Premiär: Klipp och tips som lär dig mer om mamma

Välkommen till Älskade, hatade tv-mammor, en artikelserie på webben som granskar mammarollen med hjälp av klipp från kända tv-serier. Dessa scener kommenteras av psykologen Liria Ortiz som på så vis vill ge dig verktyg för att hantera relationen till din egen mamma.


I klippet ovan,
från den kritikerrosade tv-serien The Wire, kommer Namond hem till sin mamma De’Londa efter att ha tillbringat natten hos polisen. Namonds pappa är en känd gangster och De’Londa vill inget hellre än att Namond ska gå i hans fotspår.

Det verkar dock som att Namond hellre vill leva ett vanligt, lagligt liv, och det är något som De’Londa inte tillåter. Här möter vi en hård mamma som vill bestämma över Namonds liv. Det är en tuff situation för Namond. Hur kan Namond hantera sin bossiga och oresonligt kritiska mor?

Tips från psykologen Liria Ortiz

Liria Ortiz.

Det Namond kan göra är att försöka söka sig till andra vuxna som kan fungera stödjande för honom. Det är kämpigt och jobbigt för självkänslan att ständigt bli kritiserad av sin mamma för sitt liv och sina val.

Även om din vardag är långt ifrån den utsatte Namonds, kanske du känner igen dig i hans situation med en kritisk och bossig mamma. Kanske är din mamma missnöjd med din sysselsättning, eller hur du valt att leva ditt liv. Ibland kan du som har en sådan mamma behöva markera tydligt att du inte vill höra hennes åsikt om en viss fråga.

Du kan pröva att, vänligt men bestämt, förklara att hon givetvis får tycka som hon vill men att detta gör dig ledsen. Av denna anledning vill du att hon slutar att uttrycka sin åsikt i just det ämnet inför dig. ”Jag blir ledsen när du kommenterar mitt yrkesval kritiskt inför andra, och jag vill helst inte att du gör det mer”.

Om du orkar kan du förklara när du faktiskt uppskattar hennes åsikter om något annat, exempelvis: ”Jag hör gärna vad du har att säga om barnuppfostran”. Det är inte säkert att det hjälper, men du har åtminstone försökt att vara tydlig med hur du känner.

Liria Ortiz, leg. psykolog och aktuell med boken Jag och min mamma – att kunna hantera en viktig relation.

Fler Älskade, hatade tv-mammor

De’Londa i The Wire.
Scrubs, Elliots mamma.
That 70’s show, Kitty.
Sopranos, Livia.
The Big Bang Theory, Leonards mamma.
Sex & The City, Treys mamma.
  • Kopiera sidans adress

Vi som ligger bakom den här serien heter Linda Backman och Niklas Laninge och jobbar på Psykologifabriken. "Älskade, hatade tv-mammor" är ett samarbete mellan SvD Idagsidan, Psykologifabriken och psykologen, psykoterapeuten och författaren Liria Ortiz.

Varje torsdag–söndag under en månads tid får du ta del av ett nytt klipp med kommentarer. Psykologifabriken är ett företag som vill göra vetenskapen psykologi lätt att förstå och använda. Liria Ortiz har skrivit boken ”Jag och min mamma – att kunna hantera en komplicerad relation”.

Visa mer fakta
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Vill införa klimat-rot
för alla slags bostäder

Miljöpartiet presenterade sin skuggbudget.

”Vår politik ska gynna kvinnor”

Per Bolund (MP) motiverar varför man gör detta val.

Kvinnorna som älskade nazister

Kultursvep

Fick de någonsin stå till svars?

24-åring fick frätande kalk i lungorna – dog

arbetsplatsolyckor

Men utredning dröjer.

300 saknas efter färjeolycka i morse

sydkorea

De flesta ombord var skolungdomar.

Ryggsäckar utlöste bomblarm

Boston

Ett år efter terrordådet – hundratals människor evakuerades.

”Ibland skrattar vi mer än vi spelar”

Volleyboll

98-årig spelare imponerar i film.

Ansökningstid förlängd till idag

Högskolan

Skulle ha stängt i natt men det var för högt tryck.

Vad betyder oblat och infria?

Högskoleprovet

Testa om du klarar orddelen.

Se de första bilderna på nya Saab-bilarna

TV

9-3 Aero lämnar Nevs fabrik i Trollhättan.

Passagerare fast på flyget i 34 timmar

Planet parkerade på marken – ingen fick gå av.