Annons
X
Annons
X

Nedskärningar slår hårt mot Ungern

Viktor Orbáns Ungern är i blåsväder. Ekonomin backar, de utländska direktinvesteringarna faller och OECD kritiserar att regeringen undergräver förtroendet för landet. Nu flyttar också Nokia sin tillverkning till Asien.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Foto: AP

TUFF KRITIK

KOMÁROM

Chockbeskedet kunde knappast ha kommit olägligare. Premiärminister Viktor Orbán hade i ett tal till nationen i början av januari just lyft fram Nokia, Bosch och Mercedes som lysande exempel på den ungerska framgångssagan.

Dagen därpå meddelade Nokia i ett torrt pressmeddelande att tillverkningen i Komárom flyttar till Asien och 2300 anställda blir av med sina jobb.

Annons
X

–Vi inser att de planerade förändringarna är besvärliga för de anställda och vi är beredda att stödja personalen och kommunen, försäkrade Niklas Savander, Nokias vice marknadschef.

Nedskärningar är enligt koncernledningen dock oundvikliga. På spel står Nokias konkurrenskraft som är helt beroende av att företaget förmår spotta ut nya produkter i en takt som hittills varit otänkbar.

I dag går detta ingen annanstans än i Asien där de stora, innovativa komponenttillverkarna finns. Hypermoderna kinesiska företag som klarar av att ställa om tillverkningen inom loppet av dagar i stället för månader.

Klubbordföranden Laszlo Zoltan står utanför fabriken i Komárom, drygt 10 mil väster om Budapest. Han vet att det aldrig funnits något realistiskt alternativ till flytten.

–Med månadslöner på 500–600 euro är vi nästan lika billiga som i Kina, säger han och slår uppgivet ut med armarna.

–Men det var helt andra saker som avgjorde. Sådant som har med koncernens globala strategi att göra och som vi aldrig hade något inflytande över, suckar han.

På parkeringsplatsen utanför fabriken väntar ett hundratal bussar med Nokiaskyltar. Det är skiftväxling och många av de sammanlagt 4400 anställda bussas till småstäder och byar långt in i Slovakien eller de glest befolkade områdena söder om Komárom.

–Bistra tider, säger en kvinna i 45-årsåldern som lutar sig mot en av bussarna och drar djupa bloss på en cigarrett.

En iskall vind piskar fram över området. De som inte röker skyndar sig in i bussarna som går på tomgång.

–Ekonomin i Ungern är redan i dag usel. Nu blir det ännu värre, tror hon.

Sitt namn vill hon inte uppge, för än står det inte fast vem som får sparken och vem som får stanna.

Nokia avser att behålla 2100 anställda som ska ägna sig åt logistik och åt att skräddarsy mobiler för den centraleuropeiska marknaden. Även i finska Salo där 1000 anställda sägs upp och i mexikanska Reynosa ska verksamheten inriktas på att anpassa produkter till lokala förhållanden.

På arbetsförmedlingen i Komárom är det inte många lediga jobb uppsatta på anslagstavlan. Arbetslösheten i kommunen med knappt 20000 invånare ligger på 9 procent. När Nokia avskedar stiger den till 14–15 procent.

För Ungern är nedskärningarna inget dråpslag. Nokia är visserligen ett av landets största privata bolag med en omsättning på närmare 3,5 miljarder euro 2010, på plats tre efter energibjässen MOL och tyska Audi. Men flytten till Asien kompenseras av flera stora investeringar.

Mercedes satsar för närvarande 800 miljoner euro i en ny fabrik i Kecskemet, nio mil söder om Budapest. Samtidigt investerar leksaktillverkaren Lego över 100 miljoner euro i nya anläggningar i Nyíregyháza i norra Ungern.

Regeringen i Budapest ser det som ett bevis för att Ungern fortfarande hör till de mest attraktiva investeringsländerna i Europa med välutbildad och relativt lågavlönad arbetskraft, moderna motorvägar och korta avstånd till de stora kunderna i Tyskland.

–Sammantaget kan man konstatera att Ungern fortfarande är attraktivt för utländska exportföretag, bekräftar Alexander Lehmann, ekonom vid Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling i en intervju med affärstidningen Forbes.

Mercedes, Audi och andra stora verkstadsföretag delar säkert den uppfattningen. Men för många andra utländska företag har regeringens ekonomiska politik varit en tung belastning. Det gäller i synnerhet för de utländska bankerna som förra året plötsligt tvingades ta tillbaka lån i euro och schweizerfranc till en subventionerad valutakurs.

Detta sedan Viktor Orbán lovat att hjälpa hundratusentals ungerska familjer som tagit utlandslån när forinten var stark – och nu drabbades av sjunkande valutakurser.

Beslutet var nödvändigt, medgav i veckan samarbetsorganisationen OECD som i övrigt riktar hård kritik mot regeringens ekonomiska politik.

– Kontroversiella beslut har bidragit till att skapa osäkerhet och har därmed skadat konsumenternas och näringslivets förtroende, heter det i OECD:s årsrapport som pekar på att investeringarna i maskiner och anläggningar har fallit med 25 procent sedan mitten av 2008.

I samma riktning har de utländska direktinvesteringarna gått. Sedan toppen på investeringsboomen 2005, året efter Ungerns EU-medlemskap, har de rasat från drygt 6 miljarder euro till ett minus på nästan 1 miljard euro fram till tredje kvartalet förra året.

Annons
Annons
X

Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X