Borgs ränteförbud en
fasa för kommunerna

Miljoner att mista Anders Borgs förslag att begränsa räntesnurrorna kan bli en hård ekonomisk smäll för landets kommuner: upp emot en halv miljard kronor enligt SKL:s uträkningar. Lunds kommuns bostadsbolag LKF räknar med minst 10 miljoner kronor per år i uteblivna intäkter till kommunen.

FOTO: Magnus Hjalmarson Neideman

Regeringens lagförslag om en begränsning av så kallade räntesnurror har fått utstå mycket kritik sedan det först presenterades i våras. Så väl företrädare ur näringslivet som flera av remissinstanserna har gått till angrepp mot finansminister Anders Borg (M) och hans lag som de kallar ”rättsosäker”. En repris bjöd Lagrådet på i början av sommaren när förslaget även där hamnade under sågen.

Men det är inte bara näringslivet och de juridiskt sakkunniga som läxar upp finansministern. Nu ryter även Sveriges kommuner och landsting, SKL, till mot regeringen.

Bakgrunden är lite snårig men något förenklat så fungerar det så här: När kommunala bolag lånar pengar gör de ofta det via sina respektive kommuner. I vissa fall lånar de kommunens ”rating” för att få bra villkor på lånemarknaden. Båda metoderna ger dem en ränta som många gånger är lägre än om bolagen tar lån på egen hand. För att de kommunala bolagen inte ska få fördelar mot övriga marknaden måste företagen betala en avgift till kommunen som motsvarar mellanskillnaden mot ett marknadslån.

Skulle Borgs förslag bli verklighet så förbjuds ränteavdrag på alla interna koncernlån – förutsatt att de inte godkänns av Skatteverket. Den processen vill bolagen undvika och ger sig i stället ut på den öppna marknaden i jakt på pengar – med följd att avgifterna försvinner som en inkomst för kommunerna.

Enligt SKL:s skatteexpert Lars Björnsson skulle förslaget, som alltså ska göra livet svårt för bolag som försöker smita skatt, kosta Sverige uppemot en halv miljard kronor årligen i uteblivna inkomster.

–Vi lånar generellt sett ut för billigt till bolagen och har därmed inga förhöjda räntenivåer som de bolag regeringen vill komma åt med lagförslaget. För det kommunala bolaget spelar det här ingen roll, de får samma räntekostnad oavsett om de lånar själv eller av kommunen. Lidande blir däremot kommunen som blir blåsta på en massa pengar.

–Vi räknar med att förlora ett antal hundra miljoner på det här, och de pengarna går inte till staten utan till dem som lånar ut pengarna, säger Lars Björnsson.

Lunds kommuns Fastighets AB, LKF, är ett av de företag som redan nu förbereder sig för en ny ordning om Anders Borg och regeringens förslag godkänns av riksdagen. Inför byggnationen av bland annat partikelacceleratorn ESS och forskningsanläggningen Max IV, har LKF planer på att utöka bostadsbeståndet så att inflyttade forskare och personal har någonstans att bo när anläggningarna står klara.

Men innan de vet hur lagförslaget faller ut vågar LKF, enligt ekonomichefen Igny Winberg, inte göra några större investeringar med lån från kommunen med risk för att de inte godkänns av Skatteverket.

–Lund har stort behov av att producera lägenheter och investeringarna kommer att bli väldigt kännbara med en lånestock som kommer att öka med fyra miljarder på sex år. Därför är det av stor betydelse hur vi finansierar våra lån, säger hon.

Skulle förslaget bli verklighet i sin nuvarande form kommer kommunen gå miste om cirka 10 miljoner kronor årligen från bostadsbolaget, enligt LKF:s uträkningar. Pengar som annars skulle ha kommit ur avgiften.

–Vi får samma lånekostnader i våra böcker men eftersom vi tillhör Lunds kommuns koncern är det att föredra att vi arbetar tillsammans med vår ägare genom att kommunen får mellanskillnaden för räntekostnaden. Det skulle bli 10 miljoner kronor mindre i ersättning per år.

–Är det då en kommun med ett svagare bolag så är mellanskillnaden större vilket gör att kommunen får ännu mindre i ersättning, säger Igny Winberg.

När inte finansminister Anders Borg finns på plats under sommaren hanterar finansmarknadsminister Peter Norman (M) frågor som rör regeringens lagförslag. Han menar, i motsats till SKL:s Lars Björnsson och Igny Winberg, att lagförslaget inte skulle innebära några direkta problem för landets kommuner.

–Vi har en dialog med SKL om detta och har en uppfattning att de inte behöver vara oroliga. Det här handlar om så kallade aggressiva skatteupplägg och ska därför inte påverka deras normala verksamhet.

Det innebär alltså att SKL:s skatteexpert har fel i sin analys?

–Det är inte vår bedömning säger jag. Vår bedömning är att alla de flesta kommuner har normala internbanker med normala räntesatser där detta inte kommer att påverkas, säger Peter Norman.

SKL:s önskan är enligt Lars Björnsson att förslaget görs om kraftigt eller att kommunerna helt undantas.

Regeringens lagförslag kom för några veckor sedan tillbaka från remiss hos Lagrådet. Regeringen har tidigare sagt att lagen ska finnas med i höstens budgetproposition.

§

Igny Winberg är ekonomichef på Lunds Kommuns Fastighets AB. Hon oroas nu över att intäkter i mångmiljonklassen kommer att gå kommunen förlorade om det kritiserade lagförslaget skulle bli verklighet och innan de vet vilket utfallet blir kommer fastighetsbolaget inte heller våga att göra några större investeringar.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) anser att de flesta av landets kommuner inte kommer påverkas av förslaget.


  • Kopiera sidans adress

1 / 2
miljard kronor skulle Sverige kunna bli utan, enligt SKL, om förslaget antas.
Kommunala bolag lånar ofta pengar via sina respektive kommuner. I vissa fall lånar de kommunens ”rating” för att få bra villkor på lånemarknaden.
För att bolagen inte ska få fördelar gentemot den privata marknaden måste de kommunala företagen betala mellanskillnaden i form av en avgift till kommunerna. Detta regleras i lagen för allmännyttiga bostadsbolag.
Skulle regeringens lagförslag bli verklighet blir
alla interna koncernlån, inklusive kommunernas, förbjudna om de inte bedöms vara affärsmässigt berättigade. En bedömning som avgörs av Skatteverket eller i domstol.
För att undvika att nekas skattemässiga avdrag på räntorna väljer de kommunala bolagen i stället att låna pengar på den öppna marknaden till betydligt högre ränta än via kommunerna.
Det gör att kommunerna blir utan mellanskillnaden som i värsta fall kostar landet upp till en halv miljard kronor per år i uteblivna inkomster, enligt SKL:s uträkningar.

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
-0,23% 436,11 SEK

1 mån:
-3,08%
Årsskiftet:
2,94%
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
Perspektiv | Tomas Lundin

Hårt stresstest av EU:s 130 största banker

”När bankerna stresstestades 2011 var det ett skämt.”

De sparar el med hjälp av datorspel

Minskade elförbrukning och sparade pengar.

Bostadsköparna:
Vi har ingen koll

Undersökning

Sätter sin tillit till banken.

PTS mörkade PM
om datalagring

Digitalt

Ville inte att det skulle bli offentligt.

Bertil Hult. SvD Möter Bertil Hult

”Det var inget svårt
beslut att lämna Sverige”

Men efter 40 år har han ännu hjärtefrågor i det gamla landet.

Lyxig direktörsvagn som fått rätt motor

biltest

Men är Bentleyn tillräckligt diskret?

Lars-Åke Liljeqvist, direktionschaufför på SAF och Svenskt Näringsliv i 38 år, uppskattar kvalitetskänslan i materialvalen. Webb-tv

Proffset: ”Det är en fantastisk bil”

tv

Näringslivsveteran hjälper SvD att provköra Bentleyn.

Actionbilarna från
80-talet prisrusar

"De som hade planscherna har nu pengarna."

”Vilka bilar tycker du att vi ska testa?”

Krönika

Relevant – men också något extra.

Guide: Så gör du för att ta ut pensionen

Hit måste du vända dig för att få pengarna.

Saab-överklagande
avfärdas av domstol

Fordon

Nu kan turerna med Spyker vara över.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och tidigare finansministern Anders Borg (M). bnp-prognoser

Ekonomisk hyllning
till förra regeringen

SHB-ekonomen: ”De lämnade över en fantastisk jobbmaskin.”

Aristokrat utmanar
efter smutsig debatt

Porträtt

Presidentvalet i Brasilien en rysare.

LO vill skrota överskottsmål

Facket

Föreslår införande av ett balans- eller underskottsmål.

Här bygger de upp
världen i ”Avatar”

Lista

Världens häftigaste nya nöjesparker.

Utrustningsdetalj
i VW lockar biltjuvar

If: ”Varje stöld kostar oss upp till 50 000”.

Nyhetsrummens ”sista lejonkung”

porträtt

Watergate blev Bradlees höjdpunkt.

Eniros vd: ”Jag ser
inga röda flaggor”

Krisbolag

Stefan Kercza är inte orolig.

Så ska han säkra
Ericssons framtid

Intervju

Hans Vestberg om det nya spåret.

Svenskt under ytan
– dykbåtar på export

U-farkoster

”Vi säljer inte till Ryssland.”

Anders Magnerfelt, fd attackdykare i försvarsmakten, nu testansvarig och Carl Runemar, affärschef. Bildspel

Bildspel: Så ser farkosterna ut

Här kan du se SvD Näringslivs bilder på dykbåtarna.

de 34 miljarderna

”Det kunde lika gärna ha stått tusen miljarder”

Fonden är egentligen bara ett konto – med obegränsad kredit.

Därför vände LKAB
till miljardförlust

Gruvor

Samhällsomvandlingen kostar på.

Kronprinsessan tar över fondimperium

porträtt

Är sjunde rikaste kvinnan i världen.

svd avslöjar

Granskningen anklagar Vinnova för miljonslöseri

Satsningarna har inte effekt på sysselsättning eller tillväxt.

Grabau försvarar Kinneviks noteringar

zalando och rocket

”Kursfall är inte ovanligt”.

Procter & Gamble knoppar av Duracell

Framstår som bästa alternativet i dagsläget.

Tumnagel till Volvo ab Webb-tv

Svarar på stenhårda kravet från ägarna

Persson: "Enorm vilja att det här ska bli bra".

Gotlandsbåten prövas av ARN

Sålde totalt 40 000 biljetter – men tvingades ställa in samtliga turer.

Ericssons rörelsevinst blev sämre än väntat

kvartal

Lägre försäljning i Nordamerika.

SvD Börsforum

Låna 10 miljoner kronor i timmen?

makro

"Är som gjort för att skapa förvirring."

Rysk bank vill pröva sanktioner

EU-sanktioner mot Sberbank, störst i Ryssland, infördes i somras.

Avanza börjar erbjuda handel från 1 krona

Aktier

Ska befästa bankens prisledarposition.

Tror att snus kommer fortsätta växa i USA

Bättre vinst än väntat i Q3 för Swedish Match.

Vinnarna på börsen efter rapporterna

Så går det för Volvo, Eniro och Ericsson.

Bra fart i brittisk ekonomi

Fortsatt bra tillväxttakt – BNP steg med 3,1 procent.

Var satsas 2 miljarder på ökad bemanning?

Quiz

Testa vad minns du från gångna veckan.

Minecraft-staden
tog två år att bygga

Digitalt

Här kan du gå på rundtur i Titan City.

Intäkterna har rasat
för krisbolaget Eniro

Dementerar uppgift att styrelsen ska lämna.

bostad
Bostadsrätter på Lilla Essingen i Stockholm.

Här har priset på borätter stigit mest

Skiljer 47 700 kronor per kvadratmeter.

FOTO: Tomas Oneborg

Tema: Tjänstebil
”Alla måste älska elbilen”, säger lantbrukaren Arthur Buhrenstjerna och syftar på att varje gång dieselpickupen står parkerad sparas pengar. ”Både vi själva och våra anställda trivs mycket bra med vår Nissan Leaf, och man lär sig snabbt att köra så snålt som möjligt”, säger han om bilen som han och hustrun Catherine Buhrenstjerna köpte för ett år sedan.

”Vi sparar cirka 3500 i månaden”

FOTO: Karin Grip

2 MINUTER
SvD Näringslivs Andreas Cervenka och Katarina Hugo i "2 minuter".

Se alla avsnitt av SvD Näringslivs nya webbserie

FOTO: SvD.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %436,11
Nasdaq, 23.40+0,7 %4 483,72
DAX, 17.35-0,7 %8 987,80
FTSE, 17.35-0,5 %6 388,73
Nikkei, 08.20+1,0 %15 291,64
Visa fler index

Valutor

Euro, 00.02+0,1 %9,19 SEK
USD, 00.01-0,1 %7,25 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 22.59-0,7 %86,19
Guld, 23.13-0,0 %1 230,90
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 15.58-0,0 %0,09 %
5 år, 16.10+0,1 %0,36 %
Visa fler räntor
Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar
SvD Näringslivs profiler Patricia Hedelius och Jonas Fröberg.

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

FOTO: SvD/Montage.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook