- Ett juridiskt problem, snarare än ett politiskt, säger EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy.

Till årsskiftet ska ramen för en gemensam finansinspektion i EU vara klar. Men EU-ledarna skjuter flera frågor om bankunionen på framtiden, till exempel de mest avgörande för Sverige.

Vid tretiden i natt avslutade EU-ledarna första dagens överläggningar på toppmötet i Bryssel. Då hade de enats om att den juridiska strukturen för en gemensam banktillsyn ska finnas på plats i slutet av året.

- Bankövervakningen kommer sedan att byggas upp under 2013, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel på en presskonferens.

Bankunionen är i första hand tänkt för euroländerna, men även icke-euroländer som Sverige kan gå med om de vill.

Än är det alldeles för tidigt för Sverige att fatta ett sådant beslut, konstaterade statsminister Fredrik Reinfeldt (M). De tre krav som han hade med sig till mötet väntar fortfarande på svar.

Kraven handlar om att svenska skattepengar inte ska gå till att rädda andra länders banker och att det ska vara möjligt att ställa högre kapitaltäckningskrav på svenska banker.

Sveriges krav på inflytande i den gemensamma tillsynsmyndigheten finns med i slutsatstexten, men även där måste man jobba vidare med detaljerna.

Reinfeldt tror att banktillsynen kommer att börja fungera en bit in i nästa år.

- Vi är ganska övertygade om att det finns en del komplicerade frågor som man måste lösa ut. Det kommer att kompliceras av om det blir fler än de 17 euroländerna som går med, vilket jag tror att det blir, sade Reinfeldt på en pressträff efter toppmötets slut.

- Så fort ett icke-euroland är med i finanstillsynen väcks nya legala frågor.

För krisländer med problemfyllda banker är det bråttom att få tillsynsmyndigheten på plats, eftersom det är en förutsättning för att banker ska kunna få stöd ur krisfonden EMS.

Även tidsplanen att enas om ett ramverk i december kan vara svår att ro i hamn, enligt Reinfeldt.

- Jag tror att det kommer visa sig vara ganska komplicerat, men det är ingen idé att spekulera i det, utan nu begär vi fram ett legalt ramverk och det lär bli huvuddiskussionen på decembertoppmötet, säger Reinfeldt.

Storbritannien har klart deklarerat att man inte kommer att vara med i den gemensamma finanstillsynen, andra icke-euroländer avvaktar fortfarande.

- Det kommer att landa någonstans mellan 17 och 26 länder, säger Reinfeldt.

Den gemensamma finansinspektionen kommer att ligga under Europeiska Centralbanken (ECB) där icke-euroländer inte har något inflytande. Går ett icke-euroland med måste man därför börja fundera över röstningsregler, hur man hanterar ett land med annan valuta och annan centralbank, dessutom har icke-euroländer ingen tillgång till krisfonden ESM, som ska kunna hjälpa krisbanker när väl finanstillsynen är på plats.

ECB kommer inte genast klara av att utöva tillsyn över alla eurozonens 6 000 banker. Det blir troligen en gradvis infasning, där nationella tillsynsmyndigheter också kommer att sköta en del av tillsynen, tror Reinfeldt.

- Det var ett långt - men produktivt - toppmöte, konstaterade Herman Van Rompuy på en presskonferens sedan toppmötet avslutats.

Han är optimistisk om att oenigheten kring bankunionen ska gå att lösa.

- Enligt min mening är det mer ett juridiskt problem, snarare än ett politiskt. Den politiska viljan finns där, hävdar Van Rompuy.

- Vi nådde en bra uppgörelse i går, sade Frankrikes president Francois Hollande på väg in till de avslutande samtalen.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso varslar samtidigt om att fler sena nätter är att vänta, när långtidsbudgeten ska behandlas i november.

- Jag kan inte lova er att det blir mer sömn på nästa toppmöte. Det kommer att bli ett långt möte, säger Barroso.

Storbritannien varnar redan för tuffa tag.

- Det kan helt enkelt inte vara acceptabelt med en enorm ökning av EU:s utgifter vid en tidpunkt när andra budgetar dras åt, sade premiärminister David Cameron på en presskonferens efter toppmötet.

- Den brittiska allmänheten förväntar sig en tuff attityd, en sträng attityd och det är precis vad den kommer att få. Om det inte blir en uppgörelse som är bra för Storbritannien blir det ingen uppgörelse alls, sade Cameron enligt Reuters.

Van Rompuys förslag om en särskild budget för euroländerna ska undersökas vidare. Det gäller också förslaget om en typ av kontrakt mellan enskilda euroländer och EU om att genomföra strukturreformer.