Kallt i sängen med svärmor i badrummet

Älskade, hatade tv-mammor är en artikelserie på webben som granskar mammarollen med hjälp av klipp från kända tv-serier. Scenerna kommenteras av psykologen Liria Ortiz som på så vis vill ge dig verktyg för att hantera relationen till din egen mamma.

Charlotte, en av huvudkaraktärerna i den populära tv-serien Sex & The City, är nygift med Trey. Något som Charlotte inte visste när hon gifte sig är att Trey fortfarande i vuxen ålder har en väldigt nära och intim relation med sin mor.

I det här klippet möter vi Charlotte, i full färd med att locka sin make till sängen. Charlotte och Trey har länge försökt att bli gravida och när Charlotte kommer hem till lägenheten ropar hon högt till Trey att hon har ägglossning och att han ska komma och älska med henne, i tron om att de är ensamma i lägenheten. Det visar sig att Treys mamma i samma ögonblick sitter i parets badrum och tittar på när sonen badar. Charlotte ser mycket konfunderad ut när hon möter den till synes obekymrade Trey i badrummet.

Det här klippet handlar både om Charlottes relation till sin svärmor och Treys relation till sin mamma. Senare i serien kommer även Trey att visa sitt missnöje med att modern ständigt lägger sig i hans liv. Hur kan en person som likt Trey har en väldigt nära relation med sin mor i vuxen ålder, hantera problematiska situationer som denna? Och vad kan en person i Charlottes sits tänka på?

Tips från psykologen Liria Ortiz

Liria Ortiz.

Trey: Det är fullt möjligt att behålla en nära och varm relation med sin mamma hela livet. Problemet i situationer som denna ligger inte i närheten till mamman, utan hur närheten uttrycker sig rent beteendemässigt. Kanske är det beteende som känns naturligt i badrummet i föräldrahemmet, onaturligt eller opassande i andra sammanhang.

Trey kan fundera på hur en så pass intim relation med mamman påverkar de olika områdena i hans liv. Till exempel borde han fundera över att en alldeles för nära relation till mamman kan riskera att hustrun tröttnar. En central fråga kan vara: är min relation till mamma stärkande för mig och mina närstående i dag? Beroende på hur du svarar på den frågan kan du fatta ett beslut om att fortsätta ha en mycket intim relation till din mamma eller om du, bestämt och vänligt ska sätta gränser.

Charlotte: Det är viktigt att komma ihåg att Trey har blivit socialiserad (han har vant sig vid) att umgås med sin mamma på det här intima sättet. Det gör det svårt för honom att märka när hans mamma går över en gräns. Det är när andra, exempelvis en partner, reagerar som Trey kan märka att det som anses ”normalt” i hans familj, kanske inte betraktas på samma sätt i andras ögon.

En partners reaktion kan ibland vara till hjälp i att upptäcka detta. Som partner är det viktigt att visa omsorg och kärlek om du vill påpeka för din älskade att hans eller hennes relation med mamman är ovanlig eller för intim. Den här försiktigheten är viktigt för att undvika att utlösa skamkänslor hos partnern. Varför? För att skamkänslor kan leda till att din partner hamnar i försvarsläge och låser sig.

Fler Älskade, hatade tv-mammor

De’Londa i The Wire.
Scrubs, Elliots mamma.
That 70’s show, Kitty.
Sopranos, Livia.
The Big Bang Theory, Leonards mamma.
Sex & The City, Treys mamma.
  • Kopiera sidans adress

Vi som ligger bakom den här serien heter Linda Backman och Niklas Laninge och jobbar på Psykologifabriken. "Älskade, hatade tv-mammor" är ett samarbete mellan SvD Idagsidan, Psykologifabriken och psykologen, psykoterapeuten och författaren Liria Ortiz.

Varje torsdag–söndag under en månads tid får du ta del av ett nytt klipp med kommentarer. Psykologifabriken är ett företag som vill göra vetenskapen psykologi lätt att förstå och använda. Liria Ortiz har skrivit boken ”Jag och min mamma – att kunna hantera en komplicerad relation”.

Visa mer fakta
Obegränsad tillgång till SvD digital – 3 månader för bara 99 kr
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

skolbetygen

”Tidiga insatser är bättre än tidiga betyg”

Sundén Jelmini: Fokusera på elever som halkar efter.

Lärarförbundet: ”Enormt slöseri”

Tummen ner för förslag om betyg i fyran.

Åtgärder mot vattnet
”kommer för sent”

getinge

Vattnet har hotat i hundra år.

Roddbåten är familjens räddning

ÖVERSVÄMNING

Här är bilderna från Halland och Bohuslän.

”Rimligt att diskutera jämnare fördelning”

Rosenbad

Borg och Bildt frågades ut.

Lägenheten som är
dyrast i hela världen

bildspecial

Har en rutschkana till egen pool.

Världens äldste man tog emot pressen

Sakari Momoi föddes före första flygturen.

Hon har ett 93 år gammalt barn

lista

Japanskor är äldst – så lever 116-åringarna.

Möjlighet att ta med eget vin till krogen

Mölstad

Borde fungera med en korkavgift.

Ungdomar: Porr
på internet skadligt

Kultursvep

Ny brittisk undersökning.

SD-reklam fortsatt
stoppad på vissa håll

Nobina:

”Vi för en dialog med SL just nu.”

Fler pojkar har missbildad penis

ny forskning

Nu en av de vanligaste medfödda missbildningarna.

”Plastkulor i maten
hot mot vår hälsa”

Brännpunkt

”USA agerar medan EU tittar på.”

Nevs visar upp sin elektriska Saab

elbil

Skralt i kassan och konkurshot.

Webb-tv

”Jag har aldrig varit så här trött”

Träning

Utmanande träning på Island.