”Mina döttrar har ingen kontakt”

Psykologen Madeleine Gauffin Rahme svarar på läsarnas frågor på SvD.se/idag.

FRÅGA: Jag är en kvinna som år 62 år och jag har två vuxna döttrar. De har ingen kontakt med varandra och det finns något djupt lagrat inom dem. Min yngsta dotter var tidigare väldigt sjuk. Den äldsta dottern tycker alltid att systern har haft det så bra, och har inte kunnat uppskatta att hennes syster blev frisk.

Nu till problemet: de kan inte prata med varandra och min äldsta dotter har fått sitt första barn och lillasyster kan inte glädjas åt detta. Till saken hör att min yngsta dotter har haft bli problem att bli gravid. Ja, varför jag skriver är vl, hur ska jag göra så att dessa systrar kan närma sig varandra. av hela mitt hjärta vill jag att detta ska lösa sig. Förmodligen har jag skrivit luddigt, men jag vet inte var jag ska vända mig.

EN LEDSEN MAMMA

SVAR: Hej! Jag förstår att det smärtar dig att dina döttrar inte har kontakt med varandra. Att de inte har det finns det en anledning till även om det kan vara svårt för en utomstående att förstå hur de kunnat hamna i det yttersta läget av ickekontakt med varandra.

Möjligen finns det rötter till detta långt tillbaka - kanske ända till deras barndom. Du kan minnas hur det var när de var små. Fanns det konkurrens och avundsjuka mellan dem? Favoriserade du någon av döttrarna? Finns det, som du ser det, förklaringar från barndomsåren? Eller handlar det mer om ovänskap som uppstått i vuxen ålder? Även om det till synes finns förklaringar i nuet är det sannolikt att rötterna till konflikter nu finns att hämta under uppväxtåren. Är din yngsta dotters uteblivna graviditet en ledtråd till ickekontakten?

Vad säger de själva - för jag förmodar att du frågat dem var och en? Du vill nu hjälpa dem att komma ur denna låsning de befinner sig i. Det finns en del du kan göra men ändå är det slutligen upp till dem att också vilja själva komma till tals med varandra igen.

Du kan bjuda hem båda döttrarna till dig och be dem vara öppna vid detta möte med varför de inte har kontakt med varandra. Hjälp dem att prata om vad det handlar om. Du kan berätta hur du tänker kring problematiken och att det gör dig ont att se hur det är mellan dem. Du kan vädja till dem att vilja vara uppriktiga med varför det är tystnad dem emellan. Fråga dem från ditt hjärta om det är något de klandrar dig för och om du kan göra något för dem. Var beredd då att ta emot det de eventuellt klandrar dig för. Lyssna då bara och försök förstå hur de känner och menar. Försök att inte försvara dig utan mer ha attityden av att du vill lyssna till dem.

Går det inte att bjuda hem båda och prata på detta vis kan du prata med dem var och en. Skriva brev är en annan möjlighet.

Oavsett vilket sätt du väljer är det viktiga att du visar dem att du är beredd att eventuellt ta emot kritik kring tidigare situationer. Var öppen, lyssna och var beredd att hjälpa dem att komma till tals med varandra.

Lycka till!

MADELEINE GAUFFIN RAHME

Madeleine Gauffin Rahme är psykodynamiskt utbildad psykolog och psykoterapeut.

Mer i ämnet

  • Kopiera sidans adress

Psykologen svarar

Madeleine Gauffin Rahme är psykodynamiskt utbildad psykolog och psykoterapeut. Hon bor i Uppsala där hon har egen praktik.

Varje vecka svarar hon på läsarfrågor på SvD.se. SvD förbehåller sig rätten att korta ner frågorna samt välja vilka frågor som blir besvarade på sajten.

Svaren är förslag på vägledning och föranleder inget medicinskt ansvar.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
perspektiv

”Ursäkta, kan vi få tillbaka 34 miljarder?”

Cervenka: Läge för bankerna att ge tillbaka till svenskarna.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

3 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Politiker nobbar kungens inbjudan

Många i ny regering skeptiska till monarkin.

Här är Kungens liv i bilder

Bildspecial

Så har du aldrig sett Carl XVI Gustaf.

Extra protein – behövs det verkligen?

Träning

Gudiol om det trendiga proteinet.

Sju ryska ubåtar
som just nu är i bruk

Uppges ha kostat flera miljarder att utveckla.

”EU bör inte släppa in
Lukasjenko i värmen”

BRÄNNPUNKT

Människorättsaktivister: Ett svek.

EU-parlamentet sade ja till kommissionen

SvD:s Teresa Küchler direktrapporterade.

Dreamlinern strular för fler än Norwegian

flyg

Bolag har rapporterat 318 fel på två år.

Trängselskatten kvar i Göteborg

västsvenska paketet

Anneli Hulthén: ”Avtalet gäller”.

National Geographics
bästa fotografier

Bildspel

Väljer själva klassiska bilder i ny bok.

Trots löftet – staden ratar Hillfons hem

unik konstnärsmiljö

”För höga kostnader”.

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.