Många är vi vardagspusslande småbarnsföräldrar som rusar fram i tillvaron under veckorna – för att sedan slutkörda kraschlanda i soffan på fredagskvällen. Under helgen laddar vi om batterierna för att stå redo igen vid startlinjen när väckarklockan ringer kvart över sex på måndagsmorgonen.

Att kunna kombinera familj och yrkesliv är något som de flesta önskar. Men kraven på såväl jobbet som i föräldrarollen är höga – och tiden knapp. En förutsättning för att man ska orka hålla ett högt tempo under en längre tid är att man får tid för återhämtning mellan sprinterloppen. Risken att drabbas av olika stressjukdomar är annars stor.

På Stress Rehab vid Danderyds sjukhus i Stockholm träffar personalen föräldrar som kört på väldigt hårt och väldigt länge – utan någon tid för vila. För att de ska återfå balansen i livet, krävs till slut professionell hjälp.

– Våra patienter är ofta väldigt duktiga på att jobba under tidspress och krav. De är också väldigt receptiva för omgivningens förväntningar. När de väl kommer hit har de varit inne i stresstunneln och försummat återhämtningen under flera år. Oftast är det först när de drabbas av fysiologiska stressymptom som sömnproblem, huvudvärk eller ont i nacken, som de söker hjälp, säger Margareta O´Hearn, psykolog på Stress Rehab vid Danderyds sjukhus.

Läs mer: Nu kommer "slow parenting"

Många av de föräldrar som hon och hennes kollegor träffar är högutbildade med avancerade jobb. Samtidigt har de ofta flera barn som deltar i många aktiviteter utanför skolan.

– En annan aspekt som vi sett mer och mer av är att den som drabbas av stressjukdom har en partner som antingen reser mycket i tjänsten eller arbetar för ett utländskt företag där man inte respekterar arbetstiderna lika mycket. Det är faktiskt lite av en varningsklocka för oss, säger Margareta O'Hearn.

Upplever ni på Stress Rehab att stressen i barnfamiljer har ökat under senare år?

Man måste anpassa sin tillvaro så att det finns tillräckligt med tid för återhämtning mellan alla krav och aktiviteter. Annars orkar man inte i längden.

Margareta O´Hearn, Stress Rehab

– Ja, vår känsla är att livet har blivit tuffare och att kravet på simultankapacitet är högre i dag. Färre jobbar, men de som har ett arbete jobbar mer. Dagens barn har också flera aktiviteter som föräldrarna förväntas skjutsa dem till, säger Margareta O'Hearn.

Huvudbudskapet som hon och hennes kollegor försöker inpränta i trötta och ledsna föräldrar är att de själva måste förändra sig – för omgivningen kommer inte att göra det.

– Vi vill inte hjälpa folk tillbaka till ekorrhjulet. Samhället kommer inte att hjälpa oss att sätta gränser, utan vi måste själva lära oss att känna efter hur mycket vi orkar och sedan säga nej. Har man ett barn med speciella behov så kan till exempel inte syskonet gå på fem fritidsaktiviteter i veckan. Man måste anpassa sin tillvaro så att det finns tillräckligt med tid för återhämtning mellan alla krav och aktiviteter. Annars orkar man inte i längden.

Tidigare artiklar om tidspress:

Nej, nu är pappa stressad igen

IDAGBLOGGEN: Så påverkas barnen
Clas Edvardsson Berg är en ovanlig pappa. Han tillhör de 2 procent som valde att arbeta deltid när barnen var små. Nu är Hannes 10, Douglas 14 och Emily 8 år.

Clas vågade valet pappor väjer för

"Marginalerna blev större"
Du är inte ensam: känslan av att ligga efter med att-göra-listan är utbredd. Krav på egentid och att vara en närvarande förälder, förstärker upplevelsen av tidspress.

Föräldrar: Därför räcker tiden inte till

Hälften av med barn hemma känner press

Stresshantering – bara näst viktigast

IDAGBLOGGEN: Föräldrakompetenser

6 självhjälpstips – men fungerar de?

Smarta råd kan bli fällor

I Danmark har man växlat ner i flera år

"Vi måste prioritera och välja bort resten"