”Jag tror jag håller på att bli gammal”

FÖDELSEDAGSKALAS. När filmskådespelerskan Birgit Rosengren fyller 98 år i november har hon bjudit gamla artistvänner som Lasse Lönndahl och Göte Wilhelmsson, båda över 80. Hon har blivit änka två gånger och har en dotter med alzheimer.
– Det är hemskt sorgligt.

Birgit Rosengren, 97, i sin tvåa på Nockebyhem. Minnena från skådespelarkarriären finns inom glas och ram.

Birgit Rosengren, 97, i sin tvåa på Nockebyhem. Minnena från skådespelarkarriären finns inom glas och ram.

FOTO: Ingvar Karmhed

Quiz om åldringar

Nämen, i dag är det mycket bättre, brukar Birgit Rosengren, 97, säga när hon pratar i telefon med sin dotter i Göteborg. Varje dag.

Bättre – än vad?

Birgit skrattar finurligt, det här handlar om familjär jargong.

– Det är så med benen, ser du, de är ganska hemska. Men det underliga är att jag kan ha det väldigt besvärligt och ändå är jag inte ledsen.

Birgit Rosengren är en person som 80-90-åringar i Sverige prickar in direkt – ”oh ja, henne har jag sett på bio” säger de.

Tidigt 1930-tal var hon klar vid Dramatens elevskola, hade roller vid olika teatrar i Stockholm och filmdebuterade 1934. Det blev 15 filmer innan hon drabbades av polio och fick göra ett långt scenuppehåll.

– Jag var 32 år då, och det var mycket svårare, säger Birgit. Det var det. Men sedan går det vidare. Jodå, det gick så småningom, fast väldigt mycket upp och ner.

Nu sitter hon i rullstol sedan ett bra tag – inte två månader, som hon säger först, utan tio år, korrigerar dottern Carina Ahrle, 69, som är med under samtalet på Nockebyhem i Bromma. Här har mamma Birgit bott i 28 år, sedan hon blev änka för andra gången. Efter ett långt äktenskap med Elof Ahrle som hon gjorde många filmer tillsammans med gifte hon om sig med skådespelaren Eric Gustafson – men det blev kort­varigt.

– Att bli änka två gånger, det var inte lätt. Vi hade hängt ihop åtta, tio år. Först var vi vänner, så blev vi förtjusta, sen gifta. Det var trevligt, vi hade så roligt – fast jag brydde mig inte om någonting sånt mer, sen fick det vara slut med det. Och pojkarna här är ju snälla …

Carina undrar vilka pojkar hon menar, dem här på Nockebyhem? Som är i 75-årsåldern?

– Mamma har alltid pojkar omkring sig. Hon har inte kunnat gå till posten eller åka taxi utan att de friat, skojar hon och fortsätter vänd till Birgit: Du ser så ungdomlig ut, du har alltid varit så strålande, så söt. Och omtyckt!

Som när Birgit enstaka gånger tar sig ner till matsalen på Nockebyhem, då ska alla stanna och hälsa, berättar dottern. Mamma Birgit tillägger att hon ju blir så glad, och tycker nästan det är konstigt att alla kan vara så snälla och vänliga. Sedan ber hon bestämt att jag ska skriva hur trevliga alla på huset är som hjälper henne.

– Det vill jag säga – för det är så. De är så rara och gulliga att det inte är klokt.

– Men ibland har du känt att någon … försöker dottern.

– Inte för mig.

– Nej visst, nej. Men du säger också ifrån, att nu får det vara nog. Du är duktig på det.

– Det är klart jag blir arg för att jag är begränsad. Men nu när jag vet det så bryr jag mig inte, utan försöker så gott det går. Det är många som har det så, det är synd om dem. Jag försöker vara som vanligt. Ärligt. Det ska gå.

Vad gör du på dagarna?

– Jag läser inte så många böcker, men håller på med mycket annat. Ja, vad gör jag Carina?

– Du ser såpor på teve, och så har du massor med papper du ordnar med. Bankärenden och gamla foton.

Men någon gång, medger Birgit, får hon känslan av att timmarna blir långa. Särskilt efter läggdags, det vill säga halv sju på kvällarna. Då blir det teven och en del telefonumgänge. Den äldsta väninnan är född 1911, är mamma till kompositören Lasse Werner (död 1992) och fanns med redan under småbarnsåren i Vaxholm. Nu kan Birgit inte längre hälsa på henne hemma på Söder, men de har telefonkontakt nästan varje dag.

Och det var bara tre år sedan hon slutade att hålla föredrag tillsammans med något av barnen. Efter ett SVT-program om Birgits eget liv 2004 (Det goda samtalet) blev det en föreläsningsturné med sonen Leif Ahrle. Carina tog med henne på sitt eget föredrag Min pappa Elof Ahrle, och med sjungande vännen Stig Larsson på Nockebyhem var hon ute på andra pensionärsboenden och bidrog till underhållningen.

– Du läste Ferlin, upplyser Carina.

– Jag är ledsen, men jag kan inte komma ihåg riktigt … Vi slutade i alla fall med att sjunga Vår bästa tid är nu. Men till slut orkade jag inte mer. Det var verkligen väldigt roligt. Jag ska vara glad för att få ha gjort så mycket! Så mycket man gjort, som jag jobbat.

Många av tavlorna i hallen är tillägnade Elof och Birgit – som en teckning gjord av O.A. Här hänger också glada porträttfoton av hennes andra man Eric Gustafson som själv var skicklig på karikatyrer – det ser man i teckningen av revyartisten Ernst Rolf. Och så ett inramat gammalt omslag till Hemmets veckotidning. Hela familjen Ahrle är på bild, året är 1953 och Birgit är på väg tillbaka till scenen. Barnen är 14, 12 och 10 år.

– Anita där – säger Birgit och pekar – har alzheimer. Det är hemskt sorgligt tycker jag.

Det dröjer innan vi återigen pratar om äldsta dottern, i dag 71 år. Hon bor på ett hem för yngre demensdrabbade och känner inte igen sin familj. Birgit försöker hälsa på så ofta hon kan och tar alltid med sig Anitas älsklingsbakverk – prinsesstårta.

– Jag vet inte, börjar hennes 97-åriga mamma. Det är förfärligt. Hon har bott där i sex år nu, det har varit hemskt.

– På något sätt är hon lycklig ändå, fyller Carina i. Hon blir så glad när vi kommer även om vi inte kan prata med varandra längre.

Birgit Rosengren vill bjuda på var sitt glas vin när eftermiddagen är slut och ber Carina hämta från kylskåpet i kokvrån. Numera bor hon i en liten tvåa efter att ha skiftat våning fyra gånger genom åren på Nockebyhem. Senast flyttades sängen till vardagsrummet för att ge plats för en hissanordning.

Är du rädd när du är ensam?

– Nej, underligt nog inte. Men det är klart, om jag blir riktigt dålig på natten blir det besvärligt, då kan det vara riktigt otäckt. Men jag har ju larm – oh, ja. Nej, här ska jag ligga tills jag dör. Jag tror det.

Det närmaste hon planerar för är 98-årsdagen i november, den ska hon fira i något av extrarummen på Nockebyhem för det blir för trångt här i våningen, säger hon. De som brukar komma är kapellmästaren Göte Wilhelmsson, 81, som skrev musiken till bland annat Är du kär i mig ännu, Klas-Göran och sångaren Lasse Lönndahl, 82 – kallad ”Sveriges äldsta tonåring”.

– Man blir inte gammal på samma sätt längre, konstaterar Carina. Inte lika gammal i alla fall.

– Nej, man är pigg som en liten mört! svarar Birgit och funderar på vad det var hon läste om varför äldre är så alerta nuförtiden.

– Fast det kommer jag inte ihåg, skrattar Birgit. Jag tror jag håller på att bli gammal.

  • Kopiera sidans adress

Profil

Namn: Birgit Rosengren Ahrle

Född: 27 november 1912.

Familj: Gift med skådespelaren Elof Ahrle 1940-1965 och med skådespelaren Eric Gustafson 1977-1981. Två döttrar 71 respektive 69 år, en son 67 år.

Har gjort: Skådespelerska, 20-tal filmer under främst 1930- och 40-talen, anställd på Sveriges Radio under 1970-talet.

Gör nu: Bor på Nockebyhem, Bromma.

– – –

Vad gäller saken?

Västvärldens befolkningar håller sig friska allt fler år av ålderdomen och lever allt längre. Men männens livslängd ökar sedan slutet av 1980-talet mer än kvinnornas, och deras andel av landets befolkning över 80 år förväntas fortsätta att växa.

År 2060 beräknas fördelningen vara 45 procent män och 55 procent kvinnor, mot 37 procent respektive 63 procent i dag.

Antalet personer som är över 80 år i Sverige kommer att ha fördubblats om 50 år, enligt prognoserna. Förra året var 494 385 personer över 80 år, cirka 5 procent av befolkningen. År 2060 beräknas de över 80 vara närmare 1 miljon – nästan 9 procent av befolkningen.

Hälften av dem som föds i dag kan bli 100 år. Jämfört med tidigare generationer känner sig en stor andel (25 procent) av ”gamlingarna” så ungdomliga att en undersökning som snart presenteras valt att kalla dem för ”Ungdomlingar”.

Visa mer fakta
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se

Trasig växel stoppar tåg runt Stockholm

Tiotusentals drabbas

Trafiken stoppas helt under dagen.

Jordbävningskatastrofen i Nepal har drabbat en nation i politisk kris, sliten mellan två asiatiska stormakter. Perspektiv | Nepal

Korruption kan ta halva hjälpen

Per Liljas: ”Katastrofen drabbar en nation i politisk kris.”

Fler elcyklar innebär fler allvarliga skador

rapport

Hög fart är största orsaken.

Så kan man tjäna på andras girighet

Perspektiv

Börsen drivs av två starka känslor.

Så ser Tjernobyl ut
– 29 år efter olyckan

Bilder

Årsdagen av kärnkraftshaveriet.

”Skammen värst för många återvändare”

Idagsidan

Räddad från döden på havet.

”EU:s insatser har inte någon verkan”

människosmuggling

Gatti kritiserar EU.

Intern MP-strid om uppgörelse

försvaret

Stark kritik mot uppgörelse. ”En Nato-utredning”.

”Vem bryr sig om
hemlösa svenskar?”

BRÄNNPUNKT

Allt fokus idag på EU-migranter.

Din ångest kan vara dubbel inlåsning

Karriär.

Så blir du kvitt vantrivseln på jobbet.

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.