Vi har alla fått lära oss, somliga den hårda vägen, att våra framtida pensioner påverkas att hur finansmarknaden utvecklas. Vi har också lärt oss att vi ska vara långsiktiga och något mer långsiktigt än pensionssparande finns ju inte. Många har därför satsat stenhårt på aktier och den som nu börjar närma sig pension med vetskapen om att en eskalerad eurokris kan få börsen att störtdyka har det ganska svettigt. Men, som man säger, det finns ju inga garantier.

Det är intressant att det är just i bankerna som de här avtalen är vanligast. Det rimmar illa med hur de tänker vad gäller kostnader och risk.

Peter Challis, utredare på Aktiespararna.

Eller finns det kanske det? SvD Näringsliv har gått igenom pensionsavtalen i börsens 50 största svenska bolag och hittat vd:arna med guldavtalen. Här har deras arbetsgivare låst in sig i enormt dyra pensionslöften som i vissa fall resulterat i årliga pensionsavsättningar på långt över 10 miljoner kronor.

Det här är en typ av avtal – så kallade förmånsbestämd pension – som de flesta börsbolag övergett för länge sedan just därför att de riskerar att bli hiskeligt dyra. Det normala är istället att arbetsgivaren betalar in en på förhand bestämd premie och den enskilde får sedan själv bestämma hur pengarna ska placeras. Arbetsgivaren har då inget ansvar utöver den betalda premien och det är den enskilde som tar smällen om börsen faller.

• LÄS OCKSÅ: Därför måste du jobba två år extra

Fakta

En förmånsbestämd pension ger en på förhand bestämd ersättning och förvaltningen av sparkapitalet formas för att möta det åtagandet. Utfallet i en premiebestämd pension går däremot inte att förutse, det blir vad det blir beroende på hur stort sparandet är och vilken avkastning det ger.

En premiebestämd pension kan innehålla en förmånsbestämd del, så kallad traditionell pensionsförsäkring.

Vi har nu hittat sex vd:ar med pensioner som ingen börsorkan i världen rår på. Det är Tom Johnstone på SKF, Anders Nyrén på Industrivärden, Johan Malmquist på Getinge samt tre bank-vd:ar: Annika Falkengren på SEB, Christian Clausen på Nordea och Pär Boman på Handelsbanken. De har unika avtal som innebär att arbetsgivaren lovat dem en viss andel av lönen i pension, oavsett hur deras pensionssparande utvecklas. Faller börsen, ökar helt enkelt bolagets pensionsskuld till vd:n.

I takt med att finansmarknaden blir allt skakigare är det allt färre arbetsgivare som velat låsa in sig i avtal där man garanterar en viss pensionsnivå. Det är ingen slump att alla de sex vd:arna har suttit länge på sina poster – det är tveksamt om de hade fått samma fördelaktiga villkor om de tillträtt idag.

Intresseorganisationen Aktiespararna har i åratal slagits för att den här typen av garanterade pensioner ska försvinna.

– Vi tittade bland annat på Handelsbanken i samband med bolagsstämman i våras och kom fram till att banken hade pensionsåtaganden på 2,5 miljarder kronor utslaget på 79 höga chefer, säger Peter Challis som är utredare på Aktiespararna.

Eftersom det är företaget som tar risken kan de här pensionslöftena innehålla obehagliga överraskningar, förklarar han.

– Det kan handla om väldigt många miljoner kronor och det är intressant att se att det är just i bankerna som de här avtalen är vanligast. Det rimmar ju illa med hur banken normalt tänker vad gäller kostnader och risk, säger Peter Challis.

– Vårt krav har varit att börsföretagen måste gå ifrån den här typen av avtal, det är inte acceptabelt när det far iväg på det här viset. Aktieägarna har inget att vinna på att man sluter sådana här avtal med höga chefer.