För bara några år sedan var biograferna igenbommade på sommaren. I USA har däremot sommaren länge varit en högtid för biograferna och nu har begreppet biosommar fått ett rejält fäste även i Sverige. Tidigare sköt distributörerna på premiärerna för storfilmerna till hösten. Nu går de upp samtidigt här som i USA.

Förra årets storfilm "Mamma Mia!" har ett svårslaget rekord. Sommaren 2008 såg över en miljon besökare Stellan Skarsgård och Meryl Streep sjunga ABBA-klassiker. Totalt lockade filmen 1,9 miljoner besökare förra året.

- Folk är lediga och det är lördag hela veckan under semestern och man kan gå på bio vilken dag som helst, säger Thomas Runfors, informationschef på SF.

Mellan 2005 och 2008 lockade sommarmånaderna totalt 13 miljoner besökare till biomörkret. Vädret verkar inte hellre spela någon större roll för besöksstatistiken.

- Man brukar säga att det är bra om det regnar, men om det är sol och varmt en längre tid, så får man nog av värmen och vill gå på bio, förklarar Thomas Runfors de starka besökssiffrorna.

Filmer från USA dominerar sommarutbudet. Actionfilmer och familjefilmer toppar besökslistan. Först på femtonde plats över publikfavoriterna sedan 2005 ligger en svensk film, Beck-filmen "Skarpt läge" från 2006.

Årets sommarrepertoar bjuder på en mängd uppföljare. Harry Potter, Transformers och Terminator återvänder till bioduken. Den svenska återvinningen består av filmpoliserna Beck och Johan Falk. Barnfamiljerna kan se fram emot Nicke Nyfiken 2 och Ice Age 3. De som väntar på uppföljaren till årets biosuccé, "Män som hatar kvinnor", får vänta till den 18 september då "Flickan som lekte med elden" har premiär.