Sverige på väg in i ryskt gasberoende

I tysthet bygger Sverige ett beroende av rysk naturgas. Redan nästa år kan stora delar av den västsvenska energiproduktionen bygga på gasleveranser från ryska Gazprom.

Gas kan bli en av höstens stora energipolitiska frågor. SvD kan avslöja att när Gazprom i höst inviger den kontroversiella gasledningen under Östersjön, blir Sverige för första gången beroende av rysk gas. Detta, som Totalförsvarets Forskningsinstitut varnat för i flera år, kan få betydande politiska konsekvenser.

Ända sedan 1985 har Danmark, av tradition en stor gasexportör, tryggat det svenska behovet av naturgas. Men 2005 kulminerade den danska gasproduktionen, och nu sinar fälten i Nordsjön i snabb takt. Redan 2012 kan därför leveranser från Tyskland bli kritiska för att klara gasförsörjningen i både Danmark och Sverige.

Situationen bottnar i att Sverige bara har en förbindelse till Danmark, och att Danmark i sin tur bara har en förbindelse till den europeiska gasmarknaden. En rörledning går från tyska Ellund, genom Danmark till Dragör, längs havsbotten till Trelleborg och upp längs västkusten till Stenungsund.

Fram till förra sommaren var det dock inte fysiskt möjligt för Danmark att importera gas från Tyskland, då gasen bara kunde transporteras i sydlig riktning över gränsen. I och med att ledningen nu är dubbelriktad, kan dock tysk gas strömma in i det dansk-svenska systemet.

Då 40 procent av den tyska gasen kommer från Ryssland, kommer den snart att återfinnas hos svenska konsumenter.

– Vi talar om att mellan 20 och 40 procent av gasen i danska och svenska ledningar kan komma från Ryssland framöver, säger Torben Brabo, vice direktör på den danska kraftnätsmyndigheten, Energinet.

Mycket talar dock för att det blir mer än så. För att säkra en gaslednings ekonomiska bärkraft är det vanligt att på förhand sälja framtida gasleveranser. Ryska Gazprom, majoritetsägare i Nordstream, utgör i det avseendet inget undantag. Därför kunde också det danska energibolaget Dong, medveten om Danmarks sinande gasfält, teckna ett tjugoårskontrakt med Gazprom, och från hösten 2011 säkra leveransen av 1 miljard kubikmeter rysk gas per år.

Snart utvidgades avtalet till att från 2012 omfatta totalt 2 miljarder kubikmeter. Det ensamt motsvarar 30 procent av den dansk-svenska gaskonsumtionen. Att döma av en kommuniké från det ryska utrikesdepartementet har de båda länderna diskuterat ännu större leveranser längre fram. Men det finns ännu en aktör på spelplanen.

Förutom Dong finns i Sverige bara en betydande återförsäljare av naturgas, och det är Eon. Den tyska energijätten är också hälftenägare i Nordstream, och har säkrat en fjärdedel av all gas i ledningen. Även om det på gasmarknaden, liksom på elmarknaden, inte går att koppla en gasproducent till en specifik gaskonsument, så är det ytterligare ett kvitto på att Sverige nu blir beroende av rysk gas.

I Sverige har naturgasen spelat en relativt undanskymd roll, men sedan 2008 har naturgaskonsumtionen ökat med hela 80 procent, till 1,7 miljarder kubikmeter per år. Det motsvarar 3,5 procent av Sveriges energibehov. Ur ett regionalt perspektiv är gasen betydligt viktigare. 2000-talet har sett två betydande investeringar i naturgasbaserad fjärrvärme, varav en anläggning återfinns i Malmö och en på Hisingen i Göteborg. De båda kraftvärmeverken levererar 40 respektive 35 procent av de båda städernas fjärrvärme. Men de producerar dessutom tillräckligt mycket ström för att kunna försörja Malmö två gånger om. Båda kan i nödfall eldas med olja, dock med en betydande effektminskning.

Det är dock inte bara energiproducenter som använder naturgas. I tysthet har gasen fått en mycket stor betydelse för den västsvenska industrin, där över 2000 företag brukar den som bränsle eller råvara. Gasen har i många fall ersatt olja och kol och anses idag spela en ”kritisk” roll för regionens största industrier. På det stora hela uppskattas naturgasen svara för runt 20 procent av energibehovet i de 30 kommuner som idag är inkopplade på det svenska stamnätet.

Importen från Tyskland, via Danmark, öppnar dock också för nya möjligheter. I och med att gashandeln för första gången dubbelriktats ges Sverige också tillträde till hela den europeiska gasmarknaden. Då Tyskland importerar gas inte bara från Ryssland, utan också från Norge och Nederländerna, innebär det, så länge marknaden fungerar, att Sveriges behov direkt och indirekt kan tillgodoses genom avtal med flera olika säljare.

Däremot förblir Sverige helt och hållet beroende av en enda gasledning. Det finns en medvetenhet kring detta problem, vilket också är bakgrunden till att det länge planerats för en ny förbindelse mellan Sverige och Norge. Skanled, som projektet heter, ligger dock i malpåse sedan 2009, då finanskrisen tvingade flera delägare att dra sig ur.


  • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?

Naturgas i världen

Den totala gaskonsumtionen i världen uppgick förra året till 2,9 miljarder ton ­oljeekvivalenter, där ett ton motsvarar energiinnehållet i motsvarande vikt råolja. Oljekonsumtionen var som referens 4 miljarder ton samma år. Gaskonsumtionen har ökat stadigt under flera år, och är i dag drygt 30 procent högre än vid ­millennieskiftet. Världens kända naturgasreserver mäter i dag, enligt BP, 187 000 miljarder kubik­meter, vilket med fjolårets konsumtion skulle räcka i 59 år.

Gas används flitigast av USA, som svarar för knappt 22 procent av världskonsumtionen.

EU och Ryssland följer med 15 respektive 13 procent av konsum­tionen.

Sverige använder 1,7 miljarder kubikmeter gas. Det ­motsvarar 3,5 procent av den svenska energiförbrukningen. Hälften används till värmekraftverk, 35 procent i industrin och resten till hushåll och fordonsbränsle.

Naturgas

Naturgas är ett fossilt bränsle som vissa, särskilt dess motståndare, kallar just fossilgas. Gasen har under inverkan av högt tryck och höga temperaturer bildats i jordskorpan av gamla växter och annat ­organiskt material. Naturgasen innehåller mer energi än olja, med ett värmevärde som är 13 procent högre. Vid förbränning avger gasen 25 procent mindre koldioxid än olja och brinner dessutom renare, med mindre utsläpp svavel. Naturgasen kan transporteras i rörledningar och ­använder då gasfältets ­naturliga tryck, eller i flytande form, sedan den kylts ned till ­minus 163 grader.

Visa mer fakta

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
-0,23% 436,11 SEK

1 mån:
-3,08%
Årsskiftet:
2,94%
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
SvD Näringslivs startsida har de senaste 15 minuterna uppdaterats med 1 ny och 1 uppdaterad artikel. Gå till startsidan för SvD Näringsliv.
Finansminister Magdalena Andersson (S) och tidigare finansministern Anders Borg (M). bnp-prognoser

Ekonomisk hyllning
till förra regeringen

SHB-ekonomen: ”De lämnade över en fantastisk jobbmaskin.”

Här bygger de upp
världen i ”Avatar”

Lista

Världens häftigaste nya nöjesparker.

Nyhetsrummens ”sista lejonkung”

porträtt

Watergate blev Bradlees höjdpunkt.

Eniros vd: ”Jag ser
inga röda flaggor”

Krisbolag

Stefan Kercza är inte orolig.

Så ska han säkra
Ericssons framtid

Intervju

Hans Vestberg om det nya spåret.

Svenskt under ytan
– dykbåtar på export

U-farkoster

”Vi säljer inte till Ryssland.”

Anders Magnerfelt, fd attackdykare i försvarsmakten, nu testansvarig och Carl Runemar, affärschef. Bildspel

Bildspel: Så ser farkosterna ut

Här kan du se SvD Näringslivs bilder på dykbåtarna.

de 34 miljarderna

”Det kunde lika gärna ha stått tusen miljarder”

Fonden är egentligen bara ett konto – med obegränsad kredit.

Därför vände LKAB
till miljardförlust

Gruvor

Samhällsomvandlingen kostar på.

Kronprinsessan tar över fondimperium

porträtt

Är sjunde rikaste kvinnan i världen.

svd avslöjar

Granskningen anklagar Vinnova för miljonslöseri

Satsningarna har inte effekt på sysselsättning eller tillväxt.

Grabau försvarar Kinneviks noteringar

zalando och rocket

”Kursfall är inte ovanligt”.

Procter & Gamble knoppar av Duracell

Framstår som bästa alternativet i dagsläget.

Tumnagel till Volvo ab Webb-tv

Svarar på stenhårda kravet från ägarna

Persson: "Enorm vilja att det här ska bli bra".

Gotlandsbåten prövas av ARN

Sålde totalt 40 000 biljetter – men tvingades ställa in samtliga turer.

Ericssons rörelsevinst blev sämre än väntat

kvartal

Lägre försäljning i Nordamerika.

SvD Börsforum

Låna 10 miljoner kronor i timmen?

makro

"Är som gjort för att skapa förvirring."

Rysk bank vill pröva sanktioner

EU-sanktioner mot Sberbank, störst i Ryssland, infördes i somras.

Avanza börjar erbjuda handel från 1 krona

Aktier

Ska befästa bankens prisledarposition.

Tror att snus kommer fortsätta växa i USA

Bättre vinst än väntat i Q3 för Swedish Match.

Vinnarna på börsen efter rapporterna

Så går det för Volvo, Eniro och Ericsson.

Bra fart i brittisk ekonomi

Fortsatt bra tillväxttakt – BNP steg med 3,1 procent.

Var satsas 2 miljarder på ökad bemanning?

Quiz

Testa vad minns du från gångna veckan.

Minecraft-staden
tog två år att bygga

Digitalt

Här kan du gå på rundtur i Titan City.

Intäkterna har rasat
för krisbolaget Eniro

Dementerar uppgift att styrelsen ska lämna.

perspektiv

”Kinnevik själva sticker bara huvudet i sanden”

Hedelius: Finns en skepsis mot Stenbecks maktbolag.

Kinnevik lyfter – men läget i Ryssland oroar

Ökade substansvärdet med 8,1 miljarder.

Volvo drar åt – ska spara flera miljarder

Områdena som drabbas när företaget drar ner.

Bantar i koncernledningen – 16 blir 10

rapport

Ambition att få en mindre och mer effektiv ledning.

Något sämre än väntat från NCC

Byggbolagets orderingång bättre än förutspått.

Poolia ökar vinsten i kvartal tre

Bemanning

Vinsten före skatt steg till 3,5 miljoner kronor.

Kungsleden bättrar
på kvartalsvinsten

Så stor blev vinsten för fastighetsbolaget.

Sverige slipper EU:s extra höga klimatmål

"Kostnadseffektivitet som viktig parameter".

Mäklarna: Utbudet av bostäder rekordlågt

Bankerna allt hårdare mot dem utan fast jobb.

Amazon tokrasade efter delårsrapport

Ökad försäljning – sämsta kvartalet hittills.

saftig nota

Missad Gripenaffär kostar 2,9 miljarder

Schweiz avhopp blir dyrt för de svenska skattebetalarna.

Sverige får tillbaka
en miljard från EU

Läckta dokument: Storbritannien måste betala.

Miljöbilsdimman i
regeringens budget

"Hur systemet ska fungera är höljt i dunkel."

Här har priset på borätter stigit mest

bostad

Skiljer 47 700 kronor per kvadratmeter.

optimistisk pristagare

”Är fel att skylla på EU för dagens kris”

Jean Tirole är hoppfull gällande EU och euron.

FOTO: Fred Scheiber

Tema: Tjänstebil
”Alla måste älska elbilen”, säger lantbrukaren Arthur Buhrenstjerna och syftar på att varje gång dieselpickupen står parkerad sparas pengar. ”Både vi själva och våra anställda trivs mycket bra med vår Nissan Leaf, och man lär sig snabbt att köra så snålt som möjligt”, säger han om bilen som han och hustrun Catherine Buhrenstjerna köpte för ett år sedan.

”Vi sparar cirka 3500 i månaden”

FOTO: Karin Grip

2 MINUTER
SvD Näringslivs Andreas Cervenka och Katarina Hugo i "2 minuter".

Se alla avsnitt av SvD Näringslivs nya webbserie

FOTO: SvD.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %436,11
Nasdaq, 23.40+0,7 %4 483,72
DAX, 17.35-0,7 %8 987,80
FTSE, 17.35-0,5 %6 388,73
Nikkei, 08.20+1,0 %15 291,64
Visa fler index

Valutor

Euro, 00.02+0,1 %9,19 SEK
USD, 00.01-0,1 %7,25 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 22.59-0,7 %86,19
Guld, 23.13-0,0 %1 230,90
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 15.58-0,0 %0,09 %
5 år, 16.10+0,1 %0,36 %
Visa fler räntor
Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar
SvD Näringslivs profiler Patricia Hedelius och Jonas Fröberg.

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

FOTO: SvD/Montage.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook