Frankrike mot avgrunden

Tillväxten skrivs ned, industrin bromsar in och arbetslösheten är rekordhög. Europas andra största ekonomi puttrar olycksbådande. I veckan presenterade François Hollande en ny budget för i år. Snart ska han presentera nästa för 2013 - det kan bli den avgörande stöten som får investerare att placera Frankrike i samma fack som krisländerna Spanien och Italien.

François Hollande.

François Hollande.

FOTO: Christophe Ena/AP

LÄS MER: "500 000 jobb i Europa hotas"

Frankrikes president François Hollande står framför en delikat vågskål. Å ena sidan måste den höga statsskulden pressas ned. Å andra sidan måste reformer till för att hantera den växande arbetslösheten, en haltande tillväxt och en inbromsning för industrin.

För att göra illa värre är dessutom franska banker kraftigt exponerade mot krisländerna i södra Europa. Ändå är Frankrikes kostnad för att låna på marknaden rekordlåg.

Medan Italien och Spanien tampas med räntor som får hotet om nödlån att krypa närmare har investerare hopp om att François Hollande ska hålla Frankrike på fötter.

LÄS MER: "Den nuvarande krisen är bara uppvärmning"

Philippe d'Arvisenet, global ekonom på BNP Paribas ASA, har sagt till Bloomberg att marknaden har tilltro till den nya socialistregeringen.

– En beväpnad fred är ett bra sätt att beskriva situationen på, säger han.

Men d'Arvisenet anser att förtroendet bygger på att regeringen kan presentera en budget för nästa år som är i linje med tidigare löften om att minska statskulden.

– Regeringen vet att den måste vara försiktig för marknaden håller ögonen på Frankrike. Just nu är det fokus på Spanien och Italien men Frankrike måste fortsätta jobba med budgetunderskottet, säger Balázs Égert, ekonom på OECD i Paris.

Svårigheten för Hollande blir att få ihop en budget som både ger tillväxten en skjuts och minskar statsskulden. Den senaste veckan har nya siffror över Frankrikes ekonomi presenterats som visar att Frankrike sjunker allt djupare. Analytikerna hade räknat med bättre siffror i juli än tidigare, resultatet blev det motsatta.

LÄS MER: "Hollande till försvar för biljobb"

Sjönk gjorde såväl inköpschefsindex för Frankrikes tillverkningsindustri som indexsiffran för franska konsumenters ekonomi och EU:s konjunkturbarometer som visar den samlade konfidensindikatorn.

OECD beräknade i maj att tillväxten för i år blir blygsamma 0,6 procent. Balázs Égert säger att tillväxten kan bli ännu lägre och hänvisar till att Franska statistikinstitutet (INSEE) skrev ned sin prognos till 0,4 och att regeringen skrev ned sin tillväxtprognos till 0,3 procent.

– Industriproduktionen har gått ned, hushållen saktar ned sin konsumtion och arbetslösheten ökar, samtidigt som vi har en inflation som är omkring 2 procent årligen.

François Holland har hittills svarat med att höja intäkterna för staten, det vill säga skatten, snarare än med att minska på utgifterna. I veckan klubbades en ny budgetför i år igenom. Nytt var bland annat en transaktionsskatt på 0,2 procent på aktieköp, beslut fattades även om högre skatt för höginkomsttagare och för större företagL.

LÄS MER: "Hollande ska ta från de rika"

Sammanlagt beräknas den nya budgeten ge mer än 7 miljarder euro i ökade skatteintäkter.

OECD anser att regeringen borde satsa mer på gröna skattehöjningar och att det finns möjlighet att höja fastighetsskatten, det skulle enligt organisationen vara mindre skadligt för tillväxten än skattehöjningar på arbete och kapital. Men det finns mer än skatter att fokusera på.

Inom industrin framförs allt högre krav på att regeringen måste ge den franska konkurrenskraften en kraftig vitamininjektion genom att förbättra företagsklimatet. Balázs Égert pekar på en rad strukturella brister. Det handlar om en rigid arbetsmarknad, hög arbetsgivaravgift och hög minimilön. Dessutom finns få möjligheter till omskolning för den som står utan jobb.

– En hög arbetslöshet innebär att staten måste spendera mer i arbetslöshetsersättning och socialbidrag samtidigt som skatteintäkterna är mindre än vad de skulle kunna vara, det ökar de offentliga utgifterna och minskar inkomsterna. Att minska arbetslösheten skulle öka både långsiktig tillväxt och minska statsskulden i förhållande till BNP.

Bristen på konkurrenskraft har synts i flera franska företag som på senaste tiden rapporterat om stora förluster. I slutet av juli rapporterade Lafarge, världens andra största cementgrupp, en kraftig nedgång i vinsten, Även franska bolag som Peugot, Renault och Saint-Gobain rapporterade stora fall i inkomsterna under första halvåret.

Peugot har under sommaren varslat 8 000 anställda och telekomföretaget Alcatel-Lucent meddelade i juli att 5 000 jobb kommer att försvinna och att kostnader måste strypas med 1,25 miljarder euro innan slutet på nästa år. Företagets vd Ben Verwaayen säger till Financial Times att företaget förbereder sig för en mindre och mer oförutsägbar marknad.

– För sex månader sedan gick vi till marknaden och sa att de skulle förvänta sig en högre avkastning 2012 än 2011. Det är dags att titta i spegeln och säga att vi har varit allt för optimistiska, säger Ben Verwaayen.

LÄS MER : "Hollande pressar om euroobligationer"

  • Kopiera sidans adress

Den franska statsskulden ligger på 86,1procent av BNP och budgetunderskottet på otillåtna 4,5 procent av BNP. Arbetslösheten är dessutom den högsta på 13 år. OECD beräknar att arbetslösheten når sin höjd i början av 2013 på 10,5 procent.
------
Negativa siffror i Juli
Inköpschefsindex för Frankrikes tillverkningsindustri sjönk från 45,3 till 43,6 i juli. Indexsiffran för franska konsumenters ekonomi sjönk från 89 till 87. Även EU:s konjunkturbarometer som visar den samlade konfidensindikatorn sjönk från 91,7 till 89,4.
-----------
Vad gäller saken?
Den franske finansministern Pierre Moscovici har sagt att Frankrike måste hitta besparingar på 10 miljarder euro, kanske mer, inom kort för att klara sitt budgetunderskott. Med lägre tillväxttakt kan besparingar krävas på uppemot 30 miljarder euro. I veckan presenterade Hollande en reviderad budget för 2012 som inkluderade 7,2 miljarder euro i ökade skatteintäkter. I slutet av september ska en budget för 2013 presenteras.
---------
BNP och BNP-prognos
2011 2012 2013
1,7 0,6 1,2
--------
Franska banker hade 534 miljarder dollar i tillgångar i Italien, Spanien, Grekland, Portugal och Irland i mars i år. Den franska banken Société Général meddelade i onsdags att vinsten under andra kvartalet 2012 minskade med 42 procent jämfört med samma period i fjol. Vinsten föll från 747 till 433 miljoner euro.
Alcatel-Lucent rapporterade en förlust på 254 miljoner euro för andra kvartalet i år. Företaget har aviserat nedskärningar med varsel som följd.
Europas näst största biltillverkare Peugot redovisat en nettoförlust på 819 miljoner euro för första halvåret. Företaget varslar 8 000 anställda i Frankrike.
Saint-Gobain, en av världens största producenter på glas och specialmaterial, redovisade minskade intäkter på 506 miljoner euro, en minskning med 34 procent, under första halvåret 2012.
Biltillverkaren Renault redovisade en minskning av intäkter från 1,25 miljarder euro första halvåret i fjol till 786 miljoner euro detta årets första sex månader. Peugot redovisade en förlust för första halvåret på 820 miljoner euro.
Vinsten för franska cementtillverkaren Lafarge sjönk med 72 procent till 100 miljoner euro under första halvåret i år. Bolaget har presenterat en plan för att skära ned på antalet anställda i Frankrike med 5 200 personer.
Det fransk-tyska flygbolaget Air France-KLM redovisade en förlust på 895 miljoner euro under andra kvartalet i år, men bolaget överraskade ändå positivt genom att mer än halvera de operativa förlusterna.
Däcktillverkaren Michelin går mot strömmen och redovisade en intäktsökning på 37 procent.

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 11.15
-0,05% 446,26 SEK

1 mån:
2,11%
Årsskiftet:
5,33%
Obegränsad tillgång till SvD digital – Just nu 2 månader helt gratis!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
Investors vd Börje Ekholm. efter valet

Börje Ekholm: Ett stökigt
och oklart politiskt läge

Investors vd efterlyser ett blocköverskridande samarbete.

Heineken nobbar budinvit från Miller

Familjen behåller kontroll över bryggeriet.

U2 säljer som smör efter Apple-kupp

Men användare jämför skivan med virus.

Kickstarter lanserar ny sajt för Sverige

Göteborgstrio fick in 650 000 på några veckor.

Ratos gör miljardvinst på Inwido

riskkapital

Så stor beräknas exitvinsten bli vid börsnoteringen.

air france

Stockholmsflyg ställs in på grund av fransk strejk

Men Göteborg klarar sig bättre • 60 000 passagerare påverkas

”Utvecklingen för eurozonen: katastrof”

analys

Politiken behöver läggas om totalt.

H&M:s försäljning långt över förväntan

Steg med hela 19 procent i augusti.

Handlare mer pessimistiska

barometer

”Osäkerhet och politisk oro är aldrig bra för handeln”.

”Sverige kan vara ett problem”

Ekofin godänner att Irland betalar tillbaka nödlån i förväg.

ABB tittar efter miljardförvärv

Planerar för köp när omstruktureringarna är genomförda.

”Jag behövde göra
något vansinnigt”

Chef

Martina Montelius om inspiration.

Smarta telefoner
har dödat Ipoden

Digitalt

Apple lägger ned musikspelaren.

Självständighet ger dyrare skotsk mat

Dagligvaruhandel

Tappar i effektivitet.

En kraftfull Porsche för de sentimentala

Biltest

SvD Näringsliv provkör 911 Targa 4S.

Tre storbolag att
akta sig för just nu

Investtech

Här är veckans tekniska analys.

<b>13.04</b><br />
Tillbaka på jobbet efter en snabb lunch. Klockan runt

Ett dygn med Chen
Qing, migrantarbetare

Vi har följt 20-årige Chen Qing på textilfabrik i Jiangsu.

Svensk sjukvård
på global export

svd i japan

”Sverige hamnar i toppen”.

Venezuela hotar
Harvardprofessor 

Presidenten kallade professorn för ”bandit”.

Framtidshjälmen
med backkamera

Tre heta ämnen

Display på insidan av visiret.

Svenska it-raketerna som jättarna har köpt

Tre Googleförvärv • Hemligt köp av Apple

Annelie Nordström, ordförande i Svenska Kommunalarbetareförbundet på en pressträff på Gullmarsplan. Arbetsmarknad

Kommunal svänger om
traineejobb för unga

”Finns utbildade handledare som inte har någon att handleda.”

Greklands ekonomi
går bättre än väntat

Kommer inte behöva tredje räddningspaket.

Finländare vann
över en halv miljard

Jackpott

Blev ensam vinnare i Europaspel.

Om du hade hundratals miljoner...

Tyck till

Vad skulle du göra av pengarna? Berätta här!

”Budet på Mojang
klart på måndag”

Uppgifter:

Microsoft betalar mer än väntat.

Hämta el och
vatten från molnen

Ballongburna nät fångar höghöjdsvatten.

Google expanderar
– blir skedtillverkare

Teknik

Dämpar skakningar och hindrar spill.

Ny teknik förändrar bilindustrin helt

krönika

Vår uppfattning om körning ändras.

God jul för alla som
gillar lång ledighet

Kalender

De röda dagarna ligger perfekt i år.

”Marknaden missar riskerna i Arcam”

analys

Stora möjligheter – men hög värdering.

Rysk polis gjorde
räd mot Ikeakontor

Moskva

Beslagtog dokument i utredning.

Nya Clio – lastbar
med behållen elegans

TEST

Två bokstäver gör hela skillnaden.

aktier

Bolagen som är aktuella för Stockholmsbörsen

Banker tror på över tio noteringar under hösten och vintern.

Flygbolagets nya strategi skapar köer

Buntar ihop flygningarna under dagen.

SvD Börsforum

”Maskin tar ditt jobb före invandraren”

aktuellt

”Hälften av oss förlorar jobbet.”

Sex frågor och svar
om EU:s sanktioner

I dag ökade pressen mot Ryssland ytterligare.

Putin: ”Väst försöker sabotera”

Ryssland

Anklagar EU och USA efter nya åtgärder.

Zlatans Porsche 918 kan ha farligt fel

Återkallas?

Bilen kan bli svår att kontrollera.

Oljeinvestering
rusar efter prisfall

olja

Men placeringarna innebär ofta hög risk.

Varannan orolig för sin privatekonomi

Privatekonomi

Men få gör en hushållsbudget.

Fyra tips
Medan var tionde respondent tror att Sverige klarar sig från ytterligare en finansiell kris under överskådlig tid, förväntar sig över 70 procent en krasch före utgången av 2016.

Här är alternativen till låga sparräntor

Så får du ut mer av ditt sparande.

FOTO: Colourbox

VALSNACK

Här kan du se alla avsnitt av webb-tv-programmet Valsnack inför höstens riksdagsval.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 11.14-0,0 %446,27
Nasdaq, 23.40-0,5 %4 567,60
DAX, 11.15-0,0 %9 650,85
FTSE, 11.00-0,1 %6 800,62
Nikkei, 08.21+0,2 %15 948,29
Visa fler index

Valutor

Euro, 11.29-0,1 %9,23 SEK
USD, 11.29+0,2 %7,14 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 11.29-0,3 %97,60
Guld, 11.29+0,5 %1 235,11
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 09.05-0,0 %0,16 %
5 år, 10.45-0,1 %0,64 %
Visa fler räntor
STHLM DIGITAL

Premiär för SvD:s nya startup-satsning.

Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook