– Rika greker är rädda för att staten och bankerna ska kollapsa. De vill att deras sparpengar ska vara säkert investerade, och våningar och hus i Berlin är en bra placering, säger Andrea Barbato som är chef för förmögenhetsförvaltaren Bato Group i Berlin till tidningen Berliner Kurier.

Enligt flera tyska medier har antalet greker som köper lägenheter i Berlin fullkomligen exploderat de senaste två åren. Även Hamburg, München och Frankfurt har sett andelen sydeuropéer som köper lägenheter öka, men allra starkast är utvecklingen i huvudstaden. Berlin har fortfarande ett internationellt sett lågt kvadratmeterpris, och i vissa stadsdelar kan man fortfarande hitta lägenheter för 12- 13 000 kronor kvadratmetern.

Enligt ”Report Mainz” får man fem våningar i Berlin för samma pris som en kostar i Aten.

Dessutom betalar grekerna ofta kontant. Flera mäklare vittnar om att köpare slänger upp en väska på bordet med hela köpesumman.

– Tillsammans med Schweiz så ses vi som den sista säkra räddningsbojen, förklarar analytikern Thomas Beyerle från fastighetsbolaget IVG det stora intresset i tidningen Focus.

Exakt hur många greker som investerar i tyska lägenheter finns det inga samlade siffror på.

Har du koll på senaste veckornas nyheter?

V40: Vilket varumärke är mest värdefullt?

V39: I vilket land lade Björn Borg ned?

V38: I vilken bilklass vann Volvo?