Shanghai öppnar sig för världen

I rasande takt och för en nota på många miljarder färdigbyggs nu mässområdet till världsutställningen 2010 i Shanghai. De senaste åren har hela staden gjorts om, byggts till och snyggats upp. Sverige visar på mässan upp några av lösningarna på dagens urbana miljöproblem, vilket samtidigt är storpolitik i Kina.

SHANGHAI Shanghai Expo 2010 blir den genom tiderna största världsutställningen, det tycks de flesta vara överens om. Minst 70 miljoner besökare väntas under de sex månader som mässan håller öppet. Och Kina sparar inte på krutet, den egna budgeten är på motsvarande 430 miljarder kronor. De senaste åren har det till stora delar investerats i nya tunnelbanelinjer, strandpromenader, avenyer, parker, husrivning och nybyggnation runt om i Shanghai.

I flera månader har jätteområdet på båda sidor om floden Huangpu, mitt i stan, varit en byggarbetsplats. Tidigare låg här gamla fabriker och bostäder som rensats bort.

Storleksmässigt, för att göra en svensk jämförelse, vore det som att jämna nästan hela Södermalm med marken och bygga nytt.

I bil åker SvD Näringsliv en sväng på området. Där syns den ena byggnaden konstigare, och dyrare, än den andra. Till de märkligare hör Storbritanniens sexvåningsbyggnad med tiotusentals ljusledande stavar som sticker ut åt alla håll, vilket gör att alltihop liknar en fyrkantig igelkott. I närheten står Kinas egen megapaviljong, en röd, rund 60 meter hög upp-och-nedvänd pyramid. Kineserna har tvingats installera ett system med kölappar för att kunna hantera floden av besökare.

Bland de dyraste byggnationerna, räknat per invånare i det egna landet, är enligt medieuppgifter Australiens. Det finns skäl för australiensarna att visa god vilja och öppna plånboken – landet med sina många gruvbolag är en av de viktigaste leverantörerna av råvaror till Kinas snabbväxande ekonomi.

USA, däremot, hade länge problem med finansieringen av sin lådliknande paviljong tills banken Citigroup i veckan valde att investera 5 miljoner dollar.

Temat för världsutställningen – Better city, better life – tar sikte på det som kommunistregimen i Peking är mitt uppe i: Hur ska man klara av att bygga hållbara städer för en allt större urban befolkning. Sverige griper sig an temat med en utställning som går under rubriken ”Spirit of Innovation”, vilken bland annat visar olika miljöproblem som vi har ställts inför och hittat lösningar till.

–Som att vattnet i Stockholm var smutsigt men nu går att bada i. Vissa länder använder mest utställningen för att visa upp sig som turistland eller tävlar i antalet LCD-skärmar. Vi tycker det är kul att vi vågar visa på konkreta problem och hur man löser dem, säger Carin Lembre på pr-byrån Springtime som tillsammans med kommunikationsbyrån Futurniture vann uppdraget att producera utställningen.

I torsdags blev kontorsdelen klar i paviljongen och just nu installeras själva utställningen. Vid sex tillfällen under april kör sedan hela världsutställningen tester där floden av besökare simuleras för att se att allt fungerar.

Få städer är troligen bättre lämpade att exemplifiera temat stadsomvandling än Shanghai. På 1800-talet var staden själva definitionen av ett rövarnäste med sina opiumhålor och försupna sjömän. Senare var det här som Mao grundade sitt kommunistparti en bit in på 1900-talet, inför erövringståget mot norr och Peking.

Och så nu: Kapitalismens kinesiska högborg med ständigt nya skyskrapor, lyxboutiquer och t-banestationer. Och en allt större befolkning.

Annika Rembe är Sveriges så kallade generalkommissarie vid världsutställningen och ansvarar på plats i Shanghai för bygget av den svenska paviljongen. Hon stressar mellan en oändlig rad möten, anställning och utbildning av guider och övervakning av själva bygget.

–Det är många intressenter med vilket gör att projektet blir komplext, konstaterar hon.

Annika Rembe har följt Kina i tio år, bland annat på sitt tidigare jobb inom Invest in Sweden Agency (ISA).

–Detta infrastrukturbygge som pågår är helt enkelt väldigt imponerande. Samtidigt, ska du flytta så stora befolkningsgrupper så innebär det stora sociala och ekonomiska utmaningar. Det är ju det som allt handlar om i Kina nu, säger hon.


  • Kopiera sidans adress

Världsutställningen i Shanghai startar den 1 maj och stänger den 31 oktober. Därefter rivs de flesta paviljongerna, men Kinas egen ska stå kvar. Sverige har satsat cirka 150 miljoner kronor, varav drygt hälften kommer från näringslivet. Temat, ”Better City, Better Life”, är framtidens stadsplanering och bygget av hållbara städer för allt fler människor.
Utmaningen att forma ett nytt Kina och samtidigt minska de sociala klyftorna är svår och oundviklig för kommunistpartiet. De fåtal hundra miljoner kineser som bor i städer får det snabbt bättre, samtidigt som en bondebefolkning på runt 700 miljoner i Kinas inre provinser inte hänger med. Det system, hukou, som gör att de inte får ta del av sjukvård och andra välfärdssystem i städerna väcker alltmer kritik, också inom kommunistpartiet.
Sedan ett par år tillbaka bor hälften av världens befolkning i urbana miljöer, enligt en FN-rapport. Shanghai har kanske inte alla lösningarna på hur en stad kan växa utan att kollapsa, men väl några. Liksom i alla kinesiska storstäder byggs bostadshus på höjden av nödvändiga skäl eftersom de måste rymma mycket folk.
M
40 procent av Shanghai är också tänkt att vara gröna ytor. Ett otroligt ambitiöst mål.
Annika Rembe, Sveriges
general- kommissarie vid världsutställningen.
Drygt 100 svenska företag och organisationer står bakom den svenska paviljongen på världsutställningen. De är indelade i kategorierna partner, sponsorer, organisationer och leverantörer.
Paviljongens personalstyrka under drift är ca 160 personer, inklusive butik och restaurang.
Den svenska budgeten för världsutställningen är 157 miljoner kronor. Staten har satsat 70 miljoner kronor av budgeten, näringslivet tillsammans med fyra svenska regioner har på olika sätt investerat 87 miljoner kronor.
Därutöver deltar Malmö med en separat utställning i en egen kategori, som kallas ”Urban Best Practices”, ihop med en rad andra städer.

Vad gäller saken?

Visa mer fakta

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
-0,23% 436,11 SEK

1 mån:
-3,08%
Årsskiftet:
2,94%
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
Perspektiv | Tomas Lundin

Hårt stresstest av EU:s 130 största banker

”När bankerna stresstestades 2011 var det ett skämt.”

De sparar el med hjälp av datorspel

Minskade elförbrukning och sparade pengar.

Bostadsköparna:
Vi har ingen koll

Undersökning

Sätter sin tillit till banken.

PTS mörkade PM
om datalagring

Digitalt

Ville inte att det skulle bli offentligt.

Bertil Hult. SvD Möter Bertil Hult

”Det var inget svårt
beslut att lämna Sverige”

Men efter 40 år har han ännu hjärtefrågor i det gamla landet.

Lyxig direktörsvagn som fått rätt motor

biltest

Men är Bentleyn tillräckligt diskret?

Lars-Åke Liljeqvist, direktionschaufför på SAF och Svenskt Näringsliv i 38 år, uppskattar kvalitetskänslan i materialvalen. Webb-tv

Proffset: ”Det är en fantastisk bil”

tv

Näringslivsveteran hjälper SvD att provköra Bentleyn.

Actionbilarna från
80-talet prisrusar

"De som hade planscherna har nu pengarna."

”Vilka bilar tycker du att vi ska testa?”

Krönika

Relevant – men också något extra.

Guide: Så gör du för att ta ut pensionen

Hit måste du vända dig för att få pengarna.

Saab-överklagande
avfärdas av domstol

Fordon

Nu kan turerna med Spyker vara över.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och tidigare finansministern Anders Borg (M). bnp-prognoser

Ekonomisk hyllning
till förra regeringen

SHB-ekonomen: ”De lämnade över en fantastisk jobbmaskin.”

Aristokrat utmanar
efter smutsig debatt

Porträtt

Presidentvalet i Brasilien en rysare.

LO vill skrota överskottsmål

Facket

Föreslår införande av ett balans- eller underskottsmål.

Här bygger de upp
världen i ”Avatar”

Lista

Världens häftigaste nya nöjesparker.

Utrustningsdetalj
i VW lockar biltjuvar

If: ”Varje stöld kostar oss upp till 50 000”.

Nyhetsrummens ”sista lejonkung”

porträtt

Watergate blev Bradlees höjdpunkt.

Eniros vd: ”Jag ser
inga röda flaggor”

Krisbolag

Stefan Kercza är inte orolig.

Så ska han säkra
Ericssons framtid

Intervju

Hans Vestberg om det nya spåret.

Svenskt under ytan
– dykbåtar på export

U-farkoster

”Vi säljer inte till Ryssland.”

Anders Magnerfelt, fd attackdykare i försvarsmakten, nu testansvarig och Carl Runemar, affärschef. Bildspel

Bildspel: Så ser farkosterna ut

Här kan du se SvD Näringslivs bilder på dykbåtarna.

de 34 miljarderna

”Det kunde lika gärna ha stått tusen miljarder”

Fonden är egentligen bara ett konto – med obegränsad kredit.

Därför vände LKAB
till miljardförlust

Gruvor

Samhällsomvandlingen kostar på.

Kronprinsessan tar över fondimperium

porträtt

Är sjunde rikaste kvinnan i världen.

svd avslöjar

Granskningen anklagar Vinnova för miljonslöseri

Satsningarna har inte effekt på sysselsättning eller tillväxt.

Grabau försvarar Kinneviks noteringar

zalando och rocket

”Kursfall är inte ovanligt”.

Procter & Gamble knoppar av Duracell

Framstår som bästa alternativet i dagsläget.

Tumnagel till Volvo ab Webb-tv

Svarar på stenhårda kravet från ägarna

Persson: "Enorm vilja att det här ska bli bra".

Gotlandsbåten prövas av ARN

Sålde totalt 40 000 biljetter – men tvingades ställa in samtliga turer.

Ericssons rörelsevinst blev sämre än väntat

kvartal

Lägre försäljning i Nordamerika.

SvD Börsforum

Låna 10 miljoner kronor i timmen?

makro

"Är som gjort för att skapa förvirring."

Rysk bank vill pröva sanktioner

EU-sanktioner mot Sberbank, störst i Ryssland, infördes i somras.

Avanza börjar erbjuda handel från 1 krona

Aktier

Ska befästa bankens prisledarposition.

Tror att snus kommer fortsätta växa i USA

Bättre vinst än väntat i Q3 för Swedish Match.

Vinnarna på börsen efter rapporterna

Så går det för Volvo, Eniro och Ericsson.

Bra fart i brittisk ekonomi

Fortsatt bra tillväxttakt – BNP steg med 3,1 procent.

Var satsas 2 miljarder på ökad bemanning?

Quiz

Testa vad minns du från gångna veckan.

Minecraft-staden
tog två år att bygga

Digitalt

Här kan du gå på rundtur i Titan City.

Intäkterna har rasat
för krisbolaget Eniro

Dementerar uppgift att styrelsen ska lämna.

bostad
Bostadsrätter på Lilla Essingen i Stockholm.

Här har priset på borätter stigit mest

Skiljer 47 700 kronor per kvadratmeter.

FOTO: Tomas Oneborg

Tema: Tjänstebil
”Alla måste älska elbilen”, säger lantbrukaren Arthur Buhrenstjerna och syftar på att varje gång dieselpickupen står parkerad sparas pengar. ”Både vi själva och våra anställda trivs mycket bra med vår Nissan Leaf, och man lär sig snabbt att köra så snålt som möjligt”, säger han om bilen som han och hustrun Catherine Buhrenstjerna köpte för ett år sedan.

”Vi sparar cirka 3500 i månaden”

FOTO: Karin Grip

2 MINUTER
SvD Näringslivs Andreas Cervenka och Katarina Hugo i "2 minuter".

Se alla avsnitt av SvD Näringslivs nya webbserie

FOTO: SvD.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %436,11
Nasdaq, 23.40+0,7 %4 483,72
DAX, 17.35-0,7 %8 987,80
FTSE, 17.35-0,5 %6 388,73
Nikkei, 08.20+1,0 %15 291,64
Visa fler index

Valutor

Euro, 00.02+0,1 %9,19 SEK
USD, 00.01-0,1 %7,25 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 22.59-0,7 %86,19
Guld, 18.05+0,0 %1 230,90
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 15.58-0,0 %0,09 %
5 år, 16.10+0,1 %0,36 %
Visa fler räntor
Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar
SvD Näringslivs profiler Patricia Hedelius och Jonas Fröberg.

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

FOTO: SvD/Montage.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook