Telebolagen sura över nätets gratistjänster

Pressen på telebolagen ökar snabbt. Den växande datatrafiken kräver väldiga investeringar samtidigt som Facebook, Google, Apple och andra it-företag tar över allt mer. Nu kommer krav på att it-företagen måste vara med och bidra. Eller så får konsumenterna börja betala vad de förbrukar.

Det brukar lite skämtsamt kallas KPN-chocken. En trendförändring som fått telebolag i västvärlden att hicka till.

Skämt eller inte, KPN är Nederländernas variant av Telia Sonera och där har man haft ganska lätt att hålla sig för skratt det senaste året. Vinsten föll kraftigt mot slutet av 2011 och även i år ser det dystert ut. Orsaken är bland annat att företagets intäkter från sms-trafiken faller snabbt. I stället för att skicka sms via KPN väljer kunderna tjänster som Whatsapp, Viber eller någon annan lösning som gör att de kan skicka meddelanden fritt till varandra.

KPN är långt ifrån ensamt om att märka av den här trenden. Enligt analysföretaget Ovum tappade världens telebolag nästan 100 miljarder kronor i intäkter när sms-trafiken gick ned förra året. Det motsvarar nästan en tiondel av de samlade sms-intäkterna.

I Sverige är effekten inte lika tydlig eftersom många kunder har abonnemang med fri sms-trafik. Men enligt Post- och telestyrelsens senaste rapport har den tidigare kraftiga sms-uppgången planat ut och nu också minskat marginellt.

För telebolagen är det en oroande trend. De har länge levt bra på sms och mobilsamtal men de senaste tre-fyra åren har många kunder skaffat sig dataabonnemang som gör att de kan vara ständigt uppkopplade till internet med sina smarta mobiler. Därmed kan de också använda andra meddelandetjänster.

Det här är ett av flera exempel på hur telebolagen pressas av den nya tekniken. De får också se hur it-företag som Facebook, Google och Apple genom sina tjänster får direktkontakt med alla mobil- och bredbandskunder som telebolagen tidigare på egen hand hade kontroll över.

För många användare är det dessutom betydligt viktigare vad it-företagen har för tjänster än vad telebolagen lockar med. Telebolagen håller helt enkelt på att förlora sin centrala position och det sker samtidigt som de har enorma kostnader för att bygga ut de mobila och fasta bredbandsnäten.

Därför jäser det nu på många håll bland telebolagen och det höjs röster för att it-företagen ska vara med och betala för näten. John Strand, på Strand consult med 170 mobiloperatörer världen över som kunder, påpekar att det annars finns en stor risk för att telebolagen drar ned på sina investeringar i näten. Det får i så fall konsekvenser för hela samhället eftersom bredbandet är en så viktig infrastruktur.

– Det är redan uppenbart att en mängd operatörer underinvesterar och näten blir dåliga. Problemet är störst i Europa där vi också ser hur priserna faller till följd av den hårda konkurrensen, säger John Strand.

Han jämför också hur det är med annan viktig infrastruktur som järnväg och elnät. Det är fritt fram för företag att använda infrastrukturen, men de måste också betala för sig.

Nu är bilden långt ifrån entydig. Bengt Nordström, chef för konsultföretaget Northstream, som också har många av världens telebolag som sina kunder, håller med om att operatörernas investeringsplaner påverkas av it-företagens alla nya tjänster. Men de har delvis sig själva att skylla.

Sms är en tjänst med 20 år på nacken och den har egentligen inte utvecklats alls av telebolagen. Då är det inte så konstigt om andra företag kan komma in och göra förbättringar.

– Operatörerna har haft ett dramatiskt tapp i tal- och meddelandeintäkter. Det kom snabbt under andra halvan 2011 och är en följd av att datatrafiken i mobilnäten nu fungerar riktigt bra, säger Bengt Nordström.

Däremot tror han inte att telebolagen ska kräva betalt av Google, Facebook med flera. Orsaken är framför allt att de inte har tillräckligt med pengar att ta.

Google är visserligen överlägset störst på sökningar på nätet och tjänar stora pengar på nätannonsering. Men det är ändå småpotatis jämfört med vad telebolagen drar in. Sökföretagets samlade försäljning motsvarar bara 2 procent av telebolagens och även om de lyckades få en stor del av Googles intäkter skulle det inte räcka till speciellt mycket nya nät.

– Det stora problemet är att telebolagen inte lärt sig ta betalt för datatrafiken. Titta på elföretagen, de lever bra på sina nät men så håller de heller inte på med konstigheter som att man skulle få hur mycket el som helst i månaden till ett fast pris.

– Alla kunder vet att el kostar pengar och att man måste använda den effektivt. Det är likadant med datatrafiken. Men det är svårt att få till rimliga priser när en del operatörer bestämt sig för att ge bort stora datamängder, säger Bengt Nordström.

  • Kopiera sidans adress

Sök- och annonsföretaget Google är ett av de bolag som kritiseras för att dra nytta av telebolagens nät utan att bidra till de investeringar som krävs. Men det är en bild som Google, föga förvånande, inte håller med om.
Det finns en uppfattning om att det bara är telebolagens infrastruktur som är internet. Så är det inte. Våra (och de övriga it-företagens) tjänster är också en väsentlig del av internet. Dessutom bygger vi själva upp en enorm infrastruktur med datacentrum och all transmissionskapacitet (överföring av data) som vi hyr in.
Det säger David Mothander, ansvarig för policyfrågor på Google i Norden.
Google står också inför massiva investeringar i våra egna tjänster och produkter. Att utveckla en sökmotor och en videotjänst kräver enorma satsningar så vi står definitivt för vår del av kakan, säger David Mothander.
Men framför allt vill man på Google flytta fokus från att bara se på infrastrukturen bakom internet. Det är minst lika viktigt att se på vilka tjänster som utvecklas och hur exempelvis svenska företag kan använda internet för att få fart på sin egen försäljning.
Han manar också politikerna att se till att hålla internet öppet. För Google är det något av en skräckvision att telebolagen skulle börja prioritera mellan olika nättjänster så att till exempel Googles kapacitetskrävande videotjänst Youtube prioriteras ned i näten när telebolagen vill lyfta fram sin egen videodistribution.
Det viktiga är att konsumenterna får välja och avgöra vad det är de vill ha på internet. Det är inte ett val som telebolagen ska göra, säger David Mothander.

Telenor har investerat 1-2 miljarder kronor om året i sina svenska nät och håller nu på att bygga ut 4G-nätet samtidigt som det äldre 3G-nätet får mer kapacitet. Investeringarna den närmaste tiden påverkas inte av om it-företagen är med och bidrar eller inte och Telenor har inga planer på att ta betalt av dem. På längre sikt håller Telenor öppet för att hela affärsmodellen förändras.

Tjänster som kan användas för olika typer av meddelanden och/eller samtal som telebolagen inte får något betalt för. För en del abonnemang har telebolagen stoppat tjänster som Skype:
Facebook, Apples Imessage, Rebtel, Viber, Freephoo, Blackberrys meddelandetjänst, Whatsapp, Skype, mobil e-post, Microsofts Messenger och så vidare.

48
miljarder kronor har de svenska telebolagen investerat i att bygga nya 3G-nät.

Visa mer fakta

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
-0,16% 447,60 SEK

1 mån:
1,70%
Årsskiftet:
5,65%
Obegränsad tillgång till SvD digital – 3 månader för bara 99 kr
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
Solnedgång och regnmoln bakom vindkraftverken i Gårdstånga i Skåne. Till höger: Torbjörn Isacson. Perspektiv | Torbjörn Isacson

”Miljö och etik blir allt viktigare för investerare”

Medvetenheten ökar att klimatrisker medför finansiella risker.

”Europa kommer ha
en lång stagnation”

Blixtvisit

Rogoff spår skakig väg framåt.

Stefan Attefall hotar
att strama åt regler

Bostad

Stor skillnad på kommunernas avgifter.

Sparande

44 miljarder in på svenska bankkonton

Inlåningen ökade andra kvartalet trots rekordlåga räntor.

Diktatorns rådgivare
flydde med miljoner

Nordkorea

Försvann och dök upp i Ryssland.

Räntekartan

Boräntorna är på väg
ned under två procent

Svårt att förhandla sig under räntepanelens rekommendation.

Dollarn passerade sjukronorsgränsen

Valuta

Kronan faller mot dollar och euro.

”Underskatta inte
detaljers betydelse”

Tips

Analytikerna ger ut bok om obligationer.

Sparare missgynnas
i handel med råvaror

Investera

”Skattesystemet är väldigt orättvist.”

”Samsung i behov
av krishantering”

Hamnat i kläm mellan Iphone och lågprislurar.

”Gripen kan stå pall
för USA:s superplan”

krönika

Men andra europeiska plan spås falla.

Sargat Finnair flyttar
ut servicen ombord

Berör flygningar till Hongkong och Singapore.

Datorspelare blir bättre i engelska

Ny teknik

10–11-åringar i ny undersökning.

Webb-tv

Ny bok avslöjar fifflet i byggbranschen

TV

Nya skatteregler ska stoppa svartarbete.

Kommande vinstlyft lockar i gruvföretag

Aktiespararen

Storförvärv kan ändra bilden.

Susanna Campbell, VD på Ratos i solsken. Börsintroduktion

Ratos redo notera fönster- och dörrjätte

Bolaget som är störst i Europa kan växa mer, enligt Ratos-vd.

Nya Iphone uppges
ha mobil plånbok

mobil

Skall kunna tjäna pengar på reklam.

Regeringen planerar budgetförstärkningar

valet

Alliansen presenterade sitt valmanifest.

Ambassadör gör sig redo att åka hem

Porträtt

Jean-Pierre Lacroix lämnar Sverige.

Kina och Ryssland bygger gasledning

Skall leverera 38 miljarder kubikmeter om året.

SEB-kunder uppger att de har lägst ränta

Så låg ränta fick de bästa förhandlarna.

Har du rätt ränta på ditt bolån?

RÄNTEKARTAN

Jämför din ränta med tusentals andra.

EU: Nu har Putin
en vecka på sig

RYSSLAND

Annars väntar skärpa sanktioner.

Fortsatt bra fart
på bilförsäljningen

Motor

Rejäl ökning mot förra året.

Inwido på väg till Stockholmsbörsen

Noteringen väntas ske innan årsskiftet.

Så mycket tjänade Jackson – år för år

Karriären kartlagd • Så fördelades miljonerna.

Exklusivt bokutdrag

”Veterinärerna har
gett bort sin bransch”

Riskkapitalet har hittat nya jaktmarker inom djursjukvården.

SvD Näringslivs räntepanel: Annika Creutzer, Tomas Pousette och Elisabeth Österman. Webb-tv

Så pressar du din boränta hos banken

räntepanelen

”1,9 i rörlig ränta inte omöjligt”.

”Utsidan anonym
– insidan full av flärd”

volvo xc90

Jonas Fröberg vänder ut och in på Volvos frälsare.

Detta händer 1 september

SCB presenterar sparbarometern för det andra kvartalet.

Nya Seat är snyggast
och roligast i familjen

Biltest

För den som vill märkas i mängden.

”Män får mer hjälp än kvinnor att hitta jobb”

valsnack

SvD Näringslivs Negra Efendic om Arbetsförmedlingen.

”Det vi ser är en riktig skattepolitisk cirkus”

bankmoms

Ändrade momsregler kan slå hårt mot Länsförsäkringar.

bostad

Stora prisskillnader för tillstånd till Attefallshus

Inget bygglov krävs, men däremot måste man göra en anmälan.

Hur rik är egentligen Warren Buffett?

Nya uträkningar visar häpnadsväckande fakta.

Ikeas nya satsning
– energisnåla lysark

Här satsar möbeljättens riskkapitalbolag.

Lyxvolvo med känslig och ömhudad motor

arkivbild

Nu köper direktörerna suvar i stället.

Nevs: ”Nu har vi fått den tid vi behöver”

saab

Får ja till företagsrekonstruktion.

valsnack
Patricia Hedelius och Katarina Hugo i SvD Näringslivs webb-tv-program Valnack.

”Alla affärsmässiga avtal sätts ur spel”

Patricia Hedelius om politiska hetsen mot vårdvinsterna.

FOTO: Joakim Ståhl/SvD.

VALSNACK

Här kan du se alla avsnitt av webb-tv-programmet Valsnack inför höstens riksdagsval.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %447,60
Nasdaq, 23.40+0,5 %4 580,27
DAX, 17.35+0,1 %9 479,03
FTSE, 17.35+0,1 %6 825,31
Nikkei, 08.21+0,3 %15 476,60
Visa fler index

Valutor

Euro, 01.42+0,1 %9,19 SEK
USD, 01.42+0,1 %7,00 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 19.29-0,4 %102,59
Guld, 01.42-0,0 %1 286,55
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 08.49+0,0 %0,14 %
5 år, 16.01+0,0 %0,57 %
Visa fler räntor
STHLM DIGITAL

Premiär för SvD:s nya startup-satsning.

Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook