Spelet om Europas energi

Olja och gas som inte passerar Ryssland: För Moskva en mardröm, för Europa en möjlighet att befria sig från ett växande beroende. Azerbajdzjan vid Kaspiska havet där oljerushen en gång i tiden startade har en nyckelroll i spelet om energin.

Sangachal-terminalen i Baku.

Sangachal-terminalen i Baku.

FOTO: Thomas Lundin

Elshad Nassirov, vice chef för det statliga olje- och gasbolaget Socar, lutar sig över en karta med ett förvirrande mönster av röda, gröna och svarta linjer som breder ut sig över kontinenten.

–Här, säger han och pekar på en streckad linje. Här har Europa chansen att bygga en ny försörjningslinje.

Nabucco står det ovanför linjen som sträcker sig från Turkiets östgräns och passerar Bulgarien, Rumänien och Ungern för att sluta i Österrike. Det är en gasledning som med 3 300 kilometer blir världens näst längsta efter den ryska Druzhba som över 4 000 kilometer lång pumpar olja från sydöstra Ryssland till Tyskland.

Än så länge finns projektet bara på papperet, trots ett kooperationsavtal från 2002 och ett joint venture 2005 mellan de inblandade energibolagen – österrikiska OMV, ungerska MOL, rumänska Transgaz, bulgariska Bulgargaz och turkiska Botas. Sedan dess har även tyska RWE anslutit sig till konsortiet.

För EU som importerar nästan 60 procent av sitt gasbehov handlar det om skapa alternativ till Ryssland genom att koppla Europa till några av världens största gasreserver som finns i Azerbajdzjan och Turkmenistan, på sikt kanske också till Iran.

Nabucco ska till att börja med leverera gas från Azerbajdzjans väldiga gasfält Shah Deniz som drivs av BP med en andel på 25,5 procent, Statoil med 25,5 procent samt bland annat Socar och Lukoil.

–Det är upp till Europa att bestämma sig, säger Elshad Nasirov från statliga Socar.

–Vi kan i alla fall lova en sak: energi som varken är rysk, arabisk eller Opec.

Nasirov residerar i ett ståtligt jugendstilpalats som andas oljebaronernas rikedom. Det var här i Baku som oljerevolutionen startade i mitten på 1800-talet, tio år före den amerikanska oljeruschen. Alfred och Ludvig Nobels oljebolag Branobel var marknadens största spelare.

Oljan som på den tiden praktiskt taget sprutade upp ur marken ledde till sagolika förmögenheter och en sjudande ekonomisk tillväxt. Men också till en miljöförstörelse som förstärktes dramatiskt under Sovjettiden.

På väg till den väldiga olje- och gasterminalen Sangachal passerar vi rostiga oljeplattformar ute i havet, bara några hundra meter från kusten. På land uråldriga pumpar och oljeledningar i ett bisarrt landskap som vittnar om decennier av rovdrift.

–Det är en ekologisk katastrof, medger miljöminister Huseyn Bagirov, en ung och dynamisk politiker som liksom många av Azerbajdzjans nya ledare är utbildad i USA och inte i Moskva som den gamla tidens nomenklatura.

I slutet av 1800-talet svarade Azerbajdzjan för 90 procent av världens oljeproduktion. Arvet från den tiden är drygt 30 000 hektar kontaminerad mark alldeles i utkanten av Baku.

–Men i dag har vi troligen världens tuffaste miljölagar som gäller för alla investeringar i olje- och gasindustrin, försäkrar miljöministern.

Med 500 kvadratkilometer är Sangachal, drygt fem mil söder om huvudstaden, en av världens största olje- och gasterminaler. Här påminner inget om de rostiga stålskeletten ute i havet. Här är det energibjässen BP som härskar – med ledningen inkvarterad i Villa Petroleum i Baku.

Från Sangachal pumpas olja från kaspiska havet via Tbilisi i Georgien till Ceyhan i Turkiet genom den 1 768 kilometer långa oljeledningen BTC och därifrån via tankfartyg till Europa. Gas levereras genom den 691 kilometer långa SPC, South Caucasus Pipeline, som följer oljeledningen till den turkiska gränsen – just där som Nabucco enligt planerna ska starta.

Varför då inte dra igång projektet? Europas beroende av gasimport väntas öka från närmare 60 procent i dag till 80 procent fram till 2030. Ferran Tarradella, talesman för EU:s energikommissionär Andris Piebalgs, säger att det är svårt att få alla 27 medlemsländer att enas. Inte alla är lika känsliga för ett växande beroende av Ryssland.

Några ifrågasätter också att det kommer att finnas tillräckligt med gas för att utnyttja Nabuccos kapacitet på årligen 31 miljarder kubikmeter. Enbart Azerbajdzjans reserver kommer knappast att fylla gasledningen. Regeringen i Baku har visserligen reviderat upp sina prognoser för den totala gasproduktionen år 2012 med 42 procent till 39 miljarder kubikmeter. Men inte allt kommer att kunna exporteras.

Iran som har världens näst största gasreserver är inte aktuellt så länge Teheran fortsätter sin omstridda atomstrategi. Däremot ser tvistigheter mellan Azerbajdzjan och Turkmenistan om ännu inte exploaterade gasfält ut att kunna lösas. I sådana fall skulle en gasledning på havsbotten koppla de gigantiska reserverna till Nabucco – och därmed till Europa.

För Turkmenistan skulle det vara ett sätt att minska beroendet av Ryssland och transporten genom ryska pipelines.

–Alla här i regionen är ute efter en sak: diversifiering. Ingen vill lägga alla ägg i en korg, säger Azerbajdzjans vice utrikesminister Araz Azimov.

Ryssland, eller rättare sagt Gazprom, har nu reagerat med ett eget konkurrerande projekt. Den så kallade South Stream är en planerad gasledning som går från ryska olje- och gasterminalen Beregovaya under Svarta havet till bulgariska Varna och därifrån till Italien respektive Österrike.

Förverkligas South Stream som stöds av Italiens Silvio Berlusconi och regeringarna i Ungern, Rumänien och Bulgarien är det troligen dödsstöten för Nabucco. För två projekt av den storleksordningen finns det inte plats, hävdar Zeyno Baran, energiexpert och chef för Center for Eurasian Policy vid tankesmedjan Hudson Institute.

–Putin har lanserat South Stream bara för att förhindra att Nabucco byggs. Avsikten är att ha ett ryskt monopol på gasleveranser från Kaspiska havet till Europa, tror hon.

EU:s Ferran Tarradella försäkrar däremot att EU inte låter sig påverkas: "I värsta fall har vi två ledningar som kompletterar varandra". Frågan är bara om företagen som ska pumpa in uppskattningsvis 80 miljarder kronor i Nabucco är lika sorglösa.

Mer i ämnet

  • Kopiera sidans adress

Azerbajdzjan är en före detta sovjetisk republik som blev oberoende när Sovjetunionen kollapsade 1991. Olöst är fortfarande konflikten med Armenien om den huvudsakligen armeniskt befolkade enklaven Nagorno Karabach. Sedan stilleståndsavtalet 1994 har Azerbajdzjan i praktiken förlorat en sjättedel av sitt territorium. I början av november 2008 startade på ryskt initiativ nya förhandlingar.

Landet har 8,2 miljoner invånare. Över 90 procent är muslimer. President är sedan 2003 Ilham Aliyev som i oktober återvaldes med nästan 89 procent av rösterna. Den 47-årige Ilham Aliyev är son till Heydar Aliyev som i decennier styrt Azerbajzdjan, tidvis som sovjetrepublikens KGB-chef. Fadern avled 2003.

Kritiker hävdar att Azerbajdzjan i praktiken är ett korrupt familjeföretag där den politiska makten går i arv och där ekonomin styrs av mäktiga oligarker.

Azerbajdzjan har flera år av hisnade tillväxt bakom sig. 2006 växte ekonomin med 34,5 procent och 2007 med 25 procent. Bakom uppgången ligger olje- och gassektorn som svarar för 35 procent av landets BNP.

Visa mer fakta

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
0,23% 448,31 SEK

1 mån:
-0,82%
Årsskiftet:
5,82%
Obegränsad tillgång till SvD digital – 3 månader för bara 99 kr
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
bankmoms

”Det vi ser är en riktig skattepolitisk cirkus”

Ändrade momsregler kan slå hårt mot Länsförsäkringar.

Hur rik är egentligen Warren Buffett?

Nya uträkningar visar häpnadsväckande fakta.

Ikeas nya satsning
– energisnåla lysark

Här satsar möbeljättens riskkapitalbolag.

Här är Mercedes nya bombsäkra bil

Säkerhetsbil som står pall för granater.

Teknisk analys av tre storbolag på börsen

Några av börsens mest omsatta aktier.

Webb-tv

”Europa riskerar ett
förlorat årtionde”

Webb-tv

En varning från Berkeley-professorn.

”Konjunkturen i USA inger förtroende”

Sparare blickar över atlanten – och tar mer risk.

Uppmanar personal att ”rösta klokt”

Rederiets budskap: Jobben är hotade.

Det lutar åt att Mats Qviberg frikänns helt

kraschen i hq

Ljusning för förre ordföranden.

Nevs: ”Nu har vi fått den tid vi behöver”

saab

Får ja till företagsrekonstruktion.

Skandalflygplatsen i Berlin redan för liten

Reservplan: Behålla terminal från DDR-tiden.

Ung vd vill sänka skatten genom köp

Burger Kings 33 åriga boss i uppköpstagen.

S satsar 6 miljarder på jobb åt unga

Ungefär 50 000 personer kommer att beröras.

SSAB:s dotterbolag bötfälls

Mörkade fusionsförhandlingar för finländska börsen.

Webb-tv

Google satsar på drönarleverans

webb-tv

Hemleverans via luften.

6 000 tvingas lämna otursförföljt bolag

Malaysia Airlines hårt drabbat av katastrofer.

Rysk varning för mindre gas till EU

ukraina

Unionen försöker säkra värme i vinter.

Patricia Hedelius och Katarina Hugo i SvD Näringslivs webb-tv-program Valnack. valsnack

”Alla affärsmässiga
avtal sätts ur spel”

Patricia Hedelius om politiska hetsen mot vårdvinsterna.

”Så här ska vi sälja Volvo XC90 i USA”

motor

Försäljningschefen om säljstrategin.

Rocket Internet lanserar mattjänst

Skall leverera mat i Londons finanskvarter.

Vad sägs vara Volvo XC90:s svaga länk?

quiz

Har du hängt med i veckans händelser?

Uber anklagas för att sno Lyfts chaufförer

taxi

Fult spel – saboterar med maffiametoder.

Svenska sparare har
fått smak för USA

Tesla och Apple bland favoritköpen i år.

ICA säljer tidskriftsbolag

Forma Publishing Group tillhör nu danska Egmont.

Astra Zeneca i nya samtal med Pfizer

Skall röra sig om ett nytt eventuellt bud.

Jättelyft för Kings svenska dotterbolag

Midasplayer redovisar vinst på över en miljard.

Klartecken för köp
av 60 nya Jas-plan

Flyg

Affär trots att Schweiz inte längre är med.

ett slagträ i debatten

”Riskkapitalbolagens flykt ger kritikerna rätt”

Hedelius om bolagen som förbereder en reträtt från välfärden.

Riskkapitalisterna flyr välfärden

Vinstförbud allt närmare • ”Det är blodigt allvar nu”.

Google testar drönarleveranser

USA

Morgonrapport New York 29 augusti.

Mats Qviberg frias
från misstankar

Inte längre misstänkt för grovt bokföringsbrott.

Riksbanken får ladda för nästa drama

Blogg

Nästa torsdag väntar nytt räntebeslut.

Kungens tankning blev Facebooksuccé

kunglig snackis

”Han posade lite för mig”.

Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius. Höjda arbetsgivaravgifter

Finansförbundet rasar mot Anders Borgs utspel

Facket: ”Ska vi ha olika skattesatser för olika branscher?”

”Nej, det kan vi inte säga något om”

Zalando tiger om eventuell börsnotering.

Golfaktier pressas hårt på marknaden

Investerar blankar golfbolag som aldrig förr.

Ryska hackare till
angrepp mot banker

JP Morgan

Gav sig på stora amerikanska mål.

webb-tv
Carl B Hamilton, Folkpartiets ekonomisk politiska talesperson. Webb-tv

”Kvotering i styrelser är ofrånkomligt”

FP:s Hamilton vill se förändring.

VALSNACK

Här kan du se alla avsnitt av webb-tv-programmet Valsnack inför höstens riksdagsval.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30+0,2 %448,31
Nasdaq, 23.40+0,5 %4 580,27
DAX, 17.35+0,1 %9 470,17
FTSE, 17.35+0,2 %6 819,75
Nikkei, 08.21-0,2 %15 424,59
Visa fler index

Valutor

Euro, 06.32+0,0 %9,18 SEK
USD, 07.25-0,0 %6,99 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 22.59+0,6 %103,03
Guld, 23.15-0,2 %1 287,01
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 13.46+0,0 %0,14 %
5 år, 16.00-0,1 %0,58 %
Visa fler räntor
STHLM DIGITAL

Premiär för SvD:s nya startup-satsning.

Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook