Jobbtillväxten slår ojämlikt i USA

Återhämtningen i den amerikanska ekonomin har hittills lämnat kvinnorna vid sidan av. När jobben kommit tillbaka har merparten i stället tillfallit männen. Samtidigt har kvinnornas roll på arbetsmarknaden återigen blossat upp som ett hett ämne i fajten om Vita Huset.

Polisyrket är relativt konjunkturokänsligt. Men återhämtningen i den amerikanska ekonomin har ännu inte fått fart på jobbtillväxten i yrken där kvinnodominansen är stor.

Polisyrket är relativt konjunkturokänsligt. Men återhämtningen i den amerikanska ekonomin har ännu inte fått fart på jobbtillväxten i yrken där kvinnodominansen är stor.

FOTO: Jeff Chiu/AP

NEW YORK När tiderna var goda utmålades bygg- och industriarbetare mer eller mindre som nya arbetarklasshjältar och där det fanns gott om jobb att hämta även för dem som saknade collegeutbildning.

När lågkonjunkturen sedan slog till stryptes de någorlunda välbetalda jobben och arbetslösheten blev smärtsamt hög. Inte minst för männen som i klar majoritet satt på tjänsterna.

Men sedan återhämtningen i den amerikanska ekonomin börjat ta fart är det kvinnorna som har släpat efter på arbetsmarknaden.

Enligt den officiella statistiken förlorade 2,7 miljoner kvinnor och 6 miljoner män sina jobb under recessionen, som officiellt varade från december 2007 till juni 2009. Men medan 45 procent av de avskedade männen uppges ha kammat hem nya jobb så ligger kvinnorna klart efter. Enbart omkring en tredjedel av kvinnorna har tagit samma steg när totalt 2,3 miljoner jobb har tillsatts.

Sedan återhämtningen startade har arbetslösheten bland männen också förbättrats med 2,3 procentenheter, medan motsvarande siffra för kvinnorna ligger på 0,1.

De officiella siffrorna visar nu att arbetslösheten ligger på 8,3 procent för de båda könen.

–Männen har alltså förlorat fler jobb än kvinnorna totalt sett. Men återhämtningen har inte varit jämställd. Där har männen tagit oproportionerligt många jobb, säger Heidi Shierholz, ekonom på Economic policy institute.

Heather Boushey, ekonom på den vänsterpräglade tankesmedjan Center for american progress, är inte heller särskilt imponerad över utvecklingen.

–Recessionen har ofta kallats för ”mancession” eftersom det var männen som förlorade de allra flesta jobben först. Och det stämmer. Men det är ett faktum att kvinnorna är förlorare i återhämtningen, säger hon.

Tidigare ekonomiska nedgångar i USA har följt liknande mönster. Främst på grund av att de sektorer som först skövlar jobb när en recession slår till oftast är mansdominerade, som tillverkningsindustrin och bygg. När ekonomin sedan vänder uppåt igen är det också inom de områdena som jobben först vänder tillbaka.

För kvinnorna däremot kapas jobben oftast senare i recessionscykeln och kommer dessutom tillbaka senare, när återhämtningen väl har tagit skruv. Det har främst att göra med att kvinnorna ofta sitter på jobb inom den offentliga sektorn, där recessionens effekter blir synbara först när skatteintäkterna minskar. I den senaste recessionen, som ibland kallas Den Stora Depressionen, har de dessutom varit extra kraftiga.

Även här finns siffror som pekar på att återhämtningen på arbetsmarknaden inte är någon jämställd historia. Sedan recessionen tog slut har 396000 kvinnor fått lämna den offentliga sektorn, vilket motsvarar 69 procent av alla jobb som har försvunnit därifrån. Och det trots att kvinnorna vid återhämtningens början enbart hade 57 procent av alla jobb inom den offentliga sektorn.

I årets presidentval är ekonomin, och i synnerhet arbetslösheten, ett givet ämne då kandidaterna beskyller varandra för att bedriva ett ”krig mot kvinnorna.”

Senast ut var Mitt Romney, som enligt mätningar har 16 procentenheter lägre stöd bland kvinnorna än Barack Obama. I ett försök att minska avståndet menade han nyligen att över 92 procent av de arbetstillfällen som har försvunnit sedan Barack Obama tillträdde presidentposten tillhörde kvinnorna – något som Mitt Romney var ett bevis för ”kriget mot kvinnorna.”

Trots att uppgifterna stämmer – av 740000 jobb som har försvunnit innehades 683000 av kvinnor – så lät inte kritiken vänta på sig. Framför allt anses mätningen vara irrelevant eftersom den bortser från över ett år av recession. Det var ju under det året som främst männen fick lämna sina tjänster.

I efterspelet har samtidigt den gamla debatten om hemmafruar kontra förvärvsarbetande kvinnor blossat upp på nytt i USA. Inte minst sedan den demokratiske debattören Hilary Rosen sagt att Mitt Romney använde sin fru Ann som ”surrogat” och rådgivare i frågor rörande kvinnor, vilket han inte hade mycket för eftersom hon inte ”arbetat en dag i sitt liv.”

Bakslaget blev enormt. I USA är hemmafrun i det närmaste omöjlig att kritisera. Allt från republikanernas partiordförande till Michelle Obama gick till motangrepp. Den senare twittrade också att ”varje mamma arbetar hårt, och varje kvinna förtjänar att bli respekterad.”

Hilary Rosen tvingades krypa till korset.

–Som mamma vet jag att barnuppfostran är det hårdaste jobb som finns. Jag ber Ann Romney om ursäkt.


  • Kopiera sidans adress

Löneskillnader

En ny rapport visar att de amerikanska kvinnorna ligger på efterkälken när det kommer till lönerna. För varje 1 dollar männen i snitt drog in under 2010 tjänade kvinnorna bara 0,77 dollar. Särskilt stor är skillnaden om man jämför vita män mot latinokvinnor, som för två år sedan bara tjänade 61 procent av vad männen drog in.

Enligt American Association of University Women, som kämpat för jämställda löner sedan 1913, låg medelinkomsten för kvinnorna under 2010 på 36931 dollar år. Det ska jämföras med 47715 dollar för männen.

Samtidigt framkommer uppgifter i en statlig rapport att allt fler kvinnor i arbetskraften har en collegeutbildning. 2010 hade 36 procent av kvinnorna en sådan utbildning, att jämföra med 11 procent 1970. Sedan 1996 har USA haft en särskild dag som ska belysa löneskillnaderna mellan könen. I år inföll Equal pay day den 17 april.

1963 antog USA
en Equal Pay Act för att få bort orättvisa löneskillnader mellan könen. Då tjänade en kvinna i snitt 0,59 dollar för varje 1 dollar en man drog in.

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
-0,16% 447,60 SEK

1 mån:
1,70%
Årsskiftet:
5,65%
Obegränsad tillgång till SvD digital – 3 månader för bara 99 kr
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
Solnedgång och regnmoln bakom vindkraftverken i Gårdstånga i Skåne. Till höger: Torbjörn Isacson. Perspektiv | Torbjörn Isacson

”Miljö och etik blir allt viktigare för investerare”

Medvetenheten ökar att klimatrisker medför finansiella risker.

”Europa kommer ha
en lång stagnation”

Blixtvisit

Rogoff spår skakig väg framåt.

Stefan Attefall hotar
att strama åt regler

Bostad

Stor skillnad på kommunernas avgifter.

Sparande

44 miljarder in på svenska bankkonton

Inlåningen ökade andra kvartalet trots rekordlåga räntor.

Diktatorns rådgivare
flydde med miljoner

Nordkorea

Försvann och dök upp i Ryssland.

Räntekartan

Boräntorna är på väg
ned under två procent

Svårt att förhandla sig under räntepanelens rekommendation.

Dollarn passerade sjukronorsgränsen

Valuta

Kronan faller mot dollar och euro.

”Underskatta inte
detaljers betydelse”

Tips

Analytikerna ger ut bok om obligationer.

Sparare missgynnas
i handel med råvaror

Investera

”Skattesystemet är väldigt orättvist.”

”Samsung i behov
av krishantering”

Hamnat i kläm mellan Iphone och lågprislurar.

”Gripen kan stå pall
för USA:s superplan”

krönika

Men andra europeiska plan spås falla.

Sargat Finnair flyttar
ut servicen ombord

Berör flygningar till Hongkong och Singapore.

Datorspelare blir bättre i engelska

Ny teknik

10–11-åringar i ny undersökning.

Webb-tv

Ny bok avslöjar fifflet i byggbranschen

TV

Nya skatteregler ska stoppa svartarbete.

Kommande vinstlyft lockar i gruvföretag

Aktiespararen

Storförvärv kan ändra bilden.

Susanna Campbell, VD på Ratos i solsken. Börsintroduktion

Ratos redo notera fönster- och dörrjätte

Bolaget som är störst i Europa kan växa mer, enligt Ratos-vd.

Nya Iphone uppges
ha mobil plånbok

mobil

Skall kunna tjäna pengar på reklam.

Regeringen planerar budgetförstärkningar

valet

Alliansen presenterade sitt valmanifest.

Ambassadör gör sig redo att åka hem

Porträtt

Jean-Pierre Lacroix lämnar Sverige.

Kina och Ryssland bygger gasledning

Skall leverera 38 miljarder kubikmeter om året.

SEB-kunder uppger att de har lägst ränta

Så låg ränta fick de bästa förhandlarna.

Har du rätt ränta på ditt bolån?

RÄNTEKARTAN

Jämför din ränta med tusentals andra.

EU: Nu har Putin
en vecka på sig

RYSSLAND

Annars väntar skärpa sanktioner.

Fortsatt bra fart
på bilförsäljningen

Motor

Rejäl ökning mot förra året.

Inwido på väg till Stockholmsbörsen

Noteringen väntas ske innan årsskiftet.

Så mycket tjänade Jackson – år för år

Karriären kartlagd • Så fördelades miljonerna.

Exklusivt bokutdrag

”Veterinärerna har
gett bort sin bransch”

Riskkapitalet har hittat nya jaktmarker inom djursjukvården.

SvD Näringslivs räntepanel: Annika Creutzer, Tomas Pousette och Elisabeth Österman. Webb-tv

Så pressar du din boränta hos banken

räntepanelen

”1,9 i rörlig ränta inte omöjligt”.

”Utsidan anonym
– insidan full av flärd”

volvo xc90

Jonas Fröberg vänder ut och in på Volvos frälsare.

Detta händer 1 september

SCB presenterar sparbarometern för det andra kvartalet.

Nya Seat är snyggast
och roligast i familjen

Biltest

För den som vill märkas i mängden.

”Män får mer hjälp än kvinnor att hitta jobb”

valsnack

SvD Näringslivs Negra Efendic om Arbetsförmedlingen.

”Det vi ser är en riktig skattepolitisk cirkus”

bankmoms

Ändrade momsregler kan slå hårt mot Länsförsäkringar.

bostad

Stora prisskillnader för tillstånd till Attefallshus

Inget bygglov krävs, men däremot måste man göra en anmälan.

Hur rik är egentligen Warren Buffett?

Nya uträkningar visar häpnadsväckande fakta.

Ikeas nya satsning
– energisnåla lysark

Här satsar möbeljättens riskkapitalbolag.

Lyxvolvo med känslig och ömhudad motor

arkivbild

Nu köper direktörerna suvar i stället.

Nevs: ”Nu har vi fått den tid vi behöver”

saab

Får ja till företagsrekonstruktion.

valsnack
Patricia Hedelius och Katarina Hugo i SvD Näringslivs webb-tv-program Valnack.

”Alla affärsmässiga avtal sätts ur spel”

Patricia Hedelius om politiska hetsen mot vårdvinsterna.

FOTO: Joakim Ståhl/SvD.

VALSNACK

Här kan du se alla avsnitt av webb-tv-programmet Valsnack inför höstens riksdagsval.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %447,60
Nasdaq, 23.40+0,5 %4 580,27
DAX, 17.35+0,1 %9 479,03
FTSE, 17.35+0,1 %6 825,31
Nikkei, 03.48+0,9 %15 609,57
Visa fler index

Valutor

Euro, 03.48+0,0 %9,20 SEK
USD, 03.48+0,1 %7,01 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 03.48+0,2 %102,79
Guld, 03.48-0,2 %1 283,49
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 08.49+0,0 %0,14 %
5 år, 16.01+0,0 %0,57 %
Visa fler räntor
STHLM DIGITAL

Premiär för SvD:s nya startup-satsning.

Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook