Näringsliv Live 4 september

Hej och välkommen till Näringsliv Live. Idag kan du följa dagens nyheter tillsammans med mig, Josefin Jakobsson.

4 september 2012 kl 08:32 Visa: Senast Äldsta RSS

Hur går det för bilindustrin? Ny fordonsstatistik från SCB i dag. Det är en punkterna på dagens agenda som du hittar här.
Markant försvagning av industrikonjunkturen i Sverige. Inköpschefsindex i augusti föll till 45,1.
Inköpschefsindex i Sverige föll från 50,6 i juli till 45,1 i augusti. Det är den lägsta nivån sedan våren 2009.
Samtliga delindex i inköpschefsindex föll vilket visar på en bred nedgång i industrikonjunkturen, skriver Swedbank och Silf som tar fram indexet. Orderingången svarade för den största minskningen.
Endast en fjärdedel av tyskarna tycker att Grekland ska stanna i euroområdet, enligt tysk opinionsundersökning.
Nedgången i orderingången är tydlig på exportmarknaden, enligt inköpschefsindex även om Swedbank varnar för att dra för långtgående slutsatser av en månads siffra.
En ökad andel tillverkningsföretag minskade produktionen eller behöll den oförändrad under augusti, enligt inköpschefsindex.
En övervikt av industriföretag planerar en minskad eller oförändrad produktion de närmaste sex månaderna.
En  växande andel industriföretag genomförde personalneddragningar i augusti, enligt inköpschefsindex.
Riskkapitalbolag i skottgluggen även i USA. Flera av världens största riskkapitalbolags skatteupplägg kommer att utredas. Skatteuppläggen uppges kunna kan ha hjälpt bolagen att undvika skatter på hundratals miljoner dollar i USA. (FT)
Var tionde ny bolånetagare valde en bindningstid på minst fyra år i augusti, enligt SBAB Bank.
Populäraste bindningstiden är fortfarande tre månader. Enligt SBAB valde 57 procent av de nya låntagarna det i augusti.
Under augusti  registrerades 21 065 nya personbilar, vilket är en minskning med 13,6 % jämfört med samma månad förra året. Hittills i år, januari-augusti, har registreringarna minskat med 9,6 %. (Bil Sweden)
Lastbilsregistreringarna totalt minskade med 18,9 % under augusti till 3 595 jämfört med augusti 2011, enligt Bil Sweden.
Schweiz centralbankschef Thomas Jordan upprepar bankens åtagande om att försvara valutataket för francen, enligt Bloomberg News.
Allt färre husvagnar säljs i Sverige. Hittills i år har försäljningen minskat med 20 procent. Försäljningen av husbilar har minskat med 11 procent. Enligt Husvagnsbranschens riksförbund.
Bo Lundgren lämnar jobbet som chef för Riksgälden i förtid. På egen begäran vill han sluta 1 februari 2013 istället för när förordnandet som chef går ut 30 september.
Nya bilar minskade med 12,7 procent under augusti 2012 jämfört med augusti 2011, enligt SCB.
Dieselbilar stod för 63 procent av nyregistreringarna under augusti.
Bensinpriset stiger. Ledande bensinbolag höjde på måndagen priset på bensin med 15 öre litern. Efter höjningen kostar en liter 95-oktanig bensin 15:43 kronor. Sedan i fredags har bensinpriset höjts med 25 öre litern. (TT)
Försvarar euron. Fackcentralen FFC:s ordförande Lauri Lyly (motsvarande LO i Sverige) försvarar Finlands medlemskap i euron. Enligt honom har den finländska löntagaren och hela landet dragit nytta av euron genom att den skapat en låg och stabil ränte- och inflationsnivå.
Stockholmsbörsen har startat veckan uppåt: +0,55 procent just nu.
Kronan och räntan faller på det låga inköpschefsindexet. Kronan föll fem öre mot dollarn, medan svenska obligationsräntor sjönk – särskilt de med kortare löptider. Räntan på en tvåårig statsobligation föll från 0,86 till 0,80 procent. (TT)
Euroområdets inköpschefsindex steg från 44,0 till 45,1 i augusti och når därmed samma nivå som det svenska indexet som under augusti föll från 50,6 till 45,1. Index under 50 anses visa en ekonomi i nedgång.
Nytt jobb för Svennis. Han blir sportchef i den thailändska ligaklubben Bec Tero Sasana som för närvarande är fyra i högsta ligan.
Elbilskonsortiet Nevs skriver i ett pressmeddelade att man nått en överenskommelse med försvarskoncernen Saab och lastbilstillverkaren Scania om varumärket Saab.
Konkursförvaltarna uppger att försäljningen av Saab Automobile nu är fullföljd.
Elbilskonsortiet Nevs bilar kommer att heta SAAB, däremot får man inte använda den symbol som bl a Scania använder.
Oväntat högt brittiskt inköpschefsindex

Den brittiska industrins inköpschefsindex landade på 49,5 i augusti, upp från 45,2 i juli. Analytiker hade bara väntat sig en uppgång för index till 46,1, enligt Bloomberg News prognosenkät.
Även om indexet klådde förväntningarna så är det inte guld och gröna hedar för Storbritannien. Först ett värde över 50 ger en fingervisning om att aktiviteten inom tillverkningsindustrin ökar.
Marginell ökning av arbetslösheten

Färska siffror från Arbetsförmedlingen visar att antalet arbetslösa ökade med fyra personer under sista veckan i augusti, jämfört med veckan innan. Det innebär att cirka 224.000 personer definierades som arbetslösa vid månadsskiftet augusti/september.
Jämfört med samma vecka, vecka 35, förra året är det en ökning med 3.210 personer.
Stockholmsbörsen upp 0,1 procent

Uppgången har försvagats något sedan Nyhetsbyrån Direkts summering av förmiddagshandeln för en liten stund sedan.
Kennemar resonerar kring svagt inköpschefsindex

I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt utvecklar Jörgen Kennemar, ekonom och ansvarig för Swedbanks återkommande inköpschefspejling, vilka trender han kan utläsa ur det aktuella inköpschefsindex för industrisektorn i augusti.
LUNCHSVEPET MÅNDAG

 * Krisen påverkar bilbranschen. Läs mer.

 * Ännu en Saabaffär i hamn.

 * Riksgäldsdirektör Bo Lundgren går i förtid.

 * Svaga inköpschefssiffror för svensk industri.

 
Nytt EU-toppmöte - i november

EU ska hålla ett toppmöte den 22 till 23 november om EU-budgeten för de kommande sju åren.
Uppgiften kommer från en talesperson som företräder EU:s ordförande Herman Van Rompuy, enligt Bloomberg News.
Tyska flygstrejken trappas upp

Ny omgång strejk väntas inom Lufthansa i morgon. Läs mer!
Svagt tyskt stöd för stöd till Grekland

En enkätundersökning som Financial Times genomfört pekar på den vidgade klyftan mellan EU-länder i norr och EU-länder i söder. Läs mer!
Karl Swartling ny vd på Sjätte AP-fonden.
Swartling är i dag chef för företagsinvesteringar på Sjätte AP-fonden. Läs mer här.

Läs det senaste vi har skrivit om AP-fonden här.
Kabinpersonalen på flygbolaget Lufthansa hotar med ny strejk. Senast i fredags gick fackföreningen UFO ut i strejk, vilket kostade uppskattningsvis kostade bolaget miljontals euro. Nu hotar facket med ny strejk redan på tisdag om inte bolaget förändrar sin nya lönepolicy.

Lufthansa ingår i Star Alliance, tillsammans med bland andra SAS. Läs mer här.
Stockholmsbörsen ligger på cirka 0,40 procent upp, i linje med övriga europeiska börser.
Vänta er inte för mycket av ECB-chefen Mario Draghis åtgärder. Den varningen uttalade Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble, enligt Bloombergs. På torsdag håller ECB räntemöte och därefter har Mario Draghi presskonferens.
Högt spel på Irlands återhämtning. En amerikansk investerare är Irlands största privata långivare. Det är San Francisco-baserade Michael Hasenstab, som ansvarar för Templeton Global Bond Fund, som aggressivt köpt upp irländska statsobligationer, skriver Financial Times. Vid halvårsskiftet ägde fonden irländska statsobligationer till att värde av 6,1 miljarder euro. Om Irlands återhämtning går bra är det en vinstlott, om inte så blir det problem, varnar bedömare.
Håkan Juholt får betala skattetillägg för oriktiga uppgifter i sin deklaration. Tidigare S-ledaren nekas också avdrag för den omtalade övernattningslägenheten. (TT)
Stockholmsbörsen har stigit något under eftermiddagen och ligger på + 0,70 procent cirka. I linje med europabörserna.
Brittiska pundet stärktes mot dollarn sedan det brittiska inköpschefsindexet överraskande stigit från 45,2 i juli till 49,5 i augusti. Brittiska hemmamarknaden stod för största förbättringen.
Engelska fotbollslandslaget byter från Umbro till Nike nästa år. Ett sponsorkontrakt som löper till 2018.
Kronan tappar mot både dollarn och euron. Cirka nio öre ned på båda. Orsaken är svagt inköpschefsindex.
Därför lämnar Bo Lundgren sitt jobb i förtid. Läs SvD Näringslivs intervju.
Stockholmsbörsen är tillbaka på +0,50 procent, i linje med europabörserna. Kronan har tappat 9 öre mot både dollarn och euron.
Eurozonens industrisektor fortsätter att vara svag. Inköpschefsindex för eurozonen når 45,1 som är klart under tillväxtgränsen. Delindex för nya order föll för femtonde månaden i rad. Även eurozonens motor, Tyskland, har börjat få problem med exporten.
Kronan föll mot både euron och dollarn på måndagen. Samtidigt samtidigt sjönk den korta räntan något. Svaga konjunktursiffror i inköpschefsindex bidrog till utvecklingen.
En euro kostade på måndagen 8:42 kronor (8:36) och en dollar 6:70 kronor (6:66). (TT)
Bain Capital och ett tiotal andra amerikanska riskkapitalboalg utreds för skattefusk, skriver Näringslivs Daniel Kederstedt. Bain Capital grundades av Mitt Romney.
ECB bör övervaka stora banker, inte alla banker. Det säger tyske finansministern Wolfgang Schäuble, enligt Bloombergs.
Summering Måndag
Odramatiskt på börserna i Stockholm och Europa. Några tiondelar upp.
Kronan föll mot både euron och dollarn efter ett svagt inköpschefsindex.
Spekulationerna ökar om vad som händer på torsdagens räntemöten. ECB väntas sänka till 0,5 procent medan de flesta tror att Riksbanken ligger kvar på 1,50 procent.
Elbilskonsortiet Nevs som köpt Saab personbilar har betalat hela notan och får behålla namnet Saab men inte Gripensymbolen.
Följ nliv.se även imorgon.
  • Kopiera sidans adress

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
Perspektiv | Tomas Lundin

Hårt stresstest av EU:s 130 största banker

”När bankerna stresstestades 2011 var det ett skämt.”

De sparar el med hjälp av datorspel

Minskade elförbrukning och sparade pengar.

Bostadsköparna:
Vi har ingen koll

Undersökning

Sätter sin tillit till banken.

PTS mörkade PM
om datalagring

Digitalt

Ville inte att det skulle bli offentligt.

Bertil Hult. SvD Möter Bertil Hult

”Det var inget svårt
beslut att lämna Sverige”

Men efter 40 år har han ännu hjärtefrågor i det gamla landet.

Lyxig direktörsvagn som fått rätt motor

biltest

Men är Bentleyn tillräckligt diskret?

Lars-Åke Liljeqvist, direktionschaufför på SAF och Svenskt Näringsliv i 38 år, uppskattar kvalitetskänslan i materialvalen. Webb-tv

Proffset: ”Det är en fantastisk bil”

tv

Näringslivsveteran hjälper SvD att provköra Bentleyn.

Actionbilarna från
80-talet prisrusar

"De som hade planscherna har nu pengarna."

”Vilka bilar tycker du att vi ska testa?”

Krönika

Relevant – men också något extra.

Guide: Så gör du för att ta ut pensionen

Hit måste du vända dig för att få pengarna.

Saab-överklagande
avfärdas av domstol

Fordon

Nu kan turerna med Spyker vara över.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och tidigare finansministern Anders Borg (M). bnp-prognoser

Ekonomisk hyllning
till förra regeringen

SHB-ekonomen: ”De lämnade över en fantastisk jobbmaskin.”

Aristokrat utmanar
efter smutsig debatt

Porträtt

Presidentvalet i Brasilien en rysare.

LO vill skrota överskottsmål

Facket

Föreslår införande av ett balans- eller underskottsmål.

Här bygger de upp
världen i ”Avatar”

Lista

Världens häftigaste nya nöjesparker.

Utrustningsdetalj
i VW lockar biltjuvar

If: ”Varje stöld kostar oss upp till 50 000”.

Nyhetsrummens ”sista lejonkung”

porträtt

Watergate blev Bradlees höjdpunkt.

Eniros vd: ”Jag ser
inga röda flaggor”

Krisbolag

Stefan Kercza är inte orolig.

Så ska han säkra
Ericssons framtid

Intervju

Hans Vestberg om det nya spåret.

Svenskt under ytan
– dykbåtar på export

U-farkoster

”Vi säljer inte till Ryssland.”

Anders Magnerfelt, fd attackdykare i försvarsmakten, nu testansvarig och Carl Runemar, affärschef. Bildspel

Bildspel: Så ser farkosterna ut

Här kan du se SvD Näringslivs bilder på dykbåtarna.

de 34 miljarderna

”Det kunde lika gärna ha stått tusen miljarder”

Fonden är egentligen bara ett konto – med obegränsad kredit.

Därför vände LKAB
till miljardförlust

Gruvor

Samhällsomvandlingen kostar på.

Kronprinsessan tar över fondimperium

porträtt

Är sjunde rikaste kvinnan i världen.

svd avslöjar

Granskningen anklagar Vinnova för miljonslöseri

Satsningarna har inte effekt på sysselsättning eller tillväxt.

Grabau försvarar Kinneviks noteringar

zalando och rocket

”Kursfall är inte ovanligt”.

Procter & Gamble knoppar av Duracell

Framstår som bästa alternativet i dagsläget.

Tumnagel till Volvo ab Webb-tv

Svarar på stenhårda kravet från ägarna

Persson: "Enorm vilja att det här ska bli bra".

Gotlandsbåten prövas av ARN

Sålde totalt 40 000 biljetter – men tvingades ställa in samtliga turer.

Ericssons rörelsevinst blev sämre än väntat

kvartal

Lägre försäljning i Nordamerika.

SvD Börsforum

Låna 10 miljoner kronor i timmen?

makro

"Är som gjort för att skapa förvirring."

Rysk bank vill pröva sanktioner

EU-sanktioner mot Sberbank, störst i Ryssland, infördes i somras.

Avanza börjar erbjuda handel från 1 krona

Aktier

Ska befästa bankens prisledarposition.

Tror att snus kommer fortsätta växa i USA

Bättre vinst än väntat i Q3 för Swedish Match.

Vinnarna på börsen efter rapporterna

Så går det för Volvo, Eniro och Ericsson.

Bra fart i brittisk ekonomi

Fortsatt bra tillväxttakt – BNP steg med 3,1 procent.

Var satsas 2 miljarder på ökad bemanning?

Quiz

Testa vad minns du från gångna veckan.

Minecraft-staden
tog två år att bygga

Digitalt

Här kan du gå på rundtur i Titan City.

Intäkterna har rasat
för krisbolaget Eniro

Dementerar uppgift att styrelsen ska lämna.

bostad
Bostadsrätter på Lilla Essingen i Stockholm.

Här har priset på borätter stigit mest

Skiljer 47 700 kronor per kvadratmeter.

FOTO: Tomas Oneborg

Tema: Tjänstebil
”Alla måste älska elbilen”, säger lantbrukaren Arthur Buhrenstjerna och syftar på att varje gång dieselpickupen står parkerad sparas pengar. ”Både vi själva och våra anställda trivs mycket bra med vår Nissan Leaf, och man lär sig snabbt att köra så snålt som möjligt”, säger han om bilen som han och hustrun Catherine Buhrenstjerna köpte för ett år sedan.

”Vi sparar cirka 3500 i månaden”

FOTO: Karin Grip

2 MINUTER
SvD Näringslivs Andreas Cervenka och Katarina Hugo i "2 minuter".

Se alla avsnitt av SvD Näringslivs nya webbserie

FOTO: SvD.

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %436,11
Nasdaq, 23.40+0,7 %4 483,72
DAX, 17.35-0,7 %8 987,80
FTSE, 17.35-0,5 %6 388,73
Nikkei, 08.20+1,0 %15 291,64
Visa fler index

Valutor

Euro, 00.02+0,1 %9,19 SEK
USD, 00.01-0,1 %7,25 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 22.59-0,7 %86,19
Guld, 18.05+0,0 %1 230,90
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 15.58-0,0 %0,09 %
5 år, 16.10+0,1 %0,36 %
Visa fler räntor
Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar
SvD Näringslivs profiler Patricia Hedelius och Jonas Fröberg.

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

FOTO: SvD/Montage.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook