Visionerna växer i ostadigt Libyen

Libyen ett drygt år efter Gaddafis fall är en skakig statsbildning. Men i Tripoli finns ändå visioner om en öppen och demokratisk framtida stat. Teknokrater i övergångsstyret gjorde intryck på en svensk affärsdelegation som just besökt Tripoli. ”Vi är imponerade av hur de tänker för framtiden”, säger UD:s statssekreterare Gunnar Oom.

Av strider och spänningar mellan rivaliserande miliser i det vidsträckta Libyen märkte en svensk industridelegation inte mycket när de nyligen besökte Tripoli. Med tjutande sirener eskorterades de mellan olika ministerier i den libyska huvudstaden. Nästan 80 mil därifrån, i staden Sabha, rasade samtidigt en blodig strid mellan en svart, ickearabisk milis och väpnade arabiska grupper. Libyen efter Gaddafis fall flödar av vapen som övergångsrådet NTC inte har lyckats samla in.

Det omedelbara målet för svenskarnas resa, ledda av statssekreterare Gunnar Oom på UD, var inte att teckna affärskontrakt. Det har övergångsregeringen svårt att göra. Det 15-tal svenska företag som deltog i besöket vill snarare bygga upp kontakter för framtiden och sondera vad Sverige kan erbjuda det nya Libyen. Svenskarna hoppas att teknokrater de träffade ska överleva valen. I Tripoli togs de emot av sex–sju fackministrar från NTC, personer som gjorde gott intryck på den svenska industridelegationen.

–Det var en lyckad resa. Vi är imponerade över hur de tänker och planerar för framtiden. De vill bygga upp en stabil förvaltning med öppen upphandling, satsa på privatiseringar och återuppbyggnad, säger Gunnar Oom, just hemkommen till turbulensen i det svenska regeringskansliet efter försvarsminister Sten Tolgfors avgång.

Men virvelvindarna i Stockholms regeringskvarter är en västanfläkt jämfört med det skakiga läget i Tripoli. Att efter 42 år under Gaddafis egenartade diktatur omsätta visionerna om demokrati, modernitet och en fungerande statsförvaltning är lättare sagt än gjort. Eller som Gunnar Oom uttrycker det:

–Det är lättare att säga Hallelulja än att göra det.

Men det finns pengar i kassan. Libyen med en befolkning på 6,4 miljoner och enorma oljereserver är Afrikas näst rikaste land per capita, när väl oljeproduktionen når upp till sin normala nivå.

–Libyerna är uppe i 50 procent av den oljeproduktion de hade före revolutionen förra året. De tror sig nå upp till full produktion till sommaren. Tidigare var Libyens tillgångar i utlandet frysta, men det mesta är tillgängligt nu. Så de har likviditet, säger Gunnar Oom, statssekreterare hos handelsminister Ewa Björling.

Svenska företag från främst it-, hälso- och infrastruktursektorerna deltog i resan. Medicinteknikföretaget Bactiguard lämnade som en gest över 50000 kateter avsedda att förhindra spridningen av infektioner. Det gällde att se till att gåvorna hamnade rätt så att de inte säljs vidare av mindre nogräknade personer som stoppar inkomsterna i egen ficka. Medveten om de regionala spänningarna mellan de gamla provinserna Tripolitanien i väster och Cyrenaika i öster var Bactiguards vd Christian Kinch också angelägen om att dela ut hälften av kateterna till sjukhus i Tripoli och hälften i Benghazi. Sjukhussjukan är ett gissel i Nordafrika där det brukar vara lätt att köpa antibiotika receptfritt på apoteken.

–Sjukhussjukan är den fjärde största dödsorsaken, säger Christian Kinch.

Hälsovårdsminister Fatma Hamroush gjorde starkt intryck på besökarna. Hon, som arbetat 17 år som läkare i Irland, är en av de exillibyer som återvänt till sitt hemland för att bidra till övergångsprocessen.

Men alla vet att det inte är någon promenadväg i Libyen efter 42 år av diktatur under Gaddafi, följt av ett halvårs inbördesstrider och därifrån fram till en modern, stabil och i bästa fall demokratisk stat. Miliser och gamla klanintressen positionerar sig inför valen. Människorättsorganisationer vittnar om att Misratabrigaderna rensade en hel stad, Tawargah, från sin svarta befolkning i oktober som straff för att några invånare utpekats som Gaddafilojalister. FN:s människorättschef Navi Pillay har bistert sagt att lokala miliser runt om i landet har skapat en stämning som främjat tortyr och misshandel.

I Benghazi skapade nyligen lokala ledare tumult genom att utropa Cyrenaika (Barqa på arabiska) till en självstyrande provins i den federation de vill se i Libyen. Övergångsrådets ordförande Mustafa Abduljalil, själv från Cyrenaika, avfärdade kraven på självstyre i Benghazi som en komplott från övervintrade Gaddafi-intressen. Men dessa centrifugala krafter har djupa historiska rötter. Det var italienska ockupanter som under 1900-talets första hälft slog samman de gamla provinserna Tripolitanien, Cyrenaika och Fezzan till en enhet. Inom de olika landsändarna har lokala markstrider flammat upp. Och i Tripoli hålls flygplatsen av Zintanmilisen.

Gunnar Oom och hans medresenärer kände sig ”rätt omhuldade” i konvojerna, men de fick inte röra sig fritt.

–Miliserna i Tripoliområdet bekämpar varandra men de utför inga attentat mot utlänningar. Ericsson, som finns i Tripoli, vittnar om att de inte känner någon oro för att ta ner ingenjörer dit. Det var en spännande resa. Libyen är definitivt ett land jag håller tummarna för i framtiden.


  • Kopiera sidans adress

Tripolitanien, Cyrenaika (Barqa) och Fezzan var olika provinser redan under romartiden och förblev så under osmansk överhöghet.
Dagens Libyen präglas av tre typer av interna motsättningar, säger Ayman Ayoub, regionchef i Kairo för det internationella demokratiinstitutet International Idea.
1 Regionala motsättningar mellan Tripolitanien, Cyrenaika och Fezzan. De slogs samman först efter den italienska ockupationen under 1900-talets första hälft.
2 Motsättningar mellan stammarna (ätterna) och deras subgrupper, klanerna.
3 Etniska motsättningar mellan en arabisk majoritet och minoriteter som berber och tuareger.
Dessutom råder misstro mot många ledare i övergångsrådet. Rådets vice ordförande Ghoga tvingades avgå under tumult tidigare i år. Två ting talade emot honom: hans tydliga sekularism i ett land med många fromma och att han symboliserade övergångsrådets brist på legitimitet.
– Det libyska folket saknar erfarenhet av ett verkligt politiskt liv och av demokrati. Det betyder inte att de saknar medvetenhet om vad det innebär. Men nyckelfrågan för Libyen är vem som ska bestämma spelreglerna för de kommande valen, säger Ayman Ayoub till SvD.

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
-0,23% 436,11 SEK

1 mån:
-3,08%
Årsskiftet:
2,94%
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
Perspektiv | Tomas Lundin

Hårt stresstest av EU:s 130 största banker

”När bankerna stresstestades 2011 var det ett skämt.”

De sparar el med hjälp av datorspel

Minskade elförbrukning och sparade pengar.

Bostadsköparna:
Vi har ingen koll

Undersökning

Sätter sin tillit till banken.

PTS mörkade PM
om datalagring

Digitalt

Ville inte att det skulle bli offentligt.

Bertil Hult. SvD Möter Bertil Hult

”Det var inget svårt
beslut att lämna Sverige”

Men efter 40 år har han ännu hjärtefrågor i det gamla landet.

Lyxig direktörsvagn som fått rätt motor

biltest

Men är Bentleyn tillräckligt diskret?

Lars-Åke Liljeqvist, direktionschaufför på SAF och Svenskt Näringsliv i 38 år, uppskattar kvalitetskänslan i materialvalen. Webb-tv

Proffset: ”Det är en fantastisk bil”

tv

Näringslivsveteran hjälper SvD att provköra Bentleyn.

Actionbilarna från
80-talet prisrusar

"De som hade planscherna har nu pengarna."

”Vilka bilar tycker du att vi ska testa?”

Krönika

Relevant – men också något extra.

Guide: Så gör du för att ta ut pensionen

Hit måste du vända dig för att få pengarna.

Saab-överklagande
avfärdas av domstol

Fordon

Nu kan turerna med Spyker vara över.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och tidigare finansministern Anders Borg (M). bnp-prognoser

Ekonomisk hyllning
till förra regeringen

SHB-ekonomen: ”De lämnade över en fantastisk jobbmaskin.”

Aristokrat utmanar
efter smutsig debatt

Porträtt

Presidentvalet i Brasilien en rysare.

LO vill skrota överskottsmål

Facket

Föreslår införande av ett balans- eller underskottsmål.

Här bygger de upp
världen i ”Avatar”

Lista

Världens häftigaste nya nöjesparker.

Utrustningsdetalj
i VW lockar biltjuvar

If: ”Varje stöld kostar oss upp till 50 000”.

Nyhetsrummens ”sista lejonkung”

porträtt

Watergate blev Bradlees höjdpunkt.

Eniros vd: ”Jag ser
inga röda flaggor”

Krisbolag

Stefan Kercza är inte orolig.

Så ska han säkra
Ericssons framtid

Intervju

Hans Vestberg om det nya spåret.

Svenskt under ytan
– dykbåtar på export

U-farkoster

”Vi säljer inte till Ryssland.”

Anders Magnerfelt, fd attackdykare i försvarsmakten, nu testansvarig och Carl Runemar, affärschef. Bildspel

Bildspel: Så ser farkosterna ut

Här kan du se SvD Näringslivs bilder på dykbåtarna.

de 34 miljarderna

”Det kunde lika gärna ha stått tusen miljarder”

Fonden är egentligen bara ett konto – med obegränsad kredit.

Därför vände LKAB
till miljardförlust

Gruvor

Samhällsomvandlingen kostar på.

Kronprinsessan tar över fondimperium

porträtt

Är sjunde rikaste kvinnan i världen.

svd avslöjar

Granskningen anklagar Vinnova för miljonslöseri

Satsningarna har inte effekt på sysselsättning eller tillväxt.

Grabau försvarar Kinneviks noteringar

zalando och rocket

”Kursfall är inte ovanligt”.

Procter & Gamble knoppar av Duracell

Framstår som bästa alternativet i dagsläget.

Tumnagel till Volvo ab Webb-tv

Svarar på stenhårda kravet från ägarna

Persson: "Enorm vilja att det här ska bli bra".

Gotlandsbåten prövas av ARN

Sålde totalt 40 000 biljetter – men tvingades ställa in samtliga turer.

Ericssons rörelsevinst blev sämre än väntat

kvartal

Lägre försäljning i Nordamerika.

SvD Börsforum

Låna 10 miljoner kronor i timmen?

makro

"Är som gjort för att skapa förvirring."

Rysk bank vill pröva sanktioner

EU-sanktioner mot Sberbank, störst i Ryssland, infördes i somras.

Avanza börjar erbjuda handel från 1 krona

Aktier

Ska befästa bankens prisledarposition.

Tror att snus kommer fortsätta växa i USA

Bättre vinst än väntat i Q3 för Swedish Match.

Vinnarna på börsen efter rapporterna

Så går det för Volvo, Eniro och Ericsson.

Bra fart i brittisk ekonomi

Fortsatt bra tillväxttakt – BNP steg med 3,1 procent.

Var satsas 2 miljarder på ökad bemanning?

Quiz

Testa vad minns du från gångna veckan.

Minecraft-staden
tog två år att bygga

Digitalt

Här kan du gå på rundtur i Titan City.

Intäkterna har rasat
för krisbolaget Eniro

Dementerar uppgift att styrelsen ska lämna.

bostad
Bostadsrätter på Lilla Essingen i Stockholm.

Här har priset på borätter stigit mest

Skiljer 47 700 kronor per kvadratmeter.

FOTO: Tomas Oneborg

Tema: Tjänstebil
”Alla måste älska elbilen”, säger lantbrukaren Arthur Buhrenstjerna och syftar på att varje gång dieselpickupen står parkerad sparas pengar. ”Både vi själva och våra anställda trivs mycket bra med vår Nissan Leaf, och man lär sig snabbt att köra så snålt som möjligt”, säger han om bilen som han och hustrun Catherine Buhrenstjerna köpte för ett år sedan.

”Vi sparar cirka 3500 i månaden”

FOTO: Karin Grip

2 MINUTER
SvD Näringslivs Andreas Cervenka och Katarina Hugo i "2 minuter".

Se alla avsnitt av SvD Näringslivs nya webbserie

FOTO: SvD.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %436,11
Nasdaq, 23.40+0,7 %4 483,72
DAX, 17.35-0,7 %8 987,80
FTSE, 17.35-0,5 %6 388,73
Nikkei, 08.20+1,0 %15 291,64
Visa fler index

Valutor

Euro, 00.02+0,1 %9,19 SEK
USD, 00.01-0,1 %7,25 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 22.59-0,7 %86,19
Guld, 23.13-0,0 %1 230,90
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 15.58-0,0 %0,09 %
5 år, 16.10+0,1 %0,36 %
Visa fler räntor
Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar
SvD Näringslivs profiler Patricia Hedelius och Jonas Fröberg.

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

FOTO: SvD/Montage.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook