, psykoterapeuten och författaren Liria Ortiz.

Varje torsdag–söndag under en månads tid får du ta del av ett nytt klipp med kommentarer. Psykologifabriken är ett företag som vill göra vetenskapen psykologi lätt att förstå och använda. Liria Ortiz har skrivit boken ”Jag och min mamma – att kunna hantera en komplicerad relation”.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Just nu: Stort antal slag dödade åttaåring

Åklagaren håller presskonferens om mordet i Kristianstad.

<b>Miguel Arias Cañete, Spanien. Klimatfrågor</b><br />
Miguel Arias Cañete genomled ett stormigt förhör i EU-parlamentet, där ledamöterna inte såg med blida ögon på spanjorens oljeaffärer och syn på kvinnor. Den mest brännande frågan handlade om att Cañete fram tills bara helt nyligen hade stora andelar i två oljebolag. Även hans fru och son, som var ordförande i ett av oljebolagen, har nyligen sålt sina aktier. Flera EU-parlamentariker protesterade också mot kommentarer Cañete gjort under sin politiska karriär i Spanien om att män är smartare än kvinnor. Cañete fick vackert be om ursäkt för de sexistiska uttalandena. eu-kommissionen

”Män är smartare än kvinnor”

Tvingades be om ursäkt • Här är de mest omtalade kommissionärerna.

Betalade sex miljoner – för fyra kilobyte

Apple-datorn satte nytt prisrekord på auktion.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

SMHI varnar för snöfall i dag

försmak av vintern

Kan komma upp till en decimeter.

Därför får du vinterdepression

Nedstämd?

Nu kan forskare veta varför.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Nu dumpar Microsoft Nokias varumärke

Namnbytet får genomslag i Frankrike först.

Harper: Det var
ett terrorattentat

Ottawa

”Vi låter oss inte skrämmas.”

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.