Näringsliv Live 30 Maj

Häng med när det händer – välkommen till SvD Näringsliv Live!

30 maj 2012 kl 07:33 Visa: Senast Äldsta RSS

Spanien kommer att behöva ett stödpaket på 150 miljarder euro, skriver SEB i ett morgonbrev. Stödet behövs för att stabilisera det spanska banksystemet.
Svensk ekonomi växte med 1,5 procent under första kvartalet jämfört med motsvarande kvartal 2011. Jämfört med föregående kvartal steg BNP med 0,8 procent. Det var klart högre siffror än väntat.
De svenska hushållens inkomster ökade med 3,6 procent i löpande priser under första kvartalet jämfört ett år bakåt. Det bidrog till att hushållen vågade släppa taget om plånboken och börja konsumera vilket hjälpte till att höja BNP tillsammans med ökade bruttoinvesteringar inom industrin.
Svensk tillväxt bättre än väntat, läs mer på nliv.se http://bit.ly/KboalL
Bred uppgång i svensk ekonomi under första kvartalet bäddar för att Riksbanken låter styrräntan ligga kvar på 1,5 procent vid nästa rätnemöte i början av juli. Läs snabbanalys på nliv.se
Högsta sysselsättningsnivån sedan 1991. Trots ett svagt sista halvår 2011 spår Sveriges Byggindustrier i en färsk prognos att det sakta vänder uppåt och att branschen kommer att ha 6000 fler sysselsatta 2013 än 2011. Därmed har industrin den högsta sysselsättningsnivån sedan 1991.
Minus 0,7 procent efter en och en halv timmes handel på Stockholmsbörsen. London och Frankfurt ligger kring minus 1 procent.
Överraskande starkt. Det säger Konjunkturinstitutets chef Mats Dillén  till TT när han kommenterar den svenska bnp-tillväxten på 1,5 procent första kvartalet.
Bensinpriset höjdes idag till 15:23 kronor per liter 95-oktanig bensin (+ 10 öre).
Svag utveckling för tillverkningsindustrin under första kvartalet  visar bnp-siffrorna. Minus 5,3 procent jämfört med ett år bakåt. Den dåliga utvecklingen vägs upp andra sektorer som gick bättre, bland annat ökade de tjänsteproducerande sektorerna med 3,4 procent.
Stockholmsbörsen ligger på minus 1,40 procent strax före lunch. London och Frankfurt finns i samma territorium.
Erik Saers blir ny vd för Swedish Trustee där han ska arbeta med att utveckla den svenska marknaden för företagsobligationer. Erik Saers har tidigare arbetat på Avanza och Finansinspektionen.
Italien sålde idag statsobligationer med löptid på 5 och 10 år. Räntan blev 5,66 resp 6.03 procent. Det var klart högre än i april då räntan var 4,86 resp 5,84 procent.
Starka BNP-utvecklingen drivs av tillfälliga faktorer, varnar Konjiunkturinstitutets prognoschef Jesper Hansson i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt. Det finns inga tydliga signaler om att det vänt uppåt, menar han och pekar på oron i euroområdet.
Ingen vill flyga till Kristianstad. När Skyways gick i konkurs lade andra bolag snabbt beslag på deras rutter men ingen har varit intresserad av Kristianstad, skriver di.se. Orsaken är troligen närheten till Ronneby och Ängelholm som trafikeras av SAS.
LUNCHSVEPET Stockholmsbörsen har legat på minus hela förmiddagen liksom även de stora börserna i Europa. Strax före kl 12 är det minus 1,2 procent.
Börserna har drivits av oro över utvecklingen i Spanien och landets försök att undvika bankkrascher.
Även råvaror har gått ned.
I Sverige överraskades alla bedömare av en stark BNP-siffra för första kvartalet, +1,5 procent. Det lär betyda att Riksbanken inte sänker styrräntan vid räntemötet i juli.
Fortsätt följ utvbecklingen på nliv.se
Destruktiv politik, säger Paul Krugman, om brittiska regeringens åtstramningar. Ni måste satsa er ur krisen, inte svälta er ur den. Den Nobelprisbelönade amerikanske ekonomen spar inte på krutet i en intervju i Guardian.
Lägsta eurokonjunkturnivån på 2,5 år. Ekonomiska konfidensindikatorn sjönk i maj till den lägsta nivån på 2,5 år. Euroland är på väg in i recessionen, skriver Bloombergs.
Ove: Är detta verkligen sant? ”London och Frankfurt finns i samma territorium” I så fall är det nog utan tvekan årets nyhet!
Näringsliv Live: Visst är det härligt med ekonomi. Ska vi kalla territoriet Europa och minusläge?
När halva dagen gått står Stockholmsbörsen på minus 1,50 procent. Det ser ut att bli en minusdag. Euro-oron sprider negativa ringar på börsvattnet i hela Europa.
Obligationer till ett värde av 170 miljarder kronor ska spanska bankakuten ge ut för att rädda krisbanken Bankia. (TT)
659 miljoner supportrar har världens mest populära klubb Manchester United, enligt en undersökninig som omfattar 54 000 personer i 39 länder. Undersökningsföretaget Kantar visar också att fotboll fortsätter att vara världens mest populära sport med 1,6 miljarder anhängare. Hälften av Man U:s anhängare finns i Asien och Oceanien.
Bankstöd. EU-kommissionen kan tänka sig att använda räddningsfonden ESM för att ”rekapitalisera specifika banker i euroområdet” och ”separera kopplingen mellan stater och banker”.
Uttalandet fick börserna att stiga och experter att tala om en ”bankunion”.
EU-kommissionen har skarpa synpunkter på delar av svensk ekonomi. De varnar för hushållens höga skuldsättning.
Höj amorteringskraven och se till att fler binder räntan på bostadslånen. Det är två råd  från EU-komissionen till Sverige.
Öka konkurrensen i byggsektorn och lätta på regleringen av hyresmarknaden, är två andra råd från EU-kommissionen.
Kritik mot restaurangmomsen. EU-kommissionen är inte imponerad av regeringens sänkta moms på restauranger. Inte effektivt eller verksamt, säger kommissionen.
Danmark är väl förberett om Grekland skulle lämna euron. Det komer inte att få någon dramatisk effekt på dansk ekonomi och dess banksektor, skriver Politiken.
Finlands hållning om stöd till banker i eurozonen är oförändrad. Allt stöd måste gå via medlemsländerna och åtföljas av ett besparingsprogram. (Direkt)
Kritik och förslag på förbättringar i svensk ekonomi. EU-kommissionens Sverige-rapport kan parallell-läsas med den nyligen presenterade McKinsey-rapporten.
EU-kommissionen föreslår bankunion för att klara av en eskalerande finansiell kris i euroland. Ännu en påhittig idé men vad säger medlemsländerna? Tyskland t ex? Läs wsj.
Förslaget om räntetak på snabblån får stort stöd i Finland. Räntetaket ska gälla lån upp till 1000 euro.
Tidsfrist för Spanien. EU-kommissionen ger Spanien ytterligare ett år för att få ned budgetunderskottet till 3 procent av BNP. Ny deadline är 2014.
Stockholmsbörsen stannar envist på minussidan. Med drygt två timmar till stängning är det minus 1,3 procent. Ungefär detsamma är läget i London och Frankfurt.
Endast Spanien får tidsfrist med att nå stabilitetspaktens treprocentsgräns. Inte Grekland. Det klargjorde ekonomikommissionär Olli Rehn vid en presskonferens. (Direkt)
Danska möbeltillverkarna Mandalay, Bolia och Paustian svartlistas av miljöorganisationen Verdens Skov för att de använder icke certifierade träslag. Även Ikea hamnar där för att de inte vill trädeklarera sina möbler på ”rätt”  sätt. (TT)
Husköpen sjönk med 5,5 procent i april i USA. Det var sämre än väntat och visar att USA:s bostadsmarknad har lång väg kvar innnan den stabiliserats.
Madridbörsen föll till nioårslägsta under dagen. Räntan på tioåriga spanska statsobligationer steg till 6,62 procent. Även Italiens tioåringar steg till över 6 procent. Som jämförelse har svenska tioåringen en ränta på 1,34 procent. (TT)
Mycket allvarliga obalanser i Spanien och Cypern, allvarliga obalanser i Frankrike, Italien, Ungern och Slovenien. Så ser EU-kommissionens bedömning ut. Sverige hör till de sex länder med minst allvarliga obalanser. (Direkt)
Kronan försvagades med 6 öre mot dollarn under onsdagen till 7:22 kr jämfört med tisdagens stängning. Mot euron stärktes kronan ett halvt öre till 8:97 kr. (Direkt)
Två livlinor till Spanien. Det är Reuters slutsats av dagens händelser. Spanien fick mer tid att nå sina budgetmål och de kan få hjälp med att rädda sina banker via en av EU:s räddningsfonder. Frågetecken dock för om alla medlemsländer står bakom detta.
35-40 får gå från LRF Media, skriver Dagens Media. 14 anställda sägs upp på Stockholmskontoret, dessutom försvinner ett antal vikarier och andra via ”naturlig avgång”.
Helsingborgs Dagblad tar bort 20 tjänster fram till 2015, rapporterar Medievärlden. Redigeringen berörs mest.
New York-börserna öppnar nedåt påverkade av Europa-oron. Dow Jones visar upp minus 1,2 procent, S&P lika mycket, liksom Nasdaq. (Direkt)
Minus 1,7 procent i Stockholm när det är 20 minuter kvar till stängning. Även börserna i London och Frankfurt ligger i samma härad.
Nordiska börserna backade på onsdagen i likhet  med övriga europeiska börser. I Danmark sjönk index 1,9 procent, i Norge med 1,7 procent och finländska börsindex backade 2,0 procent.
Folksam säljer sina aktier i Lundin Petroleum, enligt Aftonbladet.
Folksam säljer sina aktier i Lundin Petroleum eftersom Folksam är missnöjd med oljebolagets agerande i Sudan. Folksam äger aktier som motsvarar 1,2 procent av kapitalet, skriver AB.
Stockholmsbörsen avslutar på minus 1,48 procent. Börserna i övriga Norden slutar också på minus liksom börserna i London och Frankfurt.
Dagen har präglats av oro för den ekonomiska situationen i Spanien. Under onsdagen kastade EU-kommissionen ut två livlinor till Spanien då de erbjöds längre tid att uppfylla sina budgetmål och möjlighet att få bankstöd via en av EU:s räddningsfonder. Det är dock osäkert vad medlemsländer som Tyskland anser om detta.
Sverige fick en del kritik i en länder-rapport från EU-kommissionen. Hushållens belåning ses som en risk och kommissionen vill att myndigheterna verkar för mer amorteringar och mer användande av bundna räntor.
Svensk BNP för första kvartalet kom idag och var mycket starkare än väntat. Ekonomin har växt med 1,5 procent jämfört ett år bakåt.
Privat konsumtion, export och investeringar var starka, däremot hade tillverkningsindustrin det kämpigare. Allt tyder på att Riksbanken inte kommer att sänka styrräntan vid nästa räntemöte i början av juli om ekonomin fortsätter att vara såhär stark.
Fortsätt följ Näringsliv live och nliv.se imorgon.
Därför säljer Folksam aktierna i Lundin Petroleum. Läs Folksams pressmeddelande.
  • Kopiera sidans adress

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
Perspektiv | Tomas Lundin

Hårt stresstest av EU:s 130 största banker

”När bankerna stresstestades 2011 var det ett skämt.”

De sparar el med hjälp av datorspel

Minskade elförbrukning och sparade pengar.

Bostadsköparna:
Vi har ingen koll

Undersökning

Sätter sin tillit till banken.

PTS mörkade PM
om datalagring

Digitalt

Ville inte att det skulle bli offentligt.

Bertil Hult. SvD Möter Bertil Hult

”Det var inget svårt
beslut att lämna Sverige”

Men efter 40 år har han ännu hjärtefrågor i det gamla landet.

Lyxig direktörsvagn som fått rätt motor

biltest

Men är Bentleyn tillräckligt diskret?

Lars-Åke Liljeqvist, direktionschaufför på SAF och Svenskt Näringsliv i 38 år, uppskattar kvalitetskänslan i materialvalen. Webb-tv

Proffset: ”Det är en fantastisk bil”

tv

Näringslivsveteran hjälper SvD att provköra Bentleyn.

Actionbilarna från
80-talet prisrusar

"De som hade planscherna har nu pengarna."

”Vilka bilar tycker du att vi ska testa?”

Krönika

Relevant – men också något extra.

Guide: Så gör du för att ta ut pensionen

Hit måste du vända dig för att få pengarna.

Saab-överklagande
avfärdas av domstol

Fordon

Nu kan turerna med Spyker vara över.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och tidigare finansministern Anders Borg (M). bnp-prognoser

Ekonomisk hyllning
till förra regeringen

SHB-ekonomen: ”De lämnade över en fantastisk jobbmaskin.”

Aristokrat utmanar
efter smutsig debatt

Porträtt

Presidentvalet i Brasilien en rysare.

LO vill skrota överskottsmål

Facket

Föreslår införande av ett balans- eller underskottsmål.

Här bygger de upp
världen i ”Avatar”

Lista

Världens häftigaste nya nöjesparker.

Utrustningsdetalj
i VW lockar biltjuvar

If: ”Varje stöld kostar oss upp till 50 000”.

Nyhetsrummens ”sista lejonkung”

porträtt

Watergate blev Bradlees höjdpunkt.

Eniros vd: ”Jag ser
inga röda flaggor”

Krisbolag

Stefan Kercza är inte orolig.

Så ska han säkra
Ericssons framtid

Intervju

Hans Vestberg om det nya spåret.

Svenskt under ytan
– dykbåtar på export

U-farkoster

”Vi säljer inte till Ryssland.”

Anders Magnerfelt, fd attackdykare i försvarsmakten, nu testansvarig och Carl Runemar, affärschef. Bildspel

Bildspel: Så ser farkosterna ut

Här kan du se SvD Näringslivs bilder på dykbåtarna.

de 34 miljarderna

”Det kunde lika gärna ha stått tusen miljarder”

Fonden är egentligen bara ett konto – med obegränsad kredit.

Därför vände LKAB
till miljardförlust

Gruvor

Samhällsomvandlingen kostar på.

Kronprinsessan tar över fondimperium

porträtt

Är sjunde rikaste kvinnan i världen.

svd avslöjar

Granskningen anklagar Vinnova för miljonslöseri

Satsningarna har inte effekt på sysselsättning eller tillväxt.

Grabau försvarar Kinneviks noteringar

zalando och rocket

”Kursfall är inte ovanligt”.

Procter & Gamble knoppar av Duracell

Framstår som bästa alternativet i dagsläget.

Tumnagel till Volvo ab Webb-tv

Svarar på stenhårda kravet från ägarna

Persson: "Enorm vilja att det här ska bli bra".

Gotlandsbåten prövas av ARN

Sålde totalt 40 000 biljetter – men tvingades ställa in samtliga turer.

Ericssons rörelsevinst blev sämre än väntat

kvartal

Lägre försäljning i Nordamerika.

Låna 10 miljoner kronor i timmen?

makro

"Är som gjort för att skapa förvirring."

Rysk bank vill pröva sanktioner

EU-sanktioner mot Sberbank, störst i Ryssland, infördes i somras.

Avanza börjar erbjuda handel från 1 krona

Aktier

Ska befästa bankens prisledarposition.

Tror att snus kommer fortsätta växa i USA

Bättre vinst än väntat i Q3 för Swedish Match.

Vinnarna på börsen efter rapporterna

Så går det för Volvo, Eniro och Ericsson.

Bra fart i brittisk ekonomi

Fortsatt bra tillväxttakt – BNP steg med 3,1 procent.

Var satsas 2 miljarder på ökad bemanning?

Quiz

Testa vad minns du från gångna veckan.

Minecraft-staden
tog två år att bygga

Digitalt

Här kan du gå på rundtur i Titan City.

Intäkterna har rasat
för krisbolaget Eniro

Dementerar uppgift att styrelsen ska lämna.

bostad
Bostadsrätter på Lilla Essingen i Stockholm.

Här har priset på borätter stigit mest

Skiljer 47 700 kronor per kvadratmeter.

FOTO: Tomas Oneborg

Tema: Tjänstebil
”Alla måste älska elbilen”, säger lantbrukaren Arthur Buhrenstjerna och syftar på att varje gång dieselpickupen står parkerad sparas pengar. ”Både vi själva och våra anställda trivs mycket bra med vår Nissan Leaf, och man lär sig snabbt att köra så snålt som möjligt”, säger han om bilen som han och hustrun Catherine Buhrenstjerna köpte för ett år sedan.

”Vi sparar cirka 3500 i månaden”

FOTO: Karin Grip

2 MINUTER
SvD Näringslivs Andreas Cervenka och Katarina Hugo i "2 minuter".

Se alla avsnitt av SvD Näringslivs nya webbserie

FOTO: SvD.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %436,11
Nasdaq, 23.40+0,7 %4 483,72
DAX, 17.35-0,7 %8 987,80
FTSE, 17.35-0,5 %6 388,73
Nikkei, 08.20+1,0 %15 291,64
Visa fler index

Valutor

Euro, 00.02+0,1 %9,19 SEK
USD, 00.01-0,1 %7,25 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 22.59-0,7 %86,19
Guld, 18.05+0,0 %1 230,90
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 15.58-0,0 %0,09 %
5 år, 16.10+0,1 %0,36 %
Visa fler räntor
Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar
SvD Näringslivs profiler Patricia Hedelius och Jonas Fröberg.

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

FOTO: SvD/Montage.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook