Välkommen till Näringsliv Live. Jag ska guida dig genom förmiddagens nyhetsflod. Nu kör vi!
Butikskedjan Hemtex har under morgonen redovisat negativa siffror i sin rapport för det första kvartalet i år. Resultatet efter skatt landade på - 37,3 miljoner kronor.
Hemtex ökade dock sin nettoomsättning och förlusten var avsevärt lägre än samma period förra året vilket trots allt får heminredningskedjan att tala om en positiv trend.
”Jag vill dock understryka att marknadsläget är svårbedömt och vi kan därför inte förvänta oss en positiv draghjälp i ett kortare perspektiv”, säger tillförordnade vd:n Peder Larsson enligt nyhetsbyrån Direkt.
Finnairs passagerartrafik steg med 10,2 procent i april jämfört med samma månad i fjol (mätt i betalda passagerarkilometer (RPK)), rapporterar nyhetsbyrån Direkt nu på morgonen.
Statoil redovisar ett resultat före skatt på 57,4 miljarder norska kronor för det första kvartalet 2012. Det är drygt sju miljarder mer än samma period förra året och betyder att det norska olje- och gasbolaget  slog analytikernas vinstförväntningar på omkring 53,9 miljarder norska kronor med god marginal, rapporterar SME Direkt.
Telia Sonera ökar sitt ägande i den litauiska operatören TEO LT. Bolaget har beslutat att förvärva 7,87 procent av aktierna från East Capital och kommer därmed äga totalt 76,16 procent av bolaget. Telia SOnera kommer även lägga ett bud på resterande aktier i TEO LT. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Saab:s före detta informationschef Eric Geers säljer enligt uppgift en BMW på Blocket. Varför han har ägt ett fordon från den tyska konkurrenten är oklart. SvD Näringsliv ber att få återkomma i ärendet under dagen.
Ratos före detta vd Arne Karlsson avslutade med röda siffror. Karlsson avgick vid bolagets årsstämma i mitten av april och rapporten för det första kvartalet i år visade på ett resultat efter skatt på -3 miljoner kronor, jämfört med 627 miljoner kronor plus motsvarande period förra året. Resultatraset förklaras dock av flera jämförelsestörande poster.  Rensat för dessa poster sjönk vinsten före skatt med 19 procent till 161 miljoner.
Terminerna för de ledande europeiska börsindexen pekade lätt nedåt inför tisdagens börsöppning. Stockholmsbörsen har också inlett med nedgång under den första halvtimmens handel.
Här följer du och får stenkoll på börsen via vår sajt: http://bors-nliv.svd.se/
Telia Soneras aktie steg med 1,2 procent efter beskedet att bolaget ökar sitt innehav i den litauiska operatören TEO LT. Den svensk-finska telejätten har även aviserat att man ska lägga ett bud på resterande aktierna i bolaget.
Ericsson steg efter öppning med 0,4 procent. Bolaget har fått en order från T-mobile i USA där man ska delta i arbetet med att uppgradera operatörens nät till mobilt bredband med lte-teknik. Det skriver Ericson i ett pressmeddelande. Det är oklart hur stor del av kakan som tillfaller Ericsson men totalt ska ordern vara värd 4 miljarder dollar.
Kuriosa: BMW:n som Saab:s före detta informationschef Eric Geers säljer på Blocket är av modellen Z4 coupé. Årsmodellen är 2008 och bilen har endast haft en ägare enligt annonsen.
Sveriges BNP stiger med 0,7 procent i år och 1,9 procent under nästa år. Den bedömningen gör SEB:s ekonomer i en ny konjunkturrapport skriver TT. Arbetslösheten beräknas stiga från 7,5 procent i år till 7,9 2013. Inflationen bedöms ligga stilla. Vad gäller reporäntan är bankens bedömning att den kommer ligga på 1,25 procent vid det här årets slut och att Riksbanken därefter låter den vara kvar på den nivån under 2013.
Ratos nya vd Susanna Campbell anser att det makroekonomiska klimatet präglas av ”extrem osäkerhet” just nu och menar att det är svårt att dra slutsatser för resten av året. Det skriver di.se. Private equity-bolaget visade ett resultat på -3 miljoner för årets första kvartal. Aktien backade med 5,2 procent under förmiddagens handel.
Kronan har under förmiddagen varit stabil mot både euron och dollarn. Svenska marknadsräntor steg dock något, den tvååriga från 1,05 procent i går till 1,06 i dag och den tioåriga från 1,66 till 1,67 procent. (TT)
Att Stockholmsbörsen öpnnat negativt under tisdagen anses framförallt bero på den på nytt uppblossande oron för Greklands ekonomiska kris. Landets största parti, Ny Demokrati, har misslyckats med att bilda en koalitionsregering efter helgens val där de etablerade partierna backade kraftigt. Enligt flera bedömare talar nu mycket för att Grekland går till nyval redan inom någon månad.
Här kan ni läsa min och Jacob Bursells text om den ökande klyftan mellan två läger av ekonomer och politiker med helt olika syn på hur den europeiska krisen ska hanteras.
Fritidsresors ägare och Europas största resebolag, TUI Travel, redovisar på nytt en förlust för de sex första månaderna under bolagets räkenskapsår. Nettoförlusten ökade med 4,3 procent mellan oktober och mars till 288 miljoner ound - motsvarande cirka 3,2 miljarder svenska kronor. Orsaken uppges vara svag utveckling i Frankrike rapporterar TT-AFP.
Yahoo-chefen som ljög om en examen i datorvetenskap har nu bett de anställda om ursäkt skriver den tyska tidningen Spiegel Online. Frågan är om Scott Thompson därmed lyckas rädda sig kvar på vd posten som han tillträdde så sent som i januari i år. Thompson uppgav i sitt cv att han hade en examen i datorvetenskap från Stonehill Collage från 1983. Problemet är att Stonehill inte erbjöd den typen av examen förrän 1987, vilket investmentbolaget Third Point nyligen uppmärksammade.

Kristyngda flygbolaget SAS kan glädjas åt positiva siffror för passagerartrafik som steg i april med 7,9 procent jämfört med samma månad året före. Den så kallade kabinfaktorn, som visar hur pass fyllda flygplanen är, steg med 1,2 procentenheter till 75,5 procent rapporterar TT.
Konkurrenten Finnair gick också bra i april. Deras passagerartrafik steg med 10,2 procent jämfört med samma månad året innan.

Mitt Romney anser att han har ”stor del i” den amerikanska bilindustrins återhämtning efter den djupa kris som branschen befann sig i vid den förra finanskrisen. Detta trots att han öppet motarbetade Obama-administrationen räddningspaket till de amerikanska biljättarna. ”Let Detroit go bankrupt” var Romney's budskap när han 2008 intervjuades i New York Times. Hur repubilkanernas presidentkandidat på detta sätt hjälpte till att rädda bilindustrin är oklart.
Starka siffror från Tyskland

Industriproduktionen i Tyskland steg med 2,8 procent i mars jämfört med månaden innan. Väntat var en uppgång med 0,8 procent.
Teknikkonsult håller måttet

Sweco kom med en rapport för en stund sedan och siffrorna infriade förväntningarna. Vd Mats Wäppling är nöjd.
Nytt toppmöte i EU-land

De europeiska ledarna ska ha ett informellt middagsmöte den 23 maj, uppger EU-ordförande Herman van Rompuy i ett uttalande för en stund sedan. Uppgiften kommer från Bloomberg News och återges av Nyhetsbyrån Direkt.
Fortsatt minus på Stockholmsbörsen

Oron över den framtida utvecklingen i Euroland fortsätter att sätta sin prägel på börserna, även på den här hemma.
”EU fortsatt fullt engagerade stötta Grekland”

EU förblir fullt engagerade att stödja Grekland och avvaktar bildandet av regeringensade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso vid en presskonferens på tisdagen.
”Det pågår en process att bilda en ny regering och vi respekterar den processen. Vi väntar på resultatet av processen och jag vill inte föregripa den”, sade han på en fråga vad som händer om en ny grekisk regering motsätter sig euroländernas och IMF:s ekonomiska program.
”Programmet är avgörande för Grekland för att kunna återvända till marknaden och återfå förtroendet”, fortsatte han.
Allt detta enligt Direkt som följt utvecklingen på plats via sin utsände.
Krisen kommer tvinga Spanien till nödlån

SEB:s ekonom tecknar en dyster konjunkturbild för eurozonen. Även Sverige påverkas.
Holmen slog analytikernas förväntningar.

Skogskoncernen presenterade ett rörelseresultat på 560 miljoner kronor för det första kvartalet 2012. Det var visserligen bara 2 miljoner mer än samma period förra året men analytikerna hade enligt SME Direkt räknat med ett resultat på 427 miljoner kronor.
Rapporten fick snabbt aktien att stiga med 3,6 procent.
Strejk hotar på bilprovningen

Fackförbundet Unionen har accepterat medlarnas bud på biiprovningens område. Men eftersom arbetsgivarorganisationen Almega säger nej talar mycket för strejk på bilprovningarna i morgon rapporterar TT.
Stärkt förtroende för ekonomin bland USA:s småföretagare

Det visar index från NFIB, National Federation of Individual Business, på tisdagen enligt Bloomberg News. NFIB:s index steg till 94,5 i april från 92,5 föregående månad. Analytikerna hade i en enkät från Bloomberg News räknat med en uppgång till 93,0.
Bildt (M) syrlig om uppmaning till tillväxtpolitik

SvD Näringsliv skriver i dag (här) om att allt fler ledande ekonomer bland annat nobepristagaren Paul Krugman och stjärnekonomen Nouriel Roubini, även kallad Dr Doom, höjer röster för mindre åtstramningspolitik och mer tillväxtpolitik för att ta Europa ur krisen.
Även EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso ställde sig i dag bakom ett starkare momentum i Europa för tillväxtåtgärder, rapporterar nyhetsbyrån Direkt.
Sveriges finansminister Anders Borg tillhör de som hittills hårdnackat har hållit emot. Och utrikesminister Carl Bildt håller sig till partilinjen. På twitter skriver han:
”Det låter som om vissa tror att underskott och skulder är vägen till tillväxt. Sanningen är att budgetbalans är den bästa basen för stabil tillväxt.”
Berlins nya storflygplats försenad

Berlin-Brandenburg International Airport, den tyska huvudstadens nya storflygplats som SvD Näringsliv skrev om i söndags, skulle enligt planen öppna den 3 juni. Men nu har invigningen skjutits upp på obestämd tid rapporterar AFP. Orsaken uppges vara att man inte har lyckats uppfylla kraven på brandsäkerhet.
Snabbkoll på börsen igen. Nu har Stockholm backat 0,5 procent. Kolla dina kurser här: http://bors-nliv.svd.se/
Sänkta förväntningarna på Ericsson

Analytikernas förväntningar på Ericssons resultat för helåret 2012 har i snitt justerats ned med 12 procent. Det visar SME Direkts sammanställning av 22 analytikers bedömningar.
Ericsson kunde dock presentera en stororder från operatören T-online i dag. Läs mer här.
Läs mer om Berlins försenade storflygplats här och här.
Sammanfattning av börsdagen sen eftermiddag

Stockholmsbörsen öppnade negativt på tisdagen i spåren efter den på nytt uppblossande grekoron. Därefter återhämtade sig index för att sedan återigen falla under den sena eftermiddagen och strax efter fyra ligga på -0,93 procent.

Dagens vinnare i Stockholm var teknikkonsulten Sweco som strax före kl. 16 rusat upp drygt 13 procent. 

Två andra bolag som gick bra på tisdagen var Telia Sonera (upp 1,79 procent) och Holmen (A-aktien upp 3,72 procent). Den förstnämda hade på morgonen aviserade att man ökar sitt ägande ii den litauiska operatören TEO LT.
Holmens uppgång kom efter att man slagit analytikernas vinstförväntningar med råge i rapporten för årets första kvartal som presenterades i dag.

Största förloraren ser ut att bli biomaterialföretaget Artimplant som backat 12,5 procent. Även Eniro hade vid fyratiden backat med 7,69 procent och Tele2 B med 7,96 procent.

Det största hotet för papperskoncernen Holmen, som under dagen lämnat en rapport som överträffade analytikernas förväntningar, är ökade kostnader för insatsvaror. Det sa bolagets vd Magnus Hall vid tisdagens rapportpresentation enligt nyhetsbyrån Direkt.
Förundersökning om korruption i Serafenaffären

Riksenheten mot korruption inledde på tisdagen en förundersökning om korruption med anledning av den omstridda försäljningen av vårdcentralen Serafen i Stockholm uppger SR Ekot.
Lite marknadsnoteringar mot slutet av dagen. Det var små rörelser i de svenska marknadsräntorna. Kronan blev något svagare mot både dollarn och euron.
Eftermiddagens svaga USA-statistik fick aktiekurserna på Stockholmsbörsen att backa ytterligare. När handeln stängde på Stockholmsbörsen hade OMXS-index gått ner med 1,4 procent till 319,5. Här kan du se hur det gick för dina aktier i dag.
Näringsliv Live tackar för i dag och återkommer i morgon. Flera spännande rapporter finns på agendan då, liksom förstås den fortsatta rapporteringen kring krisen i Europa. Ha en trevlig kväll!