”Varför lämnar han mig
om han vill vara med mig?”

FRÅGA: Jag är en tjej på lite över 20 som "gjorde slut" med min kille för en tid sedan. Skriver inom citationstecken då vi rent formellt inte var tillsammans, men alla våra vänner visste att vi börjat träffas igen och gjort så ett bra tag sen det riktiga uppbrottet för ett år sedan (då hade vi varit tillsammans i nästan två år).

Denna gång tog det slut av i princip samma anledningen som förra gången, vi har en i grunden kärleksfull och genuin relation men han prioriterar ständigt ned mig för andra saker, och ville inte säga formellt att vi var tillsammans. Att det är samma anledning som förut sårar enormt då det känns som om jag inte varit värd att ändra sig för, trots att han påstår att han försökt.

En sak som komplicerar och gör det än mer smärtsamt är att hans affärspartner berättade för honom för några veckor sen att hon är kär i honom. När jag fick veta detta blev jag så klart väldigt orolig och nedstämd, då de träffas nästan varje dag, men han hade inga känslor för henne och sa det till henne.FRÅGA
DU OCKSÅ

Har du också en fråga till Madeleine Gauffin Rahme? Mejla den till psykologen@svd.seNu när vi gjorde slut för några dar sen fick jag dock veta att han "börjat få lite känslor för henne", och dessutom berättat det för henne nyligen när hon frågat honom. Det här gjorde mig vansinnig då det bekräftade mina farhågor som jag försökt avfärda som svartsjuka. De har alltså suttit och pratat om sina känslor för varandra bakom ryggen på mig, och det när han påstår att han älskar mig och vill vara med mig men att "det bara inte funkar" för han tror inte att han kan ge mig det jag vill ha. Att han kom på det NU efter snart tre år, det känns så nonchalant, än mer att han bara ger efter för sin partners nycker (hon har gjort så här förut med en tidigare affärspartner).

Han säger att det inte kommer att bli något mellan dem för han är ändå inte kär i henne. Han säger att han älskar mig och är kär i mig, och egentligen vill vara med mig, och han skäms oerhört över att han sårat mig så här två gånger. Men min fråga är, varför gör han det då? Hur kunde han göra om det? Och varför lämnar han mig om han vill vara med mig egentligen? Det är väl bara att skärpa sig och sluta vara så ambivalent? Jag har frågat men får inga riktiga svar som jag känner att jag kan gå vidare med.

Kan man älska någon som man sårar så?

LIV

SVAR: Jag tror att du egentligen redan har de svar du behöver. Ofta vet vi hur saker och ting hänger ihop men det kan av olika anledningar vara svårt att orka/vilja/kunna se verkligheten i vitögat. Du levde inte i den typ av relation som du ville. Två gånger har du försökt med samma kille men resultatet har blivit detsamma båda gångerna. Han prioriterar inte dig och er relation på det sätt som du vill.

Kan man såra någon som man älskar, undrar du. Vad är då att älska om man sårar den man tycker mest om? Genuin kärlek tar hänsyn, respekterar och är empatisk.

Det är inte så att du inte är värd att försöka ändra sig för – som du skriver. Snarare är det så att din pojkvän inte velat eller kunnat agera annorlunda än han gjort. Vi måste tro på att människor i vår närhet gör det de vill och inte gör det de inte vill. Beter sig någon illa mot oss kan vi inte tro att personen egentligen vill vara vänlig och trevlig men agerar tvärtom. Det vi ser är på många sätt det som är. Även om människor kan ha många bevekelsegrunder för sitt agerande kan vi inte gissa och tolka utan vi får förhålla oss till det vi faktiskt ser och möter.

Det är möjligt att din kille skäms för att han sårat dig två gånger. Man kan tänka sig att han hade kunnat låta bli och vara mer ärlig mot dig istället. Vill han vara med dig ska han väl vara det och stå för det i olika sammanhang?

Även om människor kan ha många bevekelsegrunder för sitt agerande kan vi inte gissa och tolka utan vi får förhålla oss till det vi faktiskt ser och möter.

Madeleine Gauffin RahmeMen det som nu sker eller inte sker mellan honom och hans affärspartner har du ingen inblick i alls. Du vet inte alls vad någon av dem känner, hur det utvecklats eller hur det kommer att bli. Det kan kännas plågsamt att det är så men det är ändå bättre att inse just detta faktum och gå vidare.

Kanske är det en bra idé för dig att försöka hitta nya tanketrådar som inte handlar om killen. När du märker att du är där igen och maler samma frågor kan du byta det inre samtalsämnet till något som är mer konstruktivt för dig. Du kommer troligen aldrig att få veta vad pojkvännen egentligen tänker och känner.

Släpp tankarna så gott det går, aktivera dig med sådant du gillar och träffa dina vänner. Låt tiden gå så får den utvisa hur det blir mellan er. Det är starkt av dig att göra slut på en relation som inte passar dig och avsluta med en kille som inte kan stå för att ni är tillsammans. Det finns andra killar som tänker helt annorlunda.

MADELEINE GAUFFIN RAHME

psykologen@svd.se

Mer i ämnet

  • Kopiera sidans adress

MER OM
PSYKOLOGEN

Madeleine Gauffin Rahme är psykodynamiskt utbildad psykolog och psykoterapeut. Hon bor i Uppsala där hon har egen praktik.

Varje vecka svarar hon på läsarfrågor på SvD.se. SvD förbehåller sig rätten att korta ner frågorna samt välja vilka frågor som blir besvarade på sajten.

Svaren är förslag på vägledning och föranleder inget medicinskt ansvar.

Visa mer fakta
Obegränsad tillgång till SvD digital – 3 månader för bara 99 kr
skolbetygen

”Tidiga insatser är bättre än tidiga betyg”

Sundén Jelmini: Fokusera på elever som halkar efter.

Lärarförbundet: ”Enormt slöseri”

Tummen ner för förslag om betyg i fyran.

Åtgärder mot vattnet
”kommer för sent”

getinge

Vattnet har hotat i hundra år.

Roddbåten är familjens räddning

ÖVERSVÄMNING

Här är bilderna från Halland och Bohuslän.

”Rimligt att diskutera jämnare fördelning”

Rosenbad

Borg och Bildt frågades ut.

Lägenheten som är
dyrast i hela världen

bildspecial

Har en rutschkana till egen pool.

Världens äldste man tog emot pressen

Sakari Momoi föddes före första flygturen.

Hon har ett 93 år gammalt barn

lista

Japanskor är äldst – så lever 116-åringarna.

Möjlighet att ta med eget vin till krogen

Mölstad

Borde fungera med en korkavgift.

Ungdomar: Porr
på internet skadligt

Kultursvep

Ny brittisk undersökning.

SD-reklam fortsatt
stoppad på vissa håll

Nobina:

”Vi för en dialog med SL just nu.”

Fler pojkar har missbildad penis

ny forskning

Nu en av de vanligaste medfödda missbildningarna.

”Plastkulor i maten
hot mot vår hälsa”

Brännpunkt

”USA agerar medan EU tittar på.”

Nevs visar upp sin elektriska Saab

elbil

Skralt i kassan och konkurshot.

Webb-tv

”Jag har aldrig varit så här trött”

Träning

Utmanande träning på Island.