Partiet vill bland annat låta de allra flesta behålla hela jobbskatteavdraget och rut-avdraget.

Förväntningarna på s-ledaren Håkan Juholts första budgetmotion har varit stora i partiet. Där skulle de konkreta beskeden komma om förnyelse av s-politik efter de senaste förlustvalen.

Jobbskatteavdragen som man kritiserat under förra mandatperioden accepteras nu för alla som tjänar upp till 50 000 kronor i månaden. Därefter föreslås en avtrappning.

Avdraget för hushållsnära tjänster (rut) får också vara kvar om det blev en s-regering i dag. Juholt tror att avdraget är här för att stanna, eftersom det hjälper människor att lösa sitt ”livspussel”. Visserligen skulle taket för den totala avdragssumman sänkas, men de flesta hushåll som utnyttjar rut skulle inte märka av det. S vill dock också rikta avdraget mot enbart barnfamiljer och pensionärer.

När det gäller fastighetsskatten så kan partiet numera bara tänka sig förändringar om det sker genom en blocköverskridande överenskommelse. Planer på att införa en ny förmögenhetsskatt finns inte heller kvar. Den ekonomisk-politiske talesmannen Tommy Waidelich påpekar dock att han inte kan förutse vad partiets egen utredning av skattepolitiken ska föreslå.

S har i sina egna valanalyser kommit fram till att de senaste valen förlorats bland annat för att man inte haft en trovärdig jobbpolitik. De borgerliga har kritiserat partiet för att driva en bidragslinje.

S står fast vid att ersättning och tak i a-kassan ska höjas samt att avgiften ska sänkas. Men det nya förslaget är inte lika generöst som tidigare.

Däremot är satsningarna på en generösare sjukförsäkring desamma.

- Sverige ska aldrig någonsin vara ett land där sjuka och arbetslösa ska tvingas till arbetslöshet. Det är skamligt, säger Juholt.

Juholt vill nå full sysselsättning genom satsningar på utbildning och infrastruktur, genom mer arbetsmarknadspolitiska insatser och genom ökat samarbete mellan politik och näringsliv. Liknande tongångar ha dock hörts många gånger förr.

- Nu har vi en genomarbetad ekonomisk idé. Det saknade vi senast. Nu har vi en strategi för att skapa en kunskapsbaserad ekonomi, säger Juholt.

Satsningarna finansieras främst genom att halveringen av arbetsgivaravgiften för unga avskaffas och genom nej till halverad krogmoms.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg sågar som väntat Socialdemokraternas budgetförslag. Det är de unga som får betala, enligt statsministern.

- Fram träder en bild av en mycket kraftig skattebelastning på områden på arbetsmarknaden där unga har jobb, sade Reinfeldt på en pressträff.

Han syftar i första hand på att S vill avskaffa halveringen av arbetsgivaravgiften för alla unga under 25 år samt att S inte vill sänka restaurangmomsen.