Det är Fastighetsbyrån, mäklarfirman som ingår i Swedbankkoncernen, som gjort en undersökning där 1000 personer svarat på frågor om hur de skulle vilja gradera upp sitt boende samt vad de drömmer om i boendeväg.

Resultaten visar att ganska många, nästan 40 procent, är nöjda som de har det. Bland de som vill förändra och gradera upp sitt boende vill flest flytta till en större bostad. Därefter, på önskelistan, följer ett hus på landet och en stadsnära villa.

Frågan om drömboendet visar således att svenskarna helst vill hålla sig på hemmaplan. 16 procent av de tillfrågade ser en herrgård på svenska landsbygden som den största bostadsdrömmen.


Andra drömmar som svävar högt på denna topplista ligger däremot utanför Sveriges gränser. En del är sugna på en strandbungalow i Karibien, andra rankar en vingård i Toscana och ett strandhus i lyxiga Malibu på västkusten i USA högt.

När svenskarna väljer något alldeles extra till sin bostad står ett lyxigt kök med exklusiva vitvaror överst på önskelistan. Sjöutsikt och takterrass/uterum hamnar på andra plats.

Det finns också skillnader mellan könen. Kvinnor tindrar med ögonen i tanken att skaffa sig en walk-in-closet, en klädkammare modell lyx. Fler män än kvinnor vill samtidigt ha ett biorum.

LÄS MER: Bopriserna väntas stiga kraftigt