Senaste nytt om askmolnet

Askmolnet väntas dra in över Sverige senare ikväll och det är fortfarande oklart om det kommer att påverka det svenska luftrummet. Hittills har 252 flygavgångar ställts in enligt den europeiska flygorganisationen Eurocontrol. SvD följer utvecklingen löpande.

 • Satellitbild från NASA tagen på tisdagen som visar aksa plöja fram ur Grímsvötns .

  Satellitbild från NASA tagen på tisdagen som visar aksa plöja fram ur Grímsvötns .

  Foto: AP PHOTO/NASA

 • Foto: AP

 • Foto: SCANPIX

 • Foto: JON GUSTAFSSON/AP

 • En fågel sitter mitt i vägen i Kirkjubaearklaustur.

  En fågel sitter mitt i vägen i Kirkjubaearklaustur.

  Foto: BRYNJAR GAUTI/AP

 • Bilar är täckta av aska i närheten av Kirkjubaearklaustur.

  Bilar är täckta av aska i närheten av Kirkjubaearklaustur.

  Foto: BRYNJAR GAUTI/AP

 • En räddningsarbetare undersöker hur en bonde i närheten av Kirkjubaearklaustur mår.

  En räddningsarbetare undersöker hur en bonde i närheten av Kirkjubaearklaustur mår.

  Foto: BRYNJAR GAUTI/AP

 • En satellitbild från Nasa visar hur askan breder ut sig på söndagen, 22 maj.

  En satellitbild från Nasa visar hur askan breder ut sig på söndagen, 22 maj.

  Foto: REUTERS

 • Geologer tror inte att följderna blir lika allvarliga som förra årets utbrott i vulkanen Eyjafjallajökull, vars askmoln lamslog flygtrafiken över Europa.

  Geologer tror inte att följderna blir lika allvarliga som förra årets utbrott i vulkanen Eyjafjallajökull, vars askmoln lamslog flygtrafiken över Europa.

  Foto: HALLDORA KRISTEN UNNARSDOTTIR/AP

 • Foto: JON GUSTAFSSON/AP

 • Foto: JON GUSTAFSSON/AP

 • Bild från en amatörvideo tagen från ett flygplan.

  Bild från en amatörvideo tagen från ett flygplan.

  Foto: APTN/AP

 • En schweizisk turist har stannat sin bil på vägen utanför Reykjavik. Askan skymmer sikten.

  En schweizisk turist har stannat sin bil på vägen utanför Reykjavik. Askan skymmer sikten.

  Foto: INGOLFUR JULIUSSON/REIUTERS

 • Foto: INGOLFUR JULIUSSON/REUTERS

 • Fotografen Robert Reynisson är ute och bevakar vulkanutbrottet, iförd gasmask och med en platspåse över kameran.

  Fotografen Robert Reynisson är ute och bevakar vulkanutbrottet, iförd gasmask och med en platspåse över kameran.

  Foto: INGOLFUR JULIUSSON/REUTERS

 • Aska täcker marken på en bensinstation i Kirkjubaejarklaustur, Reykjavik.

  Aska täcker marken på en bensinstation i Kirkjubaejarklaustur, Reykjavik.

  Foto: INGOLFUR JULIUSSON/REUTERS

 • Fotspår i askan.

  Fotspår i askan.

  Foto: INGOLFUR JULIUSSON/REUTERS

 • Prov från askan som isländska myndigheter tagit.

  Prov från askan som isländska myndigheter tagit.

  Foto: INGOLFUR JULIUSSON/REUTERS

 • Inställda flyg från Keflavik.

  Inställda flyg från Keflavik.

  Foto: BRYNJAR GAUTI/AP

17.30 Enligt den senaste prognosen från LFV får det svenska luftrummet aska i låg koncentration från Värmland och söderut. Under kvällen kommer medelhöga halter in över Göteborg-Trollhättan-Borås-Såtenäs-Falkenberg/Varberg och detta kan få viss påverkan på flygtrafiken i området. Nästa prognos publiceras klockan 21.30 på hemsidan.

16.48 Genom olika tjänster på nätet går det att följa såväl prognoser för askans utbredning som flygplanens position till molnet. Läs mer och se länkar här.

16.32 I Norge väntar man sig att askläget blir som värst under onsdagen för att senare lugna ned sig under torsdagen, det skriver Aftenposten.

16.20 Flygförbudet i Danmark utvidgas nu att gälla i stort sett hela norra Jylland, det uppger Jyllands-posten. Än så länge påverkar det inte flygtrafiken i någon stor utsträckning. Det är främst flighter mellan Norge och Danmark som påverkas.

15.28 Ett plan från Las Palmas till Landvetter har i dag dirigerats om till Malmö, säger Lottie Knutsson, informationschef hos Fritidsresor.

Hon framhåller att alla flygbolag just nu söker tillstånd att kunna göra individuella bedömningar när askmolnet kommit till Sverige.

- Vi får inte glömma att det i dag finns en helt annan beredskap inom flygindustrin för att kunna flyga även i aska, säger hon.

Enligt Lottie Knutsson har information inte nått allmänheten om att alla som köpt en charterresa hos Fritidsresor får sina pengar tillbaka om resan ställts in.

15.24 Med anledning av askmolnet får alla resenärer konstnadsfritt trådlöst internet på svenska flygplatser, meddelar Swedavia, bolaget som driver de största flygplatserna i Sverige i ett pressmeddelande.

14:29 Gruvbolaget Store Norske stoppar all kolproduktion i Svea Nord på Svalbard på grund av vulkanaskan, rapporterar norska medier, enligt TT.

14.03 Ryanair har provflugit genom askmolnet över Skottland och konstaterat att det inte finns, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Ett testplan flög under morgonen från Glasgow via Inverness och Aberdeen till Edinburgh. Alla fyra orterna ligger inom den så kallade röda zon där koncentrationen av vulkanaska är hög.

Ryanair skriver dock att piloterna inte såg skymten av något askmoln, och en undersökning av planet efteråt visade inga tecken på skador på skrovet eller motorerna.

"Frånvaron av vulkanisk aska i atmosfären stöder Ryanairs hållning att det inte finns något säkerhetshot mot flygplan i den mytiska "röda zonen", vilken är ännu ett vilseledande påhitt från UK Met Office (Storbritanniens vädertjänst) och CAA (den brittiska flygsäkerhetsmyndigheten)."

Bolaget konstaterar därför att den röda zonen över Skottland helt enkelt "inte finns", skriver TT.

13.58 Vulkanutbrottet på Island avtar nu i styrka, uppger AFp. Askpelaren når inte längre lika högt upp luften som tidigare, säger den isländska meteorologiska tjänsten till AFP.

- Aktiviteten har avtagit. Det är mycket mindre kraftigt än första dagen, säger Olöf Baldursdottir.

I början nådde askan 20 kilometer upp i luften, under natten mot måndag nådde askan bara 3—5 kilometer, skriver NTB.

12.25 Enligt Luftfartsverket är prognosen för resten av tisdagen att det svenska luftrummet vid Västkusten kan komma att beröras av aska sent i eftermiddag och kväll. Detta kan innebära viss påverkan på flygtrafiken.

Luftfartsverket har börjat arbeta enligt de operativa rutiner som gäller om ett askmoln skulle påverka flygtrafiken över Sverige, uppger Luftfartsverket på sin webbplats.

12.21 Lettlands premiärminister Valdis Dombrovskis har tvingats ställa in ett besök till Storbritannien på grund av askmolnet.

Dombrovskis skulle flyga på tisdagen men vulkanaskan över de brittiska öarna förhindrade resan, skriver AFP.

11.51 Passagerare som undrar hur utvecklingen för deras specifika flyg eller destination ser ut hänvisas av Luftfartsverket till respektive flygbolag. Här finns en lista med flygbolagen som flyger från Arlanda.

11.22 Flygtrafiken inom Sverige kommer inte att påverkas av askmolnet, åtminstone inte inom de närmaste timmarna, enligt Swedavia som driver 11 av de största svenska flygplatser.

– Våra flygplatser är öppna som vanligt och trafiken går enligt tidtabell. Men vi uppmanar resenärer till Skottland att kontakta sina respektive flygbolag, säger Klas Nilsson vid Swedavia till TT.

11.19 SAS har hittills bara drabbats marginellt av askmolnets utbredning.

– I Sverige är påverkan densamma i dag som i måndags. Flygen från Stockholm till USA har en något längre resväg, säger Malin Selander, informatör på SAS i Stockholm till TT.

På tisdagen har flera flyg från Norge och Köpenhamn till Skottland ställts in.

11.15 Eurocontrol har kommit med en ny prognos. "Askmolnet kommer på tisdag kväll möjligen täcka södra Skandinavien och Danmark och Tysklands norra delar", twittrade Brian Flynn vid Eurocontrol, enligt Ritzau.

11.08 Vill du boka om inrikesresor från luft till mark verkar det som om tågtrafiken utökas. Veolia som kör daglig fjärrtågstrafik mellan Malmö och Stockholm skriver i ett pressmeddelande att man kommer att utöka sin kapacitet på linjen om det skulle uppstå störningar i flygtrafiken. Även SJ som har helhetsansvaret följer utvecklingen.

– Vi kommer att sätta in extra tåg om det blir aktuellt, säger Elina Yli-Torvi på SJ:s presstjänst till SvD.se.

11.00 Enligt Luftfartsverket finns det inget som i nuläget påverkar den svenska lufttrafiken, men nya bedömningar görs reglbundet. Transportstyrelsen är den myndighet som beslutar om undantag att få flyga i områden med höga halter av aska. Flygbolagen SAS och Norwegian ansökte på tisdagen om att få flyga i områden över Norge med en vulkanaskehalt på mellan två och fyra milligram aska per kubikmeter, rapporterar NTB. Enligt TT har SAS lämnat in samma ansökan i Sverige om det skulle bli aktuellt.

Halten betecknas som medelkoncentrationer i de nya regler som norska luftfartsmyndigheter införde i måndags och är samma grad av koncentration som väntas över Västsverige under tisdagen. Här kan du läsa mer om vilka begränsningar som införs i flygtrafiken om aska från vulkanutbrottet på Island kommer in i svenskt luftrum.

10.55 Askmolnet från vulkanen på Island kommer till västra Sverige vid 20-tiden i kväll och sprider sig vidare mot nordost under natten till onsdagen.

– Vid midnatt väntas askan finnas över hela Götaland och Svealand, säger meteorolog Stina Kihlgren vid SMHI på Arlanda till TT.

Koncentrationen av aska kommer att variera i olika delar av södra och mellersta Sverige. Den högsta nivån väntas under kvällen ligga över Skagerrak medan Götaland och Svealand får den lägsta koncentrationen. Efter midnatt väntas dock ett bälte med hög koncentration komma in över norra Götaland. Här kan du läsa mer om hur asmolnet kan påverka det svenska luftrummet.

 • Kopiera sidans adress

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
-0,23% 436,11 SEK

1 mån:
-3,08%
Årsskiftet:
2,94%
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
Perspektiv | Tomas Lundin

Hårt stresstest av EU:s 130 största banker

”När bankerna stresstestades 2011 var det ett skämt.”

De sparar el med hjälp av datorspel

Minskade elförbrukning och sparade pengar.

Bostadsköparna:
Vi har ingen koll

Undersökning

Sätter sin tillit till banken.

PTS mörkade PM
om datalagring

Digitalt

Ville inte att det skulle bli offentligt.

Bertil Hult. SvD Möter Bertil Hult

”Det var inget svårt
beslut att lämna Sverige”

Men efter 40 år har han ännu hjärtefrågor i det gamla landet.

Lyxig direktörsvagn som fått rätt motor

biltest

Men är Bentleyn tillräckligt diskret?

Lars-Åke Liljeqvist, direktionschaufför på SAF och Svenskt Näringsliv i 38 år, uppskattar kvalitetskänslan i materialvalen. Webb-tv

Proffset: ”Det är en fantastisk bil”

tv

Näringslivsveteran hjälper SvD att provköra Bentleyn.

Actionbilarna från
80-talet prisrusar

"De som hade planscherna har nu pengarna."

”Vilka bilar tycker du att vi ska testa?”

Krönika

Relevant – men också något extra.

Guide: Så gör du för att ta ut pensionen

Hit måste du vända dig för att få pengarna.

Saab-överklagande
avfärdas av domstol

Fordon

Nu kan turerna med Spyker vara över.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och tidigare finansministern Anders Borg (M). bnp-prognoser

Ekonomisk hyllning
till förra regeringen

SHB-ekonomen: ”De lämnade över en fantastisk jobbmaskin.”

Aristokrat utmanar
efter smutsig debatt

Porträtt

Presidentvalet i Brasilien en rysare.

LO vill skrota överskottsmål

Facket

Föreslår införande av ett balans- eller underskottsmål.

Här bygger de upp
världen i ”Avatar”

Lista

Världens häftigaste nya nöjesparker.

Utrustningsdetalj
i VW lockar biltjuvar

If: ”Varje stöld kostar oss upp till 50 000”.

Nyhetsrummens ”sista lejonkung”

porträtt

Watergate blev Bradlees höjdpunkt.

Eniros vd: ”Jag ser
inga röda flaggor”

Krisbolag

Stefan Kercza är inte orolig.

Så ska han säkra
Ericssons framtid

Intervju

Hans Vestberg om det nya spåret.

Svenskt under ytan
– dykbåtar på export

U-farkoster

”Vi säljer inte till Ryssland.”

Anders Magnerfelt, fd attackdykare i försvarsmakten, nu testansvarig och Carl Runemar, affärschef. Bildspel

Bildspel: Så ser farkosterna ut

Här kan du se SvD Näringslivs bilder på dykbåtarna.

de 34 miljarderna

”Det kunde lika gärna ha stått tusen miljarder”

Fonden är egentligen bara ett konto – med obegränsad kredit.

Därför vände LKAB
till miljardförlust

Gruvor

Samhällsomvandlingen kostar på.

Kronprinsessan tar över fondimperium

porträtt

Är sjunde rikaste kvinnan i världen.

svd avslöjar

Granskningen anklagar Vinnova för miljonslöseri

Satsningarna har inte effekt på sysselsättning eller tillväxt.

Grabau försvarar Kinneviks noteringar

zalando och rocket

”Kursfall är inte ovanligt”.

Procter & Gamble knoppar av Duracell

Framstår som bästa alternativet i dagsläget.

Tumnagel till Volvo ab Webb-tv

Svarar på stenhårda kravet från ägarna

Persson: "Enorm vilja att det här ska bli bra".

Gotlandsbåten prövas av ARN

Sålde totalt 40 000 biljetter – men tvingades ställa in samtliga turer.

Ericssons rörelsevinst blev sämre än väntat

kvartal

Lägre försäljning i Nordamerika.

SvD Börsforum

Låna 10 miljoner kronor i timmen?

makro

"Är som gjort för att skapa förvirring."

Rysk bank vill pröva sanktioner

EU-sanktioner mot Sberbank, störst i Ryssland, infördes i somras.

Avanza börjar erbjuda handel från 1 krona

Aktier

Ska befästa bankens prisledarposition.

Tror att snus kommer fortsätta växa i USA

Bättre vinst än väntat i Q3 för Swedish Match.

Vinnarna på börsen efter rapporterna

Så går det för Volvo, Eniro och Ericsson.

Bra fart i brittisk ekonomi

Fortsatt bra tillväxttakt – BNP steg med 3,1 procent.

Var satsas 2 miljarder på ökad bemanning?

Quiz

Testa vad minns du från gångna veckan.

Minecraft-staden
tog två år att bygga

Digitalt

Här kan du gå på rundtur i Titan City.

Intäkterna har rasat
för krisbolaget Eniro

Dementerar uppgift att styrelsen ska lämna.

bostad
Bostadsrätter på Lilla Essingen i Stockholm.

Här har priset på borätter stigit mest

Skiljer 47 700 kronor per kvadratmeter.

FOTO: Tomas Oneborg

Tema: Tjänstebil
”Alla måste älska elbilen”, säger lantbrukaren Arthur Buhrenstjerna och syftar på att varje gång dieselpickupen står parkerad sparas pengar. ”Både vi själva och våra anställda trivs mycket bra med vår Nissan Leaf, och man lär sig snabbt att köra så snålt som möjligt”, säger han om bilen som han och hustrun Catherine Buhrenstjerna köpte för ett år sedan.

”Vi sparar cirka 3500 i månaden”

FOTO: Karin Grip

2 MINUTER
SvD Näringslivs Andreas Cervenka och Katarina Hugo i "2 minuter".

Se alla avsnitt av SvD Näringslivs nya webbserie

FOTO: SvD.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %436,11
Nasdaq, 23.40+0,7 %4 483,72
DAX, 17.35-0,7 %8 987,80
FTSE, 17.35-0,5 %6 388,73
Nikkei, 08.20+1,0 %15 291,64
Visa fler index

Valutor

Euro, 00.02+0,1 %9,19 SEK
USD, 00.01-0,1 %7,25 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 22.59-0,7 %86,19
Guld, 18.05+0,0 %1 230,90
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 15.58-0,0 %0,09 %
5 år, 16.10+0,1 %0,36 %
Visa fler räntor
Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar
SvD Näringslivs profiler Patricia Hedelius och Jonas Fröberg.

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

FOTO: SvD/Montage.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook