Smutsigt spel kring Gripen-affär

Saabs vd Håkan Buskhe är bevakad och avlyssnad och han tvingades byta mobiltelefon tre gånger på ett år. Mystiska sms skickades nattetid från hans telefon utan hans vetskap.

FOTO: Magnus Hjalmarson Neideman

Det är en samlad vd för försvarskoncernen Saab som tar emot på det nya huvudkontoret i Bromma utanför Stockholm. För första gången berättar Håkan Buskhe om en rad märkliga händelser i anslutning till den högaktuella Gripenaffären i Schweiz.

Spelet om försäljningen av det svenska stridsflygplanet Gripen pågår på flera plan. Ett handlar om prestanda jämfört med konkurrenterna. Ett annat, smutsigare spel pågår bakom kulisserna.

Saab har förutom till svenska försvaret sålt eller hyrt ut Gripen till fyra länder: Sydafrika, Ungern, Tjeckien och Thailand. Schweiz sade preliminärt ja till köp den 30 november i fjol, men kontraktet är ännu inte underskrivet. Och det finns konkurrenter som arbetar stenhårt för att Schweiz ska ändra uppfattning.

Frågan om Gripenköpet i Schweiz är brännhet. Upphandlingen är värd 3,1 miljarder schweizerfranc, motsvarande 22 miljarder kronor, för Saab. För konkurrerande franska flygplanstillverkaren Dassault, med planet Rafale, handlar en affär med Schweiz inte bara om pengar. Rafaleplanet har hittills bara sålts till det egna försvaret och en försäljning utomlands kan vara avgörande för företagets framtid.

– Visst har jag blivit förvånad när jag ser hur våra konkurrenter arbetar. Jag är mycket påpassad och vet att min mobil vid olika tillfällen har varit avlyssnad. Det har också skickats ut sms från min mobil, både på svenska och på engelska, vid olika tillfällen och till olika kontakter, säger Håkan Buskhe och fortsätter.

– Man är bevakad på ett eller annat sätt. Det är ingen noja jag har. Det är så det fungerar.

48-årige Håkan Buskhe är koncernchef och vd för Saab sedan den 1 september 2010. Efter jobb i transportföretaget Schenker och energibolaget Eon är han van att jobba internationellt, men nu talar han om metoder inom branschen som han aldrig tidigare har varit med om.

Håkan Buskhe vill inte spekulera i vilka som kan ligga bakom ”uppvaktningen” och läckorna till schweizisk press. Men SvD erfar från andra källor, som vill vara anonyma, att utländska studenter har synts och fotograferats i anslutning till var viktiga personer inom Saab har sina bostäder. Intresset gäller också tekniker och vilka fritidsintressen dessa har.

Man är bevakad på ett eller annat sätt. Det är ingen noja jag har. Det är så det fungerar.

Saabs vd Håkan Buskhe.

Mycket har hänt sedan den 30 november i fjol när Schweiz fattade ett preliminärt beslut att köpa 22 Gripen.

I slutet av februari lade franska Dassault ett nytt sockrat bud. Samtidigt läckte en testrapport från 2008 till tidningar i Schweiz om att Gripens prestanda inte kunde hävda sig i konkurrensen – framför allt inte med Rafale.

Men kort därefter samlade den schweiziska försvarsledningen till presskonferens och visade upp en enad front – där försvarsminister Ueli Maurer förklarade att: ”Gripen är den optimala lösningen för det schweiziska försvaret.”

Han pekade på att rapporten bara var en liten del i beslutsunderlaget, att Gripen skulle uppgraderas och även att det svenska planet var det mest kostnadseffektiva alternativet.

I mitten av maj läckte på nytt känslig information till två schweiziska tidningar. Källor uppgav att piloterna inte var nöjda med det uppdaterade plan av typen Gripen E/F som ska säljas. En nyhet som slog ner som en bomb i schweizisk press. Underlaget till artikeln påstods komma från tester som det schweiziska flygvapnet låtit göra av det enda exemplar som finns av Gripen E/F under en vecka i början av maj i Linköping.

Vilken feedback fick ni från testerna i maj?

– Det schweiziska försvarsdepartementet har förklarat att man kunde genomföra samtliga tester enligt plan och var nöjda med resultaten, och det kommunicerades genom ett pressmeddelande, säger Håkan Buskhe.

Just nu förbereds ytterligare ett testplan som, enligt Buskhe, som ska bli ett ton lättare, ha ny motor och helt ny styrning av flygplan och instrumentering. Gripen har enligt alla läckta uppgifter i många fall sämre tekniska egenskaper än franska Rafale. Buskhe avfärdar en del av kritiken:

– Att planet bara skulle gå i fart på 1,35 mach är bara löjligt, säger han och poängterar flera gånger under intervjun att Schweiz beslut att köpa Gripen baseras på grundval av många faktorer, som pris, underhållskostnader och möjligheter till industriellt samarbete samt inte minst de schweiziska behoven.

Just nu utreder en parlamentarisk underkommission om regeringens val av Gripen gått rätt till. Utredningen leds av Thomas Hurter och väntas vara färdig om en månad. Dessutom försköts nyligen tidsperspektivet på affären, bland annat i väntan på en förväntad folkomröstning i Schweiz.

Är du orolig för utredningen och en kommande folkomröstning?

– Nej, jag är inte orolig, jag vet att Schweiz har egen kunskap att utvärdera de olika alternativen, säger han och välkomnar en folkomröstning.

– Men jag vet att det pågår en motkampanj i landet. Så är det. Det kanske är naivt men jag tycker inte att det är rätt av Saab att starta en politisk kampanj i ett annat land.

Saab håller också på att sälja in Gripen till Brasilien och en försäljning till Schweiz skulle vara positiv även ur det hänseendet.

Hur viktigt är det att ni får sälja Gripen till Schweiz för en Brasilienorder?

– Det är klart att det spelar in, men jag tycker att vi har bra förutsättningar, säger Håkan Buskhe och nämner att de startat ett forskningscenter i storstaden São Paulo, där det också finns flera stora svenska företag på plats.

Med den utredning som pågår i Schweiz och en förmodad folkomröstning står Gripenaffären nu och väger.

– Den här typen av affärer med stort nationellt intresse ser ut så här och det är vår vardag. Det här är inget vanligt spel. Det är lobbykrafter åt alla håll eftersom stora värden står på spel, säger Håkan Buskhe.

LÄS MER: ”Spioneri som i en roman”

  • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?

Schweiz regering vill köpa 22 Jas Gripen-plan, meddelades i december i fjol, men inget är klart.

Sydafrika har köpt 28 Gripen-plan medan Ungern har hyrt 14 plan (som köps loss 2016) och Tjeckien också 14. Thailand köpte 6 plan 2008 och har beställt ytterligare 6.

Brasilien, Danmark och Indien har fått offerter. Det finns också intresse för Gripen i Kroatien, Rumänien och Bulgarien.

Affärerna i Tjeckien, Ungern och Sydafrika, liksom den misslyckade affären i Österrike, har varit föremål för mutmisstankar.

En stor brittisk utredning lades ned 2009 sedan partnern BAE förlikats med åklagarna och betalat 3,7 miljarder kronor.

På börsen

börsgraf

SAAB B, kl 17.29
-2,15% 181,80 SEK

1 mån:
3,65%
Årsskiftet:
5,39%
P/e-tal P:
26,05
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
Perspektiv | Tomas Lundin

Hårt stresstest av EU:s 130 största banker

”När bankerna stresstestades 2011 var det ett skämt.”

De sparar el med hjälp av datorspel

Minskade elförbrukning och sparade pengar.

Bostadsköparna:
Vi har ingen koll

Undersökning

Sätter sin tillit till banken.

PTS mörkade PM
om datalagring

Digitalt

Ville inte att det skulle bli offentligt.

Bertil Hult. SvD Möter Bertil Hult

”Det var inget svårt
beslut att lämna Sverige”

Men efter 40 år har han ännu hjärtefrågor i det gamla landet.

Lyxig direktörsvagn som fått rätt motor

biltest

Men är Bentleyn tillräckligt diskret?

Lars-Åke Liljeqvist, direktionschaufför på SAF och Svenskt Näringsliv i 38 år, uppskattar kvalitetskänslan i materialvalen. Webb-tv

Proffset: ”Det är en fantastisk bil”

tv

Näringslivsveteran hjälper SvD att provköra Bentleyn.

Actionbilarna från
80-talet prisrusar

"De som hade planscherna har nu pengarna."

”Vilka bilar tycker du att vi ska testa?”

Krönika

Relevant – men också något extra.

Guide: Så gör du för att ta ut pensionen

Hit måste du vända dig för att få pengarna.

Saab-överklagande
avfärdas av domstol

Fordon

Nu kan turerna med Spyker vara över.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och tidigare finansministern Anders Borg (M). bnp-prognoser

Ekonomisk hyllning
till förra regeringen

SHB-ekonomen: ”De lämnade över en fantastisk jobbmaskin.”

Aristokrat utmanar
efter smutsig debatt

Porträtt

Presidentvalet i Brasilien en rysare.

LO vill skrota överskottsmål

Facket

Föreslår införande av ett balans- eller underskottsmål.

Här bygger de upp
världen i ”Avatar”

Lista

Världens häftigaste nya nöjesparker.

Utrustningsdetalj
i VW lockar biltjuvar

If: ”Varje stöld kostar oss upp till 50 000”.

Nyhetsrummens ”sista lejonkung”

porträtt

Watergate blev Bradlees höjdpunkt.

Eniros vd: ”Jag ser
inga röda flaggor”

Krisbolag

Stefan Kercza är inte orolig.

Så ska han säkra
Ericssons framtid

Intervju

Hans Vestberg om det nya spåret.

Svenskt under ytan
– dykbåtar på export

U-farkoster

”Vi säljer inte till Ryssland.”

Anders Magnerfelt, fd attackdykare i försvarsmakten, nu testansvarig och Carl Runemar, affärschef. Bildspel

Bildspel: Så ser farkosterna ut

Här kan du se SvD Näringslivs bilder på dykbåtarna.

de 34 miljarderna

”Det kunde lika gärna ha stått tusen miljarder”

Fonden är egentligen bara ett konto – med obegränsad kredit.

Därför vände LKAB
till miljardförlust

Gruvor

Samhällsomvandlingen kostar på.

Kronprinsessan tar över fondimperium

porträtt

Är sjunde rikaste kvinnan i världen.

svd avslöjar

Granskningen anklagar Vinnova för miljonslöseri

Satsningarna har inte effekt på sysselsättning eller tillväxt.

Grabau försvarar Kinneviks noteringar

zalando och rocket

”Kursfall är inte ovanligt”.

Procter & Gamble knoppar av Duracell

Framstår som bästa alternativet i dagsläget.

Tumnagel till Volvo ab Webb-tv

Svarar på stenhårda kravet från ägarna

Persson: "Enorm vilja att det här ska bli bra".

Gotlandsbåten prövas av ARN

Sålde totalt 40 000 biljetter – men tvingades ställa in samtliga turer.

Ericssons rörelsevinst blev sämre än väntat

kvartal

Lägre försäljning i Nordamerika.

SvD Börsforum

Låna 10 miljoner kronor i timmen?

makro

"Är som gjort för att skapa förvirring."

Rysk bank vill pröva sanktioner

EU-sanktioner mot Sberbank, störst i Ryssland, infördes i somras.

Avanza börjar erbjuda handel från 1 krona

Aktier

Ska befästa bankens prisledarposition.

Tror att snus kommer fortsätta växa i USA

Bättre vinst än väntat i Q3 för Swedish Match.

Vinnarna på börsen efter rapporterna

Så går det för Volvo, Eniro och Ericsson.

Bra fart i brittisk ekonomi

Fortsatt bra tillväxttakt – BNP steg med 3,1 procent.

Var satsas 2 miljarder på ökad bemanning?

Quiz

Testa vad minns du från gångna veckan.

Minecraft-staden
tog två år att bygga

Digitalt

Här kan du gå på rundtur i Titan City.

Intäkterna har rasat
för krisbolaget Eniro

Dementerar uppgift att styrelsen ska lämna.

bostad
Bostadsrätter på Lilla Essingen i Stockholm.

Här har priset på borätter stigit mest

Skiljer 47 700 kronor per kvadratmeter.

FOTO: Tomas Oneborg

Tema: Tjänstebil
”Alla måste älska elbilen”, säger lantbrukaren Arthur Buhrenstjerna och syftar på att varje gång dieselpickupen står parkerad sparas pengar. ”Både vi själva och våra anställda trivs mycket bra med vår Nissan Leaf, och man lär sig snabbt att köra så snålt som möjligt”, säger han om bilen som han och hustrun Catherine Buhrenstjerna köpte för ett år sedan.

”Vi sparar cirka 3500 i månaden”

FOTO: Karin Grip

2 MINUTER
SvD Näringslivs Andreas Cervenka och Katarina Hugo i "2 minuter".

Se alla avsnitt av SvD Näringslivs nya webbserie

FOTO: SvD.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %436,11
Nasdaq, 23.40+0,7 %4 483,72
DAX, 17.35-0,7 %8 987,80
FTSE, 17.35-0,5 %6 388,73
Nikkei, 08.20+1,0 %15 291,64
Visa fler index

Valutor

Euro, 00.02+0,1 %9,19 SEK
USD, 00.01-0,1 %7,25 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 22.59-0,7 %86,19
Guld, 23.13-0,0 %1 230,90
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 15.58-0,0 %0,09 %
5 år, 16.10+0,1 %0,36 %
Visa fler räntor
Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar
SvD Näringslivs profiler Patricia Hedelius och Jonas Fröberg.

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

FOTO: SvD/Montage.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook