Näringsliv live 30 augusti

Välkommen till Näringsliv Live.

30 augusti 2012 kl 08:58 Visa: Senast Äldsta RSS

Skidor lockar i arbetstagarhelg

Årets jul- och nyårsperiod, med ovanligt många röda dagar, gör att bokningsläget för Skistars anläggning i Sälen ser ljust ut för det börsnoterade bolaget. Enligt ett pressmeddelande från bolaget är bokningarna för jul- och nyårshelgerna upp 44 procent jämfört med motsvarande period förra året.
 - Vi ser en tydlig trend att intresset för att fira jul och nyår i fjällen är starkt, säger Skistars pr-chef Linda Morell till Nyhetsbyrån Direkt.
Spanska konsumentpriser steg mer än väntat

Nu i augusti har konsumentpriserna stigit med 2,7 procent jämfört med juli i år. Det visar preliminär statistik, enligt Bloomberg News.
Analytiker hade i snitt väntat sig en inflationstakt på 2,3 procent i augusti.
Stockholmsbörsen öppnar nedåt

En svag utveckling på de asiatiska börserna under torsdagens handel smittar av sig på Stockholmsbörsen som efter cirka 20 minuters handel är ned 0,5 procent. Även andra europeiska börser tog förstås intryck av ny asiatisk statistik. Det handlar bland annat om att färsk japansk detaljhandelsförsäljning och en sydkoreansk konfidensindikator för industrin ger ytterligare signaler om att den globala ekonomin bromsar in.
Här en vinnare i kristider

Utlåningen hos Pantbanken steg under årets första halva till 346 miljoner kronor, att jämföra med utlåningen under första halvåret i fjol som landade på 320 miljoner. Utlåningen är nu på alla tiders högsta nivå i bolagets 146-åriga historia, uppger Pantbanken i ett pressmeddelande.
Enligt Pantbanken har utlåningen de senaste åren ökat explosionsartat.
Rekordhögt hushållssparande här hemma

Hushållens finansiella sparande var 69 miljarder kronor under årets andra kvartal, enligt den så kallade sparbarometern som redovisas av Statistiska Centralbyrån, SCB.
69 miljarder är ur i ett historiskt perspektiv rekordhögt.
Det höga finansiella sprandet berodde främst på att hushållens bankinlåning ökade med 50 miljarder under det gångna kvartalet. Samtidigt var hushållens låneökning dämpad.
Tysk arbetslöshet steg mer än väntat

Eurozonens draglokomotiv Tyskland känner av krisen. Antalet arbetslösa i landet ökade med 9000 personer i augusti jämfört med i juli, enligt Bloomberg News.
Samma nyhetsbyrås enkät hade räknat med att antalet arbetslösa skulle öka med 7000 personer.
Strejk i Lufthansa rycker närmare

Lufthansas kabinpersonal går på strejk på fredag sedan samtalen om löne- och arbetsvillkor ej nått någon lösning. Det framgår av ett pressmeddelande på fackförbundet Unabhaengige Flugbegleiter Organisations hemsida, rapporterar Direkt.
Några detaljer om när, var och hur länge strejken äger rum framgår dock inte. Det utlovas dock sex timmars varsel.
Flygbolaget självt säger sig vara redo inför strejken och kan komma att dirigera om passagerare till andra flygbolag som bolaget samarbetar med. Lufthansa sticker dock inte under stol med att strejken kommer att leda till förseningar och inställda flygningar.
Fortsatt svenskt överskott i bytesbalansen

Bytesbalansen gav under årets andra kvartal ett överskott på 55 miljarder kronor, snudd på i linje med motsvarande överskott motsvarande period i fjol, 56 miljarder. Det visar siffror från SCB.
Börsen ned 0,7 procent

Stockholmsbörsen följer Europabörserna ned och tappar något mer, nu ned 0,7 procent. Det är den gamla vanliga förklaringen, när börser tappar, som anges som orsak. Oro för global konjunkturutveckling hämmade riskhumöret, skriver Nyhetsbyrån Direkt.
Konjunkturkänsliga bolag, läs exportjättar, möter motvind medan så kallade trygga hamnar klarar sig bättre. Exempel på det senaste är Astra Zeneca och Swedish Match. Teleoperatörerna Telia Sonera och Tele2 tappar visserligen men inte så mycket som börsen i sin helhet.
EU:s konjunkturbarometer belyser krisen

EU:s så kallade konjunkturbarometer visar att den samlade konfidensindikatorn för euroländerna sjönk till 86,1 i augusti, jämfört med 87,9 i juli.
Det framgår av EU-kommissionens månadsrapport.
Enligt Bloomberg News väntades konfidensindikatorn visserligen backa men bara till 87,5.
Italien säljer obligationer

Krislandet Italien har i dag sålt statsobligationer för totalt 7,3 miljarder euro. Tänkt volym var dock upp till 7,5 miljarder euro.
Obligationer med femårig löptid såldes till en snittränta på 4,73 procent. Vid föregående motsvarande emission för snart två månader sedan hamnade snitträntan på 5,3 procent.
Obligationer med rörlig ränta och löptid tio år framåt såldes till en snittränta på 5,3 procent.
Passagerarmängden globalt steg i juli

De globala pasagerarvolymerna för världens flygbolag ökad med 3,4 procent under juli, jämfört med juli i fjol. Samtidigt minskade fraktvolymerna med 3,2 procent.
I juli landade kabinfaktorn, det vill säga kvoten mellan antalet betalande passagerare och maximalt tillåtet antal passagerare i alla flygplan, på 83,1 procent. Med andra ord: cirka vart sjätte flygplatssäte saknade betalande passagare.
Siffrorna kommer från IATA, International Aviation Transport Association
LUNCHSVEPET

Riskaptiten har pressats under förmiddagen. Några förklaringar:
Oroväckande signaler i EMU:s konjunkturbarometer
Dämpade förväntningar inför den amerikanske centralbankschefen Ben Bernankes tal i morgon.
Fler arbetslösa i eurolokomotivet Tyskland.
Negativ statistik i Asien

Stockholmsbörsen i nuläget ned 0,5 procent.

Krismyntets andra sida: Pantbanken på all time high
Svenska folket rekordsparar. Läs Katarina Hugos artikel.
Aktuell temperatur räntor och valutor

Så här har utvecklingen varit under torsdagsförmiddagen. Läs Nyhetsbyrån Direkts svep.
Många tror på räntesänkning i oktober

Nästan alla marknadsaktörer tror att Riksbanken lämnar reporäntan i Sverige ofröädnrad på 1,50 procent vid det kommande penningpolitiska mötet under nästa vecka. På mötet i oktober tror däremot merparten av detillfrågade på en sänkning av reporäntan.
Det framgår av en enkät som Skop har gjort bland aktörer på den svenska ränte- och valutamarknaden på uppdrag av Handelsbanken. Undersökningen har gjorts nu i augusti.
Borg - optimisten bland pessimister

Ta del av Leif Pedersens genomgång av alla nya konjunkturprognoser. Finansministern sticker ut på den positiva sidan.
Viss återhämtning på Stockholmsbörsen

Just nu ned 0,4 procent. Mot strömmen går bland annat medicinteknikbolaget Elekta, upp 1,8 procent, Scania upp 1,0 procent och NCC upp 1,5 procent.
Bankunion kan bli mer omfattande

EU-kommissionen redo att presentera ett reviderat förslag. Läs mer.
Kappahl upp nästan 10 procent

Klädbolaget rusar på Stockholmsbörsen i dag, en börs som totalt sett är på minussidan.
En förklaring, enligt Placera.nu, är att Nordea förändrat rekommendationen för aktien från sälj till köp. Riktkursen har samtidigt reviderats upp med 3 kronor till 7:50, enligt vad Nyhetsbyrån Direkt erfar.
USA-terminerna pekar på öppning nedåt

Terminerna för ledande amerikanska börsindex ger en fingervisning om en öppning något på minussidan. Börserna på andra sidan Atlanten sparkar i gång om åtta minuter.
Oklart om nya USA-stimulanser

Den amerikanska centralbanken har ett svårt beslut att fatta. Det handlar om det krävs ytterligare finansiella lättnader eller ej.
I en intervju i dag med CNBC konstaterar Fed-chefen i Atlanta, Dennis Lockhart, att det står och väger.
Uppgiften kommer från Nyhetsbyrån Direkt som i sin tur har Bloomberg News som källa.
USA-börser ned 0,5-0,6 procent

Den första halvtimmens handel på USA-börserna innebar som väntat en liten nedgång. De tre tongivande börserna är alla ned i storleksordningen 0,5-0,6 procent.
Hollande: Strukturåtgärder måste till

Det krävs strukturåtgärder för att få bort tvivlen kring euroområdet. Det är Frankrikes president Francois Hollande som, tillsammans med Spaniens premiärminister Mariano Rajoy, talat på en pressträff enligt Bloomberg News.
 - Vi behöver inte kortsiktiga svar på problemen i det ena eller andra landet; vi behöver strukturella svar, säger Hollande i Nyhetsbyrån Direkts översättning av Bloomberg News.
Han konstarerade vidare att räntorna på spanska obligationer är på tok för höga. Nu krävs långsiktiga, genomföra beslut vid EU-toppmötet den 29 oktober, enligt Hollande.
Stålbad för stålindustrin att vänta

Ett stålbad hotar stålindustrin. Den starka kronan gör att en redan tidigare svår situation förvärrar läget, uppger branschorganisationen Jernkontorets vd Bo-Erik Pers.
Nya uppsägningar - och avyttringar - riskerar att komma, skriver TT.
Huvudproblemet finns där bakom den starka kronan. Stålpriserna faller brant i takt med att den globala konjunkturen viker.
Länsförsäkringar följer SBAB i spåren.

Nu följer Länsförsäkringar konkurrenten SBAB:s exempel.
Länsförsäkringar sänker räntan för bolån med alla bindningstider. Tremånadersräntan sänks exempelvis med 0,15 procentenheter till 3,78 procent.
Lågprisfonder prio ett för småsparare

Fondsuget minskade i augusti totalt sett. Samtidigt har intresset ökat för lågprisfonder.
Tysklands budgetmål i fara

Tyskland kan komma att få kämpa för att klara sina egna mål för budgetunderskottet nr tillväxten bromsar in och riskerna från skuldkrisen i eurozonen ökar.
Det är Norbert Barthle, budgettalesman för CDU/CSU, som oroas och hans tankar formulerades vid en pressträff i Berlin i dag, enligt Bloomberg News.
Börsen strax före stängning -0,7 procent

Nedgångar med runt 1,0 procent på USA-börser ger avtryck.
Stockholmsbörsen stängde på minus 0,7 procent. Läs mer här: 
http://www.svd.se/naringsliv/stockholmsborsen-foll_7461362.svd
  • Kopiera sidans adress

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
Perspektiv | Tomas Lundin

Hårt stresstest av EU:s 130 största banker

”När bankerna stresstestades 2011 var det ett skämt.”

De sparar el med hjälp av datorspel

Minskade elförbrukning och sparade pengar.

Bostadsköparna:
Vi har ingen koll

Undersökning

Sätter sin tillit till banken.

PTS mörkade PM
om datalagring

Digitalt

Ville inte att det skulle bli offentligt.

Bertil Hult. SvD Möter Bertil Hult

”Det var inget svårt
beslut att lämna Sverige”

Men efter 40 år har han ännu hjärtefrågor i det gamla landet.

Lyxig direktörsvagn som fått rätt motor

biltest

Men är Bentleyn tillräckligt diskret?

Lars-Åke Liljeqvist, direktionschaufför på SAF och Svenskt Näringsliv i 38 år, uppskattar kvalitetskänslan i materialvalen. Webb-tv

Proffset: ”Det är en fantastisk bil”

tv

Näringslivsveteran hjälper SvD att provköra Bentleyn.

Actionbilarna från
80-talet prisrusar

"De som hade planscherna har nu pengarna."

”Vilka bilar tycker du att vi ska testa?”

Krönika

Relevant – men också något extra.

Guide: Så gör du för att ta ut pensionen

Hit måste du vända dig för att få pengarna.

Saab-överklagande
avfärdas av domstol

Fordon

Nu kan turerna med Spyker vara över.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och tidigare finansministern Anders Borg (M). bnp-prognoser

Ekonomisk hyllning
till förra regeringen

SHB-ekonomen: ”De lämnade över en fantastisk jobbmaskin.”

Aristokrat utmanar
efter smutsig debatt

Porträtt

Presidentvalet i Brasilien en rysare.

LO vill skrota överskottsmål

Facket

Föreslår införande av ett balans- eller underskottsmål.

Här bygger de upp
världen i ”Avatar”

Lista

Världens häftigaste nya nöjesparker.

Utrustningsdetalj
i VW lockar biltjuvar

If: ”Varje stöld kostar oss upp till 50 000”.

Nyhetsrummens ”sista lejonkung”

porträtt

Watergate blev Bradlees höjdpunkt.

Eniros vd: ”Jag ser
inga röda flaggor”

Krisbolag

Stefan Kercza är inte orolig.

Så ska han säkra
Ericssons framtid

Intervju

Hans Vestberg om det nya spåret.

Svenskt under ytan
– dykbåtar på export

U-farkoster

”Vi säljer inte till Ryssland.”

Anders Magnerfelt, fd attackdykare i försvarsmakten, nu testansvarig och Carl Runemar, affärschef. Bildspel

Bildspel: Så ser farkosterna ut

Här kan du se SvD Näringslivs bilder på dykbåtarna.

de 34 miljarderna

”Det kunde lika gärna ha stått tusen miljarder”

Fonden är egentligen bara ett konto – med obegränsad kredit.

Därför vände LKAB
till miljardförlust

Gruvor

Samhällsomvandlingen kostar på.

Kronprinsessan tar över fondimperium

porträtt

Är sjunde rikaste kvinnan i världen.

svd avslöjar

Granskningen anklagar Vinnova för miljonslöseri

Satsningarna har inte effekt på sysselsättning eller tillväxt.

Grabau försvarar Kinneviks noteringar

zalando och rocket

”Kursfall är inte ovanligt”.

Procter & Gamble knoppar av Duracell

Framstår som bästa alternativet i dagsläget.

Tumnagel till Volvo ab Webb-tv

Svarar på stenhårda kravet från ägarna

Persson: "Enorm vilja att det här ska bli bra".

Gotlandsbåten prövas av ARN

Sålde totalt 40 000 biljetter – men tvingades ställa in samtliga turer.

Ericssons rörelsevinst blev sämre än väntat

kvartal

Lägre försäljning i Nordamerika.

Låna 10 miljoner kronor i timmen?

makro

"Är som gjort för att skapa förvirring."

Rysk bank vill pröva sanktioner

EU-sanktioner mot Sberbank, störst i Ryssland, infördes i somras.

Avanza börjar erbjuda handel från 1 krona

Aktier

Ska befästa bankens prisledarposition.

Tror att snus kommer fortsätta växa i USA

Bättre vinst än väntat i Q3 för Swedish Match.

Vinnarna på börsen efter rapporterna

Så går det för Volvo, Eniro och Ericsson.

Bra fart i brittisk ekonomi

Fortsatt bra tillväxttakt – BNP steg med 3,1 procent.

Var satsas 2 miljarder på ökad bemanning?

Quiz

Testa vad minns du från gångna veckan.

Minecraft-staden
tog två år att bygga

Digitalt

Här kan du gå på rundtur i Titan City.

Intäkterna har rasat
för krisbolaget Eniro

Dementerar uppgift att styrelsen ska lämna.

bostad
Bostadsrätter på Lilla Essingen i Stockholm.

Här har priset på borätter stigit mest

Skiljer 47 700 kronor per kvadratmeter.

FOTO: Tomas Oneborg

Tema: Tjänstebil
”Alla måste älska elbilen”, säger lantbrukaren Arthur Buhrenstjerna och syftar på att varje gång dieselpickupen står parkerad sparas pengar. ”Både vi själva och våra anställda trivs mycket bra med vår Nissan Leaf, och man lär sig snabbt att köra så snålt som möjligt”, säger han om bilen som han och hustrun Catherine Buhrenstjerna köpte för ett år sedan.

”Vi sparar cirka 3500 i månaden”

FOTO: Karin Grip

2 MINUTER
SvD Näringslivs Andreas Cervenka och Katarina Hugo i "2 minuter".

Se alla avsnitt av SvD Näringslivs nya webbserie

FOTO: SvD.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %436,11
Nasdaq, 23.40+0,7 %4 483,72
DAX, 17.35-0,7 %8 987,80
FTSE, 17.35-0,5 %6 388,73
Nikkei, 08.20+1,0 %15 291,64
Visa fler index

Valutor

Euro, 00.02+0,1 %9,19 SEK
USD, 00.01-0,1 %7,25 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 22.59-0,7 %86,19
Guld, 23.13-0,0 %1 230,90
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 15.58-0,0 %0,09 %
5 år, 16.10+0,1 %0,36 %
Visa fler räntor
Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar
SvD Näringslivs profiler Patricia Hedelius och Jonas Fröberg.

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

FOTO: SvD/Montage.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook