Grekernas reformvilja testas

När Grekland går till urnorna i morgon är det ett val mellan fortsatta åtstramningar och svidande reformer eller politiskt vakuum med risk för att miljardstödet stoppas och eurokrisen kommer tillbaka med stormsteg.

Greker protesterar mot nedskärningarna utanför parlamentet i Aten.

Greker protesterar mot nedskärningarna utanför parlamentet i Aten.

FOTO: Petros Giannakouris/AP

I en sista känsloladdad appell vände sig i onsdags Greklands avgående premiärminister Lucas Papademos till de grekiska väljarna, bara fyra dagar före omröstningen som har beskrivits som ett ödesval.

– Greklands strategiska kurs avgörs i detta val. Det rör sig om inget mindre än landets framtid under kommande decennier, manade Papademos som tog över i mitten av november förra året medan Greklands politiska etablissemang utkämpade förlamande inbördes strider i stället för att tackla krisen. Under ledning av den 64-årige Papademos, före detta medlem i Europeiska centralbankens ledning, har Grekland hamnat i lugnare farvatten. En skuldavskrivning med de privata långivarna har genomförts. Nya stödmiljarder har klubbats av EU och Internationella valutafonden. Reformlöften har bit för bit börjat omsättas.

Men nu står allt på spel igen.

– Vi behöver bara en enda sak. En stabil regering som fortsätter reformkursen.

– I annat fall kommer ingen att våga investera i Grekland, varnar Costas Mitropoulos, chef för den grekiska privatiseringsfonden HRADF med uppdrag att sälja allt från nationella gasbolag och det statliga lotteriet till flygplatser, motorvägar, hamnar och fyra Airbus flygplan.

Costas Mitropoulos är ett investmentproffs som har handplockats av regeringen från Greklands näst största bank, EFG Eurobank, till ett jobb som många betraktar som ett självmordsuppdrag. 50 miljarder euro, cirka 450 miljarder kronor, ska han dra in till den grekiska statskassan fram till 2015. Det var i alla fall löftet som politikerna gav den så kallade trojkan med representanter från EU, ECB och IMF.

– Vi har i dag mer realistiska målsättningar och räknar med 19 miljarder euro, säger Costas Mitropoulos och låter blicka svepa över miljonstaden Aten med dess trafikkaos och ett centrum där tusentals små butiker har tvingats slå igen i spåren av recessionen och sparpolitiken.

Vi möter honom i privatiseringsfondens lokaler i närheten av Syntagma torget och parlamentet. Unga finans- och fastighetsexperter sitter som klistrade framför sina datorskärmar, var och en betrodd med privatiseringsobjekt som marknadsförs globalt.

– Vi träffar dagligen investerare från hela världen, berättar Costas Mitropoulos. Intresset är stort. Men än så länge drar sig de flesta för att lägga pengar på bordet.

Skulle grekerna rösta fram en robust reformorienterad regering i morgon lär det lossna illa kvickt. I så fall räknar Costas Mitropoulos med direkta intäkter på 6 miljarder euro i år och nästa år samt investeringar som överstiger detta belopp många gånger om.

Inklusive indirekta effekter väntas detta ge en massiv tillväxtimpuls på årligen 1,2–1,3 procent av BNP under en sexårsperiod.

Först ute är megaprojektet Hellinikon, huvudstadens gamla flygplats. Det är ett område på 6,2 miljoner kvadratmeter med en lång strandremsa strax söder om Aten som ska exploateras. Enligt privatiseringsfonden rör det sig om Europas största stadsutvecklingsprojekt med potential att höja Greklands bruttonationalprodukt med 0,3 procent årligen under byggnadstiden.

– Vad det handlar om är att skapa tillväxt. Intäkterna från privatiseringarna är av mindre intresse. Avgörande är att vi får fart på ekonomin och att tillförsikten återvänder, säger Costas Mitropoulos.

– Annars riskerar pessimismen att bli en självuppfyllande profetia.

Hopp är något som grekerna har svårt att känna i dag. Ekonomin är nu inne på sitt fjärde recessionår och väntas i år backa med över 5 procent. Sedan krisen bröt ut har bruttonationalprodukten minskat med 18 procent. Arbetslösheten ligger på över 20 procent och ungdomsarbetslöshet nära 50 procent. Tiotusentals anställda i den offentliga sektorn har sagts upp. Lönerna har sänkts med i snitt 20–25 procent och skatterna har höjts.

– Vi betalar priset för åratal av konsumtion med lånade pengar och ett i längden ohållbart samhällssystem som de flesta gynnats av. Det är därför orättvist att skylla enbart på politikerna, kritiserar Costas Mitropoulos.

Ändå är det politikerna som i morgon får notan för den grekiska festen. Den stora frågan är hur ilskna väljarna är och i vilken omfattning de kommer att straffa de etablerade partierna som backar upp krisplanen och uppgörelsen med långivarna.

Får socialistiska Pasok och högerpartiet Nea Dimokratia tillsammans en majoritet är det lugnt. Räcker det bara till en minoritetsregering blir det fortsatt nervöst.

I värsta fall blir det en seger för de nya protestpartierna och de extrema höger- och vänsterpartierna som omöjliggör fortsatta åtstramningar. Det innebär i så fall att krisplanen rivs upp, lånen utifrån läggs på is och Grekland åter blir eurozonens krishärd nummer ett.


  • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?

I parlamentsvalet i morgon ställer sammanlagt 36 partier upp, varav minst nio väntas ta sig över den 3-procentiga parlamentsspärren.
Näringslivet och de internationella långivarna hoppas på en koalition av högerpartiet Nea Dimokratia och socialistpartiet Pasok som lovar att fortsätta åtstramningarna och uppfylla kraven från uppgörelsen med EU, ECB och IMF.

I de senaste mätningarna ligger de på 40–45 procent. Vinner de valet väntas högerledaren Antonias Samaras bli premiärminister.

Grekland säljer ut vad som finns av statlig egendom. Det är ett av kraven från de internationella långivarna som i utbyte lovar fortsatt miljardstöd.Försäljningen genomförs av Hellenic Republic Asset Development Fund (HRAD) med Costas Mitropoulos i spetsen.

Ägare till fonden är den grekiska staten som till HRAD överför allt från statliga bolag till fastigheter och stora landområden som ska exploateras för bland annat turism.

Fram till 2015 ska fonden dra in 19 miljarder euro och på längre sikt 50 miljarder euro.

Visa mer fakta

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
-0,16% 447,60 SEK

1 mån:
1,70%
Årsskiftet:
5,65%
Obegränsad tillgång till SvD digital – 3 månader för bara 99 kr
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
SvD Näringslivs startsida har de senaste 15 minuterna uppdaterats med 2 uppdaterade artiklar. Gå till startsidan för SvD Näringsliv.
Jon Hjertenstein, vd Phone Family. Kursras

Phone Family mörkade nyheter inför notering

Berättade inte att Telia och Tele2 var på väg att säga upp avtal.

”Europa kommer ha
en lång stagnation”

Blixtvisit

Rogoff spår skakig väg framåt.

Detta händer tisdag 2 september

SCB presenterar bytesbalansen för det andra kvartalet.

Stefan Attefall hotar
att strama åt regler

Bostad

Stor skillnad på kommunernas avgifter.

Diktatorns rådgivare
flydde med miljoner

Nordkorea

Försvann och dök upp i Ryssland.

Solnedgång och regnmoln bakom vindkraftverken i Gårdstånga i Skåne. Till höger: Torbjörn Isacson. Perspektiv | Torbjörn Isacson

”Miljö och etik blir allt viktigare för investerare”

Medvetenheten ökar att klimatrisker medför finansiella risker.

Dollarn passerade sjukronorsgränsen

Valuta

Kronan faller mot dollar och euro.

44 miljarder in på svenska bankkonton

Sparande

Ökade trots de låga sparräntorna.

”Underskatta inte
detaljers betydelse”

Tips

Analytikerna ger ut bok om obligationer.

Sparare missgynnas
i handel med råvaror

Investera

”Skattesystemet är väldigt orättvist.”

”Samsung i behov
av krishantering”

Hamnat i kläm mellan Iphone och lågprislurar.

Räntekartan

Boräntorna är på väg
ned under två procent

Svårt att förhandla sig under räntepanelens rekommendation.

”Gripen kan stå pall
för USA:s superplan”

krönika

Men andra europeiska plan spås falla.

Sargat Finnair flyttar
ut servicen ombord

Berör flygningar till Hongkong och Singapore.

Datorspelare blir bättre i engelska

Ny teknik

10–11-åringar i ny undersökning.

Webb-tv

Ny bok avslöjar fifflet i byggbranschen

TV

Nya skatteregler ska stoppa svartarbete.

Kommande vinstlyft lockar i gruvföretag

Aktiespararen

Storförvärv kan ändra bilden.

Nya Iphone uppges
ha mobil plånbok

mobil

Skall kunna tjäna pengar på reklam.

Regeringen planerar budgetförstärkningar

valet

Alliansen presenterade sitt valmanifest.

Ambassadör gör sig redo att åka hem

Porträtt

Jean-Pierre Lacroix lämnar Sverige.

Susanna Campbell, VD på Ratos i solsken. Börsintroduktion

Ratos redo notera fönster- och dörrjätte

Bolaget som är störst i Europa kan växa mer, enligt Ratos-vd.

Kina och Ryssland bygger gasledning

Skall leverera 38 miljarder kubikmeter om året.

SEB-kunder uppger att de har lägst ränta

Så låg ränta fick de bästa förhandlarna.

Har du rätt ränta på ditt bolån?

RÄNTEKARTAN

Jämför din ränta med tusentals andra.

EU: Nu har Putin
en vecka på sig

RYSSLAND

Annars väntar skärpa sanktioner.

Fortsatt bra fart
på bilförsäljningen

Motor

Rejäl ökning mot förra året.

Inwido på väg till Stockholmsbörsen

Noteringen väntas ske innan årsskiftet.

Så mycket tjänade Jackson – år för år

Karriären kartlagd • Så fördelades miljonerna.

Exklusivt bokutdrag

”Veterinärerna har
gett bort sin bransch”

Riskkapitalet har hittat nya jaktmarker inom djursjukvården.

SvD Näringslivs räntepanel: Annika Creutzer, Tomas Pousette och Elisabeth Österman. Webb-tv

Så pressar du din boränta hos banken

räntepanelen

”1,9 i rörlig ränta inte omöjligt”.

”Utsidan anonym
– insidan full av flärd”

volvo xc90

Jonas Fröberg vänder ut och in på Volvos frälsare.

Detta händer 1 september

SCB presenterar sparbarometern för det andra kvartalet.

Nya Seat är snyggast
och roligast i familjen

Biltest

För den som vill märkas i mängden.

”Män får mer hjälp än kvinnor att hitta jobb”

valsnack

SvD Näringslivs Negra Efendic om Arbetsförmedlingen.

”Det vi ser är en riktig skattepolitisk cirkus”

bankmoms

Ändrade momsregler kan slå hårt mot Länsförsäkringar.

bostad

Stora prisskillnader för tillstånd till Attefallshus

Inget bygglov krävs, men däremot måste man göra en anmälan.

Hur rik är egentligen Warren Buffett?

Nya uträkningar visar häpnadsväckande fakta.

Ikeas nya satsning
– energisnåla lysark

Här satsar möbeljättens riskkapitalbolag.

Lyxvolvo med känslig och ömhudad motor

arkivbild

Nu köper direktörerna suvar i stället.

Nevs: ”Nu har vi fått den tid vi behöver”

saab

Får ja till företagsrekonstruktion.

valsnack
Patricia Hedelius och Katarina Hugo i SvD Näringslivs webb-tv-program Valnack.

”Alla affärsmässiga avtal sätts ur spel”

Patricia Hedelius om politiska hetsen mot vårdvinsterna.

FOTO: Joakim Ståhl/SvD.

VALSNACK

Här kan du se alla avsnitt av webb-tv-programmet Valsnack inför höstens riksdagsval.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %447,60
Nasdaq, 23.40+0,5 %4 580,27
DAX, 17.35+0,1 %9 479,03
FTSE, 17.35+0,1 %6 825,31
Nikkei, 06.22+1,5 %15 709,46
Visa fler index

Valutor

Euro, 06.22-0,0 %9,19 SEK
USD, 06.22+0,1 %7,01 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 06.20+0,2 %102,75
Guld, 06.22-0,5 %1 280,68
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 08.49+0,0 %0,14 %
5 år, 16.01+0,0 %0,57 %
Visa fler räntor
STHLM DIGITAL

Premiär för SvD:s nya startup-satsning.

Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook