17.30 Enligt den senaste prognosen från LFV får det svenska luftrummet aska i låg koncentration från Värmland och söderut. Under kvällen kommer medelhöga halter in över Göteborg-Trollhättan-Borås-Såtenäs-Falkenberg/Varberg och detta kan få viss påverkan på flygtrafiken i området. Nästa prognos publiceras klockan 21.30 på hemsidan.

16.48 Genom olika tjänster på nätet går det att följa såväl prognoser för askans utbredning som flygplanens position till molnet. Läs mer och se länkar här.

16.32 I Norge väntar man sig att askläget blir som värst under onsdagen för att senare lugna ned sig under torsdagen, det skriver Aftenposten.

16.20 Flygförbudet i Danmark utvidgas nu att gälla i stort sett hela norra Jylland, det uppger Jyllands-posten. Än så länge påverkar det inte flygtrafiken i någon stor utsträckning. Det är främst flighter mellan Norge och Danmark som påverkas.

15.28 Ett plan från Las Palmas till Landvetter har i dag dirigerats om till Malmö, säger Lottie Knutsson, informationschef hos Fritidsresor.

Hon framhåller att alla flygbolag just nu söker tillstånd att kunna göra individuella bedömningar när askmolnet kommit till Sverige.

- Vi får inte glömma att det i dag finns en helt annan beredskap inom flygindustrin för att kunna flyga även i aska, säger hon.

Enligt Lottie Knutsson har information inte nått allmänheten om att alla som köpt en charterresa hos Fritidsresor får sina pengar tillbaka om resan ställts in.

15.24 Med anledning av askmolnet får alla resenärer konstnadsfritt trådlöst internet på svenska flygplatser, meddelar Swedavia, bolaget som driver de största flygplatserna i Sverige i ett pressmeddelande.

14:29 Gruvbolaget Store Norske stoppar all kolproduktion i Svea Nord på Svalbard på grund av vulkanaskan, rapporterar norska medier, enligt TT.

14.03 Ryanair har provflugit genom askmolnet över Skottland och konstaterat att det inte finns, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Ett testplan flög under morgonen från Glasgow via Inverness och Aberdeen till Edinburgh. Alla fyra orterna ligger inom den så kallade röda zon där koncentrationen av vulkanaska är hög.

Ryanair skriver dock att piloterna inte såg skymten av något askmoln, och en undersökning av planet efteråt visade inga tecken på skador på skrovet eller motorerna.

"Frånvaron av vulkanisk aska i atmosfären stöder Ryanairs hållning att det inte finns något säkerhetshot mot flygplan i den mytiska "röda zonen", vilken är ännu ett vilseledande påhitt från UK Met Office (Storbritanniens vädertjänst) och CAA (den brittiska flygsäkerhetsmyndigheten)."

Bolaget konstaterar därför att den röda zonen över Skottland helt enkelt "inte finns", skriver TT.

13.58 Vulkanutbrottet på Island avtar nu i styrka, uppger AFp. Askpelaren når inte längre lika högt upp luften som tidigare, säger den isländska meteorologiska tjänsten till AFP.

- Aktiviteten har avtagit. Det är mycket mindre kraftigt än första dagen, säger Olöf Baldursdottir.

I början nådde askan 20 kilometer upp i luften, under natten mot måndag nådde askan bara 3—5 kilometer, skriver NTB.

12.25 Enligt Luftfartsverket är prognosen för resten av tisdagen att det svenska luftrummet vid Västkusten kan komma att beröras av aska sent i eftermiddag och kväll. Detta kan innebära viss påverkan på flygtrafiken.

Luftfartsverket har börjat arbeta enligt de operativa rutiner som gäller om ett askmoln skulle påverka flygtrafiken över Sverige, uppger Luftfartsverket på sin webbplats.

12.21 Lettlands premiärminister Valdis Dombrovskis har tvingats ställa in ett besök till Storbritannien på grund av askmolnet.

Dombrovskis skulle flyga på tisdagen men vulkanaskan över de brittiska öarna förhindrade resan, skriver AFP.

11.51 Passagerare som undrar hur utvecklingen för deras specifika flyg eller destination ser ut hänvisas av Luftfartsverket till respektive flygbolag. Här finns en lista med flygbolagen som flyger från Arlanda.

11.22 Flygtrafiken inom Sverige kommer inte att påverkas av askmolnet, åtminstone inte inom de närmaste timmarna, enligt Swedavia som driver 11 av de största svenska flygplatser.

– Våra flygplatser är öppna som vanligt och trafiken går enligt tidtabell. Men vi uppmanar resenärer till Skottland att kontakta sina respektive flygbolag, säger Klas Nilsson vid Swedavia till TT.

11.19 SAS har hittills bara drabbats marginellt av askmolnets utbredning.

– I Sverige är påverkan densamma i dag som i måndags. Flygen från Stockholm till USA har en något längre resväg, säger Malin Selander, informatör på SAS i Stockholm till TT.

På tisdagen har flera flyg från Norge och Köpenhamn till Skottland ställts in.

11.15 Eurocontrol har kommit med en ny prognos. "Askmolnet kommer på tisdag kväll möjligen täcka södra Skandinavien och Danmark och Tysklands norra delar", twittrade Brian Flynn vid Eurocontrol, enligt Ritzau.

11.08 Vill du boka om inrikesresor från luft till mark verkar det som om tågtrafiken utökas. Veolia som kör daglig fjärrtågstrafik mellan Malmö och Stockholm skriver i ett pressmeddelande att man kommer att utöka sin kapacitet på linjen om det skulle uppstå störningar i flygtrafiken. Även SJ som har helhetsansvaret följer utvecklingen.

– Vi kommer att sätta in extra tåg om det blir aktuellt, säger Elina Yli-Torvi på SJ:s presstjänst till SvD.se.

11.00 Enligt Luftfartsverket finns det inget som i nuläget påverkar den svenska lufttrafiken, men nya bedömningar görs reglbundet. Transportstyrelsen är den myndighet som beslutar om undantag att få flyga i områden med höga halter av aska. Flygbolagen SAS och Norwegian ansökte på tisdagen om att få flyga i områden över Norge med en vulkanaskehalt på mellan två och fyra milligram aska per kubikmeter, rapporterar NTB. Enligt TT har SAS lämnat in samma ansökan i Sverige om det skulle bli aktuellt.

Halten betecknas som medelkoncentrationer i de nya regler som norska luftfartsmyndigheter införde i måndags och är samma grad av koncentration som väntas över Västsverige under tisdagen. Här kan du läsa mer om vilka begränsningar som införs i flygtrafiken om aska från vulkanutbrottet på Island kommer in i svenskt luftrum.

10.55 Askmolnet från vulkanen på Island kommer till västra Sverige vid 20-tiden i kväll och sprider sig vidare mot nordost under natten till onsdagen.

– Vid midnatt väntas askan finnas över hela Götaland och Svealand, säger meteorolog Stina Kihlgren vid SMHI på Arlanda till TT.

Koncentrationen av aska kommer att variera i olika delar av södra och mellersta Sverige. Den högsta nivån väntas under kvällen ligga över Skagerrak medan Götaland och Svealand får den lägsta koncentrationen. Efter midnatt väntas dock ett bälte med hög koncentration komma in över norra Götaland. Här kan du läsa mer om hur asmolnet kan påverka det svenska luftrummet.