”Jag har tack och lov
inga blöjor längre”

KROPPEN MINNS. Våldsupplevelser, flykt och övergivenhetskänslor. Det psykiska bagaget är tungt för många ensamkommande flyktingbarn. Enligt barnläkare finns det dessutom tecken på att övergreppen på barnen under flykten har blivit grövre. Yones, som just fått uppehållstillstånd, är ett exempel på det.

Yones var med om mycket våldsamma övergrepp i Bagdad innan han lyckades fly till Sverige. Han bor med sin morbror och börjar sakta få fotfäste i livet igen.

Yones var med om mycket våldsamma övergrepp i Bagdad innan han lyckades fly till Sverige. Han bor med sin morbror och börjar sakta få fotfäste i livet igen.

FOTO: Patrick Sörquist

– Jag har tack och lov inga blöjor längre, säger Yones, 15 år.

Han gnider handflatorna mot varandra och pratar i korta meningar när han berättar om det senaste året och om övergreppen han utsattes för i hemstaden Bagdad.

Det har gått ett år sedan han skickades från Irak till sin morbror i Göteborg. Då var han i ett bedrövligt skick. Även om Yones inte exakt vet motivet bakom det som hände den där natten i hemmet i Bagdad så tror han att polisen ville hämnas på pappa och därför gav sig på barnen. Hans tolvåriga bror sköts till döds, ett skott i pannan, sedan våldtog de Yones och misshandlade mamman svårt.

Morbror Arkan har ägnat all vaken tid det senaste året åt Yones, han har varit rädd att han skulle ta sitt liv annars.

– När han vaknade och skrek på nätterna tog jag upp honom och körde omkring i bilen en stund för att avleda tankar och känslor. Ibland slog jag på datorn för att visa honom att hans symptom är typiska när man varit med om det som hade hänt honom, berättar han.

Dödsattesten på Yones bror finns på sjukhuset i Bagdad och hans berättelser stämmer med de fysiska och psykiska symptom han har och åldern har Migrationsverket inte betvivlat. När vi ses har det bara gått två veckor sedan Yones fick veta att han får stanna och han kan fortfarande inte förstå att det är sant. Han ler försiktigt.

Men det har funnits stunder när Yones inte ville leva längre, när allt har blivit för mycket att bära: skammen över att ha blivit våldtagen, att tvingas ha en egen toalett på skolan, att inte hinna hem innan kiss rinner nerför benen och lämnar svarta fläckar på byxorna. Mest ont av allt gör sorgen och förtvivlan över att lillebror är borta.

– Han var så rolig och låg alltid steget före, smart var han också, mycket smartare än jag.

Men Yones har bestämt sig för att leva:

– Jag tänker att min familj redan har förlorat ett barn.

I vardagsrummet hos Arkan står en bricka med nötter och baklava, på tv:n visar en irakisk tv-kanal upplopp på gatorna i Bagdad, stora delar av arabvärlden skakas nu om ordentligt av demonstranter som vill fälla auktoritära regimer.

Yones förra liv känns plötsligt nära.

När minnena har varit som svårast att hantera reagerar kroppen och det är inte lätt att förklara för tonårskompisarna. Ett tag skämdes han så mycket att han bytte skola men morbror Arkan övertalade honom att gå tillbaka igen. Yones nickar och ler mot Arkan.

– Det går bra, säger han

Ungefär 25 procent av de ensamkommande flyktingbarnen behöver särskilda stödinsatser som att läggas in för psykvård. Övriga klarar sig med stödsamtal med psykolog och kontaktperson.

Barnläkaren Henry Ascher, som bland annat arbetar för Flyktingbarnteamet i Västra Götaland, ser två tendenser: fler av dem som kommer visar tecken på någon form av bokstavsdiagnos och våldet mot barnen under flyktfärden verkar ha blivit grövre.

– Jag möter fler pojkar som inte kan hålla tätt och med plötsliga förstoppningar vilket är vanliga symptom hos killar som utsatts för sexuella övergrepp. Fler uppvisar också problem med den sociala inordningen och det går att anta att några har bokstavsdiagnos och möjligen därför har flytt sitt hemland.

I det korta perspektivet är det minnena från flykten som får många att utveckla psykiska problem som ångest, mardrömmar och olika stressreaktioner.

– Många har ju både upplevt och bevittnat grovt våld. De har vandrat över berg utan mat och vatten, åkt långa lastbilsfärder, haft kamrater som inte klarat de strapatsrika vandringarna och bilfärderna. En som jag behandlat berättade om en kvinna som födde ett barn på vägen, och barnet lämnades vid vägen, säger Andreas Tunström på Bup:s flyktingenhet i Stockholm.

Lögn och sanning är återkommande begrepp när asylärenden förs på tal. Om berättelsen har för många luckor anser Migrationsverket att tonåringen inte är trovärdig.

– Just detta brukar vi ta upp med personalen för det väcker en stor frustration, sa asylprövningens verksamhetschef Fredrik Beijer på Idagsidan i måndags.

För personalen på barn- och ungdomspsykiatrin, är det däremot inte viktigt.

– Jag kan inte basera min empati på ungdomarnas historia utan jag delar istället deras problematik där de är just nu. Jag utgår från att det de berättar för mig är sant, säger Andreas Tunström.

Saknaden och längtan efter familjen är för de allra flesta den största påfrestningen på längre sikt. Många vet inte var familjemedlemmarna är, eller ens om de lever.

– De känner sig ensamma på ett sätt de aldrig tidigare gjort. Våra förväntningar på att individen ska bli självständig och oberoende är obekant för dem, säger Andreas Tunström.

Men även om traumatiska händelser har stor betydelse för den psykiska hälsan, är det förhållandena i ankomstlandet som är avgörande på längre sikt. Det vill både Andreas Tunström och Henry Ascher understryka.

– Dagens asylprocess som präglas av ett misstänkliggörande är inte bra. Det borde finnas andra vägar att komma fram till beslut, säger Henry Ascher.

När det gäller barn som har bokstadsdiagnos kan det ha betydelse i asylprocessen, menar han, eftersom inte alla visar saknad efter familj. Men att inte visa saknad kan också ha en naturlig förklaring.

– Det finns väl beskrivet i internationell forskning att man i det första stadiet efter att man stannat upp i flykten inte visar några känslor åt ena eller andra hållet. Det är ofta när barnen väl fått sitt uppehållstillstånd som det släpper, först då kommer betydligt mer fakta fram och de mår ofta sämre efter uppehållstillståndet, säger Henry Ascher.

Henry Ascher berättar att Yones har en lång tid av bearbetning framför sig.

– Många oväntade känslor kommer att komma till honom. En trygg vardagsmiljö är en förut­sättning för att kunna bearbeta skam, skuld och traumasymptom.

Yones har svårt att prata om övergreppen och om sina besvär, inget som någon 15-årig kille skulle vilja kännas vid. Han pratar mycket hellre om att han träffat en tjej i skolan. Första gången de sågs skyndade han därifrån, rädd för att han skulle kissa på sig.

– Hon är fin på allt, säger han och ler. Jag ska berätta min historia för henne någon gång, men kanske inte allt, säger han och gnider händerna mot varandra igen.

Läkare vill ge bättre skydd

Henry Ascher.

”Välgörenhetstänkande i motsats till att barn ges tillgång till den mänskliga rättigheten att söka och få asyl.”

  • Kopiera sidans adress

Fakta och länk

Sedan 2006 gör Migrationsverket överenskommelser med kommuner om att ta ansvar för ensamkommande barn. Reformen gjordes för att kommunerna ansågs ha bäst kännedom om barns behov. Men stora problem råder, bland annat platsbrist. Platsbristen hänger ihop med flera andra problem.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, håller just nu på att ta fram en nationell handlingsplan om bland annat:

• Tydligare ansvarsfördelning mellan olika myndigheter.

• Bättre kunskaper och resurser i kommunerna om barns särskilda behov.

• Mer satsning på gode män, som alla ensamkommande barn har rätt till och som ska företräda barnet i avsaknad av vårdnads-havare.

Ansvarsfördelning

• Migrationsverket. Prövar ansökan om asyl. Gör ålders-bedömning. Sätter barnet i kommun som åtagit sig att ta ansvar för ensamkommande flyktingbarn.

• Kommunen. Utreder barnets behov, ordnar boende, skola och utser god man.

• Landstinget. Ansvarar för sjuk- och hälsovård.

• Länsstyrelsen. Förhandlar om platser i kommunerna. Kontrollerar dem som utser god man i kommunerna.

• Socialstyrelsen. Kontrollerar hur kommunerna tar emot barnen.

– – –

Länk

Portalsajt om ensamkommande flytingbarn med rapporter från bland annat Barnombudsmannen och Rädda Barnen, Sveriges kommuners och landstings kartläggning av problemen och regeringens direktiv om fler platser i kommunerna.

Visa mer fakta
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!
KD:s partiledare Göran Hägglund. LÄSARDEBATT

”KD bör locka till sig gammelmoderater”

LIVE

Läsare: Plocka högerväljare! Skriv ditt inlägg.

Malaysia: MH370- kraschen en olycka

Uttalandet öppnar för ersättning till anhöriga.

”Riksbanken borde införa negativ ränta”

Myndigheten: Schweiz har visat att det går.

Kritiken växer mot
Jan Björklund

Reaktioner

FP-röster höjs för partiledarbyte.

Höss var hans farfar: En ohygglig upptäckt

Intervju

”Muslimer dagens syndabockar.”

Ledare fick avgå efter Hitlerbild

Pagida

Kritiserad bild på Facebook väckte protester.

”Integrationstester förbjudna”

svd i bryssel

Tung EU-jurist: Tvinga invandrare göra prov olagligt.

Webb-tv

Succévisan om snopp
och snippa översätts

Har visats över 4,7 miljoner gånger på nätet.

Han avslöjade flygens dolda rabattbiljetter

svd i usa

23-årigt snille byggde succésajt.

”Kylan kopplar grepp över hela Sverige”

Omslag

SMHI: Kan handla om 25 cm snö.

Bilder som inte visats
från 1:a världskriget

Englunds nya bok

Har tidigare inte visats.

”Euforin har övergått i trötthet”

Ny bok

Skildring av livet utanför skyttegravarna.

Bildresa
<b>1935 </b>
Dagens Slussen invigs. Den klöverbladsformade anläggningen är resultatet av 40 års diskussioner, utredningar och förslag om Slussenområdet. Även för 100 år sedan var Slussenfrågan en svår nöt att knäcka.
Flera av tidens stora arkitekter ritade förslag som ratades. Till slut blev det en klöverbladsformad trafikkarusell, signerad Tage William Olsson. Klöverbladet är del av en funkismiljö, tillsammans med Katarinahissen och KF-huset.

Slussen – hur kunde det gå så snett?

Ödestimmen närmar sig. Hur gick det så fel?

FOTO: TT arkiv

Hon torterades av Gestapo – röjde inget

Hemligt

6 spionaffärer med dödlig utgång.

Ex-spion strålades till döds via te

Litvinenko kan ha mördats av politiker.

Gav sig in i politiken redan som 15-åring

Utbränd

Se Jimmie Åkessons karriär i bilder.