Grekernas reformvilja testas

När Grekland går till urnorna i morgon är det ett val mellan fortsatta åtstramningar och svidande reformer eller politiskt vakuum med risk för att miljardstödet stoppas och eurokrisen kommer tillbaka med stormsteg.

Greker protesterar mot nedskärningarna utanför parlamentet i Aten.

Greker protesterar mot nedskärningarna utanför parlamentet i Aten.

FOTO: Petros Giannakouris/AP

I en sista känsloladdad appell vände sig i onsdags Greklands avgående premiärminister Lucas Papademos till de grekiska väljarna, bara fyra dagar före omröstningen som har beskrivits som ett ödesval.

– Greklands strategiska kurs avgörs i detta val. Det rör sig om inget mindre än landets framtid under kommande decennier, manade Papademos som tog över i mitten av november förra året medan Greklands politiska etablissemang utkämpade förlamande inbördes strider i stället för att tackla krisen. Under ledning av den 64-årige Papademos, före detta medlem i Europeiska centralbankens ledning, har Grekland hamnat i lugnare farvatten. En skuldavskrivning med de privata långivarna har genomförts. Nya stödmiljarder har klubbats av EU och Internationella valutafonden. Reformlöften har bit för bit börjat omsättas.

Men nu står allt på spel igen.

– Vi behöver bara en enda sak. En stabil regering som fortsätter reformkursen.

– I annat fall kommer ingen att våga investera i Grekland, varnar Costas Mitropoulos, chef för den grekiska privatiseringsfonden HRADF med uppdrag att sälja allt från nationella gasbolag och det statliga lotteriet till flygplatser, motorvägar, hamnar och fyra Airbus flygplan.

Costas Mitropoulos är ett investmentproffs som har handplockats av regeringen från Greklands näst största bank, EFG Eurobank, till ett jobb som många betraktar som ett självmordsuppdrag. 50 miljarder euro, cirka 450 miljarder kronor, ska han dra in till den grekiska statskassan fram till 2015. Det var i alla fall löftet som politikerna gav den så kallade trojkan med representanter från EU, ECB och IMF.

– Vi har i dag mer realistiska målsättningar och räknar med 19 miljarder euro, säger Costas Mitropoulos och låter blicka svepa över miljonstaden Aten med dess trafikkaos och ett centrum där tusentals små butiker har tvingats slå igen i spåren av recessionen och sparpolitiken.

Vi möter honom i privatiseringsfondens lokaler i närheten av Syntagma torget och parlamentet. Unga finans- och fastighetsexperter sitter som klistrade framför sina datorskärmar, var och en betrodd med privatiseringsobjekt som marknadsförs globalt.

– Vi träffar dagligen investerare från hela världen, berättar Costas Mitropoulos. Intresset är stort. Men än så länge drar sig de flesta för att lägga pengar på bordet.

Skulle grekerna rösta fram en robust reformorienterad regering i morgon lär det lossna illa kvickt. I så fall räknar Costas Mitropoulos med direkta intäkter på 6 miljarder euro i år och nästa år samt investeringar som överstiger detta belopp många gånger om.

Inklusive indirekta effekter väntas detta ge en massiv tillväxtimpuls på årligen 1,2–1,3 procent av BNP under en sexårsperiod.

Först ute är megaprojektet Hellinikon, huvudstadens gamla flygplats. Det är ett område på 6,2 miljoner kvadratmeter med en lång strandremsa strax söder om Aten som ska exploateras. Enligt privatiseringsfonden rör det sig om Europas största stadsutvecklingsprojekt med potential att höja Greklands bruttonationalprodukt med 0,3 procent årligen under byggnadstiden.

– Vad det handlar om är att skapa tillväxt. Intäkterna från privatiseringarna är av mindre intresse. Avgörande är att vi får fart på ekonomin och att tillförsikten återvänder, säger Costas Mitropoulos.

– Annars riskerar pessimismen att bli en självuppfyllande profetia.

Hopp är något som grekerna har svårt att känna i dag. Ekonomin är nu inne på sitt fjärde recessionår och väntas i år backa med över 5 procent. Sedan krisen bröt ut har bruttonationalprodukten minskat med 18 procent. Arbetslösheten ligger på över 20 procent och ungdomsarbetslöshet nära 50 procent. Tiotusentals anställda i den offentliga sektorn har sagts upp. Lönerna har sänkts med i snitt 20–25 procent och skatterna har höjts.

– Vi betalar priset för åratal av konsumtion med lånade pengar och ett i längden ohållbart samhällssystem som de flesta gynnats av. Det är därför orättvist att skylla enbart på politikerna, kritiserar Costas Mitropoulos.

Ändå är det politikerna som i morgon får notan för den grekiska festen. Den stora frågan är hur ilskna väljarna är och i vilken omfattning de kommer att straffa de etablerade partierna som backar upp krisplanen och uppgörelsen med långivarna.

Får socialistiska Pasok och högerpartiet Nea Dimokratia tillsammans en majoritet är det lugnt. Räcker det bara till en minoritetsregering blir det fortsatt nervöst.

I värsta fall blir det en seger för de nya protestpartierna och de extrema höger- och vänsterpartierna som omöjliggör fortsatta åtstramningar. Det innebär i så fall att krisplanen rivs upp, lånen utifrån läggs på is och Grekland åter blir eurozonens krishärd nummer ett.


  • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?

I parlamentsvalet i morgon ställer sammanlagt 36 partier upp, varav minst nio väntas ta sig över den 3-procentiga parlamentsspärren.
Näringslivet och de internationella långivarna hoppas på en koalition av högerpartiet Nea Dimokratia och socialistpartiet Pasok som lovar att fortsätta åtstramningarna och uppfylla kraven från uppgörelsen med EU, ECB och IMF.

I de senaste mätningarna ligger de på 40–45 procent. Vinner de valet väntas högerledaren Antonias Samaras bli premiärminister.

Grekland säljer ut vad som finns av statlig egendom. Det är ett av kraven från de internationella långivarna som i utbyte lovar fortsatt miljardstöd.Försäljningen genomförs av Hellenic Republic Asset Development Fund (HRAD) med Costas Mitropoulos i spetsen.

Ägare till fonden är den grekiska staten som till HRAD överför allt från statliga bolag till fastigheter och stora landområden som ska exploateras för bland annat turism.

Fram till 2015 ska fonden dra in 19 miljarder euro och på längre sikt 50 miljarder euro.

Visa mer fakta

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
-0,23% 436,11 SEK

1 mån:
-3,08%
Årsskiftet:
2,94%
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
SvD Näringslivs startsida har de senaste 15 minuterna uppdaterats med 1 uppdaterad artikel. Gå till startsidan för SvD Näringsliv.
Finansminister Magdalena Andersson (S) och tidigare finansministern Anders Borg (M). bnp-prognoser

Ekonomisk hyllning
till förra regeringen

SHB-ekonomen: ”De lämnade över en fantastisk jobbmaskin.”

Här bygger de upp
världen i ”Avatar”

Lista

Världens häftigaste nya nöjesparker.

Nyhetsrummens ”sista lejonkung”

porträtt

Watergate blev Bradlees höjdpunkt.

Eniros vd: ”Jag ser
inga röda flaggor”

Krisbolag

Stefan Kercza är inte orolig.

Så ska han säkra
Ericssons framtid

Intervju

Hans Vestberg om det nya spåret.

Svenskt under ytan
– dykbåtar på export

U-farkoster

”Vi säljer inte till Ryssland.”

Anders Magnerfelt, fd attackdykare i försvarsmakten, nu testansvarig och Carl Runemar, affärschef. Bildspel

Bildspel: Så ser farkosterna ut

Här kan du se SvD Näringslivs bilder på dykbåtarna.

de 34 miljarderna

”Det kunde lika gärna ha stått tusen miljarder”

Fonden är egentligen bara ett konto – med obegränsad kredit.

Därför vände LKAB
till miljardförlust

Gruvor

Samhällsomvandlingen kostar på.

Kronprinsessan tar över fondimperium

porträtt

Är sjunde rikaste kvinnan i världen.

svd avslöjar

Granskningen anklagar Vinnova för miljonslöseri

Satsningarna har inte effekt på sysselsättning eller tillväxt.

Grabau försvarar Kinneviks noteringar

zalando och rocket

”Kursfall är inte ovanligt”.

Procter & Gamble knoppar av Duracell

Framstår som bästa alternativet i dagsläget.

Tumnagel till Volvo ab Webb-tv

Svarar på stenhårda kravet från ägarna

Persson: "Enorm vilja att det här ska bli bra".

Gotlandsbåten prövas av ARN

Sålde totalt 40 000 biljetter – men tvingades ställa in samtliga turer.

Ericssons rörelsevinst blev sämre än väntat

kvartal

Lägre försäljning i Nordamerika.

SvD Börsforum

Låna 10 miljoner kronor i timmen?

makro

"Är som gjort för att skapa förvirring."

Rysk bank vill pröva sanktioner

EU-sanktioner mot Sberbank, störst i Ryssland, infördes i somras.

Avanza börjar erbjuda handel från 1 krona

Aktier

Ska befästa bankens prisledarposition.

Tror att snus kommer fortsätta växa i USA

Bättre vinst än väntat i Q3 för Swedish Match.

Vinnarna på börsen efter rapporterna

Så går det för Volvo, Eniro och Ericsson.

Bra fart i brittisk ekonomi

Fortsatt bra tillväxttakt – BNP steg med 3,1 procent.

Var satsas 2 miljarder på ökad bemanning?

Quiz

Testa vad minns du från gångna veckan.

Minecraft-staden
tog två år att bygga

Digitalt

Här kan du gå på rundtur i Titan City.

Intäkterna har rasat
för krisbolaget Eniro

Dementerar uppgift att styrelsen ska lämna.

perspektiv

”Kinnevik själva sticker bara huvudet i sanden”

Hedelius: Finns en skepsis mot Stenbecks maktbolag.

Kinnevik lyfter – men läget i Ryssland oroar

Ökade substansvärdet med 8,1 miljarder.

Volvo drar åt – ska spara flera miljarder

Områdena som drabbas när företaget drar ner.

Bantar i koncernledningen – 16 blir 10

rapport

Ambition att få en mindre och mer effektiv ledning.

Något sämre än väntat från NCC

Byggbolagets orderingång bättre än förutspått.

Poolia ökar vinsten i kvartal tre

Bemanning

Vinsten före skatt steg till 3,5 miljoner kronor.

Kungsleden bättrar
på kvartalsvinsten

Så stor blev vinsten för fastighetsbolaget.

Sverige slipper EU:s extra höga klimatmål

"Kostnadseffektivitet som viktig parameter".

Mäklarna: Utbudet av bostäder rekordlågt

Bankerna allt hårdare mot dem utan fast jobb.

Amazon tokrasade efter delårsrapport

Ökad försäljning – sämsta kvartalet hittills.

saftig nota

Missad Gripenaffär kostar 2,9 miljarder

Schweiz avhopp blir dyrt för de svenska skattebetalarna.

Sverige får tillbaka
en miljard från EU

Läckta dokument: Storbritannien måste betala.

Miljöbilsdimman i
regeringens budget

"Hur systemet ska fungera är höljt i dunkel."

Här har priset på borätter stigit mest

bostad

Skiljer 47 700 kronor per kvadratmeter.

optimistisk pristagare

”Är fel att skylla på EU för dagens kris”

Jean Tirole är hoppfull gällande EU och euron.

FOTO: Fred Scheiber

Tema: Tjänstebil
”Alla måste älska elbilen”, säger lantbrukaren Arthur Buhrenstjerna och syftar på att varje gång dieselpickupen står parkerad sparas pengar. ”Både vi själva och våra anställda trivs mycket bra med vår Nissan Leaf, och man lär sig snabbt att köra så snålt som möjligt”, säger han om bilen som han och hustrun Catherine Buhrenstjerna köpte för ett år sedan.

”Vi sparar cirka 3500 i månaden”

FOTO: Karin Grip

2 MINUTER
SvD Näringslivs Andreas Cervenka och Katarina Hugo i "2 minuter".

Se alla avsnitt av SvD Näringslivs nya webbserie

FOTO: SvD.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %436,11
Nasdaq, 23.40+0,7 %4 483,72
DAX, 17.35-0,7 %8 987,80
FTSE, 17.35-0,5 %6 388,73
Nikkei, 08.20+1,0 %15 291,64
Visa fler index

Valutor

Euro, 00.02+0,1 %9,19 SEK
USD, 00.01-0,1 %7,25 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 22.59-0,7 %86,19
Guld, 23.13-0,0 %1 230,90
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 15.58-0,0 %0,09 %
5 år, 16.10+0,1 %0,36 %
Visa fler räntor
Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar
SvD Näringslivs profiler Patricia Hedelius och Jonas Fröberg.

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

FOTO: SvD/Montage.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook