Tysk jättesatsning på förnybar energi

Nästan en fjärdedel av elproduktionen försvinner när världens fjärde största ekonomi stänger av kärnkraften inom tio år. Tyskland bygger nu i snabb takt ut den förnybara energin, investerar i jättelika kraftledningar och drar upp tempot i tillståndsprocesserna för att klara energirevolutionen.

I Tyskland är opinionen mot kärnkraft stark.

I Tyskland är opinionen mot kärnkraft stark.

FOTO: TOBIAS SCHWARZ/REUTERS

BONN Avvecklingsbeslutet kom i morgontimmarna efter en nattmangling i Angela Merkels kanslersämbete. Tidigt på måndagen stod det klart: Tyskland säger adjö till kärnkraften snabbare än något annat stort industriland i världen.

På Frankfurtbörsen föll de kärnkraftstunga kraftbolagen Eon och RWE medan solkraftsföretag som Solarworld och Q-Cells ökade kraftigt. Till fallet bidrog att den tidigare beslutade kärnkraftsskatten inte avskaffas. Detta hade många i branschen räknat med.

Gårdagens beslut innebär att Angela Merkel gör en helomvändning efter förlängningen av driftstiderna för landets 17 reaktorer i oktober förra året. Då rev Merkels borgerliga koalition upp den rödgröna avvecklingslagen och satte en bortre gräns för kärnkraften vid 2035.

Haveriet i Fukushima vänder upp och ner på tysk politik. Den kärnkraftsskeptiska tyska opinionen såg alla sina farhågor bekräftade. I de tre följande delstatsvalen gick miljöpartiet fram som stora vinnare och blev största parti i det klassiska bil- och industrilandet Baden-Württemberg.

Merkels u-sväng var alltså väntad. Legitimitet fick den av en etikkommission som tillsattes omedelbart efter Fukushima och som i sin rapport rekommenderar avveckling snarast möjligt.

I en färsk enkät uppger nu 60 procent av de tillfrågade att kärnkraften ska stängas av även om detta medför att välfärden minskar. 30 procent vill ha ett omedelbart stopp och ytterligare 27 procent inom en femårsperiod.

Fullt så snabbt kommer det inte att gå. Regeringens tidtabell som fortfarande måste godkännas av parlamentet – där koalitionen dock har en bekväm majoritet och där oppositionen är ännu grönare än regeringen – innebär att den sista reaktorn i Tyskland stängs av 2022.

Avvecklingen ska ske i två steg. I en första etapp förblir de sju reaktorer stängda som släcktes ner omedelbart efter Fukushima. De är landets äldsta reaktorer som egentligen skulle tas ur drift 2018 respektive 2020. Samma sak gäller för Vattenfalls olycksdrabbade reaktor Krümmel som med ett kort undantag har varit avstängd sedan juni 2007 efter en transformatorbrand.

I nästa steg fasas ytterligare sex reaktorer ut fram till 2021 medan de tre sista får en option på ytterligare ett år. Men sedan är det slut med kärnkraften i Europas industriella hjärta och världens näst största exportnation.

–Det är definitivt. De tre sista reaktorerna stängs av 2022. Det kommer inte att finnas något kryphål i lagen, framhöll i går miljöminister Norbert Röttgen.

Avstängningen innebär att 23 procent av den tyska elproduktionen och 11 procent av den totala energiproduktionen försvinner. Tyska industriförbundet BDI kritiserade att regeringen inte öppnat för alternativa tidpunkter.

– En avveckling utan möjligheter att justera planen är livsfarlig för ett högt utvecklat industriland, skrev i går BDI-chefen Hans-Peter Keitel i ett brev till medlemsföretagen i vilket han efterlyste en ”lösning med hängslen och bälte”.

Daimlers koncernchef Dieter Zetsche kritiserade att regeringen agerat allt för känslomässigt efter haveriet i Fukushima. Av en regering kan man kräva en mer ingående och mer saklig analys.

–När man avskaffar en betalbar energiform är det en klar risk för Tyskland, sa han i en intervju med Bild-Zeitung.

Regeringen i Berlin räknar däremot med att Tyskland på sikt kommer att höja sin konkurrenskraft och bygga ut sin position som en världens starkaste och mest innovativa ekonomier.

–Hanterar vi omställning på ett smart sätt kommer vi att höja Tysklands konkurrenskraft enormt och skapa stora möjligheter för ekonomin, sa miljöminister Norbert Röttgen i går.

En förutsättning är att det under de kommande tio åren satsas massivt på den förnybara energins infrastruktur. Bland annat måste Tyskland investera i uppåt 4500 kilometer nya kraftledningar för att transportera energi från vindkraftverk utspridda över hela landet, framför allt från Östersjön till Sydtyskland där merparten av kärnkraftverken finns. Där ska också en av reaktorerna stå på stand by för att förhindra akut elbrist. Kostnaden beräknas till 50 miljoner euro om året.

Avvecklingen följs av två nya lagar som i det ena fallet ska forcera investeringar i kraftledningar. Den andra lagen syftar till att snabba upp beslutsprocesser och få fram investeringar i förnybar energi innan kärnkraften stängs av.

Detaljer är inte kända. Men det lär gå ut på att markägare och invånare i områden där exempelvis vindkraftverk planeras kommer att få mindre att säga till om och att möjligheterna att överklaga kommer att begränsas.

I regeringens långtidsplanering svarar den förnybara energin för 80 procent av elproduktionen senast 2050, från i dag cirka 17 procent. Kolkraften som i dag står för nära 44 procent av elproduktionen spelar då ingen roll längre.

Vinnare i spelet om den nya energin ser de stora gasbjässarna Gazprom, Statoil, BASF och Eon Ruhrgas ut att bli. Blåser vinden svagt och står vindkraftverken stilla behövs gaskraftverk som snabbt kan startas upp och stängas ner, till skillnad från kolkraftverk.

Företagen för förnybar energi räknar med att investera uppåt 200 miljarder euro fram till 2020.


  • Kopiera sidans adress

Tysklands beslut kan ge högre elpris i Sverige

Stigande elpris i Tyskland betyder högre elpris i Sverige är analytiker SvD Näringsliv talat med överens om. Men det råder fortfarande en stor osäkerhet om vad som ska ersätta kärnkraften i Tyskland och när effekterna märks i Sverige.
Ingvar Matsson, kreditanalytiker på Swedbank, tror att elpriserna i Tyskland på lång sikt ökar till följd av nedläggningen.
–Det känns rätt självklart när man drar bort kapacitet där det finns ett behov. I vilken utsträckning är svårt att svara på. Kärnkraften är inte en komponent för sig i det europeiska energidilemmat.
Förutom kolkraft kommer Tyskland troligen att lösa energibehovet genom import av gas från främst Ryssland.
–Det verkar svårt att undvika att använda sig mer av kol och gas när man under en så pass kort period, tio år, ska fasa ut hela kärnkraftsprogrammet som står för 20–25 procent av elbehovet i Tyskland just nu.
Men högre elpriser i Tyskland spiller även över på Sverige och svenska elkonsumenter, särskilt som Sverige behöver importera el för att klara den stora efterfrågan under vinterhalvåret.
Tobias Söderberg, analytiker på Telge Kraft, säger att det är svårt att avgöra vad det här får för effekt på de svenska elpriserna. Eftersom sju reaktorer redan är stängda i Tyskland, sedan katastrofen i Japan, återstår att se vad det får för effekt.
– På sikt kan det säkert få konsekvenser eftersom elen i Tyskland måste ersättas av något annat. Befintliga kärnkraftverk säljer sin el ganska billigt, så det beror på vad alternativet blir. Ska man använda kol eller bygga förnybart?
Tobias Söderberg konstaterar att det är svårt att bedöma hur beslutet kommer att påverka prisbilden i Tyskland. Men om priserna stiger i Tyskland blir det även högre priser i Norden, om inget annat förändras.
Jonas Almqvist, vd på Telge Energi, säger att Tyskland har en ”jättenöt” som landet måste knäcka. Vill man skydda sig mot kärnkraftverken eller är det viktigare hur mycket koldioxid som släpps ut?
–Man kommer att bli mer känslig och sårbar. Det gör att priserna under vinter- perioder kan bli väsentligt högre än de varit annars.
Tove Carlén
Carolina Neurath

Visa mer fakta

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
0,23% 448,31 SEK

1 mån:
-0,82%
Årsskiftet:
5,82%
Obegränsad tillgång till SvD digital – 3 månader för bara 99 kr
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
bankmoms

”Det vi ser är en riktig skattepolitisk cirkus”

Ändrade momsregler kan slå hårt mot Länsförsäkringar.

Hur rik är egentligen Warren Buffett?

Nya uträkningar visar häpnadsväckande fakta.

Ikeas nya satsning
– energisnåla lysark

Här satsar möbeljättens riskkapitalbolag.

Här är Mercedes nya bombsäkra bil

Säkerhetsbil som står pall för granater.

Teknisk analys av tre storbolag på börsen

Några av börsens mest omsatta aktier.

Webb-tv

”Europa riskerar ett
förlorat årtionde”

Webb-tv

En varning från Berkeley-professorn.

”Konjunkturen i USA inger förtroende”

Sparare blickar över atlanten – och tar mer risk.

Uppmanar personal att ”rösta klokt”

Rederiets budskap: Jobben är hotade.

Det lutar åt att Mats Qviberg frikänns helt

kraschen i hq

Ljusning för förre ordföranden.

Nevs: ”Nu har vi fått den tid vi behöver”

saab

Får ja till företagsrekonstruktion.

Skandalflygplatsen i Berlin redan för liten

Reservplan: Behålla terminal från DDR-tiden.

Ung vd vill sänka skatten genom köp

Burger Kings 33 åriga boss i uppköpstagen.

S satsar 6 miljarder på jobb åt unga

Ungefär 50 000 personer kommer att beröras.

SSAB:s dotterbolag bötfälls

Mörkade fusionsförhandlingar för finländska börsen.

Webb-tv

Google satsar på drönarleverans

webb-tv

Hemleverans via luften.

6 000 tvingas lämna otursförföljt bolag

Malaysia Airlines hårt drabbat av katastrofer.

Rysk varning för mindre gas till EU

ukraina

Unionen försöker säkra värme i vinter.

Patricia Hedelius och Katarina Hugo i SvD Näringslivs webb-tv-program Valnack. valsnack

”Alla affärsmässiga
avtal sätts ur spel”

Patricia Hedelius om politiska hetsen mot vårdvinsterna.

”Så här ska vi sälja Volvo XC90 i USA”

motor

Försäljningschefen om säljstrategin.

Rocket Internet lanserar mattjänst

Skall leverera mat i Londons finanskvarter.

Vad sägs vara Volvo XC90:s svaga länk?

quiz

Har du hängt med i veckans händelser?

Uber anklagas för att sno Lyfts chaufförer

taxi

Fult spel – saboterar med maffiametoder.

Svenska sparare har
fått smak för USA

Tesla och Apple bland favoritköpen i år.

ICA säljer tidskriftsbolag

Forma Publishing Group tillhör nu danska Egmont.

Astra Zeneca i nya samtal med Pfizer

Skall röra sig om ett nytt eventuellt bud.

Jättelyft för Kings svenska dotterbolag

Midasplayer redovisar vinst på över en miljard.

Klartecken för köp
av 60 nya Jas-plan

Flyg

Affär trots att Schweiz inte längre är med.

ett slagträ i debatten

”Riskkapitalbolagens flykt ger kritikerna rätt”

Hedelius om bolagen som förbereder en reträtt från välfärden.

Riskkapitalisterna flyr välfärden

Vinstförbud allt närmare • ”Det är blodigt allvar nu”.

Google testar drönarleveranser

USA

Morgonrapport New York 29 augusti.

Mats Qviberg frias
från misstankar

Inte längre misstänkt för grovt bokföringsbrott.

Riksbanken får ladda för nästa drama

Blogg

Nästa torsdag väntar nytt räntebeslut.

Kungens tankning blev Facebooksuccé

kunglig snackis

”Han posade lite för mig”.

Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius. Höjda arbetsgivaravgifter

Finansförbundet rasar mot Anders Borgs utspel

Facket: ”Ska vi ha olika skattesatser för olika branscher?”

”Nej, det kan vi inte säga något om”

Zalando tiger om eventuell börsnotering.

Golfaktier pressas hårt på marknaden

Investerar blankar golfbolag som aldrig förr.

Ryska hackare till
angrepp mot banker

JP Morgan

Gav sig på stora amerikanska mål.

webb-tv
Carl B Hamilton, Folkpartiets ekonomisk politiska talesperson. Webb-tv

”Kvotering i styrelser är ofrånkomligt”

FP:s Hamilton vill se förändring.

VALSNACK

Här kan du se alla avsnitt av webb-tv-programmet Valsnack inför höstens riksdagsval.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30+0,2 %448,31
Nasdaq, 23.40+0,5 %4 580,27
DAX, 17.35+0,1 %9 470,17
FTSE, 17.35+0,2 %6 819,75
Nikkei, 08.21-0,2 %15 424,59
Visa fler index

Valutor

Euro, 06.32+0,0 %9,18 SEK
USD, 07.25-0,0 %6,99 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 22.59+0,6 %103,03
Guld, 23.15-0,2 %1 287,01
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 13.46+0,0 %0,14 %
5 år, 16.00-0,1 %0,58 %
Visa fler räntor
STHLM DIGITAL

Premiär för SvD:s nya startup-satsning.

Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook