”Jag trodde att staten lärt sig något”

Det är en av de mest omfattande muthärvorna som ett svenskt företag varit inblandat i. ”Do not Bofors me” är fortfarande ett välanvänt uttryck i Indien, 25 år efter att skandalen briserade. I en ny bok väcker journalisten Jan Mosander, som var med och avslöjade muthärvan, åter liv i historien. Och lärdomarna menar han är mer aktuella än någonsin.

FOTO: Annicka af Klercker

Det började med en frustrerad nyhetsredaktion på Gärdet i Stockholm. Boforshärvan var i full upprullning. Den svenska vapentillverkaren hade i början av 1980-talet avslöjats med att ha affärer med flera diktaturer och krigförande stater, bland annat Dubai och Bahrain. Men Sveriges Radio hade varit ständig tvåa i bevakningen av affären.

– Vi var väldigt frustrerade. Till slut tyckte ledningen på Ekot att det fick vara nog och tillsatte en egen grupp som enbart skulle granska Bofors. Och det var helt avgörande för vad som skulle hända sedan, berättar Jan Mosander.

Den lilla Boforsgruppen, med bland andra Jan Mosander, började dammsuga allt som hade med vapenexport att göra. Det tog inte lång tid innan arbetet gav resultat.

– Plötsligt satt vi på dokument som kombinerat med en intervju med en källa med insyn i Bofors gjorde att vi på skärtorsdagen 1987 kunde gå ut och säga att mutor på minst 30 miljoner hade förekommit när Indien köpte fälthaubitsar, kanoner, av Bofors.

Reportrarna anade naturligtvis att avslöjandet skulle få uppmärksamhet. Men de hade ändå inte kunnat föreställa sig den dramatiska händelseutveckling som skulle följa. Olof Palme och Indiens dåvarande premiärminister, Rajiv Gandhi, hade nämligen kommit överens om att det inte på några villkor fick förekomma mutor eller mellanhänder i affären. Den indiske premiärministern hade profilerat sig som ”Mr Clean”. Han skulle ta krafttag mot den utbredda korruptionen i landet, han skulle vara ”ren”.

Just detta gjorde att nyheten om mutorna var politisk dynamit i Indien.

– På långfredagen började telefonen ringa som en galning, det kändes som att halva Indien sökte mig. Vårt avslöjande hade kreverat som en bomb, berättar Jan Mosander.

Påskhelgens dramatik var starten på en lång och utdragen följetång i såväl indisk som svensk media. Muthärvan fortsatte växa och med tiden kunde reportrarna på Ekot visa att mutor på 250–300 miljoner kronor hade förekommit i affären.

I Indien krävde regeringen att Sverige tog ansvar för att utreda affären. Riksrevisionsverket fick uppdraget och i början av juni 1987 kom rapporten från utredningen. Slutsatsen: Bofors hade betalat ut över 300 miljoner kronor i ”provisioner” – en vanlig omskrivning för mutor – till hemliga schweiziska konton i samband med Indiens vapenköp. Jan Mosander och hans kolleger hade haft helt rätt i sin rapportering.

Med tiden började affären ebba ut i Sverige, men i Indien var utvecklingen den motsatta. Den politiska oppositionen tog varje chans att svartmåla regeringen Gandhi. I april 1988 presenterades så den indiska parlamentariska utredningen av mutanklagelserna. Slutsatsen chockade den indiska allmänheten. Inte bara friades premiärminister Gandhi helt från anklagelserna – enligt utredningen fanns det inget som tydde på att några mutor hade förekommit över huvud taget.

Men verkligheten kom ändå ikapp Gandhi. När det var dags för parlamentsval hösten 1989 förlorade han makten, enligt honom själv till stor del på grund av Boforsaffären.

– Det var naturligtvis stort för oss. Den boll vi hade satt i rullning fick premiärministern i världens största demokrati att förlora makten, säger Jan Mosander.

Men efterspelet till avslöjandena blev ändå långt från vad reportrarna hade hoppats på. De rättsliga påföljderna i Sverige uteblev helt, eftersom åklagarna inte kunde knyta mutorna till enskilda individer på mottagarsidan. I Indien fortsatte de rättsliga turerna ända in på 2000-talet. Men i slutänden väcktes bara ett enda åtal, det mot två bröder vid namn Hinduja som anklagades för att ha tagit emot 80 miljoner kronor i mutor. Rättegången slutade i fiasko. Domstolen underkände de dokument som hade överlämnats från svenska myndigheter, med motiveringen att de inte var bevittnade på rätt sätt. Bröderna friades.

I dag ser Jan Mosander tillbaka på affären med blandade känslor. Han hoppades länge att svenska staten hade lärt sig en läxa. Men den senaste tidens avslöjanden om det militära samarbetet med Saudiarabien och Telia Soneras affärer med Uzbekistan, för att nämna ett par exempel, verkar visa på motsatsen, säger han.

– Jag trodde att staten hade lärt sig något av Boforsaffären. Men det här visar att staten själv och statsdominerade företag fortfarande håller på med väldigt smutsiga affärer. Men pengarna går väl före mänskliga rättigheter och sådant. I slutänden värnar regeringen bara om de svenska arbetstillfällena, även om de inte säger det rakt ut.

Och när det gäller vapenindustrin ser Jan Mosander bara en lösning för regeringen: ärlighet.

– Det går väl inte att skrota den svenska vapenindustrin. Samtidigt är vårt försvar för litet för att svälja hela produktionen. Men regeringen måste sluta hyckla om vapenexporten och erkänna att man säljer till dem som vill köpa, de värsta skurkstaterna undantagna. Då slipper regeringen i alla fall ljuga.

Populära quiz på nliv.se:

Quiz: Telia och skandalerna

Vad kan du om världens valutor?

Har du koll på snabbmatskedjorna?

Har du koll på svenska finansministrar?

Kan du räkna med procent?

Känner du igen kända reklamslogans?

Saddam Husseins regim i Irak gick runt FN-sanktionerna i det så kallade Olja-mot-mat-programmet genom att kräva mutor av utländska företag. Enligt statåklagare Nils-Eric Schultz deltog även Scania i korruptionen - men svensk lag gör det svårt att straffa företaget.

Scania-chefer åtalas för kickbacks i Irak

Åtal väntas mot två Scania-chefer som misstänks ha betalat tiotals miljoner olagligt till Saddam-regimen.

"Revisorn ska inte vara detektiv"

Få anmälningar görs trots att revisorer måste anmäla misstankar. "Det ligger inte i revisorsrollen att aktivt söka efter brott", säger FAR:s vd Dan Brännström.

Mutor - vardag i världen

Hundratals svenska företag är aktiva på flera av de mest korrumperade marknaderna i världen.
  • Kopiera sidans adress

Andra svenska mutskandaler

”Affären Skanska” i Argentina. 40 miljoner kronor i mutor, skattesmitning och överfaktureringar. I Argentina har Skanska allt annat än ett gott rykte, efter att det argentinska dotterbolaget avslöjats betala ut mutor i samband med bygget av en gasledning i den norra delen av landet. Affären eskalerade våren 2007 då flera höga chefer på Skanskas dotterbolag i landet arresterades. Cheferna fick sparken – men strax därefter kunde Sveriges Radio berätta att Skanska betalade ut över 30 miljoner kronor i avgångsvederlag till de avskedade cheferna, något som av kritiker tolkades som att de köpte chefernas tystnad. Skanska i Sverige har avfärdat anklagelserna om att de skulle vara inblandade i muthärvan på något sätt, utan skyller på det lokala dotterbolaget.

– Vi har utrett härvan och tagit lärdomar, och den har påverkat sättet vi gör affärer på i Latinamerika. Vi är betydligt försiktigare i dag, säger Edvard Lind, presschef på Skanska.

Jas Gripen i Sydafrika, Tjeckien och Ungern. Försäljningen av Jas åren efter millennieskiftet är enligt många bedömare de mest omfattande mutaffärerna i svensk historia, räknat i pengar. 2004 började brittiska Serious Fraud Office, SFO, utreda misstänkt mutbrott i affärerna med Jas Gripen till Sydafrika, som köpte 26 Jasplan, Tjeckien och Ungern. 2007 kunde Uppdrag granskning avslöja att Saab och partnern BAE Systems mutat sig till flera affärer. Men Saab kunde inte rättsligen knytas till några mututbetalningar och 2010 valde överåklagare Christer van der Kwast att lägga ner sin brottsutredning. Så sent som förra året konstaterade dock Saab att BAE Systems betalat ut oredovisade konsultarvoden i Sydafrikaaffären.

– Men det innebär inte att det har förekommit några mutor, säger Sebastian Karlsson, presschef på Saab.

Visa mer fakta

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
0,32% 507,83 SEK

1 mån:
7,16%
Årsskiftet:
7,16%
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
Kullager på SKF i Göteborg. Perspektiv | Klas Andersson

Rivstart för nye vd:n
– SKF bäst på börsen

Verkstadsjätten etta bland storbolagen – upp 20 procent i år.

”Projekten i Sverige
är särskilt ambitiösa”

Investering

EIB-chefen på Stockholmsbesök.

Hillary Clinton flög privatjet för miljoner

Avslöjande

Lät skattebetalarna stå för notan.

SvD Börsforum

”Det sticker i ögonen
på bolånekunderna”

Spara

Är bankernas personalrabatt rätt?

Qatar Airways blir ny British Airways-ägare

flygindustri

Går in med 15 miljarder kronor.

SCA

”Johansson fortsätter med tigandets strategi”

Jan Almgren: Bolagets presskonferens i dag var surrealistisk.

SCA:s vd: ”Har det varit värt det”?

intervju

Jan Johansson har funderat över sin framtid.

Johansson pressas nu även av analytikerna

”Finns förväntan på svar om privatplanen”.

Flög fruar och barn med affärsjet

svd granskar

Läs hela granskningen av SCA.

Vart flög SCA-vd:n
för tre miljoner?

Nlivquiz

Testa dina kunskaper om veckan.

Förlorade en miljard dollar på kursfallet

Alibaba

Jack Ma är inte längre rikast i Kina.

Tunga investerare backar upp startup

Urb-IT ska hjälpa lokala företag med e-handel.

Northlands gruva nära Pajala respektive ARKIVBILD på Harry Rantakyrö 2008. Gruvkonkursen

Utredning om mutbrott
efter Pajala-avslöjande

Åklagare inleder förundersökning efter SvD:s granskning.

Många namn på dubbla stolar

Starka kopplingar mellan gruvbolaget och folkvalda.

Jay-Z lägger bud på Spotifys konkurrent

Nu rusar aktien på Stockholmsbörsen.

Altor i slutfas för att ta Dustin till börsen

Handelsstart beräknas kunna ske i februari.

Riksbanken växlade bort skattemiljarder

Beslutet att sälja av dollar gav storförlust.

Under förväntan – sjunker på börsen

Tele2

Gick sämre än väntat på flera punkter.

2 minuter Webb-tv

”Ingen tvekan om vilken bank som går bäst”

Webb-tv: Jan Almgren om rapportfloden inom bankvärlden.

Obama: Staten bör utöka sina utgifter

Vill avsluta de breda budgetnedskärningarna.

Spotify till börsen först under nästa år

Ska skaffa fram halv miljard dollar i riskkapital.

Google känner av ökad konkurrens

Rapporten för sista kvartalet en besvikelse.

Kina tror på en stark euro

Ska utöka samarbetet med och investeringarna i Europa.

Amazon gjorde vinst på 214 miljoner dollar

Rapport

Bättre delår än väntat i fjärde kvartalet.

två minuter Webb-tv

”Arbetsförmedlingen på Hisingen jublar just nu”

Volvos satsning ger jobb – men finns utmaningar för industrin.

Bli inte lurad – sju punkter att checka av

Bolån

Många betalar alldeles för mycket.

Räntekartan ger dig tyngd

nytt verktyg

Betalar du för mycket för lånet?

Bästa sättet att få låg ränta: Jobba på bank

Bolån

De bankanställda erbjuds superräntor.

Apple kan ge 556 dollar till alla i USA

teknik

Ingen kommer i närheten av jätten.

Det här skulle Apple kunna köpa

Lista

Bolagets pengar räcker till en hel del.

Eurasien fortsätter
sätta käppar i hjulet

Telia

Vd Dennelind om det gångna kvartalet.

Annika Falkengren, SEB:s vd. webb-tv Webb-tv

Falkengren: Negativa sparräntor inte omöjligt

SEB:s vd lämnar ändå ett lugnande besked till småspararna.

Prisrally på lyxhus
i The Hamptons

bostad

Medianpriset är nu 975 000 dollar.

Det blir presidentens
nya Air Force One

Bildspel

Boeing vann uppdraget på walk over.

Atlas Copco slår till
med superutdelning

Rapport

Men vinsten blev mindre än väntat.

”Riksbanken borde införa negativ ränta”

Myndigheten: Schweiz har visat att det går.

Optimistisk Faxander jublar över valutan

Sandvik vinnare på börsen efter rapport.

Grekland motsätter sig nya sanktioner

ryssland

Vill svartlista ett flertal personer.

”Apple bästa köpet
på flera decennier”

Aktien har gått upp 300 procent på fem år.

SvD i New York
Aktarer Zaman, 23 år, grundare av Skiplagged.

Han avslöjade flygens dolda rabattbiljetter

22-årigt snille byggde succésajt – stäms av resebranschen.

Nya Räntekartan

Betalar du för mycket för ditt bolån? Klicka här!

SvD granskar SCA:s flyg
Flygplansflottan i Bromma Business Jet, som SCA äger tillsammans med Sandvik och Industrivärden, har helt nyligen utökats med två flygplan av modellen Falcon 7X.

Miljöprofilerade SCA tar med både fruar och barn på bolagets affärsflyg.

FOTO: Dassualt

SvD Story

Följ med till krisens Lettland med SvD Story – en helt ny digital läsupplevelse.

Webb-tv: Fröberg testar

Följ med SvD:s Jonas Fröberg och Magnus Hjalmarson Neideman på fartfyllda biltester.

2 MINUTER
SvD Näringslivs Andreas Cervenka och Katarina Hugo i "2 minuter".

Se alla avsnitt av SvD Näringslivs nya webbserie

FOTO: SvD.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30+0,3 %507,83
Nasdaq, 23.40-1,0 %4 635,24
DAX, 17.35-0,4 %10 694,32
FTSE, 17.35-0,9 %6 749,40
Nikkei, 00.18+0,4 %17 674,39
Visa fler index

Valutor

Euro, 01.13-0,0 %9,35 SEK
USD, 23.36-0,0 %8,27 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 23.00+6,9 %52,37
Guld, 23.58+2,1 %1 283,18
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 08.14+0,0 %0,04 %
5 år, 16.00+0,3 %0,19 %
Visa fler räntor
Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Bloggar
SvD Näringslivs profiler Patricia Hedelius och Jonas Fröberg.

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

FOTO: SvD/Montage.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook