”Inga tecken på bostadsbubbla”

De fyra svenska storbankerna bildar ett oligopol – och det är positivt för Sverige. Det anser oväntat vice riksbankschef Lars EO Svensson. ”Den bristande konkurrensen bidrar till den finansiella stabiliteten”, säger han i en intervju med SvD Näringsliv.

Han är Riksbankens notoriske ränteduva som tillsammans med professorn Karolina Ekholm slåss för en lägre reporänta. Och han har inte dragit sig för att kritisera sina kolleger i riksbanksdirektionen. Lars E O Svensson har varit tydlig med att han inte ser problem i de senaste årens skenande huspriser och svenskarnas höga skuldsättning. Annat är det med riksbankschefen Stefan Ingves.

– Att döma av diskussionen från septembermötet, och av uttalande av Stefan (Ingves) och Per (Jansson) så verkar det vara hushållens skuldsättning som gör att man inte vill sänka räntan mer, trots att arbetslösheten är så hög och inflationen så låg, säger Lars E O Svensson.

Tidigare i höstas sänktes räntan till 1,25 procent. Hade Lars E O Svensson fått bestämma hade den sänkts till 0,75 procent.

• LÄS OCKSÅ: Fler spår stigande bopriser
• MÄKLARSTATISTIK: Få spår av krisen i mäklarstatistiken

Stefan Ingves sa i förra veckan att hushållens skuldsättning inte får stiga över 200 procent av disponibla inkomsterna. I dag är den 170 procent. Vad tycker du?

– I direktionen har vi inte diskuterat om vi ska ha något mål eller tak för hushållens skuldsättning. Så de 200 procenten får Stefan stå för själv. Vi har inte gjort någon analys av vad som är en hållbar skuldsättning. För övrigt kan knappast penningpolitiken påverka skuldsättningen på sikt.

Kan man verkligen säga att penningpolitiken inte påverkar skuldsättningen alls?

– Inte på lång sikt, som på 5–10 år. På kortare sikt, ett par tre år, kan penningpolitiken påverka bostadspriserna och på så sätt skuldsättningen. Men det är inte mycket. Skulle man höja räntan med 1 procentenhet skulle bostadspriserna falla med 1–3 procent. Däremot skulle BNP samtidigt falla ordentligt, nästan 2 procent, och arbetslösheten öka ordentligt, nästan 1 procentenhet.

Svenskarna är ändå bland de högst skuldsatta i Europa. Ser du inga risker med det?

– Man måste titta på hushållens hela balansräkning. Skulderna är nu 170 procent av disponibel inkomst men samtidigt har hushållen tillgångar som är 510 procent av disponibel inkomst. Så hushållen har tillgångar som är tre gånger så stora som skulderna. Alltså har hushållen väldigt starka balansräkningar.

• PERSPEKTIV: Är det ett problem att villapriserna stiger?

Men om värdena på tillgångarna skulle sjunka?

– Då finns en stor marginal. Deras nettoförmögenhet är ju dubbelt så stor som skulderna. Sedan är bostadspriserna, enligt Riksbankens egen utredning, helt förenlig med fundamentala faktorer. Det finns inga tecken på en bostadsbubbla.

Det har varit stor diskussion om bankernas marginaler, hur ser du på de svenska bankerna?

– Vi har fyra storbanker som utgör ett oligopol, det vill säga det är bara några få som konkurrerar på marknaden. Så de har möjlighet att i alla lägen ha ganska stora räntemarginaler. Bankerna har en stor intjäningsförmåga tack vare att det är bristande konkurrens och de kan tjäna pengar i alla lägen. Nu, mitt under en djup lågkonjunktur och hög arbetslöshet, har bankerna ändå höga vinster tack vare att de kan ha stora marginaler på bolånen. Det ökar kostnaderna för bolånetagarna, säger han.

Men till skillnad från många andra ser Lars E O Svensson fördelar med ett slags oligopol på bankmarknaden.

– Det ger bankerna höga vinster som gör att de inte behöver ta så stora risker i sin verksamhet. Så det faktum att vi har oligopol och bristande konkurrens bidrar till den finansiella stabiliteten. Om man i stället har en massa småbanker som konkurrerar med varandra och försöker grabba åt sig marknadsandelar tenderar de att ta större risker, de lånar ut med sämre kreditprövning för de vill expandera snabbt. Det kan skapa problem.

• LÄS ÄVEN: De är sämst på att betala av på bolånet

Så oligopolet är bra?

– Ja det är positivt när det gäller finansiell stabilitet, men negativt ur effektivitetssynpunkt eftersom det blir dyrare för bolånetagarna.

Du sa vid det senaste penningpolitiska mötet: att sänka bostadspriserna med 10 procent med hjälp av reporäntan skulle innebära 6 procent lägre BNP och 150000 nya arbetslösa.

– Ja, det är ju fantastiskt höga kostnader för att påverka bostadspriserna med penningpolitiken. Därför tycker jag att man ska använda andra medel som bolånetaket. Finansinspektionen har visat i en rapport att det har funkat och har fått effekt. För första gången sedan 2002 faller nu belåningsgraden för nya bolån.

Men i den rapporten framgår också att flera tar blancolån för att klara bolåentaket, det vill säga dyrare lån?

– Ja, den möjligheten finns ju, men bankerna gör enligt FI:s rapport mycket noggranna kreditprövningar. Det är en viktig poäng i rapporten. De som får ta högre lån har höga inkomster och egen förmögenhet.

Det var i maj 2007 som Lars E O Svensson blev vice riksbankschef och det sexåriga mandatet går ut om några månader, i maj 2013. Om uppdraget förnyas vet han inte, och om han skulle tacka ja har han inte tagit ställning till än.

• LÄS MER: Ingves vill begränsa skuldsättning

• PERSPEKTIV: Livlig diskussion vid senaste räntemötet

Populära quiz på nliv.se:

Quiz: Telia och skandalerna

Vad kan du om världens valutor?

Har du koll på snabbmatskedjorna?

Har du koll på svenska finansministrar?

Kan du räkna med procent?

Känner du igen kända reklamslogans?

  • Kopiera sidans adress

Fakta

Ålder: 64 år.

Bor: Södermalm, Stockholm.

Familj: Sonen Erik och ”kärestan” Louise.

Karriär/bakgrund: Civilingenjörsexamen 1971 vid KTH, teknisk fysik. Filosofie doktor 1976 i nationalekonomi vid Stockholms universitet. Professor 1984 vid Institutet för internationell ekonomi, Stockholms universitet. Professor 2001 vid Princeton-universitetet i USA.

Intressen: Umgås med familj och vänner, läsning, film, träna på Friskis & Svettis.

Senast lästa bok: Ola Larsmos ”Förrädare”.

Lars EO Svensson om...

…en amorteringslag
– Om man ser bolån i förhållande till disponibel inkomst, så är det så att ett amorteringsfritt lån i förhållande till disponibel inkomst i snitt kommer att halveras på arton år, eftersom disponibel inkomst stiger i snitt med ungefär 4 procent per år och därmed fördubblas på 18 år. Så ett amorteringsfritt lån innebär ändå en amortering i förhållande till disponibel inkomst, kan man säga. Annars tycker jag att det viktiga är att hushållen har korrekt information om räntekostnaderna och sina ekonomiska möjligheter och kan fatta rätt beslut. Så då kan hushållen själva bästa avgöra om de vill amortera eller investera i andra tillgångar. Man kan se amorteringskrav som ett tvångssparande. Låntagarna tvingas spara i form av amortering på sitt lån i stället för att välja själv på vilket sätt man sparar.

…att Obama omvaldes som president
– Ur ekonomisk-politisk synvinkel verkar det som att Obama har en mycket bättre finanspolitik än vad Romney hade, att döma av vad som är känt om alternativen. Det finns väldigt stora problem i USA, i och med att kongressen ser ut som den gör och de låsningar som följer. Så det kan bli en hel del problem med den amerikanska finanspolitiken framöver, när presidenten och de två kamrarna, senaten och representanthuset, inte kommer överens.

…den minskande kontanthanteringen
– Det är naturligt att betalningsväsendet utvecklas, och med allt mer effektiva elektroniska betalningsmedel och betalkort så det är naturligt att man använder mindre kontanter. Kontanter är ett ganska ineffektivt betalningsmedel för det är förenat med en hel del hanteringskostnader och det ökar rånrisken. Själv betalar jag det mesta med kreditkort.

Visa mer fakta

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 16.15
0,64% 509,46 SEK

1 mån:
7,51%
Årsskiftet:
7,51%
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
SCA

”Johansson fortsätter med tigandets strategi”

Jan Almgren: Bolagets presskonferens i dag var surrealistisk.

SCA:s vd: ”Har det varit värt det”?

intervju

Jan Johansson har funderat över sin framtid.

Qatar Airways blir ny British Airways-ägare

flygindustri

Går in med 15 miljarder kronor.

Johansson pressas nu även av analytikerna

”Finns förväntan på svar om privatplanen”.

Flög fruar och barn med affärsjet

svd granskar

Läs hela granskningen av SCA.

Vart flög SCA-vd:n
för tre miljoner?

Nlivquiz

Testa dina kunskaper om veckan.

Northlands gruva nära Pajala respektive ARKIVBILD på Harry Rantakyrö 2008. Gruvkonkursen

Utredning om mutbrott
efter Pajala-avslöjande

Åklagare inleder förundersökning efter SvD:s granskning.

Många namn på dubbla stolar

Starka kopplingar mellan gruvbolaget och folkvalda.

Förlorade en miljard dollar på kursfallet

Alibaba

Jack Ma är inte längre rikast i Kina.

Tunga investerare backar upp startup

Urb-IT ska hjälpa lokala företag med e-handel.

Jay-Z lägger bud på Spotifys konkurrent

Nu rusar aktien på Stockholmsbörsen.

Altor i slutfas för att ta Dustin till börsen

Handelsstart beräknas kunna ske i februari.

Riksbanken växlade bort skattemiljarder

Beslutet att sälja av dollar gav storförlust.

2 minuter Webb-tv

”Ingen tvekan om vilken bank som går bäst”

Webb-tv: Jan Almgren om rapportfloden inom bankvärlden.

Under förväntan – sjunker på börsen

Tele2

Gick sämre än väntat på flera punkter.

Obama: Staten bör utöka sina utgifter

Vill avsluta de breda budgetnedskärningarna.

Detta händer fredag 30 januari

Rapporter

Tele2 kl 7.00, SCA kl 8.00, Beijer kl 8.00, Nordnet kl 8.30.

Spotify till börsen först under nästa år

Ska skaffa fram halv miljard dollar i riskkapital.

Google känner av ökad konkurrens

Rapporten för sista kvartalet en besvikelse.

Kina tror på en stark euro

Ska utöka samarbetet med och investeringarna i Europa.

Amazon gjorde vinst på 214 miljoner dollar

Rapport

Bättre delår än väntat i fjärde kvartalet.

Bli inte lurad – sju punkter att checka av

Bolån

Många betalar alldeles för mycket.

Räntekartan ger dig tyngd

nytt verktyg

Betalar du för mycket för lånet?

Bästa sättet att få låg ränta: Jobba på bank

Bolån

De bankanställda erbjuds superräntor.

Apple kan ge 556 dollar till alla i USA

teknik

Ingen kommer i närheten av jätten.

Det här skulle Apple kunna köpa

Lista

Bolagets pengar räcker till en hel del.

två minuter Webb-tv

”Arbetsförmedlingen på Hisingen jublar just nu”

Volvos satsning ger jobb – men finns utmaningar för industrin.

Eurasien fortsätter
sätta käppar i hjulet

Telia

Vd Dennelind om det gångna kvartalet.

Prisrally på lyxhus
i The Hamptons

bostad

Medianpriset är nu 975 000 dollar.

Det blir presidentens
nya Air Force One

Bildspel

Boeing vann uppdraget på walk over.

Atlas Copco slår till
med superutdelning

Rapport

Men vinsten blev mindre än väntat.

Annika Falkengren, SEB:s vd. webb-tv Webb-tv

Falkengren: Negativa sparräntor inte omöjligt

SEB:s vd lämnar ändå ett lugnande besked till småspararna.

”Riksbanken borde införa negativ ränta”

Myndigheten: Schweiz har visat att det går.

Optimistisk Faxander jublar över valutan

Sandvik vinnare på börsen efter rapport.

Grekland motsätter sig nya sanktioner

ryssland

Vill svartlista ett flertal personer.

”Apple bästa köpet
på flera decennier”

Aktien har gått upp 300 procent på fem år.

Hushållen lånar mer pengar

Totalt uppgick hushållens lån i december till 3 067 miljarder kronor.

Aktien rusade direkt efter börsöppningen

BÖRSEN

Dagens vinnare efter positiv rapport.

Sandviks vd rider
på valutavågen

rapport

Ökad vinst – men här är orosmolnen.

SvD i New York
Aktarer Zaman, 23 år, grundare av Skiplagged.

Han avslöjade flygens dolda rabattbiljetter

22-årigt snille byggde succésajt – stäms av resebranschen.

Nya Räntekartan

Betalar du för mycket för ditt bolån? Klicka här!

SvD granskar SCA:s flyg
Flygplansflottan i Bromma Business Jet, som SCA äger tillsammans med Sandvik och Industrivärden, har helt nyligen utökats med två flygplan av modellen Falcon 7X.

Miljöprofilerade SCA tar med både fruar och barn på bolagets affärsflyg.

FOTO: Dassualt

SvD Story

Följ med till krisens Lettland med SvD Story – en helt ny digital läsupplevelse.

Webb-tv: Fröberg testar

Följ med SvD:s Jonas Fröberg och Magnus Hjalmarson Neideman på fartfyllda biltester.

2 MINUTER
SvD Näringslivs Andreas Cervenka och Katarina Hugo i "2 minuter".

Se alla avsnitt av SvD Näringslivs nya webbserie

FOTO: SvD.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 16.14+0,6 %509,48
Nasdaq, 16.14-0,3 %4 670,01
DAX, 16.15-0,3 %10 700,35
FTSE, 16.00-0,1 %6 801,39
Nikkei, 16.27+0,4 %17 674,39
Visa fler index

Valutor

Euro, 16.29-0,4 %9,33 SEK
USD, 16.29-0,3 %8,25 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 16.29+1,2 %49,59
Guld, 16.29+0,7 %1 265,32
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 08.14+0,0 %0,04 %
5 år, 16.00+0,3 %0,19 %
Visa fler räntor
Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Bloggar
SvD Näringslivs profiler Patricia Hedelius och Jonas Fröberg.

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

FOTO: SvD/Montage.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook