Telebolagen sura över nätets gratistjänster

Pressen på telebolagen ökar snabbt. Den växande datatrafiken kräver väldiga investeringar samtidigt som Facebook, Google, Apple och andra it-företag tar över allt mer. Nu kommer krav på att it-företagen måste vara med och bidra. Eller så får konsumenterna börja betala vad de förbrukar.

Det brukar lite skämtsamt kallas KPN-chocken. En trendförändring som fått telebolag i västvärlden att hicka till.

Skämt eller inte, KPN är Nederländernas variant av Telia Sonera och där har man haft ganska lätt att hålla sig för skratt det senaste året. Vinsten föll kraftigt mot slutet av 2011 och även i år ser det dystert ut. Orsaken är bland annat att företagets intäkter från sms-trafiken faller snabbt. I stället för att skicka sms via KPN väljer kunderna tjänster som Whatsapp, Viber eller någon annan lösning som gör att de kan skicka meddelanden fritt till varandra.

KPN är långt ifrån ensamt om att märka av den här trenden. Enligt analysföretaget Ovum tappade världens telebolag nästan 100 miljarder kronor i intäkter när sms-trafiken gick ned förra året. Det motsvarar nästan en tiondel av de samlade sms-intäkterna.

I Sverige är effekten inte lika tydlig eftersom många kunder har abonnemang med fri sms-trafik. Men enligt Post- och telestyrelsens senaste rapport har den tidigare kraftiga sms-uppgången planat ut och nu också minskat marginellt.

För telebolagen är det en oroande trend. De har länge levt bra på sms och mobilsamtal men de senaste tre-fyra åren har många kunder skaffat sig dataabonnemang som gör att de kan vara ständigt uppkopplade till internet med sina smarta mobiler. Därmed kan de också använda andra meddelandetjänster.

Det här är ett av flera exempel på hur telebolagen pressas av den nya tekniken. De får också se hur it-företag som Facebook, Google och Apple genom sina tjänster får direktkontakt med alla mobil- och bredbandskunder som telebolagen tidigare på egen hand hade kontroll över.

För många användare är det dessutom betydligt viktigare vad it-företagen har för tjänster än vad telebolagen lockar med. Telebolagen håller helt enkelt på att förlora sin centrala position och det sker samtidigt som de har enorma kostnader för att bygga ut de mobila och fasta bredbandsnäten.

Därför jäser det nu på många håll bland telebolagen och det höjs röster för att it-företagen ska vara med och betala för näten. John Strand, på Strand consult med 170 mobiloperatörer världen över som kunder, påpekar att det annars finns en stor risk för att telebolagen drar ned på sina investeringar i näten. Det får i så fall konsekvenser för hela samhället eftersom bredbandet är en så viktig infrastruktur.

– Det är redan uppenbart att en mängd operatörer underinvesterar och näten blir dåliga. Problemet är störst i Europa där vi också ser hur priserna faller till följd av den hårda konkurrensen, säger John Strand.

Han jämför också hur det är med annan viktig infrastruktur som järnväg och elnät. Det är fritt fram för företag att använda infrastrukturen, men de måste också betala för sig.

Nu är bilden långt ifrån entydig. Bengt Nordström, chef för konsultföretaget Northstream, som också har många av världens telebolag som sina kunder, håller med om att operatörernas investeringsplaner påverkas av it-företagens alla nya tjänster. Men de har delvis sig själva att skylla.

Sms är en tjänst med 20 år på nacken och den har egentligen inte utvecklats alls av telebolagen. Då är det inte så konstigt om andra företag kan komma in och göra förbättringar.

– Operatörerna har haft ett dramatiskt tapp i tal- och meddelandeintäkter. Det kom snabbt under andra halvan 2011 och är en följd av att datatrafiken i mobilnäten nu fungerar riktigt bra, säger Bengt Nordström.

Däremot tror han inte att telebolagen ska kräva betalt av Google, Facebook med flera. Orsaken är framför allt att de inte har tillräckligt med pengar att ta.

Google är visserligen överlägset störst på sökningar på nätet och tjänar stora pengar på nätannonsering. Men det är ändå småpotatis jämfört med vad telebolagen drar in. Sökföretagets samlade försäljning motsvarar bara 2 procent av telebolagens och även om de lyckades få en stor del av Googles intäkter skulle det inte räcka till speciellt mycket nya nät.

– Det stora problemet är att telebolagen inte lärt sig ta betalt för datatrafiken. Titta på elföretagen, de lever bra på sina nät men så håller de heller inte på med konstigheter som att man skulle få hur mycket el som helst i månaden till ett fast pris.

– Alla kunder vet att el kostar pengar och att man måste använda den effektivt. Det är likadant med datatrafiken. Men det är svårt att få till rimliga priser när en del operatörer bestämt sig för att ge bort stora datamängder, säger Bengt Nordström.

  • Kopiera sidans adress

Sök- och annonsföretaget Google är ett av de bolag som kritiseras för att dra nytta av telebolagens nät utan att bidra till de investeringar som krävs. Men det är en bild som Google, föga förvånande, inte håller med om.
Det finns en uppfattning om att det bara är telebolagens infrastruktur som är internet. Så är det inte. Våra (och de övriga it-företagens) tjänster är också en väsentlig del av internet. Dessutom bygger vi själva upp en enorm infrastruktur med datacentrum och all transmissionskapacitet (överföring av data) som vi hyr in.
Det säger David Mothander, ansvarig för policyfrågor på Google i Norden.
Google står också inför massiva investeringar i våra egna tjänster och produkter. Att utveckla en sökmotor och en videotjänst kräver enorma satsningar så vi står definitivt för vår del av kakan, säger David Mothander.
Men framför allt vill man på Google flytta fokus från att bara se på infrastrukturen bakom internet. Det är minst lika viktigt att se på vilka tjänster som utvecklas och hur exempelvis svenska företag kan använda internet för att få fart på sin egen försäljning.
Han manar också politikerna att se till att hålla internet öppet. För Google är det något av en skräckvision att telebolagen skulle börja prioritera mellan olika nättjänster så att till exempel Googles kapacitetskrävande videotjänst Youtube prioriteras ned i näten när telebolagen vill lyfta fram sin egen videodistribution.
Det viktiga är att konsumenterna får välja och avgöra vad det är de vill ha på internet. Det är inte ett val som telebolagen ska göra, säger David Mothander.

Telenor har investerat 1-2 miljarder kronor om året i sina svenska nät och håller nu på att bygga ut 4G-nätet samtidigt som det äldre 3G-nätet får mer kapacitet. Investeringarna den närmaste tiden påverkas inte av om it-företagen är med och bidrar eller inte och Telenor har inga planer på att ta betalt av dem. På längre sikt håller Telenor öppet för att hela affärsmodellen förändras.

Tjänster som kan användas för olika typer av meddelanden och/eller samtal som telebolagen inte får något betalt för. För en del abonnemang har telebolagen stoppat tjänster som Skype:
Facebook, Apples Imessage, Rebtel, Viber, Freephoo, Blackberrys meddelandetjänst, Whatsapp, Skype, mobil e-post, Microsofts Messenger och så vidare.

48
miljarder kronor har de svenska telebolagen investerat i att bygga nya 3G-nät.

Visa mer fakta

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
0,23% 448,31 SEK

1 mån:
-0,82%
Årsskiftet:
5,82%
Obegränsad tillgång till SvD digital – 3 månader för bara 99 kr
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
bankmoms

”Det vi ser är en riktig skattepolitisk cirkus”

Ändrade momsregler kan slå hårt mot Länsförsäkringar.

Hur rik är egentligen Warren Buffett?

Nya uträkningar visar häpnadsväckande fakta.

Ikeas nya satsning
– energisnåla lysark

Här satsar möbeljättens riskkapitalbolag.

Här är Mercedes nya bombsäkra bil

Säkerhetsbil som står pall för granater.

Teknisk analys av tre storbolag på börsen

Några av börsens mest omsatta aktier.

Webb-tv

”Europa riskerar ett
förlorat årtionde”

Webb-tv

En varning från Berkeley-professorn.

”Konjunkturen i USA inger förtroende”

Sparare blickar över atlanten – och tar mer risk.

Uppmanar personal att ”rösta klokt”

Rederiets budskap: Jobben är hotade.

Det lutar åt att Mats Qviberg frikänns helt

kraschen i hq

Ljusning för förre ordföranden.

Nevs: ”Nu har vi fått den tid vi behöver”

saab

Får ja till företagsrekonstruktion.

Skandalflygplatsen i Berlin redan för liten

Reservplan: Behålla terminal från DDR-tiden.

Ung vd vill sänka skatten genom köp

Burger Kings 33 åriga boss i uppköpstagen.

S satsar 6 miljarder på jobb åt unga

Ungefär 50 000 personer kommer att beröras.

SSAB:s dotterbolag bötfälls

Mörkade fusionsförhandlingar för finländska börsen.

Webb-tv

Google satsar på drönarleverans

webb-tv

Hemleverans via luften.

6 000 tvingas lämna otursförföljt bolag

Malaysia Airlines hårt drabbat av katastrofer.

Rysk varning för mindre gas till EU

ukraina

Unionen försöker säkra värme i vinter.

Patricia Hedelius och Katarina Hugo i SvD Näringslivs webb-tv-program Valnack. valsnack

”Alla affärsmässiga
avtal sätts ur spel”

Patricia Hedelius om politiska hetsen mot vårdvinsterna.

”Så här ska vi sälja Volvo XC90 i USA”

motor

Försäljningschefen om säljstrategin.

Rocket Internet lanserar mattjänst

Skall leverera mat i Londons finanskvarter.

Vad sägs vara Volvo XC90:s svaga länk?

quiz

Har du hängt med i veckans händelser?

Uber anklagas för att sno Lyfts chaufförer

taxi

Fult spel – saboterar med maffiametoder.

Svenska sparare har
fått smak för USA

Tesla och Apple bland favoritköpen i år.

ICA säljer tidskriftsbolag

Forma Publishing Group tillhör nu danska Egmont.

Astra Zeneca i nya samtal med Pfizer

Skall röra sig om ett nytt eventuellt bud.

Jättelyft för Kings svenska dotterbolag

Midasplayer redovisar vinst på över en miljard.

Klartecken för köp
av 60 nya Jas-plan

Flyg

Affär trots att Schweiz inte längre är med.

ett slagträ i debatten

”Riskkapitalbolagens flykt ger kritikerna rätt”

Hedelius om bolagen som förbereder en reträtt från välfärden.

Riskkapitalisterna flyr välfärden

Vinstförbud allt närmare • ”Det är blodigt allvar nu”.

Google testar drönarleveranser

USA

Morgonrapport New York 29 augusti.

Mats Qviberg frias
från misstankar

Inte längre misstänkt för grovt bokföringsbrott.

Riksbanken får ladda för nästa drama

Blogg

Nästa torsdag väntar nytt räntebeslut.

Kungens tankning blev Facebooksuccé

kunglig snackis

”Han posade lite för mig”.

Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius. Höjda arbetsgivaravgifter

Finansförbundet rasar mot Anders Borgs utspel

Facket: ”Ska vi ha olika skattesatser för olika branscher?”

”Nej, det kan vi inte säga något om”

Zalando tiger om eventuell börsnotering.

Golfaktier pressas hårt på marknaden

Investerar blankar golfbolag som aldrig förr.

Ryska hackare till
angrepp mot banker

JP Morgan

Gav sig på stora amerikanska mål.

webb-tv
Carl B Hamilton, Folkpartiets ekonomisk politiska talesperson. Webb-tv

”Kvotering i styrelser är ofrånkomligt”

FP:s Hamilton vill se förändring.

VALSNACK

Här kan du se alla avsnitt av webb-tv-programmet Valsnack inför höstens riksdagsval.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30+0,2 %448,31
Nasdaq, 23.40+0,5 %4 580,27
DAX, 17.35+0,1 %9 470,17
FTSE, 17.35+0,2 %6 819,75
Nikkei, 08.21-0,2 %15 424,59
Visa fler index

Valutor

Euro, 06.32+0,0 %9,18 SEK
USD, 07.25-0,0 %6,99 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 22.59+0,6 %103,03
Guld, 23.15-0,2 %1 287,01
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 13.46+0,0 %0,14 %
5 år, 16.00-0,1 %0,58 %
Visa fler räntor
STHLM DIGITAL

Premiär för SvD:s nya startup-satsning.

Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook