”Är det fel att belöna barnet
så att det somnar själv?”

FRÅGA: Vore tacksam för lite råd i en sak som rör våra barn. Vi är båda, det vill säga min man och jag, yrkesarbetande akademiker med två små barn som är 1,5 och 4,5 år gamla. Den äldsta flickan kräver att vi ska ligga hos henne tills hon somnar – hon blir arg, ledsen och skriker om vi inte gör det.

Men jag har en del att stå i på kvällarna och behöver min egen tid så nu har vi infört belöningssystem med stjärnor för varje kväll hon kan lägga sig själv.

Tio stjärnor leder till en belöning typ åka och bada. Hon är bra på detta men någon sa till mig att det inte är bra. Utan stjärnorna har vi haft mycket stök kring läggningen. Innan lillasyster föddes gick det bra med att ligga lite hos henne men sedan barn två kom är hon väldigt krävande. Vad tycker du?

MAMMA

SVAR: Det är mycket att göra när man jobbar båda och har två små barn. Helst har man lust till eget liv också men det brukar sällan bli så mycket av det under några år då barnen är som yngst. Och det kanske är ok att det är så? När barnen är små har de stora behov av oss vuxna, av oss föräldrar och då får man räkna med att de egna behoven måste stå tillbaka. Vi som vuxna har ju överblick framåt och bakåt på en tidslinje. Vi vet att om några år lätttar trycket på oss, det vill säga, om inte så länge har barnet lite större förmåga att klara saker själv. Däremot har barnet inte alls denna överblick utan har behov som måste fyllas nu precis och om fem minuter igen. Det som blir lättare genom åren är det praktiska. Nattmålen försvinner, barnet kan sova natten igenom, dags att slänga blöjan, barnet kan klä på sig själv och äta själv. Barnet går mot allt större egna förmågor och behöver vår praktiska hjälp allt mindre genom åren. Men de emotionella behoven är stora under många, många år. Det kan upplevas som tröttsamt att känslomässigt stå till tjänst för barnet om man inte har orken och förmågan som vuxen att ge och ge och låta de egna behoven stå tillbaka.

Din dotter kan förstås praktiskt gå till sängs själv, ta på sig pyjamas och krypa ner i sängen själv. Det klarar hon. Det som nattningen handlar om är däremot barnets behov av en nära kontakt med den vuxne, att ligga tillsammans och småprata, läsa lite, kanske sjunga och skapa en tät sfär av trygghet, närhet och kärlek. En stund av totalt lugn och ro då ingen vuxen har bråttom. Utan detta blir det relativt tomt i barnets värld. De flesta barn är på dagis många långa timmar och kvällstiden är den enda de har med sina föräldrar.SKRIV
DU OCKSÅ

Har du också en fråga till Madeleine Gauffin Rahme? Mejla den till psykologen@svd.se

Troligen är det så att sedan lillayster föddes har din äldsta dotter fått lite mindre av er vuxnas omsorg och uppmärksamhet. Så blir det lätt när barn nummer två anländer. För barnet blir det helt obegripligt att det ska stå tillbaka med sina behov, det försöker på alla sätt få vad det behöver. Det är sannolikt det som händer med din dotter; att hon signalerar att hon behöver er närvaro och vill att ni ska finnas nära henne den stund som hon ska lägga sig. Att i det läget börja med belöningsystem blir fel. Då signalerar man att det hon uttrycker att hon behöver – er närvaro, kärlek och värme – är något fel som ska tränas och belönas bort. Hon tvingas på så vis trycka tillbaka sina naturliga behov och anpassa sig till den värld som ni vuxna vill ha. Priset blir att hon inte får det hon behöver och hamnar i läget att hennes helt naturliga och friska behov inte tillgodoses.

Istället för belöningssystem tycker jag ni ska prova en helt annan metod. Prova under en månad att helt finnas där för henne vid läggningen. Låt det ta 1-1,5 timmar eller så mycket som behövs. Gör den stunden tilll den bästa på dagen då ni har tid för att stanna upp och lyssna, känna och finnas där. Turas om att natta dottern och låt hennes behov styra.

Hitta en bra och mysig rutin som ni följer varje kväll. Det kan till exempel se ut så här: en liten smörgås innan tandborstningen, sedan lägger man sig i sängen tillsammans och låter henne välja bok, läser, småpratar lite om dagen som varit och om hur man mår och kanske avsluta med en sång tills barnet somnar. Har barnet svårt att slappna av kan det bero på att det fortfarande är uppvarvat efter dagen. Man kan prova lite fotmassage, fler sånger eller bara ligga tillsammans och invänta ett lugn som säkert kommer.

För en stressad vuxen blir detta en stund då man själv kan slappna av om och när man väl släpper rastlöshet och irritation över att barnet inte somnar. Ju mer man själv slappnar av och tar det lugnt desto lättare kommer barnet till ro.

Försök också att aktivt hitta tid för barnen på helger och vid andra möjliga tidpunkter. Stunder då barnens behov tillgodoses tydligt. Efter denna månad av närvarande nattning är dottern säkert lugn och rofylld vid läggningen. Då kan ni fortsätta med de nya vanorna och låta nattningen bli en stunds vila för den vuxne som får förmånen att ligga där en stund innan kvällens bestyr tar vid.

Stressade vuxna får se upp, Det är inte rimligt att små och lite större barn hela tiden ska behöva anpassa sig till vuxnas höga tempo och behov av aktiviteter. Barn har inget att sätta emot och är inte rustade att möta den stress som genomsyrar många vuxnas tillvaro.

Så prova ett helt annat förhållningssätt, se över era vanor och fundera över hur ni har det med tempot i familjen!

Lycka till!

MADELEINE GAUFFIN RAHME

psykologen@svd.se

Mer i ämnet

  • Kopiera sidans adress

MER OM
PSYKOLOGEN

Madeleine Gauffin Rahme är psykodynamiskt utbildad psykolog och psykoterapeut. Hon bor i Uppsala där hon har egen praktik.

Varje vecka svarar hon på läsarfrågor på SvD.se. SvD förbehåller sig rätten att korta ner frågorna samt välja vilka frågor som blir besvarade på sajten.

Svaren är förslag på vägledning och föranleder inget medicinskt ansvar.

Visa mer fakta
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!
Ljud och bild Webb-tv

Vann över IS: nu kan de återvända

Logga in och läs

SvD tillbringade en vecka i Kobane.

Fritagne svensken: ”Vi mår bra”

De två svenska män som har frigivits efter att ha hållits som gisslan i Syrien sedan vintern 2013 har återförenats med sina familjer.

”Fastighetsskatten kommer inte ändras”

Andersson efter slopade amorteringskravet.

”Det är helt vanliga killar som våldtar”

Isabella Carbonell aktuell med kortfilm.

Flyktingutgift naggar bistånd

Lövin: För diskussion om hur kostnaderna kan minskas.

Alesso fick kungligt mottagande i Globen

”Slungas rakt in i arena-housens hjärta”.

”Sverige måste nå
global spetsnivå”

BRÄNNPUNKT

I högsta grad en framtidsfråga.

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.

”Socialtjänsten nära
ett sammanbrott”

Larm

Stressen och kraven får många att sluta.

Hälsan tvingar Marit Paulsen att sluta

Lämnar politiken

”Felet är en gammal kropp.”

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB