”Han utsågs till syndabock”

Det handlar om påhittade affärer, falska bokföringar och ett hemligt konto. Men framförallt handlar rättegången mot den före detta UBS-anställde handlaren Kweku Adoboli om pengar. En förlust på 2,3 miljarder dollar ska 32-åringen ha orsakat storbanken. Nu riskerar han 10 års fängelse.

Kweku Adoboli, som anklagas för att ha orsakat den schweiziska storbanken UBS en jätteförlust.

Kweku Adoboli, som anklagas för att ha orsakat den schweiziska storbanken UBS en jätteförlust.

FOTO: Matt Dunham

Det är inte utan att tankarna går till ett filmmanus. Ung hungrig bankanställd får smak på livets goda, börjar samla argentinska viner och håller enligt grannarna stora fester i sitt luftiga London-loft där de vackra kvinnorna avlöser varandra. Men så rämnar fasaden. 32-åringen som av vännerna inte bara beskrivs som omtänksam och snäll, utan även oerhört smart och datorkunnig, grips vid sitt skrivbord av polisen. Då ska han ha orsakat den schweiziska banken UBS en förlust på hela 2,3 miljarder dollar – med dagens växelkurs är det nästan 15,5 miljarder kronor – och dessutom precis hunnit uppdatera sin statusrad på facebook med ett ”jag behöver ett mirakel”.

Lägg därtill att hans advokater nu försöker framställa hela åtalet som en komplott mot Kweku Adoboli; det är han som får ta smällen för ett utbrett beteende på banken, och det är inte att undra på att den rättegång som nu pågår i London blivit en följetong i brittisk press.

– Det här var inte en engångsperiod av galenskap. Inte en skurkaktig handlare hög på en stunds eufori, utan en utdragen och sofistikerad manipulation [av Kweku Adoboli] för att få upp vinsterna, förklarar åklagaren Sasha Wass för domstolen och trycker på att Adoboli har hållit på med sina affärer sedan 2008. Exakt hur affärerna ska ha gått till är inte offentligt, men han står anklagad på fyra punkter för bedrägeri och falsk bokföring.

Kweku Adoboli arbetade på UBS avdelning för börshandlade fonder (ETF) i London. Intressant att notera är att hans risktagande började ungefär samtidigt som UBS rapporterade en mångmiljardförlust 2008 och tvingades söka hjälp av den schweiziska staten. Kweku Adoboli, som är son till en FN-diplomat från Ghana och som växte upp runt om i mellanöstern som barn, blev snabbt en framgångsrik handlare. Enligt brittiska medier fick han 50 000 pund i fast lön 2008 och därtill en bonus på 15 000 pund. Året därpå hade ersättningen stigit till 100 000 i lön och hela 95 000 pund i bonus, en inkomst på över två miljoner kronor.

Kweku Adoboli

Kweku Adoboli är född i Ghana 1980, men växte upp i bland annat Syrien och Irak där hans far arbetade för FN. 1991 skickades han till ett engelskt internat och är idag brittisk medborgare. Om han befinns skyldig i rättegången är det den tredje största förlusten en enskild handlare har orsakat en bank.

Fransmannen Jérôme Kerviel dömdes 2010 till fem års fängelse för att ha orsakat förluster på över 5 miljarder euro för Société Générale. Japanen Yasuo Hamanaka spekulerade bort 2,6 miljarder dollar för sin arbetsgivare Sumitomo och fick åtta års fängelse.

Det var en internrevisor som först började ana oråd kring Adobolis agerande. Han bokförde ofta sina affärer på fel dag, troligen i hopp om att en vinst i morgon skulle radera ut dagens förlust. Dessutom fanns det ett särskilt konto som gick under namnet ”paraplyet”, där tillfälliga minus- och plusposter parkerades för att jämna ut de stora svängningarna i handeln. Det Kweku Adobolis advokater nu försöker visa är att 32-åringen inte var ensam om det hemliga kontot.

– När Mr Adoboli stoppade sina affärer och erkände varför och hur de gjordes, så förändrades ert team. Fyra musketörer blev tre, sade försvarsadvokaten Charles Sherrard när han frågade ut John Hughes, en kollega till Adoboli som också fått sparken och som kallats in som vittne.

Enligt advokaten ska Kweku Adobolis tre närmaste kollegor ha träffats på en pub bara en vecka innan skandalen uppdagades. Där ska de ha bestämt att Adoboli skulle få ta smällen ensam. John Hughes, som spenderade flera dagar i vittnesbåset, förnekade först bestämt att han skulle ha använt sig av det hemliga kontot, men tvingades backa när advokaterna började läsa högt ur UBS interna chat-system. John Hughes ska bland annat ha kallat paraplykontot för ”vår försäkring”.

En av försvarsadvokaterna frågar Hughes varför han inte rapporterade in det hemliga kontot när han fick reda på det i januari 2011.

– För att jag var dum. Jag borde ha anmält honom. Jag önskar att jag hade gjort det, då hade han fått sparken, svarade John Hughes som hade svårt att möta Adobolis blick.

Enligt Hughes och de andra kollegor som vittnat så var kontot Kweku Adobolis eget. Flera erkänner hårt pressade att de känt till det, men inte förstått omfattningen, eller vad Adoboli höll på med. Själv följer den anklagade varje ord. Kweku Adoboli släpptes i somras mot borgen, men lever med elektronisk fotboja hemma i en kompis lägenhet. Trots att rättegången pågått i över en månad har Adoboli ännu inte hörts. Varje morgon kommer han gåendes till domstolen Southwark Crown Court på Themsens södra strand. Klädd i kostym och slips.

Det mest uppseendeväckande i historien är att UBS internkontroll inte fungerade. Månad efter månad kunde de felaktiga bokföringarna och användandet av det hemliga kontot fortsätta.

– Eller var det viktigare för banken att tjäna pengar än att begränsa riskerna, frågar försvarsadvokaten Charles Sherrard retoriskt.

Senare den här veckan ska Kweku Adoboli kallas upp i vittnesbåset. Rättegången kommer fortsätta i flera veckor till.

Populära quiz på nliv.se:

Quiz: Telia och skandalerna

Vad kan du om världens valutor?

Har du koll på snabbmatskedjorna?

Har du koll på svenska finansministrar?

Kan du räkna med procent?

Känner du igen kända reklamslogans?

  • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?

Den 15 september i fjol grips den 32-årige handlaren Kweku Adoboli vid sitt skrivbord på UBS i London. Han ska då ha orsakat den schweiziska banken en förlust på 2,3 miljarder dollar, nära 15,5 miljarder kronor. Flera andra anställda får också sparken, men åtalas inte. Även UBS koncernchef Oswald Gruebel avgår.

Storbanken UBS har
dragits med stora problem de senaste åren. Enligt tidningen Wall Street Journal förlorade de runt 50 miljarder dollar på dåliga affärer när finanskrisen bröt ut vilket tvingade den schweiziska staten att gripa in. Sedan dess har antalet anställda minskat från 24 000 till drygt 16 000. Igår började ytterligare en runda av uppsägningar. Den här gången ska runt 400 få lämna UBS, men det finns en klar risk att den siffran kan stiga ytterligare enligt källor på banken. Nästa tisdag presenterar UBS sitt delårsresultat och ska då presentera nya omstruktureringsplaner.

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
-0,23% 436,11 SEK

1 mån:
-3,08%
Årsskiftet:
2,94%
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
Bertil Hult. SvD Möter Bertil Hult

”Det var inget svårt
beslut att lämna Sverige”

Men efter 40 år har han ännu hjärtefrågor i det gamla landet.

”Vilka bilar tycker du att vi ska testa?”

Krönika

Relevant – men också något extra.

Guide: Så gör du för att ta ut pensionen

Hit måste du vända dig för att få pengarna.

Saab-överklagande
avfärdas av domstol

Fordon

Nu kan turerna med Spyker vara över.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och tidigare finansministern Anders Borg (M). bnp-prognoser

Ekonomisk hyllning
till förra regeringen

SHB-ekonomen: ”De lämnade över en fantastisk jobbmaskin.”

Aristokrat utmanar
efter smutsig debatt

Porträtt

Presidentvalet i Brasilien en rysare.

LO vill skrota överskottsmål

Facket

Föreslår införande av ett balans- eller underskottsmål.

Här bygger de upp
världen i ”Avatar”

Lista

Världens häftigaste nya nöjesparker.

Utrustningsdetalj
i VW lockar biltjuvar

If: ”Varje stöld kostar oss upp till 50 000”.

Nyhetsrummens ”sista lejonkung”

porträtt

Watergate blev Bradlees höjdpunkt.

Eniros vd: ”Jag ser
inga röda flaggor”

Krisbolag

Stefan Kercza är inte orolig.

Så ska han säkra
Ericssons framtid

Intervju

Hans Vestberg om det nya spåret.

Svenskt under ytan
– dykbåtar på export

U-farkoster

”Vi säljer inte till Ryssland.”

Anders Magnerfelt, fd attackdykare i försvarsmakten, nu testansvarig och Carl Runemar, affärschef. Bildspel

Bildspel: Så ser farkosterna ut

Här kan du se SvD Näringslivs bilder på dykbåtarna.

de 34 miljarderna

”Det kunde lika gärna ha stått tusen miljarder”

Fonden är egentligen bara ett konto – med obegränsad kredit.

Därför vände LKAB
till miljardförlust

Gruvor

Samhällsomvandlingen kostar på.

Kronprinsessan tar över fondimperium

porträtt

Är sjunde rikaste kvinnan i världen.

svd avslöjar

Granskningen anklagar Vinnova för miljonslöseri

Satsningarna har inte effekt på sysselsättning eller tillväxt.

Grabau försvarar Kinneviks noteringar

zalando och rocket

”Kursfall är inte ovanligt”.

Procter & Gamble knoppar av Duracell

Framstår som bästa alternativet i dagsläget.

Tumnagel till Volvo ab Webb-tv

Svarar på stenhårda kravet från ägarna

Persson: "Enorm vilja att det här ska bli bra".

Gotlandsbåten prövas av ARN

Sålde totalt 40 000 biljetter – men tvingades ställa in samtliga turer.

Ericssons rörelsevinst blev sämre än väntat

kvartal

Lägre försäljning i Nordamerika.

SvD Börsforum

Låna 10 miljoner kronor i timmen?

makro

"Är som gjort för att skapa förvirring."

Rysk bank vill pröva sanktioner

EU-sanktioner mot Sberbank, störst i Ryssland, infördes i somras.

Avanza börjar erbjuda handel från 1 krona

Aktier

Ska befästa bankens prisledarposition.

Tror att snus kommer fortsätta växa i USA

Bättre vinst än väntat i Q3 för Swedish Match.

Vinnarna på börsen efter rapporterna

Så går det för Volvo, Eniro och Ericsson.

Bra fart i brittisk ekonomi

Fortsatt bra tillväxttakt – BNP steg med 3,1 procent.

Var satsas 2 miljarder på ökad bemanning?

Quiz

Testa vad minns du från gångna veckan.

Minecraft-staden
tog två år att bygga

Digitalt

Här kan du gå på rundtur i Titan City.

Intäkterna har rasat
för krisbolaget Eniro

Dementerar uppgift att styrelsen ska lämna.

bostad
Bostadsrätter på Lilla Essingen i Stockholm.

Här har priset på borätter stigit mest

Skiljer 47 700 kronor per kvadratmeter.

FOTO: Tomas Oneborg

Tema: Tjänstebil
”Alla måste älska elbilen”, säger lantbrukaren Arthur Buhrenstjerna och syftar på att varje gång dieselpickupen står parkerad sparas pengar. ”Både vi själva och våra anställda trivs mycket bra med vår Nissan Leaf, och man lär sig snabbt att köra så snålt som möjligt”, säger han om bilen som han och hustrun Catherine Buhrenstjerna köpte för ett år sedan.

”Vi sparar cirka 3500 i månaden”

FOTO: Karin Grip

2 MINUTER
SvD Näringslivs Andreas Cervenka och Katarina Hugo i "2 minuter".

Se alla avsnitt av SvD Näringslivs nya webbserie

FOTO: SvD.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %436,11
Nasdaq, 23.40+0,7 %4 483,72
DAX, 17.35-0,7 %8 987,80
FTSE, 17.35-0,5 %6 388,73
Nikkei, 08.20+1,0 %15 291,64
Visa fler index

Valutor

Euro, 00.02+0,1 %9,19 SEK
USD, 00.01-0,1 %7,25 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 22.59-0,7 %86,19
Guld, 23.13-0,0 %1 230,90
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 15.58-0,0 %0,09 %
5 år, 16.10+0,1 %0,36 %
Visa fler räntor
Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar
SvD Näringslivs profiler Patricia Hedelius och Jonas Fröberg.

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

FOTO: SvD/Montage.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook