”Han vill ha sex med andra”

Psykologen Madeleine Gauffin Rahme svarar på läsarnas frågor på SvD.se/idag.

FRÅGA: Jag följer din frågelåda och behöver hjälp i en pinsam belägenhet. Min man och jag har varit gifta i femton år. Barnen är tonåringar och vi har väl det i stort sett bra. Det besvärliga, åtminstone för mig, är att han börjat intressera sig allt mer för sex med andra kvinnor och män.

Alltså han vill att vi ska gå till ställen där man kan ha sex med andra par eller att vi ska hitta andra par på nätet att ha sex med. Han är mycket på och tjatar så gott som dagligen om detta. Min ståndpunkt är att jag inte vill. Jag tycker det känns helt befängt och fattar inte poängen med det hela. Nu har det blivit så att jag inte vill ha sex alls med min man och han klagar mycket på det. Han tycker jag är tråkig och gammaldags.

Men är jag verkligen det? Detta är inget jag precis kan prata smed mina väninnor med. Min man har till och med förslagit att vi ska fråga några par vi umgås med. Detta fyller mig med skam och oro. Jag vill inte de ska tro sådant här om mig.

HJÄLP

SVAR: Jag förstår att din man utövar starka påtryckningar på dig och använder sig av olika sätt att försöka få dig med på det han vill. Din vilja att inte vilja det som han vill är förstås det du ska rätta dig efter.

Man kan undra varför din man vill detta, när det började och hur, vad han verkligen saknar i er relation och varför han blivit så upptagen av dessa tankar att han dagligen måste påminna dig om detta och pressa dig. Men det primära är att du verkligen orkar stå på dig i detta som du så tydligt säger att du inte alls har lust. Vad är det som får dig att tveka när det gäller din rätt att följa din vilja?

Är du van att anpassa dig till vad andra eller mer specifikt till vad din man vill? Om det är så är detta ett bra tillfälle att inte låta dig köras över. Att par träffar andra par för sexuellt utbyte förekommer. Alldeles oavsett vad man anser om det är det av stor vikt att man inte låter sig utnyttjas till något som någon annan vill. Min uppfattning är att det ofta är den ena partnern som är drivande och den andra följer med om än något motvilligt.

Underordning och anpassning är inte bra ingredienser i någon del av relationen. Du kanske verkligen behöver klargöra för din man var du står i detta. Eftersom han dagligen pressar dig har han uppenbarligen inte förstått att du menar allvar med ditt nej. Hur tydlig har du varit mot honom? Räds du något om du verkligen visaar ditt nej? För att ni ska komma vidare i relationen, om det är möjligt, bör du snarast prata stort allvar med din man.

Att du inte alls är intresserad, att du vill att han omgående slutar tala om detta och be honom berätta vad denna lust hos honom handlar om. Ni bör säkert även pratat om era känslor för varandra och vad ni önskar av relationen. Kan ni inte reda ut er låsta situation själva bör ni söka hjälp. Men som sagt är det viktigaste att börja med att du känner efter varför du inte är rak och tydlig och ber din man respektera din åsikt och ståndpunkt. Därefter tar du tjuren vid hornen och säger vad du vill och tycker i detta. Det finns inga genvägar - du behöver bli tydlig både inför dig själv och inför din man.

Madeleine Gauffin Rahme

Madeleine Gauffin Rahme är psykodynamiskt utbildad psykolog och psykoterapeut.

Mer i ämnet

  • Kopiera sidans adress

Psykologen svarar

Madeleine Gauffin Rahme är psykodynamiskt utbildad psykolog och psykoterapeut. Hon bor i Uppsala där hon har egen praktik.

Varje vecka svarar hon på läsarfrågor på SvD.se. SvD förbehåller sig rätten att korta ner frågorna samt välja vilka frågor som blir besvarade på sajten.

Svaren är förslag på vägledning och föranleder inget medicinskt ansvar.

Visa mer fakta
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!
Ebba Busch Thor, Kristdemokraternas nya, yngsta och första kvinnliga partiledare. Höll första talet

”Inte för att jag råkar vara kvinna”

5 citat

SvD listar Busch Thors skarpaste uttalanden.

”Lugnet före stormen
i lala-landet Sverige”

Cervenka

Nästa finanskris ett beställningsjobb.

Vann över IS – nu kan de återvända hem

SvD i Kobane

SvD i Kobane | Mustafa Can om att återvända till ruiner.

Webb-tv

”Söndertrasat – och där bor folk”

story

SvD:s team om starka reportageresan till Syrien.

FP: Ingen skola för EU-migrantbarn

15-åring: Jag går hellre i skolan än tigger.

Nya världsmästaren om segern: Underbart

Svenske Badou Jack tog hem boxartiteln.

Spanien dragloket
ut ur eurokrisen

SvD Insikt

Nu är eurozonen på väg tillbaka.

Boende evakueras efter bomblarm

Göteborg

Minst 100 personer bussas iväg.

Så undviker du de 5 värsta miljöfarorna

Experten tipsar

”Titta också efter i rishögen.”

Vårdmiljard ska
öka tillgängligheten

Ersätter

Ny överenskommelse undertecknad.

”Myndighetens
sak att hantera”

svd-intervju

Ministern om bristen på plan.

Brist på Jas kan hindra uppdrag

försvar

Flygvapnet har svårt att klara allt.

Saven stiger och
björken får musöron

Berglins

"Ni vet väl vad man gör då?”

Vin & Mat

Tre recept som doftar av Provence

Följ med på kulinarisk resa i rosévinets vagga.

Sanningen om Henrik
Berggrens dubbelliv

Svanells svep

Om Übermångsysslarna.