Det var vårvintern 2003. Kristina Hultman, då 38 år, hade blivit huvudlöst förälskad i en tjej. Även om det som hände var omstörtande så kände hon sig lugnare än på länge. Hon berättar om ögonblicket då den nya insikten kom.

– Det var tidigt en snöig morgon och jag satt i en taxi. Då slog känslan ner i mig som ett blixtnedslag. Dagen efter åkte jag ut till Kista centrum för att träffa en kompis. På tunnelbanan dit kändes det som om den gamla vanliga världen och alla människorna i den var främmande land. Nu var jag någon annan.

Det blev ingenting av den där allra första förälskelsen. Ja, utom ett krossat hjärta. Men sakta växte en ny identitet fram.

– Samtidigt var jag inte så medveten under komma ut-processen. Jag hade inte kunnat säga: ”Stör mig inte, för jag håller på och kommer ut nu!” Allt rörde på sig. Jag visste inte vad jag letade efter. Det var precis som i puberteten när man gör allt för första gången. Alla människor jag mötte, allt det de sa och allt det de gjorde gick bara rakt in i mig. Den erfarenheten har lärt mig att man måste vara väldigt, väldigt försiktig med människor som kommer ut.

Hon tycker att vissa ”gammflator” behandlade henne ganska ovarsamt.

–Jag har ju ett starkt intellekt och trodde att jag hade koll, men det hade jag ju inte. Psykosexuellt var jag tonåring. Kanske stannade en del av min utveckling när min pappa blev sjuk i cancer och dog när jag var 18 år. Hela puberteten fylldes av sorg istället för upptäckarglädje. Nu gick jag tillbaka och fortsatte därifrån.

På vägen mot en lesbisk identitet är det några personer som har betytt extra mycket. Prästen Lars Gårdfeldt till exempel, själv homosexuell. Han kunde sätta den första olyckliga förälskelsen i perspektiv.

– Och jag hade faktiskt ett fint samtal med Tiina Rosenberg i ett tidigt skede. Vi promenerade längs Årstaviken. Hon hade ju också kommit ut sent och har två barn.

Hon gav bra konkreta råd som att ”du måste tänka på att du måste ge folk lite tid att vänja sig. Vilket är sant, inser Kristina idag.

– Man kan inte förvänta sig att andra bara ska gilla läget och snabbt processa något som tagit mig flera år att komma fram till.

Bara några år innan detta hände levde Kristina Hultman i ett heterosexuellt förhållande sedan tio år tillbaka.

–Jag var i ständig aktivitet, barnen gick i sexårsverksamhet och ettan. Under den här tiden hade jag inte en tanke på kvinnor. Inte en tanke! Vi hade flyttat från lägenhet till hus. Sexualiteten omvandlades väl till en massa trädgårdsarbete och renovering, resonerar hon.

När hennes sambo en jul förklarade att han ville skiljas blev sammanbrottet totalt.

–Jag hade ju bestämt mig för att hålla ihop detta. Nu skakades alla pusselbitar i kroppen om.

Sen följde en tung tid. En av hennes systrar blev svårt sjuk. Själv valde hon att sluta som chefredaktör för Arena. Den fysiska och psykiska utmattningen ledde till depression.

–Sommaren efter separationen sa min ex-sambo: ”Undrar om du inte skulle bli lycklig med en kvinna”.

Han såg något, själv slog hon bort tanken.

Tack vare en nära vän hittade hon till en manlig terapeut och började i kristerapi. Efter ett tag kunde de börja nysta upp knutar i det förgångna. Terapeuten identifierade snabbt en gruppvåldtäkt på en strand i Portugal (som Kristina Hultman skrivit om i antologin Lyckliga slut, red Susanna Alakoski, Ordfront) som skedde när hon var ute och tågluffade som 17-åring.

–Där fanns saker som inte bara hade blockerat mitt begär till kvinnor. Rena övergrepp blockerar ju sexualiteten som sådan. Så det är inte så att ”hon blev flata för att hon blev våldtagen”, som myten säger. Men begäret fryser fast. Det rör inte längre på sig. Kroppen minns.

Terapin hjälpte henne att se saker som hon inte hade tänkt på, men att hon skulle vara lesbisk var terapeuten aldrig inne på.

–Nej, Det var helt min egen grej. Jag har en klockren intuition. Det är inget fel på min inre kompass. Det enda jag behövde göra var att slå på den, och det hjälpte han mig med.

För att hitta tillbaka till livslusten bestämde hon sig för att göra saker som kändes kul och öppna för nya erfarenheter.

I komma ut-processen kan första steget vara tankar, senare kommer mötet med konkreta kroppar. Kristina gick på föreläsning med queerteoretikern Judith Halberstam om kvinnlig maskulinitet. Bara detta att sitta i denna snygga, maskulina ”lite butchiga” föreläsares publik på Södra teatern var viktigt. Att gå på klubb hade varit mycket mer laddat.

–Och så beställde jag The Great Lesbian Sex Book på nätet. En underbar bok av en fullkomligt avslappnad råflata från San Francisco som haft sex med hur många kvinnor som helst. Där fanns bilder och grundläggande information om hur man har sex med kvinnor.

Kristina säger att den, eller Den nya svenska Stora sexboken, borde läsas av alla kvinnor – och män som vill ha sex med kvinnor. För är det några som vet hur kvinnor funkar sexuellt så är det flator.

–Först tänkte jag, ”hu vad pinsamt”. Den löjliga nakenbilden i motljus på omslaget. Bara ordet lesbisk kändes laddat. Och jag kunde ju fortfarande inbilla mig att det här var ett intellektuellt projekt, ett feministiskt projekt.

Steg för steg tog sig Kristina in i lesbiska kretsar. Skaffade flickvän. Den första var poet, den andra postkassörska. Många var nyfikna på den feministiska aktivisten som bytt sida. Andra var skeptiska till den nyutkomna 38-åringen.

–Ett tag ville jag bara vara i flatsammanhang. Jag ville uppleva de där åren med flickvänner och barrundor som alla andra hade haft medan jag var ute i förorten och byggde kärnfamilj.

Hon säger att hon kände sig som en liten tonåring som till varje pris vill vara med. En udda fågel. Och flatvärlden i Stockholm är liten. Ryktena går. Alla har varit ihop med alla. Ömsom idealiserade hon lesbiska, ömsom blev hon besviken på den hårda ”skolgårdskulturen” med lögner och svek.

Ändå fanns det inte längre någon tvekan. Hon kände sig inte alls dragen till killar längre. Och sen dök HON upp: ”Jordens underverk, en verklig transprinsessa”. Numera pendlar Kristina ofta ner till flickvännen i Malmö. Veckorna i Stockholm ägnar hon åt jobb och barn.

Vad sa barnen om att ha fått en mamma som var kär i en tjej?

– Jag ville att de skulle få veta först av alla, så jag satte mig ner vid köksbordet och sa att ”nu ska jag berätta något”. Barnen var väl 8–9 år då. ”Jag har blivit kär i en tjej”. Jag trodde förstås att de skulle bli lika överväldigade som jag hade blivit. Men de sa bara att ”det är väl inget konstigt”. Då fick jag försöka säga att ”Det kan ju hända att någon undrar i skolan, eller bland kompisarna. Skulle det inte kännas konstigt om er mamma är lesbisk?”. ”Nä”, svarade de. Så till slut sa jag att ”är det INGEN som kommer tycka det?”. De tänkte efter en stund och sen sa den ena ”Joo, farmor!”, och den andra sa ”…joo, mormor !”.

Men mormor blev inte alls så förskräckt som barnen befarat.

– Jag blev enormt tagen av att min mamma tog det så coolt. ”Det förvånar mig inte alls”, sa hon bara.

Och ex-sambon?

–Han är schyst, absolut inte homofob, och när jag kom ut lättade det nog lite på skuldbördan för honom. Det var ju han som lämnade mig.

– Men det är klart att jag kan bli förbannad när jag tänker på att jag som tjugofemåring var så fast i tanken på att barn och familj måste innefatta en man. Jag ville ha barn och det fanns inte i min föreställningsvärld att man kunde skaffa barn på annat sätt. Jag hade inga flator som förebilder.

Vilket har fått henne att inse i hur hög grad samhällets normer spelar roll för hur vi agerar. Politik och föreställningar kan få kroppens begär att röra sig i olika riktningar.

– Så länge världen är patriarkal och heteronormativ kallar jag mig lesbisk, som ett slags politiskt statement, för att visa att jag ingår i en stolt tradition av kvinnor som älskar kvinnor. Men i den bästa av världar skulle det inte behövas. Innerst inne tror jag att sexualiteten är rörlig.

Om hon har några råd till andra? Kristina Hultman understryker att hon inte är ute efter att provocera, men vill ändå säga:

– Jag unnar varenda kvinna att prova att ha sex med en kvinna. Och då menar jag inte i något spekulativt syfte. Jag är övertygad om att väldigt många kvinnor skulle se på världen annorlunda efter den erfarenheten. Många av oss går aldrig tillbaka.