Mamman som vägrar att samtala

Älskade, hatade tv-mammor är en artikelserie på webben som granskar mammarollen med hjälp av klipp från kända tv-serier. Scenerna kommenteras av psykologen Liria Ortiz som på så vis vill ge dig verktyg för att hantera relationen till din egen mamma.


I det här klippet, från komediserien That 70’s show, möter vi huvudpersonen Eric och hans mamma Kitty. Eric frågar Kitty, som är sjuksköterska, hur hon står ut med att alltid vara i närheten av människor som är sjuka eller döende.

Det verkar som att Eric och Kitty hanterar det jobbiga på lite olika sätt. När Eric vill tala om det jobbiga som de just varit med om, fortsätter Kitty att sjunga. Hon ignorerar hans försök att prata om det, men om man följer hennes blick, går det att se att hon faktiskt lyssnar på honom, men ändå väljer att sjunga vidare.

Efter ett tag ger Eric upp – och låter sig ryckas med i sjungandet. Klippet slutar med att Kitty och Eric sjunger tillsammans, och någonstans förstår tittaren att det kanske är så Kitty hanterar jobbiga saker – genom att inte prata om dem utan sjunga istället.

Tips från psykologen Liria Ortiz

Liria Ortiz.

Eric och Kitty reagerar inte på samma sätt när de ställs inför smärtsamma händelser och inför livets svårigheter, och det är ingenting ovanligt eller konstigt. Hur vi förhåller oss till det vi upplever som svårt, beror på vilken person vi är. Några vill, likt Eric, prata och dela med sig känslomässigt med andra, medan andra, exempelvis Kitty, hellre vill hantera svåra situationer genom att fokusera på annat, som att sjunga högt till bilradion.

Om du känner igen dig i Erics frustration, kan det vara en idé att fundera över vad dina behov är i situationen, så att du sedan kan förmedla dem till din mamma. ”Jag behöver... ” är ett bra sätt att börja. Men, samtidigt bör du utgå ifrån att din mamma kan ha andra behov i sådana situationer. Du kan behöva vara öppen för möjligheten att din mamma känner och tänker annorlunda, och att hon vill hantera sådant på sitt sätt, oavsett ditt behov. Du kanske också får ge upp din önskan att prata om det svåra med din mamma, om hon inte vill.

Att prata, är inte alltid det som alla behöver när de stöter på svårigheter. Den här mamman väljer att sjunga, då bör du respektera det och vänta på ett bättre tillfälle att fråga. Din mamma kanske behöver ”komma ikapp” det som är jobbigt innan du gör ett nytt försök.

Liria Ortiz, leg. psykolog och aktuell med boken Jag och min mamma – att kunna hantera en viktig relation.

Fler Älskade, hatade tv-mammor

De’Londa i The Wire.
Scrubs, Elliots mamma.
That 70’s show, Kitty.
Sopranos, Livia.
The Big Bang Theory, Leonards mamma.
Sex & The City, Treys mamma.
  • Kopiera sidans adress

Vi som ligger bakom den här serien heter Linda Backman och Niklas Laninge och jobbar på Psykologifabriken. "Älskade, hatade tv-mammor" är ett samarbete mellan SvD Idagsidan, Psykologifabriken och psykologen, psykoterapeuten och författaren Liria Ortiz.

Varje torsdag–söndag under en månads tid får du ta del av ett nytt klipp med kommentarer. Psykologifabriken är ett företag som vill göra vetenskapen psykologi lätt att förstå och använda. Liria Ortiz har skrivit boken ”Jag och min mamma – att kunna hantera en komplicerad relation”.

Visa mer fakta
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se

SD:s partiledare Jimmie Åkesson. fortsatt sjukskrivning

Se Åkessons karriär i bilder

lista

Gav sig in i politiken som 15-åring.

”Integration är en fråga om överlevnad”

arbete

Så ska Sverige få 100 000 nya jobb.

Gisslandramat över
– gärningsmän döda

tripoli

Åtta döda efter att hotell stormades.

”Rätt bild av islam behöver hållas fram”

replik

Imam svarar Devin Rexvid.

”Att hata islam är inte en fobi”

BRÄNNPUNKT

Rexvid om Bah Kuhnkes satsning.

Flera börsjättar redo för bokslut i morgon

Tungviktare

Viktig signal om vad som väntar.

”MMA-sporten är
inte som ni tror...”

Berglins

Om att vara förtjust i våld.

Hemliga dokument om UFO:n släpps

USA

UFO-entusiast: Det ska in i historien.

”Jag har alltid
fantiserat om smisk”

BDSM

Sex, makt och underkastelse

Flera nazistaktioner runt om i landet

Ville stoppa uppmärksamheten runt Auschwitz.

Vackert fenomen
har dyster förklaring

bildspecial

Intensivt blått ljus på stränderna.

okända fakta
Här är Frihetsgudinnans fot strax innan hon började pusslas ihop på Liberty Island.

Frihetsgudinnan före Eiffeltornet i Paris

Se de fascinerande bilderna från prestigebygget.

Succé för verktyget Räntekartan – igen

nylansering

Har du registrerat din boränta?