Fredagen startar med rapporter från bland annat flygjätten Air France-KLM och franska storbanken BNP Paribas. I Sverige är det snus på menyn när Swedish Match presenterar sin rapport 08.15. Här är dagens agenda

Tobaksbolaget Swedish Match har precis redovisat sitt resultat för första kvartalet i år – och det blev en rejäl resultatförbättring. Vinsten före skatt blev hela 838 miljoner kronor, 173 miljoner bättre än fjolårets 665 miljoner kronor. Det är framförallt snuset som ökar. Enligt vd Lars Dahlgren ökade försäljningen på snus med hela 15 procent i Skandinavien.

Japans dagar som kärnkraftsnation kan snart vara över. I helgen stänger landet sin sista fungerade reaktor, ett drygt år efter fjolårets haveri i Fuskushima. Det gör att Japan blir utan kärnkraft för första gången sedan 1970.

Klaras sommaren utan elavbrott kan det bli så att landets 54 reaktorer forsätter att vara stängda, skriver TT.

Rika privatpersoner och företag har blivit mer generösa, åtminstone har det blivit vanligare att de donerar stora summor till välgörenhet. Sedan 2008 har antalet donationer över 100 000 kronor fördubblats. Egenföretagaren Helena Mattson säger till Sveriges Radio Ekot att man inspirerar varandra.

– Ser man att andra ger pengar så kanske man själv får en spark i baken att göra det, säger hon.  

 

Negativa siffror från tjänstesektorn. Inköpschefsindex, som är en viktig konjunkturmätare, uppgick i april till 48,6, jämfört med 52,6 i mars.

- Det är första gången sedan november förra året som tillväxten i tjänsteföretagen stannar av, skriver Swedbank och Silf, som tar fram siffran, i ett pressmeddelande. Även tjänsteföretagen behov av att nyanställa minskar.

 

Nu hotar Ukraina med att en politisk bojkott mot landet i samband med fotbolls-EM i sommar, kan skada landets handelsförbindelser med EU. Flera politiker, däribland EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso, har sagt att de inte tänker resa till spelen i Ukraina om inte landets förra premiärminister Julia Timoshenko släpps ur fängelset.

En bojkott kommer att skada relationerna med Ukraina, varnar vice-president Leonid Koschara i tyska der Spiegel.

Pinsamt värre. Yahoo-chefen Scott Thompson har bättrat på sitt C.V. och gett sig själv en examen i datavetenskap – en examen han alltså inte har. Det skriver flera amerikanska medier. Lögnen upptäcktes av en av koncernens aktieägare. Med hjälp av google.

Kund blir toalettvakt. Tyska lågpriskedjan Aldi föreslår att stamkunder ska få passa kassan när personalen går på toaletten. Läs mer i artikeln som kommer inom kort.
Stockholmsbörsen fortsätter falla i linje med morgonens nedgångar i Asien och övriga europabörser. Klockan 10.09 var index -1,26 procent.
Osäkerheten inför helgens val i Frankrike och Grekland är en av anledningarna.
Momssänkningseffekt eller inte, men restaurangerna ökade sin omsättning med 5,9 procent i mars jämfört med i fjol enligt SCB.
Proteströster väntas i helgens lokalval i Italien, skriver Financial Times. Mario Montis teknokratregering går mot sitt första nederlag.
Nästan alla storbolag faller på Stockholmsbörsen, med undantag för Astra Zeneca, MTG och Swedish Match. Swedish Match steg med 2,4 procent efter att ha rapporterat en högre vinst än väntat för första kvartalet.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) lägger sig inte i vad kreditvärderingsinstituten gör. Till TT säger han att Moody's får sätta vilka betyg de vill på de svenska storbankerna.

– Jag kan bara notera att de svenska bankerna är väldigt välkapitaliserade, välskötta, effektiva, framför allt i jämförelse med sina europeiska konkurrenter. Vi har bra banker i Sverige, säger Norman till TT.

 

Mångmiljonkrav på Spyker. Skattemyndigheterna i Nederländerna kräver Saab Automobiles förra ägare Spyker med vd Victor Muller på nästan tre miljoner euro, motsvarande drygt 26,6 miljoner kronor. Det handlar enligt Spykers årsredovisning om uteblivna skatte- och momsinbetalningar under åren 2005-2009, rapporterar TV4 Ekonominyheterna.

Spyker bestrider kravet.

Sista kampanjdagen i franska valet idag, och opinionsmätningarna pekar fortfarande på att François Hollande besegrar president Sarkozy på söndag. De fem senaste mätningarna visar alla på fördel Hollande. Det minsta försprånget är på fem procentenheter.

Kinesiska aktier stiger på bred front på rykten om att regeringen kommer minska bankernas kapitalkrav i helgen.

Nu är vi 9,5 miljoner invånare. Den historiska milstolpen passerades i torsdags enligt SCB.

Konkurserna ökar. I april gick 502 aktiebolag i konkurs, en ökning med 18 procent jämfört med april i fjol. Det skriver TT.

Lunchsvepet: Deppigt avslut på börsveckan. Stockholmsbörsen låg strax innan kl 12 på minus 1,8 procent. Bland de största bolagen var det rött nästan hela vägen. Aktier som sticker ut och stiger är bland andra Astra Zeneca, MTG A, Oriflame, Stora Enso och Swedish Match som ökade vinsten kraftigt. Även de europeiska börserna faller, Frankfurts DAX-index var vid lunch ner -0,7 procent och London hade backat lika mycket.

En av dagens stora nyheter så här långt har varit att de svenska storbankerna hotas att få sitt kreditbetyg sänkt av Moody's, något SvD Näringslivs Carolina Neurath skrev om i tidningen i morse. Finansmarknadsminister Peter Normans reaktion var att kreditvärderingsinstituten får sätta vilka betyg de vill, men att de svenska bankerna är välskötta.

Värt att notera är att vi blev 9,5 miljoner invånare i Sverige i går, att Air France-KLM gör en storförlust och att Anders Borg kräver fler kvinnor i styrelserna.

Gummiföretaget Hexpol redovisar en vinst före skatt på 264 miljoner kronor för första kvartalet 2012, rapporterar TT. Det kan jämföras med vinsten på 196 miljoner kronor motsvarande period 2011.

Hexpol har under början av första kvartalet slutfört förvärvet av Müller Kunststoffe. ”Bolaget har integrerats i Hexpols organisation och har utvecklats bättre än plan”, skriver Hexpols vd Georg Brunstam i rapporten för Q1, skriver Direkt.

Omsättningen uppgick till 2 142 miljoner kronor, jämfört med 1786 miljoner kronor ett år tidigare. Följ aktien här.
Arlanda Express fortsätter med sina kontroversiella ränteavdrag. Läs Jacob Bursells avslöjande om att bolaget slussat 28 miljoner till Luxemburg, trots att Förvaltningsrätten underkänt koncernens internräntor.

SvD Näringslivs reporter Jacob Bursell har följt Arlanda Express länge och gjorde förra året flera avslöjanden om bolaget. Bland annat att Arlanda Express tagit emot statliga subventioner på miljonbelopp, samtidigt som vinsten slussats till skatteparadis.
Har du inte fått din kallelse till kontrollbesiktning? Du är inte ensam. Ett datafel hos Bilprovningen har gjort att nästan 15 000 fordonsägare inte fått någon kallelse till kontrollbesiktning. Nu kan det bli bråttom - innan maj månads utgång måste 9300 besiktigas för att inte beläggas med körförbud. Det gäller bilar med slutsiffra 3, rapporterar TV 4 Nyheterna Göteborg.
Fiffiga lån göder Arlanda Express
Jacob Bursell har tagit fram det centrala i snabbtågsbolagets årsredovisning
Ny fastighetsskatt i hetluften

Uppgifter om att en ny fastighetsskatt för småhusägare håller på att formas väcker debatt. Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund är kritisk till det utredningsförslag som intresseorganisationen Villaägarna avslöjat.
 Till nyhetsbyrån TT säger han att förslaget, av beskrivningen att döma, är ett system som kommer att leda till ökade kostnader för ett antal hushåll.
27-åring avancerar på rikinglista

Facebook på börsen ger konsekvenser
Slag för miljön, Bilprovningen?

Bilprovningen har missat att skicka kallelser till besiktningen till nästan 4.000 bilägare med slutsiffra 4 i registreringsnumret. 1 juli får dessa bilar körförbud om de inte besiktas, uppger Sveriges Radio Kalmar.

Missen orsakades av ett fel i Bilprovningens fordonsdatabas. För att kompensera för missen har brev skickats till de drabbade.
Börsen fortsatt på tydligt minus

Drygt timmar tre timmar före börsens stängning är Stockholmsbörsens breda index, OMX-S, ned 1,6 procent. En del av tappet förklaras av att utdelningarna för tungviktaraktierna H&M och Ericsson har skilts av. Mot strömmen på en svag börs gick bland andra Astra Zeneca, Handelsbanken och rapportaktuella Swedish Match.
Marknaden på helspänn

Klockan halv tre, svensk tid, släpps viktig statistik från andra sidan Atlanten. Det handlar närmare bestämt om sysselsättningssiffror för april i USA. Hur ska börserna reagera? Börsfall, börseufori eller bara en krusning på ytan? Snart vet vi svaret.
USA-siffror en besvikelse

Sysselsättningen utanför jordbrukssektorn ökade mindre än väntat i april. Börser tar snabbt intryck av siffrorna.
Liten återhämtning på börsen

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA steg med 115.000 personer i april, jämfört med den väntade ökningen 160.000 personer. Direkt tappade Stockholmsbörsen terräng, när siffrorna blev kända 14:30 svensk tid, men har efter det återhämtat en liten del av nedgången. OMX-s index ned 1,9 procent, knappt en kvart efter det att statistiken släpptes.
Här fick börsen hicka av USA-siffrorna!

Här fick börsen hicka av USA-siffrorna!
Så här reagerade valutor och räntor

Amerikanska statsobligationsräntor sjönk initialt efter sysselsättningsrapporten för april, men vände strax därefter upp igen. Dollarn försvagades skarpt redan kort innan den officiella publiceringen, men även denna reaktion blev dock kortvarig, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.
Drygt fem minuter efter att statistiken släpptes hade den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan stigit 1 punkt till 1,94 procent, jämfört med strax före statistiken.
Dollarn handlades i princip oförändrad till 1:314 mot euron, och till 80:3 mot yenen.
Ikea tog hjälp av kubanska fångar

Uppgifterna som SvD Näringslivs Therese Larsson fångat in härrör från tysk tidning.
Börser får skrämselhicka igen

Efter en viss återhämtning har nu Stockholmsbörsen fortsatt vägen nedåt igen. OMX-S nu ned 2,4 procent och därmed på dagslägsta nivå. Men ännu har inte USA-börserna öppnat. Återstår att se hur dessa reagerar. Terminerna inför handelsstart indikerar dock en öppning nedåt.
Extra EU-toppmöte på försommaren

Läs mer här!
Oljepriset på väg ned?

De senaste dagarnas utveckling indikerar ett trendbrott.
En bankhistoria som sätter perspektiv på hur sköra Europas banker kan vara.

Världens starkaste banker finns just nu inte i Asien, USA eller i Europa utan i... Kanada.

Lönnsirapens förlovade land dominerar i dagsläget listan med de starkaste bankerna i världen. Och anledningen kan vara att landet införde skarpa kapitaltäckingsregler redan i januari 1999. Läs hela artikeln på Bloomberg.
En man utklädd till pingvin slog politikerna på fingrarna. 

Den här lilla solskenshistorien bör kanske kategoriseras under fliken ”politikerförakt”. I ett lokalval i Edinburgh, Skottland, slog en man utklädd till pingvin både Phyl Stuart Meyer från Green Party och liberal-demokraten Suart Bridges på fingrarna när han fick fler röster än de båda

”Professor Pongoo”, som egentligen heter Mike Ferreign, lovade under sin kampanj att han skulle gå på varje sammanträde iklädd pingvinkostymen. Dessvärre lyckades han med sina 444 röster inte nå hela vägen fram till stadsrådet i Edinburgh. 

Vi kategoriserar också det här inlägget som trivsam fredagsläsning.
Kronan försvagades under fredagen.
Marknadsräntorna sjönk under fredagen och kronan försvagades mot både euron och dollarn. Under eftermiddagen kom svaga jobbsiffror från USA, vilket gjorde att efterfrågan på säkrare statspapper ökade och svenska marknadsräntor sjönk. Den tvååriga räntan låg på 1,07 procent (1,10) och den tioåriga på 1,70 (1,71). En dollar kostade 6:77 (6:74) och en euro 8:91 (8:88). Noteringar från förgående handelsdag inom parentes.
Svenska börsbolagen följer samma viktökningskurva som svenska befolkningen. Läs Peter Bensons klockrena analys ”Förvärv kan dölja fördärv”.
Ellen A: Var har ni gjort av era Quiz sedan lanseringen av nya sidan? Fredagseftermiddagarna är inte desamma.
Näringsliv Live: Hej Ellen! Den här veckans quiz finns här.

Vi ber om ursäkt för att det blev lite försenat.

Tips: Du kan hitta alla SvD:s quiz här.

Trevlig helg!
/Mark
Hårresande svaga arbetssiffror i USA kan skapa rejält med problem på lång sikt. Det menar Nordeas aktiestrateg Marti Guri. 

– Amerikansk ekonomi behöver minst dubbelt så många jobb för att gå på den förväntade tillväxtlinje som man har framöver, säger han. Läs hela artikeln här.

Stockholmsbörsen avslutade veckan kraftigt nedåt efter svaga jobbsiffror från USA. Vid stängning hade OMXS-index sjunkit med 2,5 procent och börsen i Stockholm föll kraftigare än Europabörserna eftersom fler storbolag delade ut pengar till sina aktieägare, däribland Ericsson och H&M. Bland dagens mest populära artiklar här på Nliv.se hittar vi den om Dr Doom och att Facebook grundaren ser ut att få 6,4 miljarder i och med bolagets entré på börsen.

 

Med det lägger vi börsveckan bakom oss och ser fram emot nästa vecka som bland annat bjuder på stämma i Kinnevik, färsk statistik om bopriser och rapport från Securitas. Välkommen åter!